Oplevering eerste woning Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 12-10-2005

Op woensdag 12 oktober vindt de oplevering van de allereerste woning in Bangert en Oosterpolder plaats. De bewoners krijgen uit handen van wethouder mr. F.H. Hansen de sleutel uitgereikt. In de wijk, die in 2012 gereed zal zijn, komen ongeveer 3.400 koop- en huurwoningen met bijbehorende voorzieningen. Bangert en Oosterpolder wordt door de gemeente ontwikkeld in samenwerking met de partners in de Ontwikkelingsmaatschappij Hoorn (Bouwfonds Ontwikkeling BV, Heddes Vastgoed BV, Intermaris Woondiensten, Pré-Bo-West BV, De Peyler Projektontwikkeling BV, Vos Hoorn BV en Zeeman Vastgoed BV).
 
De nieuwe wijk is globaal in twee sfeergebieden opgedeeld: Waterland en Hoge Hemen. Elk gebied heeft een geheel eigen karakter. Zo speelt water een belangrijke rol in Waterland en komt in Hoge Hemen de nadruk te liggen op kleinschalige buurtjes rond een centrale plek. In het centrumgebied komen winkels, een gezondheidscentrum, kinderopvang, een sporthal, een buurthuis, twee scholen en ruim 180 woningen. De twee schoolgebouwen zijn in 2008 gereed. De schoolgaande jeugd wordt daarom de eerste jaren opgevangen in de basisscholen de Wingerd en het Ooievaarsnest in Zwaag. Volgens de planning gaat de bouw van dit centrumgebied in 2007 van start.

Energiezuinige woningen
De in traditionele Noord-Hollandse stijl opgetrokken eerste woningen, zijn duidelijk zichtbaar vanaf de Westfrisiaweg. De Peyler Projektontwikkeling heeft haar deel van de woningen samen met Ooms Bouwmaatschappij ontwikkeld. De woningen zijn volgens de methode van hout- constructiebouw (HCB-methode) gebouwd. Kenmerken van deze HCB-woningen zijn: energiezuinig, gezonder binnenklimaat en een optimale gebouwisolatie. Hiermee dragen de woningen bij aan de milieudoelstellingen van de gemeente die vermeld staan in het bestemmingsplan. Door de HCB-methode kunnen de woningen ook in een relatief korte tijd worden gebouwd.

Voortgang bouw
De bouw van de wijk gebeurt in fases. In 2005 staat de oplevering van 61 woningen gepland. Alle 248 woningen die nu in aanbouw zijn in fase 1, zullen rond de zomer van 2006 gereed zijn. Langs ‘de Strip’, de twee kilometerlange hoofdontsluitingsweg door de wijk, worden nog eens 176 woningen gebouwd. Intermaris Woondiensten is inmiddels begonnen met de bouw van de eerste 49 woningen. Eind dit jaar starten ook Heddes, De Peyler en Zeeman met de bouw van nog eens 127 woningen, die eind 2006 gereed moeten zijn. De gemeente gaat ook binnenkort kavels uitgeven in de strook langs De Marowijne voor de bouw van vrijstaande woningen door particulieren. In het eerste gedeelte van fase 1 staan eind 2006 ongeveer dan 425 woningen. De
bouw van de resterende 175 woningen in het laatste gedeelte van fase 1 begint eind 2006. Voor fase 2 is inmiddels een stedenbouwkundig programma van eisen opgesteld. Dat wordt nader uitgewerkt in een verkavelings- en beeldkwaliteitplan. Op basis hiervan start men in de eerste helft van 2006 met het bouwrijp maken van fase 2 en het ontwikkelen van concrete bouwplannen.

Reacties
Reactie: (mike)
17-10-2005, 10:02
BANGERT EN OOSTERPOLDER Een wijk met karakter.

Deze slogan is een waar iets. Wonen langs de steeds drukker wordende Westfrisiaweg (die overigens t.z.t. voor lange tijd op de schop gaat), op steenworp afstand van een industrieterrein (inclusief een distributiecentrum van een supermarktketen waar af en aan wordt gereden met vrachtwagens) en een STRIP die dwars door ex-mooie dorpen loopt heeft inderdaad karakter. Dat had Ted Bundy ook.

Reactie: (ikke)
16-10-2005, 20:25
Zielig hoor, stukje land van Zwaag jatten om er een paar ’woningen’ op te zetten!