SP organiseert avond in Hoorn over Europese Grondwet

ingevoerd op 10-5-2005

Op 13 mei organiseert de SP Hoorn e.o. in ‘t Hop, Gerritsland 67, een informatieavond over de Europese Grondwet. Aan de hand van de stelling “Europese Grondwet; weet waar je JA tegen zegt” zal Ronald van Raak de aanwezigen informeren over de voor- en nadelen van de Europese Grondwet.
Veel Nederlanders zijn voor Europese samenwerking. Terecht, want in de moderne wereld kan je nu eenmaal niet alles in je eentje. Nederland is geen eiland. Maar dat Brussel voortaan alles voor ons regelt, bevalt heel veel mensen helemaal niet.
Tot nu toe werd nooit naar de mening van de bevolking gevraagd. Niet over de machtsoverdracht naar Brussel. Niet over de invoering van het stabiliteitspact. Niet over de afschaffing van de gulden en de invoering van de euro. Op woensdag 1 juni 2005 mogen de Nederlanders voor het eerst in de geschiedenis stemmen over de koers van de Europese Unie. Dat kan door voor of tegen de Europese grondwet te stemmen. Dit is volgens de SP een zeer belangrijke keuze.
De SP adviseert de Nederlandse bevolking bij het referendum op 1 juni tegen de grondwet te stemmen, omdat ja zeggen een volgende stap betekent in de richting van een Europese megastaat, waar de democratische controle vederlicht is, de publieke sector wordt afgebroken en de lidstaten gedwongen worden om veel geld te steken in de opbouw van een Europees leger.
Ronald van Raak is als filosoof en historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het wetenschappelijk bureau van de SP. Hij promoveerde op een studie naar 19de eeuws conservatisme en deed onderzoek naar de effecten van privatisering, liberalisering en marktwerking in Nederland. Ronald zal op 13 mei de aanwezigen meenemen op een tocht langs de mogelijkheden en onmogelijkheden die de Europese Grondwet ons biedt. Na zijn inleiding is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen en discussie.
discussieavond: “Europese Grondwet; weet waar je JA tegen zegt”
waar: Wijkcentrum ‘t Hop, Gerritsland 67 in Hoorn
wanneer: vrijdag 13 mei, aanvang 20.00 uur.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Jacques Scheijde 0229 – 201683 of Tinka de Bruin 0229 – 237621.
SP-Hoorn e.o.
hoorn@sp.nl