Feestelijke opening Weeshuiscomplex in Hoorn

ingevoerd op 4-9-2009

HOORN - Donderdag heeft IntermarisHoeksteen samen met bewoners en ruim 100 genodigden het Weeshuiscomplex aan de Korte Achterstraat in Hoorn feestelijk geopend. Het was een opening met een theatrale omlijsting in de sfeer van het historische pand.

Na een restauratie van ruim 15 maanden was het tijd voor een bijzondere opening, vond directeur Markt van IntermarisHoeksteen, Nelleke Huisman. ‘Na 15 maanden restaureren is ’T Wees Huys klaar. Wij zijn bijzonder trots op dit unieke project. IntermarisHoeksteen maakt zich sterk voor de restauratie en het behoud van historische en monumentale panden om deze een nieuwe en eigentijdse functie te geven. Dat is hier goed gelukt. De bewoners en gebruikers hebben hun intrek genomen. ’T Wees Huys is met huurders als Esdégé-Reigersdaal, het Filmhuis, Hotel Mariakapel en Jeugdtheaterschool Talenten Theater NH een interessante ontmoetingsplaats geworden van wonen, kunst en cultuur. En dat past precies in de lijn van de historie van het pand.’

De feestelijke middag bood een vol programma. De locatie was niet te missen, want 6 steltlopers liepen rond langs het pand en trokken de aandacht. Musicalster Jorge Verkroost heette de gasten welkom. Nadat hij, in het thema weeshuis ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ zong vertelde Cees Aay, het laatste weeskind, over zijn persoonlijke ervaringen in het oude weeshuis. “Hier in de tuin heb ik mijn liefde voor geschiedenis en archeologie ontwikkeld.” Het programma werd afgesloten met een verrassende act over een wereldberoemde weeshuis, hierdoor werd de historie tastbaar. De voorstelling werd verzorgd door Jeugdtheaterschool Talenten Theater NH, de theaterschool die sinds kort een van de gebruikers is van een deel van het weeshuiscomplex, Hoorn is hiermee een unieke school rijker.

IntermarisHoeksteen kocht in 2005 het weeshuis van de gemeente Hoorn. Tijdens de 15 maanden durende restauratie is er vooral met heel veel liefde en aandacht aan het complex gewerkt. Het ontwerp en de indeling zijn gemaakt door Architect TPAHGa uit Hoorn. Restauratie aannemer EAB uit Enkhuizen heeft het project vervolgens gerealiseerd. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door de subsidiegevers De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Bouwfonds Cultuurfonds. In samenwerking met de Stichting Bas Baltus is een boek uitgebracht over de historie van ’T Wees Huys in Hoorn, dit boek is tijdens de opening overhandigd aan wethouder Jack van Es en bestuurder Martin Hoiting van IntermarisHoeksteen.