VVD betwijfelt winst tuintjes-beleid Gemeente Hoorn

ingevoerd op 19-11-2009

HOORN - Levert de strenge tuintjes-aanpak Hoorn nu geld op of zorgt het voor extra kosten? Volgens B&W levert de strenge handhaving van het openbaar groen geld op, maar de VVD-fractie in Hoorn betwijfelt dat. Sinds vorig jaar treedt Hoorn streng op tegen bewoners die een strookje gemeentegrond onderhielden en bij hun tuin hadden betrokken. Bewoners menen dat de gemeente slecht onderhoud pleegt en hen nu afstraft voor het beheer van stukjes gemeentegrond.

Lees hier de brief van de VVD:

Aan het College van Burgemeester & Wethouders
Nieuwe Steen 1
Hoorn

 
Hoorn, 18 november 2009
Betr.:  Vragen ex art. 43 RvO – Handhaving openbaar groen

 
Geacht college,
Met onze brief d.d. 16 september 2009 (ex art. 43) hebben wij u gevraagd onze fractie te informeren over de financiële consequenties m.b.t. het in gang gezette beleid inzake “handhaving openbaar groen”. Het ging ons daarbij met name om de vraag wat het project tot nu toe heeft gekost en welke kosten wij de komende periode nog mogen verwachten.
In uw brief van 5 november 2009 geeft u een financieel overzicht (periode januari t/m 8 oktober 2009), waaruit blijkt dat het project alleen maar geld zal gaan opleveren. Op zich zou een dergelijke mededeling ons als muziek in de oren moeten klinken, ware het niet dat onze fractie zich afvraagt of hier wel echt sprake is van een reëel overzicht. Onze scepsis richt zich met op de post: “Overige kosten”.
Opmerkingen:
· Uit eerdere berichten (persbericht gemeente Hoorn d.d. 20 maart 2008) blijkt dat in de wijk Grote Waal ruim 600 oneigenlijke situaties zijn geconstateerd. Daarbij ging het om bijna 6000 m2 gemeentegrond “oneigenlijk in gebruik genomen” (een gemiddelde van 10 m2 per overtreding)
· Desgevraagd heeft wethouder Van Weel gemeld dat het, over heel Hoorn gezien, om zo’n 6.000 situaties “oneigenlijk gebruik openbaar groen” gaat
· In uw brief van 1 september 2009 aan de gemeenteraad laat u weten dat inmiddels in 213 situaties een verzoek voor aankoop van de grond is toegewezen en dat in 15 gevallen verjaring is toegekend.
· M.u.v. de wijken Zwaag, Blokker en Bangert Oosterpolder zijn alle bewoners die bij dit project betrokken zijn inmiddels aangeschreven (bewoners van de 3 genoemde wijken krijgen vóór 1 oktober 2009 een brief over het gebruik van gemeentegrond).

Voor ons is van belang, dat in heel Hoorn sprake is van 6.000 situaties (oneigenlijk gebruik openbaar groen); dat tot nu toe slechts 213 aanvragen voor koop van de grond zijn toegewezen en dat slechts in 15 gevallen verjaring is toegekend.
U geeft zelf aan dat het project (m.u.v. de wijken Zwaag, Blokker en B/O) zo goed als is afgerond. Naar verwachting en gezien de tot nu toe door u opgegeven cijfers mag derhalve worden verondersteld (het hele project loopt immers tot eind van dit jaar) dat de gemeente met minimaal 5.500 situaties “oneigenlijk gebruik openbaar groen” te maken zal krijgen.
Derhalve: 5.500 situaties met een gemiddelde van 10 m2 per “overtreding”, zorgen ervoor dat in onze gemeente als gevolg van het project op zo’n 55.000 m2 extra groenonderhoud gepleegd moet worden

 
Onze fractie heeft navraag gedaan over de kosten die met het onderhoud openbaar groen in een gemeente gemoeid zijn (het betreft hier tarieven van onderhoudscontracten die in 2008 in Noord-Holland van toepassing waren). Naar wij hebben vernomen zou het hier gaan om de volgende bedragen:
Onderhoud (afhankelijk van de invulling): ca. € 0,60 per m2 voor gras en € 1,20 per m2 voor beplante oppervlakten (met daarbij de mededeling dat rozen het duurst in onderhoud zijn)
Herbeplanting (afhankelijk van de soort beplanting): € 5,-- tot  € 10,-- per m2 (gemiddeld € 7,50; ook hier zijn de rozen het duurst)
Resumerend – kosten voor de gemeente Hoorn t.a.v.
Onderhoud 55.000 m2 extra openbaar groen: jaarlijks een bedrag van € 66.000,--
Herbeplanting 55.000 m2 extra openbaar groen: éénmalig een bedrag van € 412.500,--

 
Vraag 1
Klopt de informatie die wij hebben gekregen m.b.t. de kosten voor onderhoud en herplant van de stukjes openbaar groen? Zo nee, hoeveel extra m2 openbaar groen moet wèl  worden onderhouden en wat zijn dan de werkelijke kosten voor onderhoud en herplant  voor onze gemeente?

Vraag 2
Naar wij van bewoners uit de wijk Grote Waal en Risdam-Zuid  hebben vernomen is het onderhoud door de gemeente op veel plaatsen bedroevend te noemen. Met onze brief van 16 september  jl. informeerden wij met vraag 6 naar de mate van onderhoud die door de gemeente wordt gepleegd. Uw antwoord daarop stelt ons niet tevreden. Daarom hierbij nogmaals dezelfde vraag:
Hoe vaak vindt daadwerkelijk onderhoud plaats aan het openbaar groen? Hoeveel extra tijd en mankracht wordt geïnvesteerd om al het “nieuwe openbaar groen” te onderhouden zoals een goed eigenaar betaamt?

Vraag 3
Tijdens de informatiebijeenkomst “oneigenlijk gebruik openbaar groen” op 28 september 2009 (als onderdeel van de reguliere vergadering van het Dorpenoverleg Blokker/Zwaag) heeft wethouder Van Weel aan de vele toegestroomde bewoners uit deze wijken antwoord gegeven op de vele vragen van bewoners. Eén van die vragen had ook betrekking op het onderhoud door de gemeente van de betreffende strookjes openbaar groen. Wethouder Van Weel stelde daar klip en klaar dat als de gemeente openbaar groen GOED zou moeten onderhouden, de gemeente daarvoor TONNEN EURO’S extra nodig zou hebben.
Hoe verhoudt deze uitspraak van de wethouder zich met de feitelijke situatie? M.a.w. hoe kunt u volhouden dat de vele extra m2 te onderhouden openbaar groen nauwelijks extra kosten met zich meebrengen?

Vraag 4
Onze fractie heeft met de brief van 16 september 2009 gevraagd naar de financiële consequenties van het in gang gezette beleid inzake “handhaving openbaar groen”en wij hebben u daarbij verzocht om een overzicht van de kosten tot nu toe en de kosten die nog gemaakt zullen moeten gaan worden. Wij ontvingen slechts een summier overzicht betrekking hebbende op de periode januari t/m 8 oktober 2009.
Wij vragen u hierbij nogmaals om een helder en duidelijk gespecificeerd overzicht van alle kosten die met het project “handhaving openbaar groen” gemoeid zijn gedurende het hele traject. Daarbij denken wij aan:

a) Extra personele inzet (ambtelijke en juridische ondersteuning)
b) het maken van de inventarisatie
c) het aanschrijven van de bewoners
d) controle op handhaving
e) aanschaf nieuw plantmateriaal
f) het onder dwang verwijderen van het openbaar groen
g) werkzaamheden die gepaard gaan met het terugvorderen van de kosten
h) extra onderhoud van het “nieuwe openbaar groen”  (personeel  en  extra bewateren van het groen)
i) inwinnen van juridische adviezen
j) voeren van juridische procedures
k) alle werkzaamheden die wij niet hebben genoemd maar die wel onderdeel uitmaken van dit project.

Vraag 5
In uw voornoemde brief van 1 september 2009 aan de raad maakt u melding van verzoeken tot aankoop van de grond; verzoeken om in aanmerking te komen voor verjaring; verzoeken voor adoptie van de grond; echter geen enkele mededeling over vragen voor verhuur van de grond. Het is ons echter bekend dat er wel degelijke perceeltjes grond worden verhuurd.
Wordt er over de mogelijkheid tot verhuur van de grond met bewoners gecommuniceerd? Zo ja, hoeveel bewoners huren een stukje openbaar groen, grenzend aan het eigen perceel? Zo nee, waarom worden bewoners niet op deze mogelijkheid gewezen?

 
Met vriendelijke groet,
Inge Wiebes, Raadslid VVD-Hoorn