Hoornse havens en grachten krijgen eindelijk een naam

ingevoerd op 24-11-2009

HOORN - Negen havens en zes grachten in Hoorn hebben een officiële naam gekregen. Voor sommige namen geldt dat ze in de volksmond al gebruikt werden. Een aantal namen vindt zijn oorsprong in het VOC- verleden en wordt nu opnieuw gebruikt.

De havens hebben de volgende officiële namen gekregen:

1. Grashaven (gangbare naam)
2. Buitenhaven (gangbare naam)
3. Binnenhaven ( gangbare naam)
4. Oude Haven. Deze naam is gekozen voor het water tussen de Appelhaven en Bierkade, Nieuwendam en Venidse en Korenmarkt.
5. Karperkuil (gangbare naam)
6. Rommelhaven. Het water aansluitend aan de Vluchthaven, in oostelijke richting.
7. Rottegat. Het water grenzend aan de Rommelhaven, bij het huidige hertenkamp.
8. Turfhaven (gangbare naam)
9. Vollerswaal (gangbare naam)

De volgende zes nieuwe grachtennamen zijn vastgesteld:

1. Oosterpoortsgracht
2. Westerpoortsgracht
3. Koepoortsgracht
4. Nieuwlandgracht
5. Noorderpoortsgracht
6. Munnickengracht

In de volksmond werden de meeste havennamen al gebruikt. Ze zijn alleen niet eerder officieel vastgesteld. Voor een aantal namen heeft de Adviescommissie Naamgeving Openbare Ruimte zich laten inspireren door de kaart van cartograaf Blaeu uit 1632. Oude Haven, Rommelhaven en Rottegat werden in de VOC-tijd gebruikt voor drie verschillende wateren in Hoorn. Omdat in de loop der jaren de havens zijn veranderd, komt de ligging van nu niet exact overeen met die in 1632.

Ook de grachtennamen Oosterpoortsgracht, Westerpoortsgracht, Koepoortsgracht en Noorderpoortsgracht vinden hun oorsprong in de gouden eeuw. Deze wateren zijn vernoemd naar de stadspoorten die Hoorn destijds beschermden.

Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
25-11-2009, 09:28
Die grachten (en hun namen) waren er al in de 17e eeuw. Toen er veel handel en reuring was in Hoorn. Herbergen bij elke stadspoort en vele in de stad en aan de haven. Het bordeel van mevrouw Bontekoe. De orde werd gehandhaafd door de Schuttersgilden, een lokale instelling van eigen bewoners; behalve natuurlijk als ze zelf tijdens een feest dronken waren en de orde verstoorden...

Kwam je aan met je paard, ging je daar niet mee de stad in (zoals de automobilisten vandaag de dag allemaal graag wilden), maar stalde je die in de stoeterij bij één van de herbergen bij de stadspoorten. Of je kwam - heerlijk relaxed - met de trekschuit. Als service kreeg je in die trekschuit nog een pakje tabak om onderweg een pijpje te roken (een tevreden roker is géén onruststoker).

Maar de politieke elite die de stad bestuurde? Tja, dat is weer een ander verhaal. Het wasin ieder geval niet mogelijk voor alle burgers om ze in de Vroedschap te kiezen, dat was voorbestemd aan slechts enkele notabele families. En wat dat betreft is het een mooie feit dat we allemaal (bovend e 18) op 3 maart 2010 kunnen stemmen. Thuisblijvers mogen niet klagen!

Reactie: (Dwazig)
25-11-2009, 09:21
[...] ten koste [...]

Reactie: (Dwazig)
25-11-2009, 09:18
@ Qwartje: "[...] en een heuse grachtengordel."

In het vooruitzicht daarvan is, ten kosten van ruimte voor de meer betaalbare woningen, de exclusieve appartementbouw de grond uitgestampt.

Reactie: (Piet Kladzo)
24-11-2009, 16:17
Wil je het anders? @Qwartje. Dan adviseer ik je te gaan stemmen op 3 maart. In de campagne voor die dag,mag je de politici die dit in jouw ogen allemaal tot tand gebracht hebben, daar op persoonlijk aanspreken!

Reactie: (Qwartje)
24-11-2009, 15:11
Flessenhalsjes als toegangswegen. Geen bioscoop. Geen disco. Geen terrassen na 23.30 uur. Geen café’s meer toegankelijk na 24.00 uur.

Wèl negen(!) havens en een heuse grachtengordel.

Hoorn wordt het stoffig filmdecor van ’n spookstadje. Gezelligheid en vertier worden gezocht in Amsterdam, Purmerend en Alkmaar.

Doei! Welterusten.