Hoorn krijgt Cruyff Court in Kersenboogerd

ingevoerd op 26-8-2005

Hoorn krijgt in de Kersenboogerd bij de Kluut een Cruyff Court en is een van de eerste gemeenten zonder betaald voetbal waar een dergelijk voetbalveld komt. De Stichting Cruyff Courts KNVB Velden (CCKV) en de gemeente hebben beiden ongeveer 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de totstandkoming van het veld.
 
De Cruyff Foundation en de KNVB hebben de handen ineengeslagen om de komende drie jaar ongeveer 100 Cruyff Courts in Nederland te realiseren. Dit zijn voetbalvelden van kunstgras van 42 bij 28 meter die midden in een wijk worden geplaatst. Hiervoor is een nieuwe stichting in het leven geroepen, de Stichting Cruyff Courts KNVB Velden (CCKV). Om de aanleg van de honderd velden mogelijk te maken heeft de Cruyff Foundation een bedrag beschikbaar gesteld, tevens heeft de KNVB geld uitgetrokken voor het project. De CCKV biedt gemeenten het concept Cruyff Courts KNVB Velden aan met een budget van ongeveer 50.000 euro. De totale kosten voor realisatie zijn ongeveer 100.000 euro. De gemeente dient als bijdrage het restant van het budget voor haar rekening te nemen en de locatie ter beschikking te stellen.
Maatschappelijk doel
Het project heeft een maatschappelijk doel. Door het opzetten van de veldjes hopen de voetbalbond en de stichting van Nederlands bekendste voetballer Johan Cruijff een bijdrage te kunnen leveren aan de integratie in Nederland. Met name in de dichtbevolkte wijken in Nederland wil men via de sport, en het aanbieden van voetbalactiviteiten, integratie van de verschillende lokale etnische en overige groeperingen bevorderen. Daarnaast moet ook het straatvoetbal een nieuwe impuls krijgen door de komst van de Cruyff Courts. In november 2003 heeft de Cruyff Foundation haar eerste Cruyff Court geopend.
Kluut
In de eerste fase van de realisatie van de velden zijn alle 34 gemeenten met een Betaald Voetbal Organisatie benaderd om een aanvraag in te dienen voor de realisatie van zo’n veldje. In tweede instantie konden ook andere gemeenten een aanvraag indienen. Hoorn heeft een aanvraag ingediend en deze is vervolgens als eerste gehonoreerd.
Hoorn is op zoek gegaan naar een geschikte locatie en kwam uit in de Kersenboogerd bij het grasveld aan de Kluut. Gekozen is onder andere voor deze locatie omdat het goed bereikbaar is voor kinderen uit andere wijken en het ligt in een kinderrijke buurt.
Het ligt in de planning dat het Cruyff Court voor de zomer van 2006 gereed is.
Activiteiten
Het Cruyff Court is een openbaar terrein waar de jeugd kan voetballen. Door de hoge kwaliteit van de ondergrond kan dat het gehele jaar door. Om de voetbalsport te stimuleren, organiseert het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn samen met de jeugd en voetbalverenigingen een aantal activiteiten per jaar voor jongeren van alle leeftijden en speciaal voor kinderen met een handicap.


Informatie
Donderdag 8 september wordt in de kantine van de ADOS-sporthal, Lingeweg 1 in Hoorn een informatiebijeenkomst georganiseerd voor omwonenden van de Kluut. De bijeenkomst start om 20.00 uur.  Omwonenden hebben inmiddels een uitnodiging voor deze bijeenkomst ontvangen.