Hoorn wil Bangert en Oosterpolder binnen een jaar aansluiten op Westfrisiaweg

Gemeente trekt 450.000 euro uit voor tijdelijke ontsluiting

Burgemeester en wethouders zijn bereid 450.000 euro uit te trekken voor een tijdelijke aansluiting van de nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder op de Westfrisiaweg. Het wordt een gelijkvloerse kruising, die als het aan B en W ligt, nog voor de zomer van 2006 in gebruik wordt genomen. De tijdelijke ontsluiting is noodzakelijk omdat een definitieve (ongelijkvloerse) ontsluiting niet eerder dan in 2009 gereed kan zijn.

In een brief aan de provincie verzoeken B en W alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat de tijdelijke aansluiting er zo snel mogelijk komt. De eerste woningen van de nieuwe wijk worden in september 2005 opgeleverd. Bovendien willen B en W de bewoners van de linten in Zwaag en Blokker met zo min mogelijk extra verkeer belasten. Daarnaast rekenen ook de nieuwe bedrijven op bedrijventerrein de Marowijne op een snelle aansluiting op de Westfrisiaweg.

De tijdelijke aansluiting is gepland aan het einde van de Strip, de centrale weg die de nieuwe woonwijk straks zal doorsnijden. Op deze plaats is ook de definitieve, ongelijkvloerse ontsluiting gepland. Behalve de gemeente moet ook de provincie een substantieel deel betalen van de kosten van een tijdelijke ontsluiting. De gemeente heeft de provincie verzocht daarover zo snel mogelijk een besluit te nemen, zodat de tijdelijke aansluiting nog voor de zomer van 2006 een feit is.

Verdubbeling
Overigens onderzoekt de provincie Noord-Holland op aandrang van Hoorn en de gemeenten in de regio de wenselijkheid en haalbaarheid van meer ongelijkvloerse kruisingen en verdubbeling van de Westfrisiaweg tussen de A7 en Enkhuizen. Dat onderzoek moet nog deze maand zijn afgerond, waarna Gedeputeerde Saten er in juli over besluiten.

Om woonwijken en bedrijventerreinen in de regio beter te ontsluiten is Hoorn er voorstander van hiervoor speciale gelden te reserveren, via een opslag op de grondprijzen. De gemeenteraad van Hoorn heeft zelf het goede voorbeeld gegeven door 1 miljoen euro bij te dragen uit de exploitatie van Bangert en Oosterpolder in de meerkosten van een ongelijkvloerse kruising Bangert Oosterpolder/Westfrisiaweg. De gemeentelijke bijdrage aan een ongelijkvloerse kruising komt daarmee op 1,6 miljoen euro. Met de aanleg van een ongelijkvloerse kruising is overigens een veelvoud van dat bedrag gemoeid. Het resterende bedrag moet door de provincie beschikbaar worden gesteld.

Reacties
Reactie: (Simon)
12-6-2005, 07:48
Belachelijke situatie over de verdubbeling, ’s middags sta je volop in de file terwijl de provinciale weg filevrij is. Laten de borden zich verwijzen naar ook "The old one" dat zal zich een hoop geld besparen of is er een ambtenaar weer klaar voor een avontuurtje??