Filmhuis Hoorn en de week van de Psychiatrie

ingevoerd op 23-3-2005

Filmhuis Hoorn besteedt ook dit jaar weer aandacht aan de landelijke week van de Psychiatrie. De week van de Psychiatrie, 28 maart – 2 april, is ingesteld om de problemen die mensen met psychische problemen ervaren onder de aandacht te brengen. Voor 2005 is gekozen voor het thema ‘Uit de Kunst’. Filmhuis Hoorn sluit hierbij aan en vertoont in de week van 24 tot en met 2 april drie films waarin psychische problemen en het kunstenaarschap aan de orde komen.
Het Filmhuis organiseert deze themaweek in samenwerking met de Geestelijke Gezondheidszorg West Friesland, Stichting Kijk Anders naar Schizofrenie (KANS) en Ypsilon, de vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Voor informatie over de week van de Psychiatrie: www.weekvandepsychiatrie.nl.
Shine, regie Scott Hicks, 1996.
Op donderdag, vrijdag en woensdag 30 maart is Shine te zien van regisseur Scott Hicks, 1996. In dit op waarheid gebaseerde mooie drama voedt een Poolse Holocaust-overlever  zijn zoon in Australië met harde hand op. Onder deze druk ontwikkelt de zoon weliswaar zijn pianospeeltalent, maar sociaalpsychisch gezien gaat hij bergafwaarts. Tijdens het beruchte derde pianoconcert van Rachmaninov stort het wonderkind in.
The Hours, regie Stephen Daldry, 2002
Zaterdag 26 en zondag 27 maart en op 1, 3 en 6 april draait The Hours van Stephen Daldry, 2002. De film gaat over de levens van drie vrouwen. De woorden van Virginia Woolfs beroemde boek ’Mrs. Dalloway’ geven hun tragische levens vorm en dimensie. De drie vrouwen, die in het boek soms moeiteloos tot één personage vervagen, zijn voor de film uit elkaar getrokken in drie krachtige rollen van Nicole Kidman, Meryl Streep en Julianne Moore.  
Frida, regie Julie Taymor, 2002
Op maandag 28, dinsdagmiddag 29 maart, zaterdag 2 april en maandag 4 april draait Frida van Julie Taymor, 2002. Frida gaat over de Mexicaanse Frida die op jonge leeftijd zwaar gewond raakt bij een verkeersongeluk. Tijdens de revalidatieperiode schildert ze. Haar schildertalent wordt ontdekt door de beroemde kunstenaar Diego Rivera met wie ze trouwt. Na een turbulent verblijf in de Verenigde Staten keren ze terug naar Mexico, waar ze onderdak bieden aan de verbannen Russische leider Trotsky, met wie Frida een affaire krijgt.
Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree: € 6.50, CJP pas, 65+ en donateurs €  5,00. Kindervoorstellingen: kinderen €  3.50, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen: € 4.50 Reserveren via www.filmhuishoorn.nl of telefonisch op weekdagen, behalve dinsdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur 0229-210048.