Hoorn heeft een DDR-muur nodig!

Redactioneel commentaar

HOORN - Dezer dagen is er in alle media aandacht voor het feit dat 20 jaar geleden ‘De Muur’ viel. De betonnen kolos die een democratisch volk scheidde van een ondemocratische staat. Recent was ik voor het eerst in Berlijn met mijn gezinnetje en dan gaat zo’n geschiedenis nog meer voor je leven. Als tienjarige had ik het IJzeren Gordijn met zijn wachttorens en prikkeldraad al eens vanuit een touringcarbus  (”geen foto’s maken!”) gezien, maar nu had ik zowel in Oost als West gelopen. De DDR-geschiedenis was daar nu letterlijk in een museum te zien. Vrijheid is veel waard, dat realiseer je je maar weer eens!

Afgelopen week voelde ik mij echter niet vrij in mijn eigen stad Hoorn… Een ruime meerderheid van onze volksvertegenwoordigers nam een besluit dat in mijn ogen nooit een democratisch besluit kan worden genoemd! 20 raadsleden stemden immers tegen een voorstel om ons allen nog enige vrijheid te geven. Slechts 11 van de 33 volksvertegenwoordigers (er waren 2 raadsleden afwezig) gaven in mijn ogen wel blijk van enig gevoel voor ‘vrijheid’. Een minderheid en dus onvoldoende om te zorgen dat wij volwassen en stemgerechtigde inwoners van Hoorn binnenkort nog na 23.30 uur een terrasje kunnen pikken of na 24.00 uur een horecazaak in mogen. Niet alleen de inwoners van Hoorn, die deze gemeenteraad hebben gekozen, maar ook alle bezoekers van onze stad.

Sommige mensen vinden misschien dat ik teveel stilsta bij deze kinderachtige toegangstijd voor de horeca. En dat er wel belangrijker zaken zijn die aandacht verdienen. In principe hebben ze wel gelijk, alleen tornt deze maatregel teveel aan onze vrijheid, onze democratie.
Zelfs als zo’n maatregel wel effectief zou zijn (de jeugd stopt met overmatig drankgebruik, het doel van het vroege sluiten van horecadeuren) dan nog zou ik tegen zo’n verregaande beperking van vrijheid voor een ieder (ook zeg maar de ‘oudere jongeren’) zijn.

Natuurlijk is zo’n Hoornse (en Westfriese) maatregel niet te vergelijken met het afgeluisterd worden door de Stasi. Of het 15 jaar moeten wachten op een bestelde Trabant. Of het kunnen kiezen uit 1 merk waspoeder. Of het niet kunnen bezoeken van familie omdat er door de overheid een muurtje is gebouwd.

HOORNSE MUUR
Maar misschien is het toch wel een idee om ook om Hoorn (en/of West-Friesland) een hele hoge betonnen muur te bouwen. Deze Hoornse Muur (over honderden jaren even bekend als de Chinese ?) beschermt ons dan tegen de boze en verderfelijke buitenwereld. Ook kan de Hoornse Muur voorkomen dat de jeugd vlucht naar vrije horecagebieden zoals Purmerend, Alkmaar en Amsterdam. En voor toeristen is het dan ook direct helder dat we geen gastvrije stad zijn. (Gelukkig is onze gemeente er in de afgelopen 15 jaar nog niet in geslaagd om welkomstborden te plaatsen, dat zou maar een verkeerd beeld geven …)

Nu hoor ik onze wethouder v. E. al melden dat we krap bij kas zitten en dat zo’n Hoorns muurtje wel veel gaat kosten. Dan is er nog een lowbudget alternatief: Stop geen geld in een beter bereikbare binnenstad, maar geef de parkeergeld-opbrengsten van die binnenstad maar buiten de stad uit en de stad is vanzelf niet meer bereikbaar. De Provinciale Weg loopt al vol, het Keern staat ook al vaak vast, dat gaat wel lukken. Dat hebben jullie als raad al besloten? Prima. Doe nog enkele stadspoorten op slot en trek wat ophaalbruggen omhoog en er komt niemand meer onze stad in of uit! Voordelen zat: de jeugd blijft bij moeders thuis, de toerist zoekt het verderop en we winkelen wel via Internet. Lang Leve Hoorn!

Maar het beste is en blijft een hoge betonnen Hoornse muur met schrikdraad erop. Krijgen we eindelijk rust in onze Coen-stad. En drinkt onze jeugd niet meer. En leefden we nog lang, maar niet gelukkig.

Wilt u geen DDR-achtige muur om Hoorn? Dan is er nog hoop: in maart mag u een nieuwe gemeenteraad kiezen. U hoeft gelukkig geen 40 jaar te wachten op een beetje persoonlijke vrijheid.

”Ich bin ein Horinees!”

 

Meer lezen over dit onderwerp? Klik op deze link:


Reacties
Reactie: (maartje)
12-11-2009, 07:37
In een ver verleden
gingen de café’s om 2 uur dicht, dus gingen we wel eerder op stap. en je mocht ook tot die tijd naar binnen.
Ik heb nooit begrepen dat die regel veranderd is. Je maakt mij niet wijs dat met de huidige prijzen er nu zoveel omzet is na 2 uur.Maar dat je na 24.00 uur niet meer een café in kan is natuurlijk belachelijk.
Kom je thuis na een biscoopje uit H.hugowaard(want bios hebben we ook niet meer) kun je geen afzakkertje meer halen.
Gemeente Hoorn, wat een wan beleid de laatste jaren in deze zaken.

Reactie: (Dwazig)
9-11-2009, 20:30
@ROB: "Het is weer geklaag alom hier. Alsof de verkiezingen van volgend jaar iets zullen veranderen.

[knip]... klaaag...[knip]

Afgezien daarvan lijkt het wel alsof het klagen tegenwoordig tot een dagelijkse behoefte is geworden, zoiets als poepen."

De billen afvegen en goed de handen wassen!

Reactie: (rich)
9-11-2009, 17:58
beetje wel ouderwets ja haha

Reactie: (Ton ross)
9-11-2009, 17:17
Misschien ouderwets, maar net als vroeger om 20.00 naar het cafe, het buurthuis of de dansschool en om 24.00 alles dicht. Wat er thuis gebeurt, daar zijn de ouders cq opvoeders voor.

Reactie: (rob)
9-11-2009, 16:47
Het is weer geklaag alom hier. Alsof de verkiezingen van volgend jaar iets zullen veranderen. Dat soort hosannageroep slaat echt nergens op. Al snel zal weer blijken: Ze deden een plas, en lieten de zaak zoals hij was. Het besturen van een gemeente is een langdurig en stroperig proces en het maakt (helaas) weinig uit wie er dan aan het roer staat. Hooguit enige kleine verschilletjes of nuanceringen. De oppositie van nu zal het er niet beter van afbrengen dan de lieden die ze nu hartgrondig bekritiseren.
Afgezien daarvan lijkt het wel alsof het klagen tegenwoordig tot een dagelijkse behoefte is geworden, zoiets als poepen.

Reactie: (tevreden)
9-11-2009, 15:36
Tja, de stad wordt kapotgemaakt door de rooie rakkers maarja het rode pluche zit zo lekker, na de horeca en de middenstand wordt nu ook de kinderopvang kaopt gemaakt door deze gemeente. De verkiezingen kunnen niet snel genoeg komen.

Reactie: (Xander de Groot)
9-11-2009, 13:19
Ontroerend stukje proza Hans. Maar zoals Shakespear al schreef: There is something rotten (in the state of Denmark). We kunnen allemaal hopen op maart 2010 maar een echt alternatief is er niet. Nagenoeg alle partijen maken zich in meer of mindere mate schuldig aan wanbeleid, draaikonterij en populisme. Geen van de partijen komt met kandidaten -een uitzondering daargelaten- die nu het vertrouwen van de Hoornse burger kan verdienen. Het systeem voor lokaal bestuur werkt niet. En als je zoals laatst weg denkt te kunnen komen met een stemverklaring dan maak je gebruik van een middel om het democratisch proces om zeep te helpen. Maart 2010... Ik zou het nog lang niet weten.

Reactie: (w.anker)
9-11-2009, 12:54
Natuurlijk ziet de PvdA de bui al hangen en vreest ze met groten vreze op 3 maart te worden afgestraft door de kiezer. De club van 10 (raadszetels) heeft zich in de bijna afgelopen bestuursperiode van vier jaar weinig gelegen laten liggen aan meningen, ideeën en suggesties van de burgerij. Wereldkampioen kwebbelen Judith de Jong, de fractievoorzitster van dienst, heeft bijna vier jaar op schoot gezeten bij onderkoning Van Es en heeft zich daarbij stevig laten inpakken door deze charmante boef. Nu lijkt de aanvoerster van de club van 10 (op 3 maart de club van 3) uitgekeken op haar minnaar, getuige het feit dat ze in buurthuizen in gesprek gaat met de burger. Een beetje laat. Het onheil, dat zij had kunnen afwenden, is al geschied: reclamebelasting, ongebreidelde bomenkap, drooglegging van de stad, een Blauwe Berg zonder disco en bioscoop, schoffering van oppositiepartijen en betrokken burgers en wat voor narigheid al niet meer. Judith aast naar verluidt op een wethouderspost in het nieuwe college. Die zal haar door de kiezer niet worden gegund.

Reactie: (Dwazig)
9-11-2009, 08:25
@peter

Boven de inhoudelijke is er immer de procedurele inbreng. Burgers hebben het bestuur dat zij verdienen.

Reactie: (peter)
8-11-2009, 23:26
Deze publicatie gaat onder de noemer van ’redactioneel commentaar’. Het stuk is echter geschreven vanuit een individueel gezichtspunt met bijbehorende persoonlijke inkleuring. Als zodanig is daar niets mis mee. Het zou echter wel passend geweest zijn het stuk dan ook onder de naam van de schrijver als persoon te plaatsen.

Reactie: (Dwazig)
8-11-2009, 17:37
"Dan is er nog hoop: in maart mag u een nieuwe gemeenteraad kiezen."

Ja, de PVDA organiseert ineens buurtbijeenkomsten die ergens over moeten lijken te gaan!? Zou zij nu toch iets van nattigheid beginnen te voelen?

Reactie: (Gerrit)
8-11-2009, 17:23
Of zoals onze burgemeester Van Veldhuizen zegt: ”De raad heeft altijd gelijk, ook als zij geen gelijk heeft.’’