Raadslid VVD hoopt op ”Supermarkt Deen-referendum”

Hoorns Belang steunt oproep VVD

Enkele dagen nadat de Hoornse Gemeenteraad heeft besloten om geen supermarkt toe te staan op de oude schouwburglokatie aan de Westerdijk, roepen twee politieke partijen bewoners op een referendum over deze kwestie aan te vragen. VVD-raadslid Van Lunteren zegt in een Open Brief aan de bewoners van het Havenkwartier: ”De enige weg die u namelijk nog zou kunnen bewandelen is het vragen om een referendum over de vraag of er wel of niet een supermarkt aan de Westerdijk moet komen. Ik heb er de referendumverordening op nageslagen en dit raadsbesluit voldoet mijns inziens aan de voorwaarden en is dus referendabel.”

Volgens Van Lunteren maken de indieners van het (eerste) referendum in Hoorn ook nog kans op een kratje bier:
”Toen de Referendumverordening werd vastgesteld heeft toenmalig wethouder Marcel Deen (What’s in a name…) een kratje bier in het vooruitzicht gesteld aan de organisatoren van het eerste referendum in Hoorn. Wellicht kan dat vooruitzicht u verder stimuleren.”

Ook Jose Kamphuis van Hoorns Belang steunt de suggestie van een referendum: ”Als fractievoorzitter van Hoorns Belang, kan ik het advies van Harry van Lunteren volledig steunen. Het is nu de tijd om in actie te komen, door een referendum kan het tij wellicht nog keren!”


Lees hier de volledige Open Brief van de VVD:

Hoorn, 29 juli 2005

Open brief aan de Bewoners van het Havenkwartier

Geachte Bewoners,

In het NHD las ik dat u in meerderheid voorstander bent van de plannen van supermarktketen Deen om een nieuwe binnenstadssupermarkt te bouwen op de locatie Oude Schouwburg aan de Westerdijk.
Dat was mij ook al verteld door Dirk Beemster, tijdens het door de VVD-Hoorn op 17 juli j.l. georganiseerde “Op de thee bij de VVD”, een gelegenheid waarbij wij bewoners en bezoekers van Hoorn vroegen naar hun ideeën voor de herinrichting van de Westerdijk.
Ik heb Dirk toen aangeraden spreektijd aan te vragen voor de gemeenteraadsvergadering van 19 juli, omdat die avond de raad een besluit zou gaan nemen voor het Stedelijk Programma van Eisen voor de herontwikkeling van die locatie.

Helaas is geen spreektijd aangevraagd en is er dus namens de bewoners van het Havenkwartier die avond niet ingesproken. De raad heeft die avond besloten dat de herontwikkeling uit woningen en daghoreca zal moeten bestaan en daarmee is de supermarkt van de baan.
Enigszins als mosterd na de maaltijd komt nu de uitslag van uw onderzoek in de publiciteit. U doet daarbij een beroep om alsnog tot een ander besluit te komen. Zo werkt het natuurlijk niet. De bal ligt namelijk niet meer bij de raad maar bij u.

De enige weg die u namelijk nog zou kunnen bewandelen is het vragen om een referendum over de vraag of er wel of niet een supermarkt aan de Westerdijk moet komen. Ik heb er de referendumverordening op nageslagen en dit raadsbesluit voldoet mijns inziens aan de voorwaarden en is dus referendabel.

Maar ook daarbij is haast geboden. Een dergelijk verzoek moet uiterlijk 3 weken nadat het besluit is genomen worden ingediend. Dat betekent dat u de eerste stappen nu zult moeten gaan zetten. Hoe een en ander in zijn werk gaat kunt u lezen in de Referendumverordening, op te vragen ten stadhuize.

Ik hoop dat u deze weg zult bewandelen. Het zal u niet ontgaan zijn dat de VVD-Hoorn, samen met Hoorns Belang, tot het eind toe voorstander is gebleven van een supermarkt aan de Westerdijk. De raad heeft in meerderheid anders beslist. Als raadslid respecteer ik uiteraard dat besluit. Maar dat neemt niet weg dat het mij een goede zaak lijkt dit besluit eens te toetsen aan de mening van de bevolking.

Daarbij zie ik als liberaal democraat het referendum als een verrijking van ons staatsbestel, ook op lokaal niveau.
Nogmaals, als u echt die supermarkt wil dan is de bal aan u. Ga ervoor en zorg dat er een referendum komt. Toen de Referendumverordening werd vastgesteld heeft toenmalig wethouder Marcel Deen (What’s in a name…) een kratje bier in het vooruitzicht gesteld aan de organisatoren van het eerste referendum in Hoorn. Wellicht kan dat vooruitzicht u verder stimuleren.

Dat ik met deze “uitnodiging” aan u in de Hoornse politiek wellicht het verwijt over mij afroep langs deze weg alsnog mijn punten te willen binnenhalen deert me niet. Voor mij is de zaak belangrijk genoeg om u deze suggestie aan de hand te doen.

Ten slotte, behalve raadslid ben ik ook binnenstadsbewoner. Ik zet dus graag mijn handtekening op de lijsten die u nodig hebt om te komen tot een referendum.
Met vriendelijke groeten,

Harry van Lunteren
c.c. OLB/Tiny Mulder, raad en college, media

Reacties
Reactie: (Peter)
10-1-2011, 12:58
Totaal mee oneens..
we gaan toch niet een supermarkt aan den kustlijn plaatsen? we hebben al egnoeg aan de van dedemstraat..laat Deen zich concentreren op de Bangert Oosterpolder! Kom op mensen... ik proef vriendjespolitiek ten top.

Moeten we dit referendum serieus nemen?