Zonnesteek voor Hoorns Statenlid?

Redactioneel commentaar

Heeft PvdA-statenlid Ed Wagemaker deze zomer een zonnesteek in zijn bolletje opgelopen of heeft de warmte aan de onderkant, bij het pluche, toegeslagen? Dat vroeg ik mij af toen ik vandaag zijn column ‘Westfriesland Provincie NH’ op pagina 17 in het weekblad Zondag las. Hij begint zijn betoog deze keer over de hitte van afgelopen zomer, maar eindigt met de indirecte conclusie dat u en ik het vertrouwen in de politiek hebben verloren doordat de media en critici er zo’n potje van maken. Ook zou daarom niemand meer de politiek in durven.

Volgens Ed was het de afgelopen maanden weer komkommertijd en “prijsschieten”. “Elke bijzondere activiteit van een regionale politicus wordt onder het vergrootglas gelegd”, schrijft het statenlid. “Voor-, maar vooral tegenstanders, meten elke activiteit positief, maar meestal negatief, breed uit. Het effect daarvan wordt helaas steeds zichtbaarder. De interesse in het politieke bedrijf wordt minder.”

Beste Ed, volgens mij is het lang geleden dat jij als aktievoerder in de Hoornse binnenstad je kritiek uitte richting de politiek. Ook is het lang geleden dat je als barkeeper van je klanten hoorde hoe de burgers over zaken denken. En als reclameman had je vroeger vaker contact met ondernemers en hoorde je van hun ergernissen. En toen je zelf nog bezig was met media als de lokale omroep en de Vrije Westfriese Krant kon het jou, als criticaster, niet fel en krittisch genoeg! Maar tijden en mensen veranderen. Nu verdedig je zelfs al het afscheidsfeestje van € 10.000,- van ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers die er mede de oorzaak van is dat wij Noord-Hollanders 78 miljoen armer zijn geworden. Was het er overigens gezellig?

Ed, in je column uit je je ergernis over de publiciteit die Wilders deze zomer wist te trekken. Zijn natuurlijk ook weer die media die fout bezig zijn met komkommerjournalistiek. Het blijft voor mij echter frappant dat juist de linkse politici over dit soort zaken zeuren en maar weigeren in te zien dat juist zij zich hebben vervreemd van veel mensen. Wees maar blij dat Wilders slechts in twee steden (buiten Noord-Holland ook nog) mee doet aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart en dus ook niet in jouw woonplaats. Bij de Europese Verkiezingen koos 1 op de 5 inwoners van Hoorn zijn kant. Maar dat is natuurlijk ook de schuld van die lastige media en critici…

In de optiek van Statenlid Ed Wagemaker doen alle gemeentelijke en provinciale politici uiteraard hun uiterste best om de enorme kloof tussen burgers, ondernemers en instellingen enerzijds en de politiek anderzijds te overbruggen. Vervelend dat internetsites, kranten, radio en tv en vooral commentaren zo kritisch zijn en de boel verpesten.

Ed, ik kijk uit naar je volgende commentaar/column in Zondag. Maar niet meer zo kritisch graag!

Reacties
Reactie: (Qwartje)
3-9-2009, 23:26
@Nozem

Plausibel. Ware het niet dat het in dit geval niet ten bate maar ten laste van zijn eigen partij uitpakt. Dus: ga door Eddie. Sgrijf! Schreiv!

Reactie: (NOZEM)
3-9-2009, 15:49
Voor zover mij bekend is Edje W. de enige die een dergelijke column heeft. Hij zal er zeker geen geld voor ontvangen, maar gratis publiciteit ten bate van zijn eigen partij, is niet in geld uit te drukken.Hoezo niet betaald!!

Reactie: (Qwartje)
3-9-2009, 13:10
@Nozem

Naar mijn beste weten, Nozem, krijgt een columnist doorgaans betaald. Boven de maandelijkse woordenbrei van Eduardus Cornelis W. te H. staat geen aanduiding ‘advertentie’of ‘advertorial’, dus ik neem aan dat het hier om een redactionele bijdrage gaat.

Aldoende probeert Ed W. te H. zich waarschijnlijk middels het podium van een gratis h.a.h.-blaadje als elder statesman te profileren. Whisful writing, want deze signatuur zal altijd te groot voor hem blijken. Hij zal zich inmiddels wel tig keer bedenken om zich aantoonbaar voor zijn broddeltjes te laten betalen. Want dan wordt het pas ècht bedenkelijk. Nu blijft het was het is: hol gekwaak van een breedbek-kikker.

Reactie: (NOZEM)
2-9-2009, 14:45
Beste Xander, waarom bel je Edje W. niet en vraag hem wie zijn column/advertentieruimte betaald? Edje is gewoon bereikbaar, ofwel telefonisch of via de mail. Ik ben benieuwwd naar het antwoord!!

Reactie: (Xander de Groot)
2-9-2009, 11:32
@Marc S.

Marc ook bij jou is helaas het vermogen tot begrijpend lezen niet sterk ontwikkeld. Wanneer je mijn eerste bijdrage GOED leest is mijn reactie NIET gericht op het verdedigen van Ed -of zijn column-, maar de verbazing over het feit dat de redactie meent een redactioneel stuk te moeten wijden aan een in mijn ogen slechts zure column. Meer niet.
Mijn verwijzing naar de andere column/advertentie in de zondagskrant gaat ook niet over de inhoud -alhoewel ik daar wel een persoonlijkne mening over geef- maar over de feitelijke plaatsing. Net als bij het eerdere integriteitsakkefietje gaat het om: wie betaald de plaatsing.

Overigens, ik weet niet of ik in maart 2010 wel VVD ga stemmen. Ik ben de afgelopen jaren niet echt vrolijk geworden van de plaatselijke afdeling. Zie ook mijn eerdere reacties op de deze pagina.

Reactie: (Qwartje)
2-9-2009, 02:48
@Xander

En? Marc S. gelezen, Xander? Zo kan het dus ook. Niet omdat het DNA van zijn betoog matcht met het mijne; daar gaat het hier niet om. Voor mijn part ware hij een supporter van Ed W. te H. Waar het om gaat, is dat Marc gewoon zijn kloten laat zien terwijl jij er met een staart tussen je benen vandoor glipt.

Okay. Ik geef je een herkansing. Noem me dan twéé punten waarom provincie, regio en/of stad gebaat zijn bij de activiteiten van iemand als Ed Wagemaker.


Reactie: (Marc S)
2-9-2009, 01:35
@ Xander; Mij kom je niet geheel onbekend voor en ik jou niet. Je bent een aimabel persoon. Maar zo ken ik je niet Xander. Waarom zo in de verdediging. Waarom geen feiten of argumenten. Ooit was Ed Wagemaker één van die vele zogenaamde linkse actievoerders die niet kritisch of fel genoeg konden zijn in hun bewoordingen naar het kliekje gemeentebestuurders, die nu, na al die jaren wel van persoon verwisseld zijn, maar niet in hun doen en laten. Geen benul wat er in hun stad of in de gemeenschap afspeelt. Getalenteerd met bestuurlijk onvermogen. Nu is hij geworden waar hij altijd op heeft afgegeven. Zoals zoveel van die zogenaamde idealisten van toen. Links lullen, rechts zakken vullen. Jij als VVD man kan daar in ieder geval niet van beticht worden. Jouw politiek gedachtengoed heb je nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat is het mooie van democratie. De laatste met wie ik wat heb is Wilders. Waarom jij hem er opeens bij haalt is mij een raadsel. Wat probeer je eigenlijk te zeggen ? To the point please. Ik heb niets met Wilders en ook helemaal niets met de linkse meute uit de jaren 60 en 70 die nu als regenten
menen te moeten regeren. Zogenaamd in het belang van ons, de burger, maar feitelijk telt alleen het eigen belang. Harry Borghouts een pot nat. Stond vroeger stenen te gooien naar de politie. Want die vertegenwoordigde het gezag. Nu 78 miljoen van jou en mij weggegooid en het ABP, een zooitje achtergelaten bij het ABP en een troep gemaakt bij de ijsselmeer ziekenhuizen. Hij vind dat hij het zelf goed gedaan heeft. En dat is dan van Groen Links. Jij wil een onderzoek naar een column in en weekblad. Ben jij de Xander die ik ken van vroeger ? Er is maar een groep die er een potje van maakt. Dat is de politiek zelf. En ik heb jou beter mee gemaakt in discussies.

Reactie: (jan)
1-9-2009, 16:55
Van stadspoliticus tot duurbetaalde regent, er zijn kennelijk geen uitzonderingen op de regel. jammer.

Reactie: (Qwartje)
1-9-2009, 11:15
@Xander

Dank voor je bevestiging. Je rent weg.

Reactie: (Xander de Groot)
31-8-2009, 14:56
@qwartje:
Lees eerst je eigen teksten nog maar eens na, voordat je andere mensen gaat vragen in te gaan op de inhoud. Mijn eerste reactie heb je in ieder geval NIET begrepen en mijn tweede is helemaal aan je voorbij gegaan. Typisch gedrag: argumenten worden krachtiger door harder te praten. En diskwalificeer je tegenspreker onmiddelijk. Voor mij is dit einde discussie.

Reactie: (Qwartje)
31-8-2009, 14:24
@Xander

Hou nou eens op met dat gemekker over personen achter de boodschappen. Ga eens in op de inhoud. Niemand hoeft jou te kennen om in te gaan op tegenargumenten die hout snijden. Met stigmatiseringen out of the blue sky trek je geen volle zalen. Noem mij drie punten waarom provincie, regio en/of stad gebaat zijn bij de activiteiten van iemand als Ed Wagemaker.

Reactie: (Xander de Groot)
31-8-2009, 11:12
Grappig om te lezen hoe een eenvoudige reactie zo veel kan losmaken. Dan ook nog eens van mensen die mij niet kenne. Ik ken hen in ieder geval niet. Er zijn toch meer mensen met het Wilders-virus besmet dan ik dacht/gehoopt had.

Reactie: (Qwartje)
31-8-2009, 10:51
Met instemming heb ik in dit geval de benadering van Hoorngids gelezen, alsmede de reacties daarop van Jodokus en Nozem. Vervolgens geeft ene Xander nog even een schril piepje in de chaos. Wat roept hij? “Hang de boodschapper op!”

Kijk: daar kan ik nou de schurft over in krijgen. Mensen die met een hoog Balkenende-stemmetje sputteren: “Zo gaan we niet met elkaar om!”, en verder de feiten de feiten laten. Schichtige struisvogels.

Xander, m’n kind: je noemt de column van Wagemaker ‘zuur’ en zegt dat ene Peter of Petra Ennetje ‘te scherp van toon en inhoud’is. Impliciet schaar je je met die laatste bevinding achter de hazige opstelling van Wagemaker, die óók al niet op de inhoud ingaat. Hij kijkt wel uit. Ook Ed W. te H. betoogt maar een ding: muilkorf de criticus, breidel de pers. Ik kan je maar één ding aanraden, brave Xander: ga ogenblikkelijk de politiek in. Daar kom je mensen tegen die alleen maar integer zijn. Daar drink je een glas, daar doe je een plas, en daar blijft alles zoals het was.

Wagemaker is een typische renegaat uit de late jaren zestig. Een activist die langzaam maar zeker in getransformeerd tot een regent. Waar hij eertijds moord en brand schreeuwde, verschuilt hij zich nu achter een schutting van zoiets vaags als ‘normen en waarden’. Zijn barricaden zijn met fluweel omkleed, zijn bakstenen van piepschuim. Voortschrijdend inzicht? My ass!

Klein voorbeeldje. Wagemaker krijgt een slijmerig felicitatie-briefje van B&W Hoorn omdat het Cosy-terras mogelijk blijft bestaan. Daar had hij zich middels een ingezonden episteltje om beijverd. Het Cosy-terras! Een Statenlid! Waar hebben we het in vredesnaam over? Maar hebben we mogen vernemen dat hij afstand neemt van zo’n temerig B&W-briedfje? ‘Tuurlijk niet. Die hangt ingelijst naast zijn PvdA-pot. Want Jodokus kan – hier onder – nog wel eens eerder gelijk krijgen dan velen van ons lief is.

Stemmen als die van Hoorngids en Patricia of Paul Ennetje worden gedreven door het bloed dat in Wagemaker is gestold. En ze brengen hun boodschap met kracht van argumenten. Argumenten, waar de Wagemakers en de Xanders onder ons voor wegrennen.

Nou: rèn ze.

Reactie: (H. vd Rande)
31-8-2009, 10:48
@ Xander:
Er is volgens mij een belangrijk verschil tussen Ed en P.Ennetje. Ed is een volksvertegenwoordiger. Begrijp ik dat liberaal Xander een onderzoek naar Columns wil instellen?
Overigens heb ik begrepen dat sommige politieke partijen voldoende nieuwe mensen weten te trekken. Misschien is de partij van Ed niet meer zo populair.

Reactie: (Xander de Groot)
31-8-2009, 09:13
Hoewel de column van Ed Wagemaker enigzins zuur is, is het wel opvallend dat eerst op deze column reacties komen. Namelijk, met enige regelmaat staan er in dezelfde krant columns/advertenties -daar wil ik vanaf zijn- van ene P. Ennetje. Deze columns zijn zonder uitzondering zeer politiek gekleurd en zeer op de persoon gesteld. Ondanks dat namen -grappig??- verbasterd zijn, is het voor een ieder duidelijk wie er bedoeld worden. De toon en inhoud zijn in mijn optiek te scherp. We hebben enige maanden geleden een integriteitsonderzoek gehad. Wellicht zijn deze columns eveneens een onderzoekje waard.

Reactie: (NOZEM)
30-8-2009, 18:03
Ed Wagemaker geeft maandelijks zijn "visie" op e.e.a.Je kunt het er mee eens zijn of niet. Wat mij verbaasd is, dat er in de zondagskrant nooit enig commentaar op de rubriek van Ed wordt gegeven!!!!Is dit niet toegestaan??Indien dit het geval is, dat "riekt" dat toch naar politieke kleuring van de zondagskrant!!!Indien mijn veronderstelling onjuist is, dan gaarne informatie hieromtrent.
Overigens ben ik het met de redactie en de gegeven reactie van ene JODOKUS volkomen eens.

Reactie: (Jodokus)
30-8-2009, 16:45
Geachte redactie, ben het geheel met het bovenstaande commentaar eens.
Ook ik heb mij bijzonder verbaasd over de column van Ed Wagemaker.
Overigens, maar dit terzijde, heb ik van de redactie van weekblad Zondag altijd begrepen dat zij niet aan politiek doen! Maar dit gaat waarschijnlijk niet op als een politiek artikel geschreven wordt door een "partijgenoot"of vriendje van een van de redacteuren. Als lid van de PvdA zou de heer Wagemaker de hand eens in eigen partij boezem moeten durven steken. In Hoorn zijn heel wat mensen het vertrouwen in de politiek kwijtgeraakt door het beleid van zijn partij en dan met name het beleid van Jakkes van Es.
Is de heer Wagemaker zich misschien al aan het warm lopen (dat verhaal zingt rond) om mee te doen aan de komende gemeenteraads verkiezingen?
Hoopt hij misschien op een wethouderszetel? Misschien denkt hij wel(ik moet er echt niet aan denken!)dit samen met die kenau Judith de Jong te gaan doen!
Advies aan Ed Wagemaker, beperk je als je dan toch zo nodig een column in Zondag wilt schrijven en dit klaarblijkelijk ook mag, tot nieuws vanuit je werkzaamheden als lid van Provinciale Staten.