Vanaf 1 juni: langer parkeren in het hart van de Hoornse binnenstad

ingevoerd op 23-5-2005

Met ingang van 1 juni is het mogelijk om op een groot aantal plaatsen in de binnenstad van Hoorn langer te parkeren dan tot nu toe. Op 8 mei meldde Hoorngids u dit reeds. Op de plekken waar tot nu toe een maximale parkeertijd van 1 uur gold, wordt die nu opgetrokken naar 2 uur. Dat is goed nieuws voor winkelend publiek en winkeliers. Winkelend publiek heeft nu dichtbij de winkels een uur langer de tijd om zijn boodschappen te doen.

Maar ook voor enkele culturele instellingen is de verandering belangrijk: Zo kan bijvoorbeeld nu ook bij het Museum van de Twintigste Eeuw 2 uur geparkeerd worden. Bezoekers vulden vaak illegaal de meter bij of verlieten voordat ze uitgekeken waren het museum.

 
De verandering geldt voor ongeveer 400 parkeerplaatsen in het hart van de binnenstad; in totaal zijn er in en rond de binnenstad 2.800 betaalde parkeerplaatsen. De betreffende parkeermeters en -automaten worden zo ingesteld dat het mogelijk is voor 2 uur parkeertijd te kopen. De tarieven veranderen niet.

Het goede nieuws gaat gepaard met de nodige publiciteit. Advertenties, posters en flyers zullen het winkelende publiek op de verruimde mogelijkheden attenderen.
Winkelend publiek heeft al een aantal jaren te maken met een beperking van de parkeertijd. Het een-uursparkeren werd ingevoerd om zoekverkeer in de binnenstad tegen te gaan en om meer parkeergelegenheid in het winkelgebied te creëren, zodat iemand met een gerichte boodschap gemakkelijk een parkeerplaats kan vinden.

Bezoekers die langer willen parkeren kunnen dit doen op de grotere terreinen aan de rand van het winkelgebied en de twee parkeergarages.
Uit onderzoek blijkt dit onderscheid goed te werken. Het zal nu duidelijk worden of de positieve effecten van parkeerduurbeperking ook met 2 uur werken.
Al sinds de invoering van de maximale parkeerduur van 1 uur in het hart van de binnenstad wordt daarover geklaagd. Ondernemers zeggen dat hun omzetten teruglopen; het winkelend publiek voelt zich gedwongen de boodschappen in ijltempo te doen. Deze negatieve verhalen zijn niet goed voor het imago van de Hoornse binnenstad en het is dan ook niet verwonderlijk, dat met name van de kant van de ondernemers regelmatig de wens klinkt om de maximale parkeerduur op te rekken naar 2 uur.
In eerste instantie gaat het om een proef van een jaar. In dat jaar zal worden gekeken of het aanpassen van de maximale parkeertijd leidt tot een toename van het aantal mensen dat daadwerkelijk langer parkeert. Daarnaast is het verkeerskundig interessant of het creëren van ruimte op de parkeergelegenheid in het kernwinkelgebied ook behaald kan worden als de maximale parkeerduur 2 uur bedraagt.
Op basis van aantallen verkochte tickets per locatie kan worden bepaald of het aantal parkeerders toe- of afneemt en of men meer tijd koopt. Bovendien wordt door middel van verkeerstellingen gekeken naar het effect op de verkeersintensiteit in de binnenstad.

De uitbreiding van de parkeertijd geldt voor de volgende locaties:
Achterom (tussen Kuil en Geldersesteeg)
Bierkade
Breed (tussen Westerdijk en Achterom)
Gedempte Turfhaven
Gouw
Kerkplein (noordzijde en zuidzijde van de kerk)
Korenmarkt        
Korte Achterstraat
Kuil
Nieuwendam (noordzijde ter hoogte van huisnummer 10)
Nieuwland (oostzijde)
Noorderstraat (noordzijde tussen Veemarkt en Baanstraat)
Onder de Boompjes
Oude Doelenkade (zuidzijde tussen Korenmarkt en Mallegomsteeg)
Pakhuisstraat (tussen Achter de Vest en Vollerswaal)
Spoorstraat
Veemarkt

Op deze locaties geldt betaald parkeren op maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur (op donderdag en extra koopavonden tot 21.00 uur) en op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Reacties
Reactie: (ikke)
26-5-2005, 15:25
Prima, maar laat de stadswacht dan ook eens vergunningsplekken controleren. Want als je ziet hoeveel auto´s zonder vergunning daar geparkeerd staan.
Ze doen alleen een vast rondje, veemarkt, westerdijk, achterom. MAar ik zie ze niet op het Munnickenveld, Noorderstraat, Spoorstraat.

Reactie: (Jeroen)
25-5-2005, 10:29
Ik geloof niet dat positieve gevolgen voor de winkeliers zal betekenen. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van het onderzoek (eigenlijk benieuwder naar hoe het gemeten gaat worden).
Dit betekent dus eigenlijk: het leefplezier van binnenstadsbewoners wordt weer aangetast (weer meer zoekverkeer!) voor een ’mogelijk’ geldelijk gewin voor winkeliers. En dat terwijl er toch altijd het tegendeel beloofd wordt.
Hopelijk is dit de laatste stuiptrekking van VOC Hoorn.