Vier fracties willen lokale rekenkamer na schouwburgpleindebacle

ingevoerd op 25-9-2005

De fracties van GroenLinks, VOCH, OuderenUnie en Hoorns Belang blijven hun twijfels houden over de gang van zaken rond het kostbare pleintje voor de nieuwe schouwburg. Zij stellen voor om een Rekenkamer voor Onderzoek Uitvoering Buitengebied (inclusief Voorplein) Schouwburg in te stellen. Het voorstel wordt 4 oktober tijdens de gemeenteraadsvergadering ingediend. Niet eerder werd dit zware middel gehanteerd. Wethouder Tonnaer kreeg al eerder veel kritiek over de uit de hand gelopen kosten van de bestrating van het voorplein.
 
Eerdere besluitvorming

In de raadsvergadering van 18 november 2003 is uitgebreid gedebatteerd over de noodzaak van een extra krediet van ruim 500.000 euro ten behoeve van de inrichting van onder andere het voorplein van de nieuwe schouwburg. De raad is schoorvoetend accoord gegaan (met tegenstem van GroenLinks) met dit extra krediet, om uiteindelijk het mooiste plein van Hoorn te krijgen.
Tevens heeft de raad daarbij de opdracht aan het college gegeven om te onderzoeken waarom het extra krediet nodig was en hoe de besluitvorming tot dan heeft plaatsgevonden.  

In de raadsvergaderingen van 10 en 11 februari 2004 is het onderzoeksrapport van Twijnstra en Gudde besproken. Op basis van bevindingen over de gang van zaken met betrekking tot opdrachtgevers, uitvoerders en verantwoordelijken heeft het rapport aanbevelingen gedaan voor verbeteringen. De rol van sleutelfiguren is beschreven evenals de lessen die geleerd zouden moeten worden. Het college heeft bij name van de verantwoordelijke wethouder de aanbevelingen overgenomen en beloofde stuurvastheid bij de uitvoering. De burgemeester heeft de suggestie gedaan om de Rekenkamerfunctie te gaan gebruiken bij de controle van de uitvoering.
Een motie van afkeuring ingediend door GroenLinks kreeg de steun van Hoorns Belang en de OuderenUnie.

Probleem en doelstelling

De aanzet van de uitvoering van de werkzaamheden bij de inrichting hebben reeds de nodige vragen opgeleverd (zie bovenstaande raadsvergaderingen). De feitelijke uitvoering heeft onlangs echter ook nog geleid tot artikelvragen met betrekking tot inrichting van de trappen van het voorplein.
Dit alles leidt tot de vraagstelling of de middelen voor de inrichting en de uitvoering van het buitengebied (waaronder het voorplein) van de schouwburg op een doelmatige, doeltreffende en rechtmatige wijze zijn ingezet.
Keuze en overwegingen met betrekking tot voorstel
De rekenkamer heeft op basis van artikel 182 lid 1 van de gemeentewet de bevoegdheid om de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid te onderzoeken van het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur. De rekenkamer kan op verzoek van de gemeenteraad een dergelijk onderzoek instellen (artikel 182 lid 2 gemeentewet).
De gemeenteraad van Hoorn heeft besloten tot het inrichten van een rekenkamercommissie.
Voor het beoogde onderzoek kan de gemeenteraad ook een onderzoekscommissie ex art. 38 A RvO of 155 A van de Gemeentewet instellen om de feiten rondom de uitvoering van voorplein te onderzoeken. Het college heeft in november 2003 echter al een onderzoek laten verrichten door Twijnstra en Gudde om de feiten en gang van zaken in de aanloop naar het inrichten van het voorplein te onderzoeken.

Recent zijn gegevens naar buiten gebracht waaruit blijkt dat reeds bestelde materialen t.b.v. de inrichting van het voorplein mogelijk al afbesteld waren ten tijde van de raadsbehandeling van 18 november 2003. Ook is komen vast te staan dat de stenen trap die is aangelegd, binnen afzienbare tijd sporen van ernstige slijtage vertoont. Deze nieuwe gegevens geven nieuwe aanleiding om te onderzoeken welke bedragen nu op welk moment aan welke onderdelen zijn besteed, en hoe de verdere uitvoering van het werk in deze contractuele setting heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek zou een antwoord moeten geven op de vragen die nu zijn gerezen over de noodzaak van (en de hoogte van) het extra krediet, en de exacte bestemmingen van het krediet, zoals in de raadsvergadering van november 2003 in totaal hiervoor beschikbaar is gesteld.
De raad zal naar onze mening, n.a.v. deze nieuwe gegevens, nu zelf onderzoek moeten (laten) uitvoeren. De voorkeur gaat uit naar een verzoek aan de rekenkamercommissie omdat de rekenkamercommissie met name is ingesteld om de controlefunctie van de gemeenteraad te versterken. Voor het versterken van die controlefunctie van de raad en het goed functioneren van de Rekenkamercommissie, zijn een aantal waarborgen opgenomen in de verordening zoals vastgesteld in de raad van 10 mei 2005. De rekenkamercommissie heeft een grote mate van onafhankelijkheid en heeft wettelijk gezien alle mogelijkheden tot informatievergaring, zoals onbeperkte toegang tot bij het college rustende informatie (art. 183 lid 2 Gw). De verordening stelt eveneens dat de rekenkamercommissie bevoegd is om bij alle leden van gemeentebestuur en ambtenaren de mondelinge en schriftelijke inlichtingen in te winnen die zij nodig acht voor de uitvoering van de onderzoeken. De gevraagde inlichtingen moeten ook binnen een door de rekenkamercommissie gestelde termijn geleverd worden.
In de raad van 10 februari 2004 is door de gemeentesecretaris gesproken over de cultuur van werken binnen het gemeentelijk apparaat. Er zijn in dat verband verbetervoorstellen aangekondigd. Het onderzoek van de rekenkamercommissie moet ook helderheid verschaffen in hoeverre hiermee ten aanzien van de uitvoering van de inrichting van het voorplein van de schouwburg al resultaten bereikt zijn. De vraag moet beantwoord worden waarom er toch zo slordig met de uitvoering is omgegaan, ondanks het feit dat er zoveel extra budget beschikbaar is gesteld.
 
Dit is het voorstel van de 4 fracties:

Raadsbesluit

De raad van de gemeente Hoorn bijeen op dinsdag 4 oktober 2005
Overwegende dat
- de uitvoering van inrichting van het voorplein van de nieuwe schouwburg en de besteding van het daartoe door de raad (extra) beschikbaar gestelde krediet, de nodige vragen heeft opgeroepen als gevolg van nieuwe bekend geworden gegevens en gebleken gebreken
- de raad als taak heeft de uitvoering van het beleid van het gemeentebestuur te controleren
- de rekenkamercommissie daartoe de bevoegdheid van de gemeenteraad heeft gekregen
Besluit:
een verzoek aan de rekenkamercommissie te richten voor het instellen van een onderzoek naar de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het door het gemeentebestuur gevoerde bestuur met betrekking tot de uitvoering van de inrichting het buitengebied van de nieuwe schouwburg, waaronder het voorplein.

Reacties
Reactie: (w.de Vries)
30-9-2005, 09:52
Dit klopt van geen kant en het is gemeenschapsgeld , Het zou het College sieren als ze niks te verbergen hebben om dit onderzoek te laten doen er is al zoveel mis gegaan in Hoorn, De Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan hoor, maar het zal wel weer een doofpotverhaaltje worden, In het bekende grote ronde archief !!!