CDA eist uitleg over tegenvallers Oostereiland

ingevoerd op 9-12-2009

HOORN - Het CDA wil het naadje van de kous weten over de tegenslagen rond het Oostereiland. Na vragen van CDA-raadslid Johan van der Tuin antwoordde wethouder Van Es dat er voor anderhalf miljoen aan tegenvallers aankomt, waaronder een half miljoen voor het vervoer van bouwmaterialen over water. Van Es stelt dat ‘tegenvallers bij een project als dit onvermijdelijk zijn.’

Van der Tuin: ,,Dat betekent voor ons nog geen carte blanche voor het Oostereiland. We zijn nog niet eens begonnen op het Oostereiland en nú al gaan we voor anderhalf miljoen het schip in!! Wij vinden dat schokkend. De wethouder zal ons precies moeten aangeven of deze tegenvallers niet te voorzien waren geweest, of er nog meer ellende aankomt en hoe hij de kosten in de hand denkt te houden.”

Bodemloze put
,,Als dit zo doorgaat dan moet het project Oostereiland maar versoberd worden. Of een meer commerciële invulling van het eiland, zodat het de gemeente per saldo minder zal kosten. Hoe dan ook heeft het CDA absoluut geen trek in een bodemloze put.”

,,De komende jaren willen wij als CDA alles op alles zetten om geld bijeen te krijgen voor de aanleg van een tunnel in plaats van de huidige spoorwegovergang op het Keern, oftewel de Poort van Hoorn. Dat is van levensbelang voor de vitaliteit van de binnenstad. Een project als het Oostereiland mag dat beslist niet doorkruisen.”

Het CDA stemde eerder al als enige partij tegen een extra gemeentelijke subsidie voor de verhuizing van het filmhuis naar het Oostereiland. Verder heeft de Tweede Kamerfractie van het CDA een grote bijdrage geleverd bij het toekennen van een forse subsidie van het rijk voor het Oostereiland.

Reacties
Reactie: (gerard)
14-12-2009, 17:45
Voor alle duidelijkheid; Cees vd Maat heeft hier als VOCHoorn-wethouder verkeer niets mee gedaan. Sterker nog, in het Masterplan Infrastructuur waarvoor Vd Maat verantwoordelijk was, is de ondertunneling juist geschrapt (niet door de gemeenteraad, maar door de wethouder/college).

Reactie: (gerard)
14-12-2009, 17:41
@Marco
Allemaal best hoor, maar alle partijen in Hoorn zijn voor het plan van de Poort van Hoorn. Het is onzin om te suggereren dat de coalitie tegen die plannen is. Integendeel: Van Es heeft deze plannen als projectwethouder uitgewerkt.
De discussie gaat er nu over hoe de kosten gedekt moeten worden. Daar heeft nog geen enkele partij een antwoord op gevonden.

Reactie: (marco)
11-12-2009, 11:48
@Kees voeg nog een naam aan de lijstje van betweeters toe "Gerard"je komt hem niet zo vaak tegen als Piet Kladzo maar hij weet het ook allemaal en allemaal beter.
@Geard, kijk eens naar de reactie van Mike de Ridder die verwoord prima de wens van VOCHoorn mbt de ondertunneling.

Reactie: (Marco)
11-12-2009, 11:44
@ Gerard, uit al je reacties op de diverse onderwerpen op Hoorngids geef je een sneer naar VOCHoorn, het zal jouw club niet zijn is je goed recht. Maar houdt toch eens op met je "mierenneukerij". Het plan wat er nu ligt tunnel langs GWI komt ook aan de wensen van VOCHoorn tegemoet.
Het moet aan iedereen duidelijk zijn dat de spoowegovergang niet langer kan en dat er voor een goede bereikbaarheid en doorstroming een tunnel moet komen.
Nu goed?
Fijn!!!!!

Reactie: (gerard)
10-12-2009, 22:01
De VOCHoorn wilde een tunnel onder het Keern waardoor het keern nog drukker wordt en de Noorderveemarkt vastloopt.

De poort van Hoorn gaat over een tunnel langs het GWI en dan achter het Pelmolenpad naar de Weel. De spoorwegovergang Keern wordt dan voor verkeer afgesloten.
Dat heeft VOCHoorn nooit geopperd.

Reactie: (Piet Kladzo)
10-12-2009, 17:35
Het CDA kan zich dit gedraai "veroorloven". Ze kan nl. stabiel blijven: Haar meeste kiezers wonen in de dorpen Blokker en Zwaag. Bovendien rekent ze door de komst van Lenie Molema op stemmen die 4 jaar terug bij de HSP terecht kwamen. door het gedraai van de coalitiepartijen is de verkiezingscampagne al begonnen!
En da’s waarschijnlijk de beste zet van PvdA, CDA en GL. De oppositie (na vertrek van Levent Helelespie) nog maar 2 zetels achter op de coalitie, spint daar electorale garen bij.

Reactie: (Marco)
10-12-2009, 10:33
Over opportunimse gesproken!!
Van der Tuin ziet de bui voor zijn partij al hangen. Inderdaad Mike CDA zit notabene in het college. Is mede verantwoordelijk voor dit beleid. Dus ook voor de overschrijdingen bij het OOstereiland, en geloof me dat wordt alleen nog maar erger hoor, dat wordt een schip van bijleggen!

Met Kees hoop ik dat mensen niet gek gemaakt worden door al de loze beloftes van zowel het CDA als PvdA.
Eerst alle ontwikkelingen zoals ondertunneling Keern tegenhouden (inderdaad al jaren een grote wens van VOCHoorn) en er nu opeens zelf mee aankomen.

Reactie: (Mike de Ridder)
10-12-2009, 09:18
Opeens gaan coalitiepartijen nu de meest vreemde streken uithalen. Zie nu de CDA, trouwe coalitiepartner van de PvdA. Jarenlang optrekken met de rooie broeders en opeens roepen zij:


"De komende jaren willen wij als CDA alles op alles zetten om geld bijeen te krijgen voor de aanleg van een tunnel in plaats van de huidige spoorwegovergang op het Keern, oftewel de Poort van Hoorn. Dat is van levensbelang voor de vitaliteit van de binnenstad. Een project als het Oostereiland mag dat beslist niet doorkruisen.”

Een beetje merkwaardig dat de CDA dat de komende jaren willen doen, terwijl ze daar toch echt 4 jaar de kans hebben gehad. Ze hebben geen vinger uitgestoken naar de mogelijkheden voor de ondertunneling van het spoor. Volgens mij is dat al jaren het speerpunt van VOCHoorn, ook in het huidige verkiezingsprogramma van VOCHoorn gaan zij zich hardmaken voor deze ondertunneling.

Al met al bijzonder opvallend dat het CDA opeens toch veel meer ziet in ondertunneling van het spoor en dat er nu tegengeluid wordt gegeven tegen haar eigen coalitiepartijen.

Reactie: (kees)
9-12-2009, 21:42
Eerst die kerken en nu vragen stellen over meerkosten, dit zijn al twee goeie zetten en dan nog een belofte erbij over die tunnel waar heel veel mensen blij mee zullen zijn.
Maar mensen laat je niet gek maken.

Reactie: (Nomens Nescio)
9-12-2009, 21:14
v.d.Tuin vergeet gemakshalve dat zijn CDA ook in het college zit en "dus" bestuurlijk mede-verantwoordelijk gehuden kan worden voor dit debacle.