Gemeente wil ruim 3,8 miljoen euro investeren in Westfrisiaweg

ingevoerd op 5-10-2005

Burgemeester en Wethouders van Hoorn willen ruim 3,8 miljoen euro investeren in de  broodnodige aansluiting van de nieuwe woonwijk Bangert en Oosterpolder op en verdubbeling van de Westfrisiaweg (N302). Bovenop de toegezegde 1,6 miljoen euro voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruising, is de gemeente bereid gronden, ter waarde van 2,26 miljoen euro, voor niets over te dragen aan de Provincie Noord-Holland om de toekomstige verdubbeling en tijdelijke aansluiting van Bangert en Oosterpolder op de N302 mogelijk te maken.
 
De provincie wil pas starten met de voorbereiding van de tijdelijke aansluiting van Bangert en Oosterpolder op de Westfrisiaweg als de gemeente Hoorn bereid is de daarvoor benodigde gronden voor niets (‘om niet’) aan de provincie over te dragen. De gemeente ziet deze gronden echter als onderdeel van het totaal aan gronden, die de provincie moet verwerven van Hoorn voor de verdubbeling van de Westfrisiaweg. De provincie  vraagt van alle gemeenten rond de N302 gezamenlijk ongeveer 25% van de totale aanlegkosten. Hoewel hierover nog geen overeenstemming is met de gemeenten, is Hoorn bereid het verlies aan gronden en de aanlegkosten van waterberging (in het deel van Bangert en Oosterpolder) voor haar rekening te nemen, als dit wordt aangemerkt als onderdeel van het aandeel van Hoorn in de aanlegkosten van de Westfrisiaweg. Deze bijdrage komt dan bovenop de eerdere toezegging van Hoorn van 1,6 miljoen euro voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruising.

Voorwaarden

Hoorn stelt in een brief aan de provincie wel voorwaarden aan het aanbod. Zo moet de provincie akkoord gaan met de waardebepaling van de gronden, zijnde 2,26 miljoen euro. Mocht achteraf blijken dat de verdubbeling tussen de A7 en Enkhuizen geheel of gedeeltelijk niet doorgaat, moet de provincie de gemeente alsnog geheel of gedeeltelijk betalen voor de gronden.