Geboortemelding via computer op kraamafdeling

ingevoerd op 4-10-2005

Vaders of andere partners kunnen sinds kort op de kraamafdeling van het Westfries Gasthuis achter de pc plaatsnemen om de geboorte van hun kind melden. Het voordeel hiervan is dat de geboorteakte sneller klaar is en dat de aangever minder lang hoeft te wachten bij de afdeling Burgerzaken in het Hoornse stadhuis. De afdeling krijgt jaarlijks veel geboorteaangiften te verwerken omdat in het ziekenhuis veel kinderen uit Hoorn en de regio worden geboren.

De kraamafdeling en de gemeente Hoorn hebben er samen voor gezorgd dat er een computer staat met een speciaal programma, waarop de aangever snel en handig de gegevens kan invullen die nodig zijn om een geboorteakte op te maken. Deze gegevens gaan naar de afdeling Burgerzaken, die ze controleert en de geboorteakte opmaakt. De aangever krijgt in het ziekenhuis een bewijs van de geboortemelding per computer en meldt zich daarmee tijdens de openingsuren bij de receptie in het stadhuis. De receptie neemt contact op met Burgerzaken, waarna de aangever bij een van de balies de geboorteakte kan controleren en ondertekenen. Dit beperkt de wachttijd aanzienlijk.

Uiteraard blijft het ook mogelijk op de vertrouwde manier geboorteaangifte in het Hoornse stadhuis te doen. Maar de geboortemelding per pc op de kraamafdeling werkt sneller en efficiënter.