Gemeente wil branche-uitbreiding Runshopping Centre

ingevoerd op 22-6-2005

Burgemeester en wethouders van Hoorn hebben besloten een impuls te geven aan de ontwikkeling van het Runshopping Centre (RSC) om zo de concurrentiepositie van het winkelcentrum te behouden respectievelijk te versterken in Hoorn en de regio. Voorgesteld wordt  het aantal branches en de winkelruimte uit te breiden en woningbouw te realiseren aan het Keern. Ook ligt er het voorstel de verkeersstructuur in het gebied te verbeteren.
Het RSC aan de Dr. C.J.K. van Aalstweg heeft een sterke positie binnen de structuur van de detailhandel van de stad en de regio. Het centrum biedt een goed en afwisselend aanbod in de branches wonen en doe-het-zelf. De woonbranche is met bijna driekwart van het winkelvloeroppervlak sterk vertegenwoordigd. Het andere kwart wordt ingevuld door de doe-het-zelfbranche en de elektrobranche. Momenteel dreigt leegstand in met name de woonbranche. Om het tij te keren is een impuls nodig.

Verruiming van het aantal branches
Op het RSC is ruimte voor versterking van de woonbranche en de doe-het-zelfbranche. Ook met de mogelijke komst van Mediamarkt krijgt de elektrobranche een forse uitbreiding. Voor de branches boten, caravans, kamperen en outdoor kunnen binnen het Van Aalstweggebied goede vestigingsmogelijkheden worden geboden. Een mega sportwinkel past daar in. Uitbreiding van bijvoorbeeld de speelgoedbranche en de rijwielbranche kan afhangen van concrete vestigingsverzoeken. In de onlangs verschenen Detailhandelsnota, ‘Visie op de winkelstructuur’, is een gemeentelijk toetsingskader geformuleerd dat bij verzoeken om brancheverruiming kan worden gehanteerd. Dit toetsingskader is verder uitgewerkt in de ’Quickscan uitbreidings- en ontwikkelingsmogelijkheden Van Aalstweggebied.’

Uitbreiding winkelruimte en ontwikkeling woningbouw
Voor de ontwikkeling van de zogenaamde Compas-locatie, in het noordoorsten van het voormalige bedrijventerrein, is invulling met grootschalige detailhandel mogelijk. Van belang is dat bij de uitwerking van de plannen voldoende aandacht wordt besteed aan de ligging van de locatie nabij woningen. Voor de invulling van de locatie van het garagebedrijf Beemsterboer wordt gedacht aan woningbouw. Het gaat om 60 woningen. Voor de locatie van de woningen Keern 46 tot en met 56  is het plan om 32 woningen op een winkellaag en een parkeergarage te realiseren. Beide woningbouwprojecten voorzien in een gelaagde opbouw vanaf het Keern en zijn gedeeltelijk 4 en maximaal 5 lagen hoog. Het college is van mening dat door deze gelaagde bouw en de in acht genomen afstand tot de overzijde deze opbouw past in het beeld van dit gedeelte van het Keern.

Verbetering verkeersstructuur
Door de voorgestelde ontwikkelingen op het RSC neemt het verkeer op en rond het terrein toe. Toonaangevend voor de verkeersafwikkeling zijn het kruispunt met de Provincialeweg en het kruispunt in de Van Aalstweg zelf. Berekend is dat afwikkeling van het verkeer, ook na realisering van de voorgestelde ontwikkelingen, mogelijk blijft als de afritten naar de Provincialeweg worden verlengd en er een extra vak linksaf wordt gerealiseerd. De ruimte is hiervoor aanwezig. Voorgesteld wordt om van het kruispunt in de Van Aalstweg een rotonde te maken.

Vervolg
Voor het gebied van de Van Aalstweg en omgeving geldt het bestemmingsplan Hoorn Noord-West 1971. De grond is bestemd voor ’bedrijven’. De bestaande grootschalige winkels in het gebied zijn gerealiseerd met toepassing van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De voorgestelde ontwikkelingen moeten hetzelfde traject doorlopen. Uitbreiding van grootschalige detailhandelslocaties is vanwege de mogelijke regio overstijgende aspecten een speerpunt van beleid van Gedeputeerde Staten. Daarom is toepassing van artikel 19 lid WRO nodig. Daaraan moet inspraak vooraf gaan, terwijl voor de start van de eigenlijke procedure, het geldende bestemmingsplan is ouder dan 10 jaar, ook een voorbereidingsbesluit als bedoeld in artikel 21 WRO van de gemeenteraad nodig is.
Het voorstel voor de ontwikkeling van het gebied wordt voorgelegd aan de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving in de vergadering van 5 juli 2005. Na de zomer volgt de inspraakprocedure.

Reacties
Reactie: (Remco de Groot)
25-6-2005, 11:59
Gaaf een Media Markt in Hoorn!
Dat scheelt weer een rit naar Alkmaar, voor die mega goedkope electronica aanbiedingen.
Liever vandaag dan morgen dus...
Dit is een pluspunt voor Hoorn!