Sloop dreigt voor ’Corbusier-kerk’ in Hoorn

ingevoerd op 17-11-2009

HOORN - Na de Vereniging Oud-Hoorn begint nu ook de PvdA zich zorgen te maken om de opvallende witte kerk die sinds begin jaren ’60 aan de Johannes Poststraat staat. Er ligt een plan klaar voor woningen op die plek en daarom moet de H.H. Engelbewaarderskerk maar gesloopt worden.

De PvdA-fractie is van mening dat de kerk een architectonisch waardevol gebouw is en schrijft aan B&W: ”Er zijn invloeden van de Franse architect Corbusier te herkennen zoals de klokkentoren. Wij zouden een voorstander zijn om deze kerk op de lijst te zetten van monumentale panden.” Vooralsnog lijkt het College nog niet van plan en daarom vraagt de PvdA om een discussie.

Lees hier de brief:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Hoorn.


Betreft: Art.43 vragen “Status van moderne monumenten”.
Blokker, 16 november 2009


Geacht College,

Het belang van gemeentelijke- en rijksmonumenten en beeldbepalende panden voor de gemeente Hoorn staat buiten iedere discussie. Het behoud van dit cultureel erfgoed is verankerd in beleid. In de discussies over het behoud van monumenten hebben de “moderne monumenten” nog geen status. Het is een discussie tussen “rekkelijken en preciezen”. Wanneer heeft een woning of gebouw een monumentale waarde?
Moet daar een jaartal aan verbonden worden of zijn architectonische of culturele waarden van doorslaggevend belang? Het gevolg van deze onduidelijkheid is dat sloop van deze panden mogelijk blijft. Als voorbeeld geldt de volgend casus.
           
Enige tijd geleden heeft de fractie van de PvdA uit de pers vernomen dat in Hoorn een aantal R.K. kerken hun functie gaat verliezen. De aanleiding voor het bisdom om deze kerken af te stoten is het teruglopend kerkbezoek. De exploitatie van alle R.K. kerken in Hoorn  is niet meer op te brengen. Een van de kerken die op de lijst staat om afgestoten te worden is de H.H.Engelbewaarderskerk. De monumentale Cyriacuskerk op het Grote Noord zal in stand blijven. Deze kerk zal volgens het bisdom de ontmoetingsplaats worden van de kerkbezoekers. De keus voor het behoud van de Cyriacuskerk ligt, vanwege haar schoonheid en monumentale status, voor de hand. De PvdA steunt deze keus.

De H.H. Engelbewaarderskerk heeft ( nog ) geen monumentale status.
Kerken horen bij de stad. Het zijn herkenningspunten in een wijk en maken deel uit van een tijdsgewricht. Wij maken ons zorgen over het voortbestaan van deze kerk. Als deze kerk haar functie gaat verliezen is de toekomst van deze kerk onzeker. De PvdA-fractie is van mening dat de kerk een architectonisch waardevol gebouw is. Er zijn invloeden van de Franse architect Corbusier te herkennen zoals de klokkentoren. Wij zouden een voorstander zijn om deze kerk op de lijst te zetten van monumentale panden.
 
Onze zorgen over het voortbestaan van deze kerk zijn ingegeven door nieuwbouwplannen op de plek van deze kerk. Met de sloop van de kerk zal een nieuwe en aantrekkelijke woningbouwlocatie ontstaan. Met de opbrengst van de verkoop van de kavels cq woningen zou het onderhoud van de Cyriacuskerk kunnen worden bekostigd.

Wij zijn ons bewust van het feit dat het parochiebestuur /bisdom  eigenaar is van deze kerk. Aan de andere kant waakt de gemeente over het cultureel erfgoed, het patrimonium. Dat komt tot uiting in het beleid t.a.v monumentale panden. De gemeente voert al jarenlang een prima beleid om haar erfgoed te behouden. Wij zouden het een groot verlies vinden indien deze kerk onder de sloophamer zou komen. De PvdA-fractie heeft behoefte aan een discussie over het voortbestaan van deze en mogelijk andere karakteristieke kerken in Hoorn. Dan kan er ook worden nagedacht of, in dit geval, de H.H.Engelbewaarderskerk een andere functie zou kunnen krijgen waar ook inkomsten uit kunnen voortkomen. Een woonfunctie is hierbij niet uitgesloten. Wij zien in het hele land daar goede voorbeelden van . Een goed voorbeeld van een kerk die een woonfunctie heeft gekregen is de kerk in de Eikstraat.
 
Wij willen u de volgende vragen stellen.
1. Bent u bereid om ook de moderne monumenten op te nemen in de lijst van monumenten en hier beleid op te voeren?   
2. Bent u op de hoogte van een woningbouwontwikkeling op de plaats van de H.H.Engelbewaarderskerk?
3. Bent u bereid om in samenspraak met de eigenaar te bezien of woningbouw in de H.H.Engelbewaarderskerk mogelijk is?
4. Bent u bereid om de H.H.Engelbewaarderskerk de gemeentelijke monumenten status te geven?

 
Wij zien uit naar uw beantwoording,
Met vriendelijke groeten,

Namens de fractie van de PvdA

Piet Bruijns
Alex flameling

 

Reacties
Reactie: (Harold)
22-11-2009, 15:35
Dank Gerard, dit idee van creatieve bedrijven wordt overgenomen door D66 Hoorn. Is overigens een bekend idee vanuit o.a. Amsterdam. Creatieve ondernemers kunnen overigens een prima combi vormen met kunstenaars, waarbij beide beide kunnen profiteren!

Reactie: (gerard)
19-11-2009, 16:14
Monumentenstatus zegt niets over wat er binnen het gebouw gebeurt, zeker de gemeentelijke monumentenstatus niet.
Wonen en winkelen in de Grote Kerk, wonen in de Eikstraatkerk, een wijkcentrum in de Technische School, het mag allemaal.

Overigens is het idee voor vestiging van het bedrijfsleven met creatieve kleine bedrijven fantastisch.

Harold: stap direct naar de gemeente (of beter: de plaatselijke politieke partijen) met dit idee. Het zou een aanwinst voor Hoorn zijn.

Reactie: (Harold)
19-11-2009, 14:00
Ben groot voorstander van het behouden van het kerkgebouw. Bij een nieuwe functie van het gebouw (nu eens een keer niet gesubsidieerde instellingen, maar ook denken aan ondernemers) zijn de nieuwe gebruikers vaak bang voor de bureaucratische rompslomp rondom een monumentenstatus. Een likje verf mag nog wel, maar voor elk gipsmuurtje dat binnen moet worden doorgebroken is een vergunning nodig. Soms kan je beter in overleg gaan, dan via een monumentenvergunning alles vastleggen (en daarmee beperkingen opleggen). Mocht dat overleg niet lukken, is het in een latere fase alsnog mogelijk om de status op te leggen.

Reactie: (Door Jelsma)
18-11-2009, 12:19
Een hele goede actie van de PvdA-fractie! Het belang van modern (religieus) erfgoed ontsnapt nog vaak aan de aandacht van het lokale bestuur. Bescherming door een aanwijzing als Gemeentelijk Monument is van groot belang om zo’n gebouw veilig te stellen.
Dat een monumentenstatus grote beperkingen geeft bij hergebruik is een fabeltje, er dient enkel overleg plaats te vinden over gewenste ingrepen, maar dat is een goede zaak en op lokaal niveau geen enkel probleem.
Veel succes met de verdere inzet voor het behoud en hergebruik van dit unieke kerkgebouw!
Door Jelsma,
adviseur religieus erfgoed.

Reactie: (Harold)
18-11-2009, 11:06
Waarom de kerk op de monumentenlijst plaatsen? Dit geeft grote beperkingen in het ’hergebruik’ van de kerk. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken om in deze kerk jonge creatieve kleine bedrijven (zoals reclame, filmproductie en internet) te laten vestigen. Goed voor de leefbaarheid van de buurt en goed voor Hoorn, want deze kleine bedrijven groeien vaak naar groter!