Nieuwe coffeeshopbeleid 31 maart van kracht

Oude Doelenkade moet uiterlijk in oktober stoppen met verkoop softdrugs

Het nieuwe coffeeshopbeleid treedt op 31 maart 2005 officieel in werking. Op dat moment worden de strengere regels voor de drie in Hoorn aanwezige coffeeshops van kracht. Direct gevolg van dit nieuwe beleid is dat de coffeeshop aan de Oude Doelenkade na een overgangstermijn van zes maanden uiterlijk in oktober 2005 met de verkoop van softdrugs moeten stoppen.
Het nieuwe beleid richt zich met name op de voorwaarden waaronder coffeeshops worden gedoogd en de sancties die volgen bij overtreding. Daarnaast bevat het bepalingen en sancties voor de handel in en productie van drugs op andere openbare plaatsen en in woningen.

Doelstellingen
Doel van het nieuwe beleid is in de eerste plaats terugdringing van het gebruik van softdrugs. Dat gebeurt door beperking van het aanbod en een ontmoedigingsbeleid. Een tweede belangrijke doelstelling is het voorkomen van ongecontroleerde verkoop en handel in softdrugs en een strenge scheiding van de markt van soft- en harddrugs. Om die reden wil de gemeente de verkoop van softdrugs via coffeeshops onder strenge voorwaarden gedogen. Verder beoogt het nieuwe beleid overlast in en rond coffeeshops terug te dringen.

Belangrijkste veranderingen
De belangrijkste veranderingen ten opzichte van het huidige beleid zijn dat:
• coffeeshops niet langer uitsluitend in de binnenstad hoeven te zijn gevestigd;
• er in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid moet zijn;
• coffeeshops niet gevestigd mogen zijn naast panden met een woonfunctie of in straten waar de woonfunctie voorop staat; vestiging van coffeeshops in de directe omgeving van scholen, jongerencentra, recreatieterreinen of psychiatrische centra is eveneens uitgesloten;
• coffeeshops niet alleen over een overlastvergunning moeten beschikken (zoals nu), maar ook over een gedoogverklaring met specifieke voorschriften (over o.a. reclame, overlast, verkoop aan jeugdigen, producten, toezicht en gratis voorlichtingsmateriaal);
• nieuwe ondernemers en exploitanten van coffeeshops worden gescreend op levensgedrag en criminele antecedenten (o.a. op basis van de Wet Bibob);
• in een zogenoemd handhavingsarrangement is vastgelegd hoe en door wie bestuurlijk en strafrechtelijk wordt opgetreden bij overtredingen.
Bij overtredingen kan worden besloten de coffeeshop drie of zes maanden te sluiten en de gedoogverklaring in te trekken. Bij zeer ernstige overlast, verkoop van harddrugs of criminele activiteiten kan de burgemeester overgaan tot onmiddellijke sluiting van een jaar en intrekking van de gedoogverklaring.
Daarnaast zijn er duidelijke afspraken met politie en justitie over het opmaken van proces-verbaal en strafrechtelijke vervolging.

Sluiting Oude Doelenkade
Het nieuwe coffeeshopbeleid kent een groot aantal vestigingseisen. Die hebben onder meer betrekking op de nabijheid van openbare voorzieningen, winkels en woningen, goede aan- en afvoerroutes voor verkeer en voldoende openbare parkeergelegenheid.
De coffeeshop aan de Oude Doelenkade voldoet daar niet aan en zal daar ook niet aan kunnen voldoen. Zo hebben drie van de vier naastgelegen panden van de coffeeshop een woonfunctie. Bovendien zijn er te weinig openbare parkeerplaatsen en liggen deze te ver weg. Deze coffeeshop zal dan ook na een overgangstermijn van zes maanden met de verkoop van softdrugs moeten stoppen.

Reacties
Reactie: (Anoniem)
8-4-2005, 13:15
Een nobel streven. Jammer dat er totaal geen actie wordt ondernomen tegen de zogeheten thuisdealers. (In woonwijken op nog geen 10 meter van basisscholen gelegen!!) Deze zijn bekend bij de politie.

Reactie: (geen)
24-3-2005, 19:59
worden besloten? 3 weken tot 6 maanden? niks dat, overtreding , sluiten die hap, want daarna kunnen ze gewoon weer hun gang gaan zo te lezen.bedenk wel heb niets tegen zulke shops,maar wie niet luisteren wil moet voelen is mij altijd geleerd.