Wie moet er in Hoorn nog buiten poepen?

COLUMN

HOORN - Dit artikel gaat niet over honden of katten. Ook niet over zwervers. Maar er schijnen in Hoorn echt mensen te wonen die nog buiten moeten poepen en plassen… Nee, dat bedenk ik zelf niet, dat zegt met grote stelligheid een woordvoerder van  de grootste huisjesbaas in Hoorn: IntermarisHoeksteen, de verhuurder van de meeste woningen in onze stad. “Er zijn in het Venenlaankwartier nog woningen waar de wc buiten zit.”

Nu ken ik Hoorn redelijk, ik heb ook enkele jaren in de Venenlaan gewoond, maar toen ik dit afgelopen week las in het Dagblad voor West-Friesland was ik toch wel erg verrast. Een wc buiten de woning! Anno 2009. En niet in een hoekje van Drenthe, maar in een stad met 70.000 inwoners! Natuurlijk kende ik van vroeger de familiebezoeken op het Westfriese platteland waar je die houten huisjes bij de sloot zag staan. Met zo’n kijkgat in de vorm van een hart in de deur. Ook weet ik nog dat de laatste poepemmers in Hoorn op het ABC werden opgehaald, omdat die arbeiderswoningen heel lang nog geen riolering hadden, maar dat was ook al lang geleden.

Het artikel in de krant ging over huurverhogingen in het Venenlaankwartier. Huisbaas IntermarisHoeksteen verdedigt de hogere huur  omdat er allerlei verbeteringen worden aangebracht en soms wel 35.000 tot 40.000 euro verbeterd wordt aan de oude huisjes. Veel bewoners zijn uiteraard niet blij met de aanzienlijke huurverhogingen. Maar wat mij toch het meest bij bleef was die ene zin: “Er zijn in het Venenlaankwartier nog woningen waar de wc buiten zit.”

Misschien kunt u mij helpen. Ik kan namelijk niet geloven dat wij in Hoorn nog vrijstaande wc-huisjes hebben. Zijn die dan van hout of al van steen? Hebben ze wel riolering of wordt wekelijks de poepemmer opgehaald? Waar zijn die buitenWC’s? Wie in Hoorn moet nog buiten poepen? Help ons om dit raadsel op te lossen.  Mail uw reactie gerust naar redactie@hoorngids.nl of deel uw kennis door onder dit bericht te reageren.

En nog liever ontvangen we een foto van die Hoornse buitentoiletten. Hebben we iets om trots op te zijn: We hebben weliswaar geen bioscoop, geen discotheek, moeten op tijd naar bed van onze gemeenteraad, maar onze stad heeft wel buitenWC’s! OpenAirKakstoelen, openwaterclosets , buitenlatrines…

En dan hebben we het nog niet eens over het in de grond verzinkbare urinoir op de Rode Steen, die ik eerlijk gezegd nog nooit boven het maaiveld, de kinderhoofdjes, heb zien uitsteken, dus ik weet niet zeker of ‘ie echt bestaat of door de gemeente bedacht is…

Reacties
Reactie: (Jan Koelemeij)
16-11-2009, 08:37
Mijn oma woonde vroeger in één van de hofjes van de Venenlaan en zij had buiten een stenen hokje met wc. Wel gewoon aangesloten op het riool, maar je moest vanuit de keuken de tuin in en dan het huisje in om je behoefte te doen.
Later is er een wc binnen gemaakt, maar ik kan me best voorstellen dat in sommige huizen dit niet gedaan is.

Reactie: (Piet Kladzo)
15-11-2009, 12:49
Mocht de foto correct zijn-daar ga ik gemakshalve maar vanuit- vraag ik me af of dat poepen wel aan een vergunning gebonden is: Immers, je verontreinigt het oppervlaktewater.
Heb je zo’n vergunnig niet, kan je een boete krijgen. Kassa!!

Reactie: (rich)
15-11-2009, 11:58
over het laaste stukje van de column die wc op de rodesteen is aleen in de nacht boven het maai veld te vinden lekker in het middel punt hahaha

Reactie: (Fred)
15-11-2009, 11:01
Als de wc buiten de woning is gebouwd dringt zich nogal makkelijk de herinnering naar voren aan houten huisjes op palen die boven een sloot gepositioneerd zijn, of waar de restanten van het menselijk consumeren in een tonnetje worden opgevangen.
De meeste mensen van voor 1950 zullen zich dit herinneren.
Dit hoeft echter niet de werkelijkheid te zijn als er word gesproken over een buitentoilet.
Kan natuurlijk ook een van steen opgetrokken buitenverblijf zijn, aangesloten op stroom en water, en misschien zelfs wel voorzien van de mooiste tegels en andere moderne accesoires.
Heeft wel als voordeel dat onwenste luchtjes zich niet in de woning kunnen verspreiden.
Wat wil je nog meer??