Hoornse Gemeenteraad kiest definitief voor vroege toegang horeca

Uniek in Nederland: Deuren horeca vanaf 1 januari om 24.00 dicht

HOORN - Een meerderheid van de Hoornse gemeenteraad koos woensdagmiddag voor een vervroegde entree voor de horeca per 2010. Na 24.00 uur mag men dus niet meer een café in en vanaf 23.30 uur worden terrassen gesloten. Een voor Nederland uniek fenomeen. Twintig raadsleden stemden tegen een Motie om voor 01.00 uur te kiezen, een voorstel waar de horeca zich in wel kon vinden. Elf raadsleden van Hoorns Belang, Fractie Tonnaer, VOCHoorn en VVD waren wel voor dit voorstel.

Tijdens de bespreking van de gemeenteljke begroting was het toegangstijdstip één van de meest opvallende onderwerpen. Al voordat de moties, die vorige week waren ingediend, werden behandeld begon menig raadslid over het onderwerp. Burgemeester Van Veldhuizen verzocht menigmaal of men de afgesproken volgorde wilde hanteren, maar dat bleek moeilijk als een raadslid het onderwerp aankaartte en men wilde reageren.

Duidelijk was dat veel fracties, maar ook individuele raadsleden, het moeilijk hadden met het al als ’betuttelend” genoemde plan om de cafés om middernacht de deuren te laten sluiten voor nieuwe bezoekers. Toen bleek dat het voorstel om dit tijdstip naar 01.00 uur te verplaatsen, het niet zou halen, maakten de VOCHoorn en Fractie Tonnaer duidelijk dat het volgend jaar weer op de agenda zou komen. Tonnaer: ”Dit wordt een verkiezingsthema en volgend jaar dienen we weer een motie in.”

Doel van de maatregel is het verminderen van alcoholgebruik onder de jeugd. Samen met andere Westfriese gemeenten is een aktieplan opgesteld.

Een opvallende motie kwam woensdagmiddag van de VVD. Deze partij stelde voor om de sluitingstijd voor de horeca weer vrij te geven, dus gewoon om 02.00 uur de deuren dicht. Een liberaal standpunt aldus de fractie. Hun motie werd echter door geen enkele fractie ondersteunt en daarom kozen de liberalen eieren voor hun geld en stemden ze ook voor het 01.00 uur-voorstel.

Maar ook Groen Links kwam onverwachts uit de hoek. Terwijl deze fractie de VVD zwalkend beleid verweet, stemden de ’groenen’ nu heel anders dan in december en waren zij zomaar voor de toegang tot middernacht. Op het stadhuis noemt men dat ”voortschrijdend inzicht”.

Hoewel binnen en buiten de raad gevraagd was om de in sommige partijen bekende Fractiediscipline (’gij stemt als raadslid wat de fractie wil’) nu eens buiten schot te laten, waren de fracties intern opvallend eensgezind. Persoonlijke standpunten en keuzes van individuele raadsleden waren er niet! Wel vond een enkeling een stemverklaring nodig: Waarom men 11 maanden geleden dus A zei en nu B.


Reacties
Reactie: (Piet Kladzo)
2-1-2010, 21:00
Gezien vandaag aan het Breed bij de Grote Noord? Eén groot (qua oppervlak) café is gesloten. Aan het raam een ’’uitnodiging’’ van de Beiaardgroep maar naar Amsterdam te komen.

Reactie: (jantje)
2-1-2010, 20:24
sorry maar Hoorn wordt echt dood
wat wille ze hier mee bereike dat minder alacohol gebruik? pff wat een onzin wat denk je dat al die jongere gaan doen ja die kome in strate en midde in de stad te zitte lekker te drinke overlast verzorge in de straat nee dat word wat ik ben nu zelf 30 en ga niet meer uit maar dit is onzin voor die jongere ! en make alleen maar meer gezeik op de straat ! en dan krijg je straks weer dat oudere de straat niet meer uit durven sávonds vanwege de jongeren denk toch is na !

Reactie: (jan)
8-11-2009, 11:44
dat Hoorn zich leent om het betuttelende christelijke landelijke beleid door te voeren ten koste van de horeca-ondernemers in Hoorn en het uitgaansleven, Hoorn R.I.P. wat een stelletje kontelikkers hier.

Reactie: (Qwartje)
6-11-2009, 13:40
@Sebastiaan Hol

"Het gaat bij een GroenLinkser ook niet alleen om een populistische keuze voor of tegen) de horeca, maar ook om je persoonlijke levensbeschouwing, waarbij je individuele keuzevrijheid als heel belangrijk beschouwd."

Deze mededeling jouwerzijds, Sebastiaan, breekt mijn klomp. Ik heb Manshanden woensdag in zijn stemverklaring toch expliciet afstand horen nemen van individuele keuzevrijheid. Een offer dat werd geplengd aan het belang van regionale betrouwbaarheid. Flauwe kul. We weten allemaal dat ook in de regio overwegend wordt gekozen voor de individuele keuzevrijheid. Met andere woorden: geen betutteling.

Ik vrees dan ook dat de persoonlijke levensbeschouwing van GroenLinksers in grote onmin leeft met zoiets als het politiek bedrijf. If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen. Toch?

@H.Vergeer

Zou het waarachtig zijn? In dat geval kan mevrouw Bakker terecht bij de AA aan het Keern. Daar wordt het standpunt gehuldigd: Een is teveel, twee is te weinig.


Reactie: (H, Vergeer)
6-11-2009, 12:27
(Versie zonder tikfouten)
De door het CDA, GroenLinks en PvdA gewenste welkomstborden bij de Hoornse invalswegen zijn door het infantiele stemgedrag van deze slaafse coalitieclubs geheel overbodig geworden. Waarom zou je toeristen welkom heten in een stad die de luiken al om middernacht sluit? De enige fractie die de bui ziet hangen na deze drooglegging is die van Roger Tonnaer, de andere zijn ziende blind. Het droogleggingsbeleid gaat de coalitieclubs op 3 maart veel stemmen kosten, daar kunnen ze van op aan. Vreemd overigens dat mevrouw Bakker van D66 voor de drooglegging heeft gestemd, terwijl de aankomende lijsttrekker van dit clubje fel tegen is. Zou ze voor de drooglegging hebben gestemd omdat ze aan het afkicken is? Je haalt je als burger van dit stadje de raarste gedachten in je hoofd.

Reactie: (h.vergeer)
6-11-2009, 12:22
De door het CDA, GroenLinks en PvdA gewenste welkomstborden bij de Hoornse invalswegen zijn door het infantiele stemgedrag van deze slaafse coalitieclubs geheel overbodig geworden. Waarom zou je toeristen welkom heten in een stad die de luien al om middernacht sluit? De enige fractie die de bui ziet hangen na deze doorlegging is die van Roger Tonnaer, de andere zijn ziende blind. Het droogleggingsbeleid gaat de coialitieclubs op 3 maart veel stemmen kosten, daar kunnen ze van op aan. Vreemd omverigens dat mevrouw Bakker van D66 voor de drooglegging heeft gestemd, terwijl de aankomende lijsttrekker van dit clubje fel tegen is. Zou ze voor de drooglegging hebben gestemd omdat ze aan het afkicken is? Je haalt je als burger van dit stadje de raarste gedachten in je hoofd.

Reactie: (Sebastiaan Hol)
6-11-2009, 11:05
Hans,

Je bent een beetje te cynisch over de vier afgegeven stemverklaringen. In de eerste plaats meldde Jos Kamminga dat hij in december 2008 nog geen raadslid was, maar veel moeite had met de toegangs- en sluitingstijden. Hetzelfde gold voor Patricia Kusters. Ik ben zelf niet bij de fractievergaderingen geweest, maar ik weet dat de discussies niet makkelijk zijn geweest. Het gaat bij een GroenLinkser ook niet alleen om een populistische keuze voor of tegen) de horeca, maar ook om je persoonlijke levensbeschouwing, waarbij je individuele keuzevrijheid als heel belangrijk beschouwd. Tenslotte: café SWAF blijft mijn stamkroeg, en het Museum van de XXe eeuw één van de leukste musea ;-) van Nederland.

Reactie: (gerard)
5-11-2009, 11:15
Kom op mensen, het is heel simpel om dit aan te pakken. Bijna alle partijen zijn nu bezig om hun verkiezingsprogramma’s te schrijven. Deze zullen aan de leden voorgelegd worden.

Dus word allemaal lid van een partij, en stem tijdens de ledenraad voor een paragraaf in het verkiezingsprogramma dat per 1 april 2010 de toegangstijden weer tot 2 uur worden.
Bij de VVD hebben de leden de fractie al tot de orde geroepen. Nu nog bij GroenLinks, PvdA en D66, de partijen die intern ook heftig verdeeld zijn.
Dan weet je zeker dat het nog in het voorjaar weer op orde is.

Reactie: (weeking)
5-11-2009, 08:50
In Groot Britanie is dit ook ooit ingevoerd en een korte tijd later meteen weer afgeschaft omdat dit letterlijk geweld en buitenzuipers in de hand bracht. Daarnaast wil ik er op wijzen dat mensen die langs de gangbare routes de stad in/uit wonen meer hanggroepen kunnen verwachten tot laat in de nacht van een oudere leeftijd dan ze nu zijn. Gewoonweg omdat ze toch echt niet ’al naar huis willen’ zelf ook wel alcohol kunnen kopen en daar in de zomer geen kroeg meer voor nodig hebben.

Reactie: (Qwartje)
5-11-2009, 02:06
@Cynicus

Je schetst een misvatting van sfeer (helse binnenstad) in het voorbijgaan aan de oorzaak van incidentele verziekingen van die sfeer. (Te) veel drank. Impliciet suggereer je ook dat ouders niet op de hoogte zouden zijn van de invloed die drankmisbruik kan hebben op hersens-in-de-groei. Met navenant gedrag als gevolg. Zó infantiel zijn de meeste ouders nu ook weer niet.

Het is eerder andersom. Verantwoordingsvlucht. Vaak tart aanhoudend tiranniek pubergedrag het uithoudingsvermogen binnen een-oudergezinnen. Dan geeft zo’n vader of moeder het op en zegt: “Je bekijkt het maar.” Vijftig procent begrijpelijk, honderd procent slecht. Dan geef je een aap de autosleutels. Met thuis toegeven aan excessief indrinken om ze daarna de nacht in te sturen vuur je potentiële ongeleide projectieltjes af. Zo ligt het, en zo ligt het verkeerd.

Wat @ontsteld doet, is een beeld schetsen van hoe het er in de stad na 00.00 uur ècht aan toe gaat. Maar daar heeft de grote meerderheid van de gemeenteraadsleden geen weet van. Die laten zich leiden door een politiek afgewogen fractiediscipline, en hòeven er zodoende niet eens over na te denken. Zelf weet ik dat de meeste jongeren in groepsverband plegen uit te gaan, en dat er binnen die groepen een behoorlijke sociale contrôle heerst. Wie over de schreef gaat wordt terug gefloten. Wie structureel aan het kloten blijft riskeert uitstoting. Natuurlijk is de atmosfeer hoogzwanger van hormonen en testosteron. Natuurlijk wordt daar uit- en onzinnig blijk van gegeven. En natuurlijk zijn er rotte appelen. Maar laten we elkaar geen mietje noemen: die heb je onder volwassenen evenzeer. Life is life.

Waar het om gaat, is dat de politiek het ouderlijk gezag verlegt naar het collectief van de uitgaande volwassenen. Die moeten hun sociale gedrag drastisch aanpassen “waardoor de jongeren minder gaan drinken”. De gotspe! Stuifbergen (Horinees in den bloede) en Mutter (horecaffer in den bloede) hebben hier gelijk: Hoorn wordt een toeristisch onaantrekkelijke slaapstad waar geen ondernémer in die branche nog brood in ziet. En dat allemaal door de sociaal-maatschappelijke mistvisie van een handjevol slaapwandelaars en luchtfietsers die het behoud van hun pluche meer bevechten dan het belang van de burgers in wier dienst zij staan.

Maar goed: maart roert zijn staart.

Reactie: (Iemand die wel onderzoek pleegt...)
5-11-2009, 00:34
Ideetje, gemeentje Hoorn?

Ouders strenger over alcoholgebruik

Door: Sandra Veltmaat

Alcoholmisbruik: Project ’Minder drank, Meer scoren’ haalt goede resultaten.

De VWA-controles op drankverstrekking aan minderjarigen hebben het afgelopen jaar een boete en drie waarschuwingen opgeleverd.

Er zijn in totaal 32 controles uitgevoerd in de gemeenten Ommen, Dalfsen en Hardenberg. Lourina Poot, projectleider voor Minder Drank Meer Scoren, meldt dat het aantal controles van de Voedsel en Waren Autoriteit veel minder was dan gepland. „De VWA heeft in het hele land veel aandacht moeten besteden aan het rookverbod en kon daarom minder focussen op dit project voor drie gemeenten. Dat zal ook wel zo blijven, omdat de controle op alcoholregels volgend jaar een gemeentelijke verantwoordelijkheid worden. De VWA moet daar nu al rekening mee houden.”

Poot meldt dat het project wel resultaat behaalt. „Handhaven is het sluitstuk, preventie is waar we op inzetten.” Alle gemeenten in de regio IJsselland (onder meer Ommen, Dalfsen, Hardenberg, Wijhe-Olst, Zwolle, Raalte en Zwartewaterland) doen mee en maken gebruik van verschillende onderdelen, zoals de discoavonden voor ouders, lespakketten, ‘peer’-projecten die onder het project vallen.

Ook de provincie, politie, Tactus verslavingszorg en de GGD nemen deel. Hoofddoelen zijn dat onder de zestien geen alcohol gebruikt wordt en dat jongeren van 16 tot 24 jaar het drankgebruik matigen. „Al anderhalf jaar na de start van het project in 2007 hadden we een van de projectdoelen bereikt. Uit een meting in 2008 bleek dat ouders veel strenger zijn geworden voor hun kinderen onder de 16. Daarom hebben we toen de aandacht meer verlegd naar de groep van 16 jaar en ouder.” De discoavonden voor ouders bleken een groot succes.
„Op een voorlichtingsavond in een bibliotheek of wijkcentrum komt niemand, maar juist de avonden in de uitgaansstek van de jeugd trokken veel belangstelling. Het bleek veel persoonlijker als ook de kroegbaas vertelt wat hij doet tegen alcoholmisbruik. De avonden in Hardenberg en Zwolle trokken ladingen ouders.”

Op 8 december is er in Zaal Dijk in Lemele zo’n ‘discoavond’ voor ouders en verzorgers van kinderen tussen 12 en 18 jaar. Poot: „Ouders voelen zich gesteund als ze horen dat andere ouders ook moeite hebben om grenzen te stellen.” Tactus Verslavingszorg organiseert de avond in samenwerking met gemeenten Ommen en Dalfsen, politie IJsselland en de discotheek. VWA controleert minder dan verwacht op drankverkoop aan jongeren. Ouders in Vechtdal zijn strenger voor minderjarige kinderen die alcohol drinken. Discoavonden en lespakketten over alcohol succesvol.

Bron: De Stentor

Reactie: (Cynicus)
5-11-2009, 00:23
@Qwartje Zou hun gebrek aan kroegkennis dan wellicht een ontsnappingspoging voor slecht ouderschap zijn? *Kom maar Wesley, neem nog maar een glaasje Courvoisier-Cola bij paps en mams thuis, als je maar niet toegeeft aan de verleidingen van een biertje van €2.50 in die helse binnenstad! Dan krijg je als je 16 bent een brommer!*

Reactie: (Qwartje)
4-11-2009, 22:42
Geen van de raadsleden die voor de entree-sluiting van 00.00 uur (en terrassen om 23.30 uur weg)hebben gestemd kan van enig benul van het uitgaansleven worden beticht. Wat dat betreft ben ik het volledig eens met @ontsteld.

Okay dan. Wie niet Hoorn wil moet maar voelen. Maart is dichterbij dan je denkt. Dan worden de volgzame lafbekjes (schuilnaam: fractiediscipline) en draaikonten (schuilnaam: betrouwbare partner voor de regio)gewoon van het pluche afgestemd. Opzouten!

Overigens: een even zeldzame als kernachtige reactie hier van Martin ’de Sfinx’ Mutter. Hoorn als de spreekwoordelijke slaapstad.
Zou het hardnekkige gerucht dat hij die geheimzinnige P. Ennetje is dan toch op waarheid berusten?


Reactie: (jan mutter)
4-11-2009, 22:08
Eindelijk alle kleine kroegbaasjes weg. Tijd voor echte horeca in Hoorn. Met schone plee’s en een betere uitstraling op de Roode Steen en verre omgeving.

Reactie: (Ontsteld)
4-11-2009, 21:54
Ik heb 1 simpele vraag voor de gemeenteraad. Heeft ook maar iemand die heeft deelgenomen aan deze besluitvorming ooit een cafe in de hoornse binnenstad bezocht in de weekenden? Dan had men kunnen zien dat er GEEN jongeren van onder de 16 in de cafe’s komen, en dat de dronken jongeren die wel de binnenstad ingaan door de portiers die bijna elk cafe heeft niet worden toegelaten. Het sluiten van de cafe’s om 00.00 heeft geen enkele invloed op de alcoholproblematiek. Daarvoor moeten de ouders die excessief drankgebruik thuis toestaan worden aangepakt en de zogenaamde ’zuipschuren’ worden gesloten. Vanaf 1 januari zal er op het gebied van alcoholproblematiek in West-Friesland niets veranderen, de jeugd zal gewoon thuis door blijven drinken en met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden. De traditionele klant zal de hoornse binnenstad naast zich neer leggen. Het lijkt mij nu toch echt tijd om met iedereen die wel van de hoornse Horeca in actie te komen, ben heel benieuwd hoeveel jongeren daarbij zullen zijn!

Reactie: (Adrie)
4-11-2009, 21:42
Eindelijk kunnen de bewoners van de Dubbele Buurt en Vale Hen ook weer eens op tijd en rustig gaan slapen, nou nog die koffietent weg.

Reactie: (Kroegbezoeker)
4-11-2009, 21:40
Ik ben heel benieuwd wat er gaat gebeuren wanneer de kermis straks tot 01:00 doorgaat en de kroegen al dicht zijn! Maar goed, dit besluit zorgt er vast voor dat alle jongeren die zich thuis helemaal klemzuipen en nooit de kroeg in gaan dat vanaf 1 januari helemaal nooit zullen gaan doen! Iemand nog leuke tips voor prive-cafe’s in de binnenstad?

Reactie: (borrel)
4-11-2009, 19:44
wat is het toch een kut dorp he !!!!

Reactie: (rich)
4-11-2009, 19:41
alle kroegen in 1keer leeg haha

Reactie: (baas)
4-11-2009, 19:04
oké nu krijg je elk weekend gejank in de stad en op straat, NOG MEER!

Reactie: (rich)
4-11-2009, 18:07
ja echt wel

Reactie: (martin mutter)
4-11-2009, 17:22
Hoorn wordt eindelijk een echte
slaapstad.

Reactie: (rich)
4-11-2009, 17:19
dat word de doodsteek voor de de hoornse horeca vooral in de zomer