Gebouw Kunstuitleen krijgt geen nieuwe bestemming

ingevoerd op 26-7-2005

Het pand Grote Oost 26, waar nu nog de Kunstuitleen is gevestigd, mag van de gemeente Hoorn niet gebruikt gaan worden voor detailhandel en kantoordoeleinden.
B&W willen niet meewerken aan een verzoek van de nieuwe eigenaar van het pand. Wel mag hij appartementen op de eerste etage realiseren, maar een winkel of kantoor op de begane grond is uit den boze.

Dit is overigens een opvallend standpunt van de gemeente omdat in diverse nota’s wordt gepleit om de relatie tussen het winkelhart en de haven te versterken. Juist het Grote Oost zou daarin een cruciale rol moeten spelen.
Al eerder wilde de gemeente ook niet meewerken aan een verzoek voor een theesalon in combinatie met een galerie op het Grote Oost. Terwijl recent tijdens een gemeentelijke discussiedag over de toekomst van de binnenstad werd gepleit voor meer mogelijkheden.

Het is dan ook de vraag wat B&W met het naastgelegen voormalige Postkantoor wel willen toestaan. Het pand is recent via een makelaar in de verkoop gedaan, maar het is volkomen onduidelijk wat belangstellenden wel en niet mogen in het pand. Geeft de gemeente wel of niet medewerking aan een hotelplan, een Grand Cafe of een kunstgalerie? Of mogen er alleen maar appartementen worden gerealiseerd?