Open Brief aan Hoornse Raad over plannen voor vervroegde entree horeca

ingevoerd op 3-11-2009

HOORN - Horinees Hans Stuijfbergen heeft de Hoornse raadsleden in een Open Brief opgeroepen goed na te denken over het besluit rond de vervroegde horecasluiting. De inwoner vreest dat enkele raadsleden, net zoals in december 2008, zich weer laten beinvloeden en te weining luisteren naar de mening van de burger. De Hoornse volksvertegenwoordigers bepalen op 4 november namelijk of men vanaf komend jaar nog na 23.30 uur op een terras mag zitten en of men na 00.00 uur nog een horecazaak binnen mag.

Stuijfbergen vindt de voorstellen van het College van Hoorn ”zeer betuttelend en een stad als Hoorn onwaardig”. Ook meent hij dat burgemeester Van Veldhuizen zich neutraler zou moeten opstellen en de raadsleden niet moet beinvloeden. ”Zijn opmerking tegen de raad laatst was zeer laatdunkend en betweterig.” Van Veldhuizen zei bij een discussie over dit onderwerp: ”De raad heeft altijd gelijk, ook als zij geen gelijk heeft.’’

Woensdagmiddag 4 november vanaf 13.00 uur vergadert de raad over de ’Programmabegroting’ en komt ook de horecasluitingstijd aan bod. Beluisteren kan via de site van Radio Hoorn.

Lees hier de Open Brief:

Open brief aan Hoornse raadsleden inzake sluitingsuur horeca

De 33 Hoornse raadsleden nemen komende woensdag een belangrijke beslissing: Of zij kiezen voor het zeer betuttelende Collegevoorstel waarbij de Hoornse horeca binnenkort om middernacht (00.00 uur) de deuren moet sluiten voor nieuwe bezoekers en komende zomer de terrassen zelfs al om 23.30 uur moet binnenhalen. Ook kunnen de raadsleden kiezen voor een toegang (en terrassen) tot 01.00 uur, wat door een aantal fracties per motie is voorgesteld en waar de horeca zich ook in kan vinden.

Het is te hopen voor onze stad dat de 33 volksvertegenwoordigers goed weten wat er onder hun burgers leeft. Bij de vele gesprekken die ik in deze stad heb gevoerd over het plan om het drankgebruik onder de jeugd aan te pakken, valt mij steeds weer op dat niemand gelooft in minder drankgebruik door het voorgestelde toegangstijdstip van 00.00 uur. Wel ervaart iedereen het plan als zeer betuttelend en vindt men dat er vooral een rol voor ouders is weggelegd. Men maakt zich dus wel zorgen om het hoge drankgebruik onder jongeren, maar gelooft niet dat het door o.a. burgemeester Van Veldhuizen sterk gepropageerde plan van vroege sluiting van horecadeuren en terrassen effectief is.

Wel bevestigen de reacties die ik krijg dat veel inwoners van ons Hoorn denken dat het plan ten koste gaat van horecazaken die, door de crisis, allerlei regels en het rookverbod al in zwaar weer verkeren. En men verwacht een trek naar regio’s zoals Amsterdam, Purmerend en Alkmaar waar men nog wel na middernacht kan blijven stappen. Ook leggen opvallend veel inwoners van onze stad bij dit onderwerp een link met de jarenlange afwezigheid van een discotheek en bioscoop: “Laat ze eerst maar eens zorgen dat er voor de jeugd wat te doen is…”

Daarop aansluitend denk ik dat deze twee gelegenheden (bioscoop en dansgelegenheid) in Hoorn nooit van de grond zullen komen als voor het extreem vroege tijdstip van 00.00 uur wordt gekozen. Geen enkele ondernemer zal dan meer belangstelling hebben. Hermans c.s. (ontwikkelaars van de Blauwe Berg) zullen een geldig excuus hebben, zelfs bij de rechter vrees ik, om deze voorzieningen niet te realiseren. Dan komen in dat ‘leisuregebied’ dus hooguit een hoteltoren en veel woningen…

Het is om nog meer redenen te hopen dat onze raadsleden deze week de juiste keuze maken. Een horeca die om middernacht op slot gaat is voor het toeristisch product Hoorn nu niet bepaald een aanwinst. We willen toch niet een stad worden/blijven zonder bioscoop, zonder discotheek, zonder horeca, zonder bezoekers, kortom zonder leven….?

Raadsleden van Hoorn, ik roep u hierbij op om woensdag een besluit te nemen dat u kunt verdedigen aan de inwoners van uw stad. En als u het niet weet, stel de beslissing dan uit en laat ons allen meebeslissen middels een referendum. Of neem een standpunt in en wacht tot na de verkiezingen in maart met een besluit. Wel zo eerlijk. Laat u ieder geval niet weer beinvloeden door uw burgervader en vergeet ook even de fractiediscipline!

Ik wens u veel wijsheid toe.

Hans Stuijfbergen,
Horinees


 

Reacties
Reactie: (Hans)
4-11-2009, 19:48
Beste Rene,

Citaat: "Men maakt zich dus wel zorgen om het hoge drankgebruik onder jongeren ..."

Ik dus ook, maar wel op de juiste wijze dit probleem aanpakken!

Reactie: (Rene)
4-11-2009, 12:23
Hans,

De blog van Arthur Helling heeft een vergelijkbare oproep ?

Alleen geeft Arthur aan dat er wel degelijk een probleem is m.b.t. alcohol en jongeren. Dat was reden voor dit beleid ! En dat probleem (nummer 3 in europa) moet mijns inziens echt aangepakt worden. Daarin steun ik Onno.

Reactie: (hans)
4-11-2009, 10:36
De Open Brief was dinsdagochtend ook per mail naar alle raadsleden gegaan en men kon er tijdens het ontbijt hedenochtend in het NHD ook kennis van nemen...

Reactie: (Xander de Groot)
4-11-2009, 10:29
Helder betoog Hans, ik hoop alleen dat het niet te laat is. Laten we hopen dat de raad vanavond haar verstand gebruikt. Dan maar uitgemaakt voor draaikont. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Indien het verstandige besluit genomen wordt, zal het wel een streep door het CV van onze burgervader zijn. Soit.

Reactie: (Qwartje)
4-11-2009, 03:04
Chapeau, Hans,

voor je pleidooi. Het snijdt, door welk prisma je het ook bekijkt, hout.

Met je afgewogen geformuleerde standpunt ben je niet alleen de ’mouthpiece’ van alle volwassen Horinezen, maar ook van alle Hoornaren. En die laatsten vertegenwoordigen bij de gratie van hun getal het doorslaggevende electoraat wat de gemeenteraadsverkiezingen van maart aanstaande betreft.

Je timing - tussen half acht de avond voorafgaande aan de cruciale raads-stemming vanaf de volgende middag 13.00 uur - was naar mijn gevoel een beetje laatste nippereg. Je wilt kennelijk zo neutraal mogelijk blijven.

Maar goed. Jouw brief wordt per definitie niet gelezen en gewogen door de zuipjeugd. Die hebben daar (ook per definitie)geen tijd voor. Ze hebben zelfs geen weet van de betuttelende planning uit het veld van G. Onno van Veldhuizen cum suis. Onno maakt de fout dat hij, de gistende cocktail van hormonen en testosteron binnen zijn doelgroep - de jeugd - negerend, als de Vader van een weeshuis regels uitvaardigt die alleen maar het welbevinden van de weldenkenden schaden.

Hij geeft er, met een team van 48 mensen en een power van 10 gemeenten, blijk van dat hij er allemaal niet veel van snapt.

Dat bedoelde je toch te zeggen?

















Reactie: (Horeca nog steeds in zwaar weer)
3-11-2009, 23:23
Horeca nog steeds in zwaar weer

DINSDAG 3 NOVEMBER 2009

UTRECHT (AFN) - De horeca heeft nog steeds flink te lijden van de economische crisis. De sector zag de omzet in het belangrijke derde kwartaal, het hoogseizoen, met gemiddeld 3,7 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.