Roode Steen blijft deze zomer open

ingevoerd op 9-6-2005

Het college van B en W heeft besloten in ieder geval deze zomer af te zien van een experiment met enige vorm van afsluiting van de Roode Steen. De huidige horeca-afsluiting in het weekend, vanaf het West, blijft zoals die is.
B en W hadden gehoopt op meer eensluidendheid, zodat zij zonder rechterlijke procedures een experiment zouden kunnen aangaan.

In maart van dit jaar heeft wethouder mevrouw C. van Weel een kleine duizend omwonenden, winkeliers, horeca- en andere ondernemers uitgenodigd voor een overleg over hun ervaringen met en ideeën over afsluiting van de Roode Steen. Meer dan 100 mensen bezochten een van de zes avonden die voor dit doel in Het huis Verloren waren georganiseerd.

Aanleiding was de uitspraak van de rechter over de afsluiting in 2004 en de commotie daar omheen. Tijdens de bijeenkomsten kreeg iedereen volop de gelegenheid zijn of haar verhaal te doen. Daarnaast wilde de wethouder bezien of er voldoende draagvlak zou zijn om deze zomer te experimenteren met een vorm van afsluiting, hoe minimaal ook.

Modellen
Verschillende ‘modellen’ zijn de revue gepasseerd. Aanvankelijk leek het voorstel om te experimenteren met een weekendmodel. Afsluiting van de route Roode Steen-Kerkstraat van zaterdagavond tot en met maandagochtend leek op voldoende steun te kunnen rekenen. Gaandeweg de bijeenkomsten bundelde zich het verzet tegen een experiment in deze vorm vanuit het oostelijk deel van de binnenstad. De aanvankelijke steun voor het weekendmodel brokkelde af en voor de tweede maal kwam de gang naar de rechter in zicht.

Hoe verder
Tijdens de bijeenkomsten is een aantal zinvolle suggesties gedaan voor een aangenamer woon- en verblijfsklimaat op en rond de Roode Steen. Het college wil een aantal daarvan goed bekijken:  het verbeteren van het parkeren voor vergunninghouders, het uitvoeren van snelheidscontroles, het verplaatsen van loopstroken naar buiten de terrassen en een betere locatie voor de huidige horeca-afsluiting op het West.

Ook wordt binnen de gemeentelijke organisatie al aan een aantal zaken gewerkt: het aanpassen van de verkeerssituatie op het Grote Oost, onderzoek naar de mogelijkheden van een tonnagebeperking, het opstellen van een parkeerbalans, het instellen van een maximum snelheid van 30 kilometer per uur en herinrichting van de havenstegen, de Nieuwstraat en de Gouw.
Na de zomervakantie is de politiek aan zet. Na het ongedaan maken van de afsluiting van de Roode Steen door de rechter is een heroriëntatie op de Nota Verkeer en Parkeren noodzaak. Daarbij zullen de evaluatie van de afsluiting en de bevindingen tijdens de zes bijeenkomsten een rol spelen.
 

Reacties
Reactie: (Daniël)
10-6-2005, 11:12
Het zal weer gezellig druk worden op de terrasjes van de roode steen met al die herriemakende,stinkend en rondjes rijdende nafferbakken met allochtonen erin die het dan ongetwijfeld ook nodig zullen vinden die stinkbakken zo dicht mogelijk bij de terrassen te dumpen om vrouwen lastig te gaan vallen.
goed beleid gemeente Hoorn!