Wie gaat met wie op het stadhuis van Hoorn?

redactioneel commentaar

HOORN - In maart 2010 zijn er weer Gemeenteraadsverkiezingen en dan mogen alle kiesgerechtigden weer naar de stembus om op die volksvertegenwoordiger te stemmen die ons het meeste aanstaat. Momenteel kent Hoorn 10 raadsfracties. In de afgelopen jaren zijn er twee raadsleden voor zich zelf begonnen (Roger Tonnaer verliet PvdA, Chris de Meij verliet VVD) en één raadslid (Leny Molema ging van Hoornse Senioren Partij naar CDA) is recent overgestapt naar een andere fractie. Zeer waarschijnlijk doet de SP komend jaar voor de eerste maal mee in Hoorn. Dan zouden we uitkomen op 11 fracties en bij alle politieke partijen is inmiddels wel duidelijk dat dit niet werkt. Niet om je als partij te profileren, niet om te kunnen scoren, niet om echte invloed op beleid te hebben. Er gaat dus iets gebeuren en in de wandelgangen vindt al enige tijd overleg plaats.

Er gaat immers naar verwachting veel veranderen in de Hoornse raad. De SP zal redelijk wat stemmen trekken, Fractie Tonnaer groeit, mogelijk dat D66 profijt heeft van hun landelijke populariteit… En partijen zullen zetels moeten inleveren. Naar verwachting moeten in ieder geval de PvdA, VOC Hoorn, VVD en GroenLinks met verlies rekening houden. Maar ook enkele kleine fracties als Hoornse Seniorenpartij, Hoorns Belang en Fractie De Meij zijn niet zeker van een terugkeer in de Hoornse raad.

Hoorngids houdt van voorspellen en voorspelt dan ook dat enkele partijen samen gaan optrekken. Zo zien we mogelijk Chris de Meij terug bij zijn VVD, sluit ook Hoorns Belang zich bij de liberalen aan en een alliantie tussen VOC Hoorn en de VVD kan ook niet uitgesloten worden.

Dergelijke samenzweringen gaan niet allemaal van harte, maar ook in de politiek moet men keuzes maken: Klein en onafhankelijk blijven en geen invloed hebben en niet participeren in een nieuw College. Of concessies doen en samen gaan werken.

Wij zijn benieuwd welke partijen met de eerste aankondigingen voor samenzweringen of samenvoegingen naar buiten komen. We houden u op de hoogte.

En wat reacties op deze site betreft: We zien oud-wethouders Van der Maat en Hansen bij geen enkele partij terugkeren, maar wonderen zijn in de politiek natuurlijk heel gewoon…

Om uw geheugen nog even op te frissen tonen wij hieronder de huidige zetelverdeling binnen de Hoornse gemeenteraad:
 
Fractie Zetels
PvdA 10
VOC Hoorn 6
CDA 5
GroenLinks 4
VVD 3
Hoornse Seniorenpartij  1
D66 1
Hoorns Belang 1
Fractie Tonnaer 1
Fractie De Meij 1

Reacties
Reactie: (gerard)
11-9-2009, 14:34
Misschien ook eens een redactioneel commentaar over wie dan wel de geschikte of ongeschikte wethouderskandidaten zijn van de fracties als Hansen en Vd Maat afvallen?
En welke coalitie gaan we krijgen met dit scenario? Weten PvdA-CDA-GL een vierde partij aan zich te binden, bijvoorbeeld D66, de VVD of de SP?
Of weten de VVD, VOC Hoorn en Tonnaer een meerderheid te smeden met bijvoorbeeld D66?



Reactie: (Gerard)
11-9-2009, 14:28
Leuke bespiegeling. Aardig dat Jaap Kaptein het idee over Hoorns Belang bevestigt, en ook over Vd Maat.
Dan krijgen we een VVD-fractie met José Kamphuis en Chris de Meij erin.

Mischien aan de linkerzijde ook nog wat fusies? D66 is zo klein, misschien moet dat maar aansluiten bij GL of de PvdA? Of nog beter: die drie partijen samen? Dan redden ze het als progressief-linksen misschien nog tegen de conservatief-linksen van de SP.

En de HSP heeft na de vele personele wisselingen de laatste jaren geen bestaansrecht meer; misschien moeten de resterende leden maar eens om zich heen kijken?

Reactie: (de nar)
11-9-2009, 06:48
het wordt tijd dat alle gelukzoekers in de raad hun biezen pakken, en wel zo snel mogelijk.
liever 6 fracties met kennis van zake, dan al die eenlingen op persolijke titel.
laat de gemeenteraad als hoogste orgaan het beleid uitstippelen en niet de amtenaren zoals visser, van drongelen, in de achterkamertjes met intermais, bam en andere projectointwikelaars.
zorg er als raad voor dat alle oude bestemmingsplannen vernieuwd worden,m zodat niet alles hap smap,
via een door het rijk verboden ex artikel 19 procedure gerealiseerd wordt,
p.s. gemeente hoorn.doe iewts aan de slechte fiespaden in de binnenstad. vele tegels liggen los op de fietspaden, de buitenlijn bellen help niet, dit is een burocratisch zootje antenaren diue zichzelf aanb het werk houd in het stadhuis, laat deze amtenaren de schep ter hand nemen en de stad in gaan i.p.v. op hun burostoel te blijven zitten

genoeg voor vandaag
wordt vervolgd/
de nar

Reactie: (Jan)
8-9-2009, 16:47
@piet, dat weet de burger al lang dat je niets in te brengen hebt, als het echt zo zou zijn had men het stemmen al lang verboden

Reactie: (Piet Kladzo)
8-9-2009, 16:04
Raadsleden hebben, bestuurlijk gezien, niet alles te zeggen al staat de Raad bovenaan in de gemeente. Neem alleen de burgemeestersportefeuille: Openbare Orde en Veiligheid valt niet onder de raad. Het Dagelijks Bestuur ligt bij het college van B&W, dat door een ambtenarenapparaat ondersteund wordt. De raad moet het doen met een griffier.
Maar de echte macht ligt bij instellingen die juist weer afhankelijk zijn van gelden uit de Staatskas. en de media.
Burgers mogen klagen, over hangjongeren, boompjes die gekapt worden en buslijnen die (net niet) verdwijnen, maar of het nu allemaal veel helpt? Een raadslid zal vooral pragmatisch bezig moeten zijn; aan idealisme heeft hij/zij niks, al is daar op zichzelf niets mee mis.
En al die "overstapjes" van HSP naar CDA en rond de VVD, prachtige theorie. Laat dat maar zó blijven.

Reactie: (Xander de Groot)
8-9-2009, 12:40
Wim van Hilten weg... Jammer ik vind Wim een kundig raadslid EN een aangenaam persoon. Henk voor wethouder?? Prima, graag zelfs. Mag hij Artur Helling gelijk in zijn kielzg meenemen. Maar wanneer de VVD geen aansprekende fractievoorzitter vindt en weer eens verstandig gaat opereren, is het leveren van een wethouder NIET aan de orde.

Reactie: (jan)
8-9-2009, 12:31
Jammer voor de VVD, al die overlopers die worden niet gewaardeerd in Hoorn, en we zullen zien "reet" of die "jammeraars" ofwel inwoners van Hoorn genoemd het politiek gestuntel van deze beroepsamateurs vergeten zijn, de SP kon wel een simpel de grootste worden door onkunde en minachting van de huidige partijen.

Reactie: (Gerrit Snoek)
8-9-2009, 12:24
Van mijn buren hoorde ik dat Chris de Meij terug komt bij de VVD en dat Wim van Hilten kan vertrekken.
Wiebes stopt met de raad.

De bemiddeling tussen de Meij en de fractie is geslaagd en De Meij komt z.s.m. terug bij de VVD.

Reactie: (Jaap Kaptein)
8-9-2009, 12:22
Hot news!

Cees van der Maat is geen lid van de VVD, wil niet op de lijst is wel beschikbaar voor bestuurlijke functie.
Jose Kamphuis is LID GEWORDEN VAN DE VVD! EN WIL OOK OP DE LIJST VOOR DE VVD!!!!!
Politieke gelukzoeker!!

HENK HANSEN, STAAT OP DE LIJST EN WIL MISSCHIEN WEL WETHOUDER WORDEN!! ZOU GOED ZIJN VOOR DE STAD!!

Reactie: (Eugene Reet)
8-9-2009, 11:24
Natuurlijk gaat er veel veranderen,maar dat heeft niet zoveel met Hoorn te maken.
De landelijke partijen zullen de aandacht trekken en het debat bepalen.En ook weer de meeste zetels behalen.
De opkomst zal laag zijn,al die Hoorngidsmopperaars zullen het af laten weten..

Reactie: (Xander de Groot)
8-9-2009, 10:10
Het gonst in ieder geval wel. van der Maat zou zich aangesloten hebben bij de VVD. De terugkeer van De Meij bij de VVD wordt ook niet uitgesloten. Jose Kamphuis beraadt zich over het zinvolle bestaan als 1-vrouwsfractie.
Vele fracties zullen op zoek moeten naar een fractievoorzitter met enige uitstraling.