Stichting Hoorn 650 uit de startblokken

Mr. Pieter van Vollenhoven erevoorzitter Comité van Aanbeveling

Een particuliere stichting, onder voorzitterschap van oud-wethouder Dick Louwman, gaat de festiviteiten organiseren rond het 650-jarig bestaan van de stad in 2007. Naast de stichting, die zeven bestuursleden telt, is er een Comité van Aanbeveling. Erevoorzitter van het comité wordt mr. Pieter van Vollenhoven.  Burgemeester Onno van Veldhuizen is voorzitter van het Comité van Aanbeveling. De stichting stelt zich tot doel activiteiten te organiseren die bijdragen aan de promotie van de stad. De jubileumviering moet bovendien een feest worden voor, door en met alle inwoners van de stad. Woensdag heeft de stichting zich tijdens een bijeenkomst in het Statenlogement officieel gepresenteerd.

Op zondag 26 maart 1357 verleende Willem V, graaf van Holland, voor de somma van 1.550 schilden (gouden ecu’s), stadsrechten aan de inwoners van Hoorn. Directe aanleiding om stadsrechten aan te vragen was de regen van klachten over machtsmisbruik en wanbestuur door de toenmalige baljuw van West-Friesland. Met het stadsrecht werd Hoorn autonoom in het opstellen van rechtsregels, het berechten van inwoners en het innen van belastingen namens de graaf. Het verwerven van de felbegeerde stadsrechten werd in de veertiende eeuw uitbundig gevierd.
In 1957 vierde Hoorn, dat toen nog geen 16.000 inwoners telde, het 600-jarig bestaan van de stad met een spetterend achttiendaags zomerfeest, boordevol activiteiten.

Vijf euro
Op 1 februari dit jaar besloot de gemeenteraad van Hoorn om 5 euro per inwoner uit te trekken voor de viering van 650 jaar stad in 2007. De raad vond bovendien dat de organisatie het best in handen kon komen van een particuliere stichting. Niet alleen is er in de stad veel organisatorisch talent, een particuliere stichting kan ook een beroep doen op andere fondsen. Daarbij valt te denken aan sponsoring maar ook particuliere fondsen. De raad rekent erop dat de stichting erin zal slagen het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag van € 350.000 ten minste te verdubbelen. Dit om zoveel mogelijk mensen, van jong tot oud en uit alle lagen van de bevolking, voor niets of voor een gering bedrag aan de festiviteiten te kunnen laten deelnemen.

Uit de startblokken
Op 12 april kwamen de bestuursleden van de Stichting Hoorn 650 in oprichting voor het eerst bijeen. In het stichtingsbestuur hebben de volgende personen zitting: ing. Dick Louwman (voorzitter), Peter van Loon (secretaris), Erwin Lücke (penningmeester), Ankie Weiland, Piet Schakel, Rien Stout en Rob Weber.
Erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling is mr. Pieter van Vollenhoven; burgemeester dr. G.O. (Onno). van Veldhuizen is voorzitter. Verder zitten in het comité veel bekende inwoners en oud-inwoners van Hoorn: mevrouw M. (Marije) Smits (wereldkampioen 2002 verspringen), mevrouw. mr. C.E. (Corien) Jonker (notaris), mevrouw A.T.M. (Alexandra) Radius en J.J.M. (Han) Ebbelaar (tot 1990 1e solist bij het Nationaal ballet), mevrouw H. (Hoing) Wu-Cheung (bestuurslid Horeca Nederland), J.J. (Hans) Schipper (gedeputeerde Noord-Holland), E. (Edgar) Vos (couturier), S. (Stephan) van den Berg (oud Olympisch kampioen surfen), E. (Ernesto) Hoost (meervoudig wereldkampioen kickboksen), C. (Cor) Bakker (pianist – presentator), S. (Senol) Ocakli (directeur Turks - Nederlands Museum Hoorn, Stichting Vriendschapsbrug Nederland - Turkye), A.E. (Erik) Joosse (voorzitter Westfriese Bedrijvengroep en voorzitter Hoornse Ondernemers Federatie).

Geld en handjes
Tijdens de officiële presentatie van de stichting spraken burgemeester Van Veldhuizen en stichtingsvoorzitter Dick Louwman uit er alle vertrouwen in te hebben dat Hoorn in 2007 met een aansprekend programma van zich doet horen.
Dick Louwman: “Hoorn bij het 650-jarig bestaan in de schijnwerpers zetten is heel inspirerend, maar het zal ons ook heel wat inspanning kosten om Hoornse burgers en buitenlui een prachtig 2007 te bezorgen. En daarbij kunnen we alle hulp – geld en handjes – gebruiken. De eerste uitdaging voor de stichting wordt het beroep dat we gaan doen op het verenigingsleven in alle sectoren, maar ook op het bedrijfsleven en de middenstand. Daar moeten de ideeën of initiatieven vandaan komen, die we dan samen verder kunnen uitbouwen.”



Reacties
Reactie: (Otto Beaujon)
11-6-2005, 13:04
De IVCA, dat is de internationale associatie voor (liefhebbers van) antieke fietsen houdt elk jaar een rallye in een Europees land, in de USA of Canada of in Australië. In 2007 is de Nederlandse vereniging De Oude Fiets aan de beurt om dat te organiseren. De laatste keer dat de vereniging dat gedaan heeft was in 1995. Het 3-daagse evenement was toen ’ingebed’ in de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Haarlem. Het bestuur van de vereniging (o.a. ondergetekende) is zich aan het orienteren op een plaats voor de rallye 2007, is het kort gezged een idee voor het jubileum van de stad Hoorn? De rallye bedruipt zich in principe zelf, al is sponsoring van een gastgemeente uiteraard welkom. Van het evenement in Haarlem 1995 is een uitstekende video gemaakt door de KRO (is ook 2 maal uitgezonden) die een goed beeld geeft van wat de rallye (fietsen vanaf 1819, deelnemers uit 25 landen) inhoudt. Als u er over van gedachten wilt wisselen, zijn we uiteraard bereid daar over te komen praten.
met vriendelijke groet,

Otto Beaujon
voorzitter vereniging De Oude Fiets
ww.oudefiets.nl