Begoniatapijt op Rode Steen was dit jaar voor het laatst

ingevoerd op 22-9-2009

HOORN - Enkele weken geleden is het 10e begoniatapijt, dat in het teken van 50 jaar begoniateelt in Nederland stond, afgesloten. Het bestuur van de Stichting Promotie Begoniatapijt heeft na uitvoerig overleg echter besloten om met ingang van volgend jaar te stoppen met dit kleurrijke bloemenevenement.  

De bestuursleden Martin Bonne, Frans Kolken en Mariëtte Snip hebben deze beslissing unaniem genomen op basis van diverse redenen. Ten eerste wordt het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden voor het plukken en leggen van de ruim 130.000 bloemen. Ten tweede wordt het steeds lastiger om voldoende sponsors te vinden. Dit maakt het rond krijgen van een begroting er zeker niet gemakkelijker op. Tenslotte brengt het leggen van het tapijt ieder jaar weer heel erg veel werk met zich mee, dat uiteindelijk op de schouders van slechts een aantal mensen rust.  

Natuurlijk waren er wel een aantal factoren die het bestuur hebben doen twijfelen om te stoppen. Bijvoorbeeld het enthousiasme van de trouwe “kern” aan sponsors, de goede samenwerking met de Gemeente Hoorn en met een aantal horecaondernemers op de Rode Steen. En als laatste, wellicht de belangrijkste factor: de vele bezoekers, toeristen en dagjesmensen die jaarlijks met zeer enthousiaste reacties langs het tapijt trokken. In al die tien jaar hebben we naar schatting 100.000 bezoekers mogen ontvangen en daar zijn wij bijzonder trots op.   Het bestuur en de vrijwilligers hebben de afgelopen 9 jaren met heel veel plezier gewerkt aan al die 10 fantastische bloementapijten.

We zijn er trots op dat we met elkaar en met behulp van de sponsors hebben bereikt dat het Begoniatapijt tot de topevenementen van de stad Hoorn gerekend mocht worden. Met enige pijn in het hart, maar na zorgvuldige afweging en vol overtuiging, wordt daarom na ons hoogtepunt, de tiende editie, een punt gezet achter het jaarlijks terugkerende evenement.  

Mocht zich in de toekomst echter bij hele speciale gelegenheden toch nog een aanvraag voor een Begoniatapijt komen, dan sluit het bestuur niet uit het als eenmalig evenement toch nog eens in overweging te nemen.