Hoornse Ondernemersorganisaties onderzoeken economische groeimogelijkheden Hoorn

ingevoerd op 22-6-2005

De Hoornse Ondernemers Federatie (HOF), de koepel van het georganiseerde bedrijfsleven in Hoorn, en de Hoornse Ondernemers Compagnie (HOC) hebben het onderzoeksbureau Deloitte in Amstelveen opdracht gegeven om nog voor dit najaar te komen met een rapport over de mogelijke economische ontwikkelingen in Hoorn. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Hoorn-Medemblik U.A., gemeente Hoorn, de Kamer van Koophandel NoordWest Nederland, Deloitte Westfriesland, Stumpel Office Filing, Intermaris Woondiensten, Ooms Avenhorn Holding BV, Schenkeveld Loomans Advocaten, en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hoorn.

Directe aanleiding voor het onderzoek vormt de gemeenteraadsverkiezing van 2006. In de komende maanden stellen de politieke partijen in Hoorn hun programma’s vast. In dat kader zijn de ondernemersorganisaties gevraagd om hun visie te geven over de gewenste en mogelijke economische ontwikkelingen in Hoorn.

Structurele en integrale visie
Ook in de discussie rond de totstandkoming van de Stadsvisie hebben de ondernemersorganisaties HOF en HOC aangegeven dat naar hun mening, ondanks de verbeterde aandacht in de afgelopen raadsperiode, een structurele en integrale visie over toekomstig economisch beleid noodzakelijk is. De aandacht voor de economische ontwikkeling lijkt nog steeds teveel achter te blijven bij de ontwikkeling van de woon- en zorgfunctie. Meer dan 50% van de werkende bevolking heeft een werkplek buiten Hoorn en een groot deel daarvan reist dagelijks heen en weer naar de Randstad. Bovendien lijkt het erop dat Hoorn nog steeds kansen laat liggen. Met hun initiatief willen de ondernemersorganisaties bijdragen aan de totstandkoming van een structureel economisch meerjarenbeleid. Daarbij hebben de ondernemersorganisaties inmiddels de politieke partijen in Hoorn gevraagd om in het kader van het onderzoek  mee te werken als klankbord.

Speerpunten
Deloitte zal in het onderzoek vanzelfsprekend het bestaande beleid (zoals dat met name in de Stadsvisie en in tal van ruimtelijke plannen en nota’s is vastgelegd) betrekken. Speerpunten zijn werkgelegenheid, toerisme en detailhandel. Het onderzoek is breed van opzet. Er wordt met diverse betrokken partijen en ondernemers gesproken. Op basis van een aantal relevante economische indicatoren wordt cijfermatige informatie over Hoorn en omgeving verzameld en bewerkt. Met deze gegevens kunnen ook conclusies worden getrokken over de economische ontwikkeling van Hoorn in de huidige situatie. De kwantitatieve gegevens dienen verder ter onderbouwing van de keuzemogelijkheden voor verdere economische ontwikkeling. Daarbij wordt binnen welke sectoren in Hoorn verdere groei mogelijk is en hoe dit is te realiseren.

Kenmerken
De gemeente Hoorn wordt daarnaast vergeleken met een aantal “benchmarkgemeenten”. Dat zijn gemeenten die qua grootte en geografische kenmerken redelijk te vergelijken zijn met Hoorn. Daarbij zijn gemeenten gekozen die goed presteren qua economische groei en die positief beoordeeld worden op hun vestigingsklimaat.

Verbetermogelijkheden
Op basis van een vergelijking worden kritische succesfactoren onderscheiden worden voor de verdere economische ontwikkeling die toegespitst zijn op de specifieke ligging, sterkten en zwakten van Hoorn. Aangevuld met de interne en externe analyse kunnen concrete verbetermogelijkheden worden ontwikkeld. Deze worden geplaatst binnen een context van de economische ontwikkeling op regionaal en provinciaal niveau.

Resultaten
Doelstelling is om de resultaten van het onderzoek in te zetten bij het opstellen van concrete plannen en beleidsnota’s voor de verdere ontwikkeling van Hoorn. Met de medewerking van de gemeente Hoorn en de klankbordfunctie van de politieke partijen hopen de ondernemersorganisaties een bijdrage te leveren aan het realiseren van een integraal economisch beleid.

Reacties
Reactie: (Harry van Lunteren)
22-6-2005, 23:33
Namens de fractie van de VVD°Hoorn wil ik even zeggen erg blij te zijn met dit initiatief. In een mailing hebben wij het bedrijfsleven gevraagd om inout voor het verkiezingsprogramma. Een onderzoek als dit zal een belangrijke informatiebron voor ons zijn.