Bezoek kamerlid Roefs en statenlid Blokker aan Monumentaal Hoorn

ingevoerd op 25-5-2005

Enige weken geleden luidden eigenaren en bestuurders van kerkgebouwen de noodklok over de verwoestende werking van de boktor en de bonte knaagkever in de eiken houten balkenconstructies van hun gebouwen. Vele tonnen gaat het kosten om de veelvraten onder controle te krijgen. Aangezien de restauratiebudgetten bij lange niet toereikend zijn en de nieuwe subsidieregelingen vanuit het rijk sombere perspectieven vertoont, is aktie noodzakelijk. Het een en ander werd enkele weken geleden duidelijk tijdens een bijeenkomst met hen in de Oosterkerk. Op verzoek van de bestuurders en eigenaren van de kerkgebouwen heeft de PvdA-Hoorn contact opgenomen met haar geestverwanten in de provinciale en landelijke politiek.
De PvdA-Hoorn heeft contact gehad met het PvdA -Tweede Kamerlid Lia Roefs en het PvdA-statenlid Greet Blokker, die beiden monumentenzorg in hun portefeuille hebben. Zij hebben aangegeven dat ze graag nader worden bijgepraat over de gerezen problemen.
In overleg met hen is gekozen voor een werkbezoek op maandag 30 mei. Vanaf 14.00 uur zullen ze aanwezig zijn in de vergaderruimte in het Claes Joesthuys nabij de Oosterkerk, Groote Oost 58/60. Met alle betrokkenen zal over mogelijke oplossing voor de problematiek gesproken worden.

De tweede reden van hun komst naar Hoorn zijn de financiële problemen bij de stoomtram Hoorn-Medemblik. Directeur Jaap Nieweg heeft kortgeleden in een commissievergadering van Mens en Bedrijf aangegeven dat steun vanuit de provincie, waarbij de toeristische waarde voor Noord-Holland centraal staat en financiële ondersteuning vanuit het rijk onontbeerlijk zal zijn voor het behoud van het mobiele erfgoed.