”West-Friese jongeren in top 3 Europa met drinken alcohol”

ingevoerd op 1-10-2009

HOORN - ”West-Friese jongeren staan in de top 3 van Europa als het gaat om het drinken van alcohol.” Dit melden de Westfriese burgemeesters in een bericht over hun aktieprogramma ’WestFRISland’. Bepaald geen toeristische promotie voor onze regio, maar blijkbaar is veel geoorloofd in de campagne waarbij onze jeugd op de kwalijke gevolgen van overmatig drankgebruik moet worden gewezen. De burgemeesters van West-Friesland hebben alle kinderen die vanaf september naar de middelbare school zijn gegaan, een brief gestuurd.

Bij de brief zit een Alcohol NEE contract dat kinderen met hun ouders/verzorgers kunnen ondertekenen. Doel van het contract is dat brugklassers en hun ouders praten over het in aanraking komen met alcoholgebruik op de middenbare school en met hun (nieuwe) vrienden. Daarnaast kunnen ze met het invullen van het contract een cd-bon winnen.
 
Voorbeelden Amy Winehouse en Britney Spears
Naar de middelbare school gaan is al een grote verandering. Daarbij komen ook nog de puberteit, nieuwe vrienden en feestjes waar alcohol wordt geschonken en gedronken. In de brief wijst de burgemeester op het gevaar van (overmatig) alcohol gebruik op jonge leeftijd. Met voorbeelden als Amy Winehouse en Britney Spears, die de gevolgen van teveel alcohol gebruiken maar al te goed kennen, vraagt de burgemeester de jongeren een contract te tekenen met hun ouders. Ze beloven daarmee geen alcohol te gebruiken voor hun 16e jaar.

West-Friese jongeren staan in de top 3 van Europa als het gaat om het drinken van alcohol. De gevolgen van te jong en te veel drinken zijn erg. De hersenen ontwikkelen zich minder goed en kunnen zelfs onherstelbaar beschadigen. Hersenen groeien gemiddeld tot het 23e jaar door, dus ook als kinderen 16e zijn moeten bewust zijn van de gevolgen van (te veel) alcohol gebruiken.