Waarschuwing OSH: ”Hoorn wordt stad van gemiste kansen”

ingevoerd op 26-10-2009

HOORN - In een brief aan de Hoornse gemeenteraad waarschuwt de stichting Ondernemers Stad Hoorn (OSH) voor ontwikkelingen die slecht zijn voor het koopcentrum van Westfriesland. Een aantal voorstellen van het College van B&W in Hoorn, zoals uitstel van de “Hoornse Poort” en de ondertunneling van het Keern, zijn volgens de ondernemers slecht voor de stad: ”Wij zijn er van overtuigd dat als er op korte termijn niet wordt begonnen met ontwikkeling van de Vale Hen  en de ondertunneling van het Keern, Hoorn zijn positie als koopcentrum van West-Friesland kwijt zal raken en dat potentiële nieuwkomers hun heil elders gaan zoeken. Hoorn wordt de stad van de gemiste kansen.”

 
Lees hier de brief van de Hoornse ondernemers:

Geachte leden van de gemeenteraad,
 
Namens Ondernemers Stad Hoorn (OSH) willen wij graag een reactie geven op de Programmabegroting 2010. Deze reactie betreft een aantal zaken die de binnenstad aan gaan.
 
Na het lezen van de programmabegroting 2010 en de bijbehorende toelichting van het college van burgemeester en wethouders hier op zijn wij zeer ontstemt.

Over de beleidsvoornemens die de ontwikkelingen van de binnenstad betreffen maken wij ons grote zorgen en zijn dan ook diep teleurgesteld over de keuzes die gemaakt zijn door het college.
 
Wij begrijpen als ondernemers dat als het tegen zit dat je keuzes moet maken. Dat doen wij iedere dag. Maar om nu te zeggen dat het goed gaat met de binnenstad, zoals het college doet voorkomen  gaat ons een grote stap te ver. Ook in de Hoornse binnenstad zijn de gevolgen van de crisis merkbaar en zichtbaar. De omzetten in zowel de detailhandel als de horeca staan zwaar onder druk. Een gemiddelde omzetdaling van 10-20% is tegenwoordig niet vreemd meer.
 
Daarom zou het college juist nu de handschoen op moeten pakken om de economische slagkracht van de Hoornse binnenstad te behouden. Wij zien als ondernemers dat de regio om ons heen de kansen pakt die voorbij komen.  Kortheidshalve verwijzen wij maar even naar de ontwikkelingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en niet te vergeten Stede Broec.
 
Wij krijgen de indruk dat deze ontwikkelingen door het college gebagatelliseerd worden en dat men zich er niet van doordrongen is dat functie van Hoorn als koopcentrum  de komende jaren verder onder druk zal komen te staan.
 
Wij maken ons grote zorgen over de impact van bepaalde besluiten die nu en in het recente verleden zijn gemaakt. Wij memoreren maar even aan het in de ijskast zetten van de ontwikkeling van de Vale Hen en het beperken van het samenvoegen van panden in de binnenstad tot maximaal 200m2.

En als klap op de vuurpijl lezen wij in de Programmabegroting 2010 dat de ontwikkeling van de “Hoornse Poort” en de ondertunneling van het Keern worden uitgesteld. Wat hierbij veel pijn doet is het feit dat de gelden uit de Reserve Parkeren gebruikt worden voor de financiering van de Westfrisiaweg. Deze weg wordt gefinancierd met parkeergelden die grotendeels zijn opgebracht door de bezoekers aan de Hoornse binnenstad.
 
Laat een ding duidelijk zijn, wij zijn een groot voorstander van de Westfrisiaweg. Dat deze weg aangepakt moet worden staat voor ons ook als een paal boven water. Maar wij merken op dat de financiering van deze weg reeds geregeld is in de Provinciale begroting. Het tracé A7-WFO wordt hoe dan ook als eerste aangepakt door de provincie, omdat dit de hoogste prioriteit heeft. Dat is menig maal door PS en GS uitgesproken. Mocht het Regioakkoord op losse schroeven komen te staan dan, wordt dit gedeelte alsnog aangepakt.
 
U begrijpt wij zijn diep teleurgesteld over de gang van zaken, dat wij een dringend beroep op u doen om de ondertunneling financieel wel mogelijk te maken.
 
Het college biedt geen enkel wenkend perspectief voor de ondernemers in de Hoornse binnenstad. Wij zijn er van overtuigd dat als er op korte termijn niet wordt begonnen met ontwikkeling van de Vale Hen  en de ondertunneling van het Keern, Hoorn zijn positie als koopcentrum van West-Friesland kwijt zal raken en dat potentiële nieuwkomers hun heil elders gaan zoeken. Hoorn wordt de stad van de gemiste kansen.
 
Wij willen een stevige binnenstad die economisch gezien mee kan in de moordende concurrentie die nu al gaande is en de komende jaren alleen maar sterker zal worden.
 
Leden van de raad wij doen een dringend beroep op u om in ieder geval er voor te zorgen dat de ondertunneling financieel mogelijk wordt gemaakt in de Programmabegroting 2010.
Wij hopen dat u ons verzoek wilt honoreren.
 
Met vriendelijke groet,
Henk Hansen, Voorzitter OSH