Gemeente en Horizon College ondertekenen intentieovereenkomst vier locaties

ingevoerd op 1-6-2005

De gemeente Hoorn en het Horizon College ondertekenden woensdag 1 juni een intentieovereenkomst met betrekking tot vier schoollocaties van het Horizon College. Namens de gemeente ondertekenen de wethouders Hansen en Van Es en namens het Horizon College ondertekent de heer Langenberg, voorzitter van het college van bestuur van het Horizon College.
Het Horizon College wil vier van haar locaties verkopen.  De gemeente en het Horizon College hebben afspraken gemaakt over de invulling  van deze te verkopen locaties. Het is de eerste keer dat de gemeente dit soort afspraken op deze wijze vastlegt in een intentieovereenkomst.
De aanleiding voor de overeenkomst is het voornemen van het Horizoncollege om zijn activiteiten binnen de gemeente Hoorn te concentreren. Die activiteiten zijn nu nog verdeeld over vier locaties. Twee ter plaatse van de Maelsonstraat (nummer 24 en 26) en twee op de RAC-locatie (Joh. Messchaertstraat 3 en Draafsingel 37). Om tot eerder vermelde concentratie te komen wordt aan de Maelsonstraat een nieuw gebouw ontwikkeld, de zogenaamde Unilocatie. Met deze ontwikkeling worden de bestaande gebouwen op de andere locaties overbodig. Het Horizoncollege wenst deze locaties af te stoten. Door ze in de markt te zetten worden opbrengsten verkregen, waarmee de ontwikkeling van de Unielocatie weer kan worden medegefinancierd.
Om een zo hoog mogelijk opbrengst te genereren hebben het Horrizoncollege en de gemeente gezamenlijk de ruimtelijke en functionele mogelijkheden van de af te stoten locaties onderzocht. Bij alle vier locaties zijn in de geldende bestemmingsplannen de gronden bestemd voor ‘scholen, kerken, kantoren, verenigingsgebouwen en gebouwen voor sociale- en culturele doeleinden’. Om een hogere opbrengst te krijgen, is voor een aantal van de locaties de mogelijkheid onderzocht om aan genoemde functies de functie ‘wonen’ toe te voegen. Dit gebeurde tevens vanuit de gedachte om invulling te geven aan de grote behoefte van wonen in de stad, door optimaal gebruik te maken van beschikbare (inbrei)locaties.
Voor de locatie Joh. Messchaertstraat 3, Draafsingel 37 en Maelsonstraat 24 heeft dit tot een positief resultaat geleid. Voor deze locaties heeft de gemeenteraad  ermee ingestemd dat de ter plaatse geldende bestemmingsplannen hierop via een procedure ex artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) worden aangepast.
Nu duidelijkheid is over de functiemogelijkheden wil het Horizoncollege de locaties op de markt gaan zetten. Om duidelijkheid te geven aan gegadigden zijn de ruimtelijke mogelijkheden van de vier locaties beschreven in twee stedenbouwkundige programma’s van eisen. Daarnaast zijn de intenties van zowel Horizoncollege als gemeente vastgelegd in de intentieovereenkomst. Op basis daarvan weten beide partijen, maar ook de partij(en) die de locaties aankoopt(kopen), wat ze mogen verwachten. Belangrijkste aspect uit de overeenkomst is dat de gemeente de verplichting op zich neemt mee te werken aan vermelde bestemmingswijziging. Een en ander binnen haar publiekrechtelijke verantwoordelijkheden op basis van de WRO.