Nostalgische Kermis wordt taak van Gemeente

ingevoerd op 27-10-2005

Na 11 jaar de Nostalgische Kermis te hebben georganiseerd heeft het bestuur van Stichting Kleurrijk besloten dit over te dragen aan het kermisteam van de Gemeente Hoorn. De Nostalgische Kermis is inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van de grote Hoornse zomerkermis. Tegelijkertijd heeft de Nostalgische Kermis door de plaatsing op de Rode Steen, op enige afstand van de grote kermis, van begin af aan een eigen identiteit gekend en door de jaren ook weten te behouden.
 
Hans Stuijfbergen en Harry van Lunteren, de beide bestuursleden van Stichting Kleurrijk, hebben er alle vertrouwen in dat “hun” Nostalgische Kermis bij het Kermisteam in goede handen is. Een gesprek onlangs met Kermiswethouder Cilia van Weel en Fatina van ´t  Kaar van het Kermisteam hebben dit gevoel verder versterkt. Vanuit de gemeente Hoorn wordt de meerwaarde van de Nostalgische Kermis onderkent. Met de attracties uit vervlogen tijden, de kindvriendelijke prijzen en de “Goud van Oud” muziek, waarvan ook op de terrassen op de Rode Steen volop wordt genoten, heeft de Nostalgische Kermis zich een eigen plaats verworven. “En dat moet zeker blijven”, aldus Cilia van Weel die deze zomer zelf met wat kleine kinderen de Rode Steen heeft bezocht en zo heeft ervaren hoe leuk kinderen dit vinden. In de volksmond staat de Nostalgische Kermis in Hoorn ook wel bekend als de Kinderkermis.

Het duo Hans Stuijfbergen en Harry van Lunteren is destijds via twee sporen op het idee gekomen in Hoorn een nostalgische kermis te organiseren. Enerzijds hun voorliefde voor alles uit niet te lang vervlogen tijden – in dezelfde tijd begonnen zij met het Museum van de Twintigste Eeuw -  en anderzijds werden zij door raadslid Ed Wagemaker hier op aangesproken: “Het ligt toch eigenlijk op jullie weg om zoiets voor elkaar te boksen!”.

Met het vertrouwen hun kindje in goede handen achter te laten bij de Gemeente Hoorn nemen zij thans afscheid van de Nostalgische Kermis.
In het verleden heeft Stichting Kleurrijk ook andere activiteiten ontplooid. Zo heeft zij ooit het stripboekje “Vader J. en het vreselijke hotel avontuur” uitgegeven. Aanleiding daarvoor was het definitief mislukken van de plannen om een on-Hoorns hotel te realiseren op de plek waar nu de nieuwe Parkschouwburg staat te pronken.
Ook was Stichting Kleurrijk uitgever van het legendarische Hoorns Nieuwsblad. Dit maandelijks huis-aan-huis verspreide blad becommentarieerde op geheel eigen wijze in de periode 1992-1994 de gang van zaken in Hoorn in het algemeen en in de Hoornse politiek in het bijzonder.

In de jaren 1995 tot en met 1998 organiseerde Stichting Kleurrijk in opdracht van en in samenwerking met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik eind augustus het evenement Koninginnedag 1926.

Nu de stichting stopt met de organisatie van de Nostalgische Kermis wil dit niet zeggen dat er een eind komt aan de activiteiten. Stichting Kleurrijk, die een zeer ruime doelstelling kent, zal ook in de toekomst nog van zich laten horen.