Ambitieus Hoorns bomenbeleidsplan

ingevoerd op 19-11-2009

HOORN - Onder het motto ‘Ruimte voor bomen’ legt het college van B en W van Hoorn haar nieuwe bomenbeleidsplan voor aan de raad. Het bomenbeleidsplan gaat uit van optimale bescherming van Hoornse bomen via het principe ‘niet kappen, tenzij…’, aangevuld met ‘herplanten, tenzij…’. Het doel van het plan is om bomen te beschermen en om bestaande bomenstructuren te versterken.
 
De bomenkaart wordt de onderlegger van het Bomenbeleidsplan. Hierop zijn belangrijke bestaande en gewenste boomstructuren vastgelegd. Deze boomstructuren zijn onderverdeeld in hoofdstructuur, secundaire structuur. De hoofdstructuur valt samen met de ontsluiting vanuit de wijken en de stad. De secundaire structuur bestaat uit een aantal lange routes door de wijken langs wegen, fietspaden en water. Hoorn zet zich in om deze beeldbepalende boomrijen te behouden en te versterken.

Voor extra bescherming van bestaande bomen gaat Hoorn een aantal instrumenten inzetten. Bij bouw- en aanlegwerkzaamheden moet een Bomen Effect Analyse (BEA) gemaakt worden, voordat de werkzaamheden plaats vinden. Hiermee wordt inzichtelijk welke effecten de beoogde maatregelen hebben. Ook moet er gewerkt worden volgens normen van de Lior (Leidraad inrichting openbare ruimte). En de gemeente gaat werken met een bomenbalans, waarop alle bomen worden aangegeven die zijn verdwenen en aangeplant. De gemeente Hoorn hanteert een bomennorm van gemiddeld 1,3 bomen per woning.

Een apart hoofdstuk is gewijd aan de monumentale bomen van Hoorn. De meeste van deze bomen staan in de oude binnenstad. Zij genieten bescherming door de monumentenverordening en worden opgenomen in de bestemmingsplannen.

Het bomenbeleidsplan staat op 24 november op de agenda van de raadscommissie. De raad neemt naar verwachting op 15 december een besluit over het Bomenbeleidsplan.

Reacties
Reactie: (qwartje)
21-11-2009, 12:27
@Rob

Chapeau, Rob!

Reactie: (Rob)
21-11-2009, 12:25
kan de redactie niet eens een einde maken aan deze eindeloze reeks van reacties met gezeur omwille van het gezeur?

Reactie: (Weeking)
21-11-2009, 12:19
Die bomen reden zich wel die hebben sterke wortels.Ik maak me veel meer zorgen over de algemene status van het openbaar groen. Ze willen er niets van verkopen maar onderhouden HO MAAR! In mijn woonwijk staan al 30 jaar dezelfde struiken en beplanting.. geen probleem. Maar de afgelopen 5 jaar zijn deze zodanig hardnekkig gesnoeid dat daar alleen nog maar kale bosjes takken ziet staan, een groot contrast tegen de goed onderhouden tuintjes hier. Er is ook al die tijd geen grondig onderhoud geweest, de aarde (wat nu zo schraal is dat het meer zand is dan aarde) is kei hard, met schoffelen en de spade wordt alleen de bovenlaag (15 cm) losgemaakt omdat de rest van de grond net beton is geworden.
Gelukkig maar dat in de nieuw te bouwen woonwijken minder groen komt, als je niet het hart en het inzicht om er tijd en ECHTE passie in te steken dan moet je het gewoon niet doen. In andere landen asfalteren ze gewoon alles...

Reactie: (Sint Nicolaas)
21-11-2009, 10:11
Geachte Qwartje,
het doet mij leed dat ok u zulke moeilijke woorden gebruikt en ’’het volk’’ probeert wijs te maken dat die moeilijke worden behoren tot de standaard Jip-en-Janneketaal. U moest u schamen! U krijgt van mij een milde penetentie(=straf): Zing "Zie de maan schijnt door de bomen" Graag NIET vals zingen.

Reactie: (Qwartje)
21-11-2009, 02:13
@Sebastiaan

Oei!

Je scheert met het noemen van de naam Cilia van Weel langs blootliggende lobjes van een hardnekkige plaatselijke gordelroos. Meisje Niesten (CDA) huwde ooit in haar onschuld het huidige ex-PvdA-raadslid, ex-voorzitter van het schimmelclubje Oud Hoorn, en deswegen vigerend onderknuppel in de Orde van Oranje Nassau, Ton van Weel.

Welnu: meisje Niesten is tot maart aanstaande wethouder van het Hoornse Hout. Sedert juni van dit jaar beijvert zij zich voor de aankoop van het kunstwerk ‘Stationnement Gênant’ van Wim T. ‘Waldolala’ Schippers. Zijnde een 4,5 meter hoge, bruingetinte drol van polyester. Voor plaatsing in een plaatselijk plantsoen. Een scatologische aanvechting die we zullen laten voor wat het is: gestolde fascinatie voor de poepiepiessie-fase.

Daarnaast mochten we via deze site Hoorngids.nl veelvuldig oprispingen tot ons nemen van een zich ‘Eugene Reet’ noemende reageerder. Steevast gericht tegen de site en, expliciet, tegen de host van deze site. Totdat diezelfde host het zàt was, en het volgende kond deed (copie).

Redactie 24-9-2009 10:29:53

’Beste Ton,

Wanneer ga je onder je eigen naam reageren i.p.v. die afgrijselijke naam?

Dan worden je reacties misschien ook volwassener...

Groeten aan Cilia.’

Een giga-drol… Een reet… CDA als dekbeddeler met PvdA… Onderga hier, Sebastiaan, een ontluisterend inkijkje van het bestuurs-bestel dat we met ons democratisch welbevinden op het plûche hebben geplaatst.

Op, derhalve, naar een herkansing op woensdag 3 maart 2010.




Reactie: (Sebastiaan)
20-11-2009, 20:09
Wethouder Cilia van Weel heeft zelf ook door dat ze als boomonvriendelijk te boek staat, blijkens haar kreet dat het echt niet klopt, de kreet: "Een boom te veel, bel Van Weel."

Reactie: (Sebastiaan Hol)
20-11-2009, 20:08
Heerlijk, deze reacties hier. Ik zal ze meenemen in mijn betoog t.b.v. de inspraak 24 november a.s. Namens de Bomenwerkgroep Hoorn. Die bomenwerkgroep is weliswaar gelieerd aan GroenLinks, maar bestaat uit onafhankelijke, boomvriendelijke geesten (dat even voor de duidelijkheid)...

Reactie: (Qwartje)
20-11-2009, 16:42
En jawel hoor: het is zo ver. Ons even nijvere als onontbeerlijke ambtenarencorps bijt nu op levende houtjes. De 23 koppen tellende commissie BBVV (Bevattelijke Brabbels Voor het Volk) heeft een boom opgezet over Jip en Janneke-taal, het opgaand hout in Hoorn betreffende.

En dan gaat het los. BBP, bomenbeleidsplan. BEA, Bomeneffectanalyse. Lior, leidraad inrichting openbare ruimte – klaarblijkelijk afgeleid van de Lior-nestraat. Boomstructuren. Boominstrumenten.

Van oudsher is Holland (Holtland, Houtland) een van wouden vergeven oord waar de bevolking was aangewezen op huizen van hout, meubels van hout, drink- en eetgerei van hout, schoeisel van hout, vaar- en voertuigen van hout, instrumenten van hout, en karakters van hout (rare kwast, houten Klaas, een boom van ’n kerel). De houtbaarheid van het leven eindigde gewoonlijk met de dood, waarna men een houten jas kreeg aangemeten.

Het taalgebruik was doorspekt van termen die dagelijks duizenden malen over de tong moesten. Tijd was kostbaar, en volk is slim. Dus hield men het kort en krachtig, bij eenlettergrepige keelklanken. Eik, iep, es, den, beuk, wilg, boom, bast, kruin, tak, twijg,stronk, kwast, plank, balk, bijl, aks, schaaf, priem, deur, boot, kar, ton, klomp. Da’s logisch. Efficiënt. Gewone, bondige taal snijdt hout.

Zo niet voor epibrerende ambtenaren, aangevoerd door eh, een eh, hakkelende eh, eh, wetdinges, eh, houder. Bomenbeleidsplan! Bomeneffectanalyse! Bovenstebestebomenbeleidsberichtenbestand! Lang leve het houten leesplankje.

À propos, bomenbeleidbedenkers: handen af van al wat reeds wortelde toen jullie conceptie nog moest plaatsvinden. Handen af van al wat nog zal wortelen na jullie verscheiden. Onze bomen, ze zijn geteld.



Reactie: (Jodokus)
20-11-2009, 13:32
@ Gerard, ook nu bent u weer niet goed op de hoogte.
VOCHoorn heeft zich bijzonder druk gemaakt over de mogelijke kap van de Paardenkastanjes aan de J.Messchaertstraat. Dat deze acties de krant niet halen en die van b.v. de PvdA wel, tja! Waar zal dat nou aan liggen?

Reactie: (Qwartje)
19-11-2009, 19:46
Laatste reacties van zowel @Rob als @Qwartje werden gegeven op een uitbehandelde topic over station Kersenboogerd en bewoners van De Plevier. Een wisseltruc van de webhost? In elk geval: vergissing.

Reactie: (kleintje )
19-11-2009, 19:32
@rob, jij zeurt ook nu.

Reactie: (QWARTJE)
19-11-2009, 18:27
@Rob

Chapeau, Rob!

Reactie: (ROB)
19-11-2009, 18:23
kan de redactie niet eens een einde maken aan deze eindeloze reeks van reacties met gezeur omwille van het gezeur?

Reactie: (gerard)
19-11-2009, 16:07
Mmm, volgens mij is het GroenLinks dat samen met de PvdA om bomenbeleid gevraagd heeft.
Dat zijn de enige fracties die zich druk gemaakt hebben om bijv. de bomen bij het missiehuis, behoud van de kastanjes in de straat bij de OSG, en behoud van de bomen langs het Keern.
Het CDA staat inderdaad niet om zijn liefde voor bomen bekend, maar dat geldt evenmin voor de VVD, VOC Hoorn e.d.

Reactie: (karel)
19-11-2009, 15:11
Volgens mij en vele zijn bomen uitgevonden om in een bos bijeen te staan. Niet in een straatje.
Overigens zijn er binnen de gemeente Hoorn meer struiken en andere vuilvangers die als groenvulling dienen.

Decennia geen groenbeleid alleen maar vullen en dan stoer doen van "kijk eens hoe het hier is" groen"

Reactie: (Dwazig)
19-11-2009, 14:11
Algemene raadscommissie januari 2009: “Wethouder Van Weel geeft aan dat de gemeente Hoorn een mooie groene stad is en dat daarom in navolging van het groenbeleidsplan een bomenbeleidsplan nodig is.”

Loopt u met deze woorden in gedachte eens een rondje om HN80.

Van Weel is ongeloofwaardig en groen-onwaardig. Afrekenen met dit bestuur, al is het slechts om te onderstrepen dat van woorden alleen niet geleefd kan worden.

Reactie: (rob)
19-11-2009, 14:06
We zijn nog nooit zo vaak besodemieterd als wanneer het om het bomen"beleid" ging. Ik vertrouw de gemeente Hoorn in deze dan ook voor geen cent.

Reactie: (jansen)
19-11-2009, 13:23
Eerst gaan er nog wel 500 bomen bij de Tuibrug (Lageweg)tegen de vlakte, voor woning bouw.