Debat over Europese grondwet

ingevoerd op 17-5-2005

Als inwoner van Hoorn meepraten over de betekenis van de Europese Grondwet. Dat kan op zaterdag 28 mei om 16.00 uur in schouwburg het Park, bij een debat onder de titel ‘Hoorn thuis in Europa?’. Het debat, dat voorafgaande aan het referendum op 1 juni wordt gehouden, is een initiatief van zeven raadsfracties.
Met het publiek debat, waarvoor ook europarlementariërs zijn uitgenodigd, willen de raadsleden de ontwikkelingen in Europa die de burger direct raken centraal stellen. Middels het debat wordt het referendum over de Europese Grondwet, waarbij alleen een ja of nee tegen de grondwet wordt gevraagd, aangegrepen om een bredere discussie aan te gaan. De Europese samenwerking brengt naar de mening van veel mensen niet alleen veel regels en bureaucratie met zich mee, maar biedt bijvoorbeeld ook kansen op subsidie. De raadsleden hopen op een behoorlijke belangstelling, ook al omdat de kans om als burgers bij een nieuwe Grondwet mee te discussiëren zich niet snel opnieuw zal voordoen.
Behoorlijke belangstelling
De initiatiefnemers van het debat hopen dat het aantal potentiële kiezers dat ‘nauwelijks tot geen flauw idee’ heeft wat er in het grondwettelijk verdrag staat, landelijk ongeveer 84 procent, in Hoorn een stuk lager komt te liggen.
In onze stad bestaat overigens een zeer behoorlijke belangstelling voor de door de regering verspreide Grondwet Krant. Veel mensen komen daar speciaal voor naar het stadhuis.
Het debat ‘Hoorn thuis in Europa?’ op zaterdag 28 mei wordt gehouden in de Othellozaal van het Park en duurt van 16 tot 18 uur.