Hoornse uitbaters krijgen het druk

COLUMN

HOORN – De horeca in Hoorn krijgt het de komende tijd lekker druk. Het wordt hard werken voor de uitbaters in onze stad. Vroeg op en hard werken tot diep in de nacht voor al die eigenaren en bedrijfsleiders van café’s en andere horeca in onze mooie Coenveste!

U bent verbaast? Het ging immers slecht in de horeca en over enkele weken gaan de deuren van onze horecagelegenheden ook nog eens om 00.00 uur op slot! Ja, maar toch krijgen onze uitbaters het nog veel drukker dan ze het al hadden. Niet dat ze meer klanten krijgen, nee dat zeker niet! Het aantal bezoekers van de Hoornse café’s zal zonder meer verder afnemen. De jongelui uit onze stad en de omgeving hebben straks helemaal niets meer te zoeken in ons dorp. Een dorp zonder bioscoop, zonder grootschalige dansgelegenheid, maar wel met horeca die vanaf 1-1-2010 de deur om 00.00 uur moet sluiten. Lang leve de ambtenaren, de wethouders en de volksvertegenwoordigers die zich raadslid mogen noemen! En een HiepHiepHoera voor Onno, onze D66-burgervader, die het beste met ons voor heeft, ook als Hoorn de enige dictatuur van ons landje wordt. (Weet u nog waar de D van D66 voor stond? En Onno is in feite 2 x NO ! )

Zeuren tot de verkiezingen
Een handjevol inwoners van onze stad loopt nu al weer blauw aan omdat er op deze veelbekeken site weer wordt gezeurd over de regeltjes voor de horeca. Terwijl ze het beste voor hebben met ons allemaal en vooral de kindertjes die te veel drinken. En ze echt denken dat al die extra regeltjes en aantastingen van onze democratie helpen met het beinvloeden van onze jeugd. En dan gaan ze op Hoorngids weer zeuren. Ja. En we blijven hier over zeuren tot de verkiezingen in maart ons gelijk geven! Omdat het zo’n prachtig voorbeeld is waarbij duidelijk wordt dat onze politici (althans de meeste) niet weten wat er echt leeft onder de inwoners van Hoorn. En ze ook nog eens een hele bedrijfstak naar de knoppen helpen en ons dorp terugbrengen naar de sombere 19e eeuw.

”Hoorn gastvrij”
Hoorn wordt weer een slapend stadje zonder reuring, zonder noemenswaardig toerisme, zonder uitstraling. Elders worden kapitalen uitgegeven om onze stad te promoten, worden externe adviseurs ingeschakeld, wordt een groene Puur Hoorn-campagne (“We doen ’s nachts het licht in het stadhuis uit!”) opgetuigd, etc. De gemeenteraad heeft in september 2009 zelfs de horecanotitie “Hoorn Gastvrij” (Ja, echt waar…) vastgesteld. En de mond vol over werkgelegenheid creëren en de crisis aanpakken… En minder regels voor ondernemers…

“U beweerde dat de horeca in Hoorn het druk krijgt!”
Ohja, het wordt aanpoten voor onze uitbaters. Ze hebben het dankzij alle landelijke regeltjes en daar bovenop alle ONNO-maatregelen (goedgekeurd dankzij de vele ja-knikkers in onze raad) het straks razenddruk! En over enkele weken komt er nog een partij klussen bij. Dan komen er nog meer regels bij. Let maar op: dinsdagavond gaat een meerderheid in onze raad accoord met nog meer regels en betutteling per 1-1-10. Het betekent dat de kroegbaas tegenwoordig van alle markten thuis moet zijn: Boekhouder, administrateur, sociaal werker, politieagent, portier, straatveger, controleur, kinderoppas, etc. Er moeten immers nog meer vergunningen aangevraagd worden (na 00.00 uur open? Dan vergunning aanvragen!), bij de deur moeten bezoekers gefouilleerd worden, stoute gasten er uit gegooid worden, de politie gebeld worden (niet dat ze komen…), huisregels maken en ophangen, andere vergunning aanvragen, ga maar door.

‘cooling down periode’
Volgens de aanvullende regels die dinsdagavond op het stadhuis worden goedgekeurd moeten de uitbaters ook nog eens op tijd aan een ‘cooling down periode’ beginnen. Nee, dat bedenken wij zelf niet, staat echt in de brief van 3 A4-tjes die de horeca deze week van onze Onno ontving: “Licht aan, muziek zachter, geen alcohol meer tijdens een periode voor daadwerkelijke sluiting”… Er staat nog net niet in dat het lepeltje rechts onder het oortje van het kopje koffie dient te worden geplaatst. Er is nog vrijheid voor de horeca-ondernemer.

Drugs
Aan koffie zetten of een biertje tappen komt de Hoornse uitbater niet meer toe. En de gastheer spelen valt ook niet mee als je je klanten op alle intieme plekken moet onderzoeken om maar te voorkomen dat er drugs binnen komen. Drugs die enkele meters verderop legaal verkocht worden, maar voor jouw cafeetje een jaar sluiting betekenen. Ja, het worden drukke tijden voor de uitbaters, maar ze kunnen gerust zijn. Nog even en niemand gaat meer uit in Hoorn. Dan hebben ze alle tijd voor de formulieren en regeltjes. Komt alles weer goed.

Champagne of Jägermeister?
Nog een vraagje aan onze burgervader: “Onno, open jij straks met alcoholvrije champagne het nieuwe museumcafé in het gemeentelijke Westfries Museum? Of laat je dat over aan Cilia die nog wel ergens een flesje Jägermeister van een alcoholvrij kinderfeestje heeft staan?”

Reacties
Reactie: (Nienoe)
16-12-2009, 02:04
Nah ja, de (nieuwe en tjdelijke)
Verordening is er ongewijzigd door. Afgezien daarvan weten we nu ook dat we in Hoorn een (nieuwe) wethouder hebben: Witteveen is ook wethouder voor de geiten! :-)

Reactie: (gerard)
15-12-2009, 18:33
Dat is niet zo mooi. Ik miste ze al bij de eerste 8 die de PvdA bekend gemaakt heeft.
Levent Helelespe heeft natuurlijk een rol bij restaurant/café Marmaris in de Kersenboogerd. Zou hij daarom ook van de PvdA-lijst gehaald zijn?

Reactie: (Lucas)
15-12-2009, 17:31
Waar staat Toon van de Wijdeven op de PvdA-lijst? wordt gevraagd

Ze hebben Toon van de Wjdeven op plek 12 neergezet. De andere "twijfelaar" als het gaat om het uitgaansbeleid, Esther de Groot, is NIET geplaatst op de kandidatenlijst. Partijvernieuwer Alex Flameling (in zijn hart óók voor ruimere tijden, is mij toegefluisterd) is op plek 11 beland.

Aangezien de PvdA zelf ook rekening houdt met een meer bescheiden resultaat van 7 à 8 zetels t.o.v. voorgaande jaren, staan deze personen dus niet (rechtstreeks) verkiesbaar.

Reactie: (martin mutter)
15-12-2009, 17:22
Dat is de beloning als je wel met de gemeente praat en voorzitter bent van de kortingsclub horeca nederland meneer Hol

Reactie: (Sebastiaan)
15-12-2009, 17:01
Martin Mutter schreef:

"(...) Ik vraag me al twintig jaar af waarom ondernemers in deze branche niet individueel aangepakt worden, dit moet toch niet zo moeilijk zijn regels genoeg waar men aan houden moet."

Het overkwam mij vijf jaar geleden eens in een café aan de Roode Steen (niet in beheer van Mutter) dat ik de WC binnen liep en iemand daar met wit poeder bezig was. Hij schrok niet eens, integendeel, hij bood mij zelfs "een snuifje" aan; ik heb vriendelijk bedankt en heb het etablissement verlaten (ondanks de leuke band die er optrad) en ben naar mijn stamcaféetje in de Kerkstraat gegaan. Daar hoorde ik (hoe naïef al die tijd geweest?) dat het eerder bezochte café al jaren bekend stond - en nu nog staat - om de vrij voorhanden zijnde witte goederen. Edoch, dit café is never nooit het "slachtoffer" geweest van een politie-inval. Ondanks dat het bekend staat als...

Dit heeft mij al die tijd verbaasd in het Hoornse handhavingsbeleid.

Reactie: (gerard)
15-12-2009, 16:50
@ Qwartje
Ik hoop dat je gelijk hebt en dat de raadsmeerderheid tot inkeer komt. Ik zit ook graag na 12 uur op een terras.
Maar ik denk dat we tot na 3 maart moeten wachten voor het horecabeleid op de helling gaat.

Reactie: (gerard)
15-12-2009, 16:42
@Joan
Het is niet mijn PvdA. De laatste keer heb ik SP gestemd. Maar voor de gemeenteraad twijfel ik daarover. Wat de SP tot nu toe in Hoorn gedaan heeft (’t Zwervertje; begraafplaats; P+R-terrein) getuigt niet echt van een goed in Hoorn gewortelde partij. Sterker nog, de SP roept in Hoorn zaken die of niet kloppen, of die al lang in gang gezet zijn (camera’s P+R-terrein bijvoorbeeld).
Ik twijfel dus over de gemeenteraad in Hoorn.

Reactie: (Qwartje)
15-12-2009, 16:33
@Nienoe

Vooruit dan maar: ik zal er zijn vanavond.

Reactie: (Joan)
15-12-2009, 16:32
@nienoe, ook van mijn kant het advies om de reactie van Vangelderen en Qwartje nog eens even goed te lezen. Of je begrijpt van de hele discussie en de problematiek niets of je hoort inderdaad bij de een of andere politieke partije en houd je, je van de domme. De druiven zijn overigens niet alleen voor de heer Mutter zuur mevrouw of meneer Noehoe, veel horecagelegenheden zullen het moeilijk krijgen en waarvoor? Gaat het nog om het probleem "jeugd en alcohol", of is het niet gewoonweg een ordinaire prestige kwestie geworden? Ik denk het laatste en dat vind ik een uitermate kwalijke zaak!
Als er vanavond een motie wordt ingediend tegen het toegansuur van 00.00 uur haalt deze (helaas) weer geen meerderheid. Om een meerderheid te behalen zullen we de verkiezingen af moeten wachten.
Dus inspreken vanavond heeft totaal geen zin.
En @Gerard, je moet wel erg gefrustreerd zijn vanwege "jouw"PvdA om een stemadvies te geven voor de laagste op de lijst. Zoals je doet voor Toon van de Wijdeven, deze heeft in de afgelopen periode niets behaald op dit punt, denk je nou echt dat hij als (ik zeg als) hij met voorkeurstemmen weer in de raad komt hij door het bolwerk van Judith de Jong en Piet Bruijns heenkomt? Droom dan maar lekker verder!
Oh even voor allen, ik ben geen horecaondernemer zelfs geen kroegtijger.

Reactie: (martin mutter)
15-12-2009, 16:01
@ nieno, je reactie’s geven mij toch sterk het idee dat je de vvd vertegenwoordigt allen nietszeggend geen inhoudelijk verhaal alleen maar luchtfietserij, en o ja wie gingen er al weer rollebollend over straat?

Reactie: (Nienoe)
15-12-2009, 15:50
’t Zal wel spannend worden op jouw pow pow (met VIP’s!)vanavond @Qwartje. Zorg wel dat je op de publieke tribune zit, dan heb je morgen tenminste deskundig(?) commentaar te leveren.
helaasm ag Skipp niet mee naar binnen.

Reactie: (Qwartje)
15-12-2009, 15:24
@Nienoe

Beetje pruttelpraat, darling Nienoe. Je aanbeveling om te ‘vlammen‘ middels inspraak die niets voorstelt staat ongeveer gelijk aan een zandwinkeltje in de woestijn. Nogmaals: ik mis inhoudelijke argumenten van jouw kant. Kòm daar nu eens mee. Wellicht kan ik iets van je leren.

Reactie: (martin mutter)
15-12-2009, 14:41
Krijg het alleen drukker, terwijl we in het geheel niet afhankelijk van Hoorn zijn. Sterker nog ik pak mijn kansen in goede en slechte tijden, maar vertel is welke politieke partij heeft jou op dit medium gezet ?

Reactie: (Nienoe)
15-12-2009, 14:37
de druiven zijn zuur voor hr.Mutter!
Gaan we na 3 maart verder of zijn de horeca bv’tjes van hr.Mutter dan al allemaal gesloten?

Reactie: (martin mutter)
15-12-2009, 14:23
Laf is een pseudoniem gebruiken en
je eigen i.d. verborgen houden.
Er is tot heden niemand geweest die mij op een foute stellingname heeft gewezen, dit kan ook niet puur omdat het feiten zijn>
Nu het de reageerders niet uitkomt verdijnen ze naar andere onderwerpen. Verder is het zo dat indien je met politici praat zij steevast zeggen het mee te zullen nemen in hun voorstellen en ook steevast daarna beweren dat het het niet gehaald heeft zonde van je moeit dus.

Reactie: (Nienoe)
15-12-2009, 14:11
Dat die inpraak niks voorstelt, oké. Maar dat Qwartje en een zeer zure Mutter daar met allerlei uitvluchten geen gebruik van maken om nog 1 keer te kunnen "vlammen", is LAF, net zo laf om hier te gaan reageren en commentaar op allerlei lieden te leveren. Spreek politici dan aan als je ze tegenkomt, dat doe ik ook wel eens of bezoek na nieuwjaar
op maandagavond de fractievergaderingen. wie weet is er succes, gezien het standpunt dit maar weer na 3 maart aan de orde te stellen.

Reactie: (Qwartje)
15-12-2009, 12:26
@Nienoe

Lees hieronder @vangelderen nog een paar maal over, mevrouw Nienoe. Daar staat geen woord Maleis in. U overdondert mij niet met uw verwijt dat ik geen verbaal ritueel dansje kom maken binnen de pow-pow. Er waart daar een virus rond dat mij weghoudt. En nee, mevrouw: ik ben niet specifiek begaan met het lot van de horeca. Wanneer soortgelijke oneigenlijke argumentaties in stelling zouden zijn gebracht tegen de gezamenlijke Hoornse kappers, dan had ik me daar tegen teweer gesteld. Het gaat om de inhoud, my dear lady. De verpakking gooien we weg.

Reactie: (martin mutter)
15-12-2009, 10:04
@nieno waarom moet Qwartje het werk van de dorpsoudsten doen? Zij krijegn toch een stemvergoeding om
het volk te vertegenwoordigen.En als ik de redactie mag geloven spellen ze allemaal hoorngids of reageren onder een of andere schuilnaam hierop.

Reactie: (vanGelderen)
15-12-2009, 09:55
@ NIENOE
Volgens mij is NIENOE zelf actief in de politiek. Dan zou hij moeten weten dat de standpunten al zijn ingenomen en dat inspreken tijdens commissie- of raadsvergaderingen vrijwel nooit tot nieuwe inzichten, laat staan andere keuzes, bij fracties leidt.

Bij de meeste fracties is/wordt tijdens het maandagavond-fractieberaad bepaalt hoe er gestemd wordt. De spreeektijd voor burgers en betrokkenen is dan ook veelal een farce.

Reactie: (NieNoe)
15-12-2009, 09:11
"Qwartje± Wanneer je zo begaan bent met het lot van de horeca, doe dan in die pow pow vanavond je mond open i.p.v. hier af te geven op college en raad. Je kunt tot 2 uur vanmiddag aan de griffie melden
dat je graag 3 minuten spreektijd wenst. Jouw "dorpsoudsten" zullen beslist met (al dan niet geveinsde) belangstelling naar je luisteren. Maar gebruik je die spreekmogelijkheid niet, moet je morgen niet gaan zeuren dat ze het verkeerd gedaan hebben, dan heb je je kans namelijk laten lopen!

Reactie: (Qwartje)
15-12-2009, 04:05
@Gerard

O, is that so, Gerard de Hond? Je bent nogal stellig in je peilingen.

Laten we eerst eens afwachten wat de pow-pow van de dorpsoudsten hedenavond oplevert. Punt 8 van de agenda zou aanleiding kunnen geven tot een landslide van de eerder ingenomen posities inzake het horeca-beleid. De Drank- en Horecaverordening wordt dan besproken. Gelezen het advies van de algemene raadscommissie - de dato 10 november jongstleden - zou dat een simpel hamerstuk moeten zijn. Appeltje-eitje. Voorziter dr. G. Onno van Veldhuizen komt welwillend tegemoet aan een amendement van de fractie Tonnaer, en mompelt iets meegaands richting VOC Hoorn over sportkantines. Kous af, hamer, klàp.

Maar inmiddels is er een stevige tegenwind opgestoken, ingehijgd door Woedende Woensdag (3 maart aanstaande). Meer en meer fracties, en met name afzonderlijke leden daarvan, voelen aan hun water dat er nattigheid kleeft aan het voorgestane horecabeleid. Aanzwellende geruchten willen dat het Plan van Aanpak daarvan, zoals neergelegd in die Drank- en Horecaverordening, door een even ingewikkelde als interessante raadsmeerderheid vooralsnog aangehouden zal worden. In elk geval tot na 3 maart 2010.

Wat zeg je? Ja, inderdaad: een coup. Want dat zou het besluit tot het om 24.00 uur barricaderen van alle Hoornse kroegdeuren per 02-01-2010 van handen en voeten beroven. Uitstel, derhalve. In verwachting van afstel en herziening. Omdat de kiezers hebben aangegeven niet van de pot gerukt te zijn.

Zullen we morgen eens verder kijken? Gerard?

Reactie: (gerard)
14-12-2009, 18:15
Voor alle duidelijkheid: de coalitie gaat veel meer verliezen. PvdA 6, CDA 4, GL 3 zal het maximum zijn.

De grote winnaar wordt D66 met 4 of 5 zetels. D66 doet het in Hoorn altijd extra goed als de partij ook landelijk populair is.

Vraag is of D66 naar de coalitie of naar de oppositie lonkt. Deze partij gaat de doorslag geven na maart.

Reactie: (gerard)
14-12-2009, 16:49
Het is onwaarschijnlijk dat Tonnaer, VVD, SP en VOCHoorn bij elkaar een meerderheid halen, ook na 3 maart niet.
De VVD valt rollebollend over straat zelf al uiteen, de VOCH heeft er jarenlang een rommeltje van gemaakt, en maakt dat echt nu niet goed.

Tonnaer zal wel aardig groeien, de SP ook. Ik denk 4 of 5 voor Tonnaer, 4 voor de SP, 4 voor VOCHoorn en 3 voor de VVD.

Maar de SP is nu bij uitstek de partij van betutteling in het kwadraat; die zullen vast ook voor vroege horecasluiting zijn. Dan kun je nog beter op de paar PvdA’ers stemmen waarvan bekend is dat ze tegen het vroegere sluiten van de toegang van de horeca zijn.
Misschien is dat wel de beste les voor de PvdA voor wie wel links is maar de huidige partijkoers (landelijk en lokaal) niet meer kan volgen: stemmen op de laag geplaatste kandidaten van deze partij, en niet op de betuttelaars. Waar staat Toon van de Wijdeven op de PvdA-lijst?

Overigens is het de vraag wie nu toch echt achter dit horecabeleid zit. De PvdA was in de eerste raadscommissie ook nog voor een toegangstijd om 1 uur. Wie heeft de PvdA onder druk gezet? Het CDA? De burgemeester?

Reactie: (Qwartje)
14-12-2009, 13:46
@Martin Mutter

O, zit het zo? Dus het een werkt het ander in de hand.

Je gaf hier gisteren om 12.44 uur enig inzicht in je horecabelangen, en meldde terloops dat er ‘…ook nog wat onroerend goed’ in je portefeuille zit. Nu weet ik niet welke Hoornse panden (‘hokken’ klinkt wat denigrerend, maar laten we hier niet verzanden in beuzelarij over woordjes) allemaal jouw eigendom zijn. Maar de oplossing ligt, dunkt mij, voor de hand.

Schuif tegen een redelijke prijs al je stenen door naar de gemeente. Dan heb je je ergernis verzilverd, en wordt onroerend goed opeens Onnoroerend goed. De Nieuwe Steeners weten het toch allemaal veel beter? Kunnen we met z’n allen mooi om ’n uur of 01.10 achterover leunen op een zwoel Hoorns terras, en kijken wat er dàn allemaal voor moois met die panden gebeurt.

Reactie: (martin mutter)
14-12-2009, 10:34
Je hebt gelijk qwartje het wordt een getto. Had vorige week net een
afspraak met mijn aannemer, om te investeren in wat hokken van ons.
Ben doogereden naar amsterdam en heb hem daar een klus gegeven.

Reactie: (Joan)
14-12-2009, 10:01
oh jee! schrijf ik het weer verkeerd, moet nodig een nieuw toetsenbord hebben kan de letters bijna niet meer zien.
Let op Vermeer het is : hoe je het ook wendt of keert"Ja, gelukt!!

Reactie: (Joan)
14-12-2009, 09:58
@ Dirk, Vermeer heeft gelijk ik heb een typefout gemaakt : wenst of keert"had het moeten zijn.
Verder geloof ik in je oprechte intenties voor wat betreft de belangen van de jongeren die geen zuipschuiten zijn. En ja dan zul ke mij zeker aan je zijde vinden.
Overigens vind ik het een goede zaak dat jonge mensen als jij de politiek in gaan, bij welke partij dan ook!
Succes Dirk en ik laat deze discussie voor dit moment even voor wat hij is.
Kom je wel weer eens tegen.
Groet,
Joan

Reactie: (Qwartje)
14-12-2009, 05:54
My good holy Lord! Dacht ik mij gisteravond, na goed bedoeld gepalaver over de onzuivere Onnocratie met Joan, Mutter, Kladzo, Dirk en - mind you - nìet met de dappere Hayat (19-03-21), even met mijn hond Skipp in Hoorn te vertreden, stuit ik op het volgende schandaal.

Skipp trekt mij vanaf het havenkwartier over de Westerdijk richting Breed. We besluiten via de Dubbele Buurt weer rechtsomkeert te maken. Wordt ons daar, gotverdegòtver, de doorgang belemmerd door stalen hekwerken. Aan het begin en aan het eind van dat normaal gezellige buurtje: gekke hekken. Opeens een No Go Erea. En in de stegen richting Kleine Noord: hèkken.

Hoe nu?

Neringdoenden aan de Dubbele Buurt leggen me uit dat die hekwerken à bout portant, zonder hun medezeggenschap, door brave gemeentelieden in de straat werden verankerd. Waarom? Om de daar rondrazende skoetoe-naffertjes de passage onmogelijk te maken. Want die zijn door het aldaar rondscharrelende zevenkoppige undercover-team gerapporteerd als drugs-trafficers.

Zodoende.

En daarmee is het probleem ‘dus’ opgelost? De vermoedelijke uitgiftebron van de verboden roesmiddelen wordt ongemoeid gelaten. Daar valt kennelijk, net als aan Het Kerkplein - hartje centrum - niets aan te doen. Dan maar hekken. De skoetoe’s staan nu, ready to ride, aan Het Scharloo geparkeerd. Business as usual.

Al met al een stuitend staaltje van schriftgeleerden-beleid. Arbo-gedirigeerd bezuinigen op de undercover-uren middels… hèkken. Daadwerkelijk ingrijpen zou te veel juridische en administratieve rompslomp geven. Omsingel de steenpuist met een stalen zalfje, en hij zal vanzelf verdwijnen. Yeah, right. Kijk eens hoe streetwise wij zijn.

Het straatje, dat afgelopen zomer nog door burgemeester dr. G. Onno van Veldhuizen verbaal werd omhelsd als het toekomstige ‘ambachtelijk entree-lopertje’ richting cultuurtempel De Parkschouwburg, dat straatje zal aan een hektarische gruwel-ingreep ten gronde gaan. Wàt ik je brom.

Skipp trok me geschrokken derwaarts. De oren in de nek, de staart tussen de poten.





Reactie: (martin mutter)
13-12-2009, 23:40
Freek zou graag willen maar helaas
voor hoon zit ik 2000 kilometer
verder op en kom pas na woensdag even terug dus regel het even zonder mij. Dat is tenslotte al minimaal 25 jaar door gegaan.

Reactie: (Nomens Nescio)
13-12-2009, 22:35
(gratis) tip voor mutter en (eventueel)qwartje:
De drank- en horecaverordening staat dinsdag op de raadsagenda.
Als jullie wilt kunt jullie nog die avond je zegje doen in de raadszaal. Wel tevoren melden dat je dat wilt doen(ik meen dat de melding tot 6 uur(dus 2 uur ’s middags) tevoren mogelijk is!

Reactie: (Dirk Minnebo)
13-12-2009, 22:14
@ Joan
Ik hoop inderdaad dat ik wat kan toevoegen aan de gemeentepolitiek van Hoorn, ik zou mij niet kandidaat stellen als ik dat geloof niet had. Ik doe het namelijk niet voor het ‘pluche’ , maar voor de jongeren die volgens mij nu niet goed vertegenwoordigd zijn in de lokale politiek. In discussies als deze komt dat pijnlijk naar voren. Het is een discussie tussen horeca en bestuur terwijl de partij waar het om gaat, de West-Friese/Hoornse jongeren, niet meedoet in de discussie. Natuurlijk is dat ook de eigen verantwoordelijk van de jeugd en omdat ik mezelf tot die jeugd reken wil ik die verantwoordelijkheid graag oppakken. Ik denk dat ik u aan mijn zijde heb wanneer ik zeg dat ik me inzet om excessief drankgebruik onder minderjarigen terug te dringen en tegelijkertijd ook de uitgaansmogelijkheden voor jongeren wil behouden en eigenlijk wil verbeteren. Over hoe dat het beste kan ga ik graag met iedereen in discussie.

@ Qwartje

Je hebt gelijk dat onze burgermeester ook lid is van D66, maar als burgermeester is hij in principe, hoe moeilijk dat soms ook is, politiek neutraal. Ik denk dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, een gezondere omgang van jongeren met drank en een fijne stad om in te wonen, werken en recreëren. Ik denk dat er betere manieren zijn om dit doel te bereiken dan door de kroegen eerder te sluiten. Ik denk zelfs dat dit averechts werkt. Ik kijk dan niet naar de politieke kleur van de personen die het beleid hebben bedacht, ik , en dit zit denk ik ook in de aard van D66, probeer dan het huidige beleid ten goede te keren.


Ik ben dan ook blij dat, hoewel misschien wat laat, deze discussie is gaan leven. Kritiek is op wat ik hier neerzet is dan ook welkom want ik hoor graag de andere kant.

Reactie: (d.vanmeer)
13-12-2009, 22:08
Je kunt zelf ook niet spellen: hoe je het ook went of keert. Vergeten een ’d’’ te tikken voor de ’t’ van went, vermoedelijk uit onwetendheid. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Dus houd je voortaan een beetje in, alsjeblieft.

Reactie: (Qwartje)
13-12-2009, 20:29
@Dirk Minnebo

Kwestie van semantiek, Dirk. Laten we elkaar geen m..tje noemen: op de dag dat Ina Bakker voor de Ommocratie stemde plaatste Arthur Helling zijn credo op jullie D66-site. En dat week nogal af van wat mevrouw Bakker in haar stemverklaring aanvoerde. Toch? Ik, en met mij velen die dit soap-episodetje gevolgd hebben, vraag me in gemoede af wat D66 zou hebben gestemd als de Helling-visie eerder openbaar zou zijn geweest.

Maar goed: iedereen telt bij jullie mee, en Ina Bakker is democratisch van 1 naar 7 ge- eh, tuimeld. Zo dan maar? Weet je overigens wie ook lid van D66 is? Dr. J. Onno van Veldhuizen, tegen wiens bestuurlijke visie de plaatselijke fractie zich nu afzet.

Tja.

Reactie: (Joan)
13-12-2009, 20:22
@ Dirk, ik bedoel natuurlijk "wens"overigens vind ik je toonzetting nogal arrogant.
Jij gaat het allemaal beter doen begrijp ik.
Nou ik bekijk het met belangstelling!

Reactie: (Joan)
13-12-2009, 20:18
@Dirk ens je van harte veel succes. het is goed als je vol idealen begint en blijf die ook trouw!
Alleen nog een opmerking het is; West-Friese jeugd en niet West-Frieze jeugd. Ja en hoe je het ook went of keert het blijft jammer datD66 zich niet eerder heeft ingezet voor dat bruisende Hoorn.
Wat dat betreft heb ik meer vertrouwen in jullie (bij mij goed bekende) lijsttrekker Arthur Helling. Maar op dit moment nemen gedane zaken geen keer voor D66.
Oh ja en iedereen die mij kent weet dat ik zeker geen cynisch mens ben die alleen maar klaagt. Maar dat is jouw gebrek aan kennis van zaken en mensen.
Nogmaals succes en wat mij betreft, einde discussie.

Reactie: (Dirk Minnebo)
13-12-2009, 20:05
@ Qwartje

Even off-topic, niemand wordt bij ons afgeserveerd. Bij de Democraten ’66 bepalen de leden via een stemming de volgorde van de lijst. Geen ondemocratische kiescommissie of tactisch plaatsen van mensen op lijst. Iedereen telt mee en van afserveren is dan ook geen sprake.

Reactie: (Qwartje)
13-12-2009, 19:41
@Dirk Minnebo

Behartigenswaardige woorden, Dirk. In een eerder stadium heb je hier al gesuggereerd om de bestuurs-maatregel uit te stellen tot na de verkiezingen van 3 maart. In hoeverre dat mogelijk is weet ik niet. Het zou voor dinsdag aanstaande een fragmentatie-bommetje binnen het college vergen, zodat dit coterietje van dagelijks wanbestuur op gepaste wijze ontploft.

Daar is lef voor nodig, of balsturig bestuur. Het per maart 2010 toch al aftredende triumviraatje Jack van Es en Ronald Witteveen (PvdA) en Cilia van Weel-Niesten (CDA) zou in een vlaag van voortschrijdend inzicht en bloc kunnen opstappen, zodat ze op de valreep tòch nog iets verstandigs doen. Maar dan kun je met meer kans van slagen aan @Piet Kladzo vragen of hij de relativiteits-theorie even uitlegt. Snapt je de onmogelijkheid? Hoewel de meerderheid van de raadsleden daar persoonlijk anders over denkt, hebben ze zich uit fractiediscipline en/of plûcheplakkerigheid gevoegd naar de Onnodigheid. Nu zitten ze, tot 3 maart, als visjes in het ijs.

Je staat, als 22-jarige rechtenstudent, nummer 6 op de kandidatenlijst van D66. Boven de afgeserveerde Ina Bakker, dàt dan weer wel… Op de website van die partij zeg je het volgende (citaat): “Het nieuwe horeca-beleid en de daarmee gepaard gaande vroege sluitingstijden zijn natuurlijk absurd. Het gaat in tegen fundamentele vrijheden en bereikt zijn doel niet. Het is de bedoeling dat 13-16 jarigen dan minder gaan drinken, maar die mogen in kroegen sowieso al niet drinken dus zullen, nu de kroegen waar ze toch al niet mogen komen eerder sluiten, niet minder gaan drinken.”

Waarvan akte.

Waar het je kennelijk oprechte zorg voor het fysieke en psychisch welbevinden van de jongeren betreft word je op je wenken bediend. Martin Mutter zet hieronder, door jou uitgenodigd, al de nodige hard edge-maatregelen uiteen. En die snijden naar mijn mening gerichter hout dan de bestuursbalken waarmee de Onnocraten alle kroegdeuren wensen te barricaderen.

Ik ben inmiddels zeer benieuwd wat de D66-fractie komende dinsdag te berde gaat brengen.



Reactie: (martin mutter)
13-12-2009, 19:17
Zoals omschreven in het vorige bericht, een keer echt handhaven
een cafe waar veel jongeren komen
eens goed controleren op leeftijd
laat ze desnoods blazen als ze naar buiten komen om een uur oh 3 a 4 en vraag waarze zijn begonnen met drinken indien thuis teveel ouders aanpakken en indien in het betreffende cafe dat aanpakken.

Reactie: (Dirk Minnebo)
13-12-2009, 19:04
@ Joan 1. Ik ken Ina natuurlijk en ben ook op de hoogte van het stemgedrag van de gemeenteraadsleden. Ik zie alleen niet hoe stemgedrag van anderen mijn standpunt zou moeten beinvloeden.
2. Dat ik ga me inzetten voor de West-Frieze- en Hoornse jeugd in het bijzonder is allerminst schattig. Het is noodzakelijk aangezien niemand anders het lijkt te doen.
3. Bedankt voor de succeswensen, ik zal ze nodig hebben en hoop dat u zich ook, naast het klagen op sites als deze, zich wilt inzetten voor een beter Hoorn. Ideeën om de stad beter te maken zijn welkom en van cynisme is nog nooit iets beter geworden.

@ Martin

Hoe zou je persoonlijk de handhaving het liefst zien dan? Ben benieuwd naar de alternatieven die je aandraagt.

Reactie: (Hayat)
13-12-2009, 19:03
Eén ding is zeker: De discussie
is er. Als moslima gebruik ik nooit alcohol en ik weet wel, er zijn genoeg moslimmannen die het stiekum wel doen.

Reactie: (martin mutter)
13-12-2009, 18:53
Freek of wat dan ook, waarom
kladzo weet alles toch beter en
is dus nieuwsgierig. Hij had het kunnen vragen...aan mij. maar zelfs dat begreep hij niet. ook mag hij zijn echte e-mail adres
aan mij doorgeven zal ik kijken wat ik voor hem kan doen.

Reactie: (martin mutter)
13-12-2009, 18:46
Geachte heer minnebo, ondanks al uw goede voornemens ten spijt zal hoorn zeer snel in een slaapstad veranderen. Niet in de laatste plaats doordat de huidige exploitanten zich vrijwillig naar de slachtbank hebben laten voeren,
inplaats van op tijd te schakelen veerandert er niets aan hun bedrijfsvoering het gezapige standpunt was en is het zal mijn tijd wel duren en iemand anders knapt het wel op. Alhoewel ik van mening ben dat het hooguit een half jaar duurt is dit lang genoeg om een flink gat in de horeca te slaan. Eerst de natte en zware horeca daarna langzaam aan de restaurantsector Waarom ? gewoon wanneer een balans in het aanbod wegvalt zal dat gevolgen hebben voor de hele sector, dit moet men niet onderschatten. Ik vraag me al twintig jaar af waarom ondernemers in deze branche niet individueel aangepakt worden, dit moet toch niet zo moeilijk zijn regels genoeg waar men aan houden moet.
Waarom niet de jongelui die in het ziekenhuis belanden verhoort, ouders en het cafe of kantine enz
aansprakelijk stellen voor de wetsovertreding ? Dat zal ik u zeggen de burgemeester en zijn agenten hebben er geen zin in. handhaven in hoorn bestaat uit op
een kluitje staan bij eeen cafe en wachten op 2uur dan als een gek naar de politiekantine koffie drinken en wachten op een oproep.
Het wordt uiteraard ontkent maar helaas zie ik het elk weekend van
uit mijn huiskamer weer gebeuren.
Het is volgens mij wel bekend welke
bedrijven zich schuldig maken maar
ja een burgemeester die door druk
op de raad te zetten zijn gelijk wenst te halen geeft wat mij betrefte een brevet van onvermogen
af. Ook pleegt hij onbehoorlijk bestuur volgens mij als je pas 14 dagen voor
ingang van nieuwe regels de spelregels doorgeeft.

Reactie: (Nomens Nescio (=Freek))
13-12-2009, 18:43
Martin moet zelf zo eerlijk zijn zijn @mail te publiceren en wel nu in plaats van Piet Kladzo op z’n nummer te zetten. Of moet Pietje soms van Mutter gaan WOBben? met de kans natuurlijk dat e.e.a. door Onno geweigerd gaat worden omdat die vindt dat het @mail "vertrouwelijk" is.
Schei toch uit mensen. Morgen is er weer een (koude) dag

Reactie: (Joan)
13-12-2009, 18:32
@Dirk Minnebo, zo,zo,zo! D66 wordt wakker. Mag ik u er even op wijzen dat mevrouw Ina Bakker, ja u kent haar vast. Altijd tegen het "bruisende"Hoornse leven heeft gestemd.En u gaat de problemen terugdringen?
Och wat schattig!!
Maar succes hoor.

Reactie: (Dirk Minnebo)
13-12-2009, 17:35
Ik zie in de discussie een tendens die mij niet juist lijkt. Een soort van strijd tussen de horeca en de gemeente. Waarin de horeca de gemeente er van beschuldigt de horeca te beschuldigen van het excessieve drank gebruik van de jongeren. Hoewel ik denk dat de vervroeging van sluitingstijden een verwerpelijke maatregel is die eerder kwaad dan goed doet, moet wel worden begrepen waar deze maatregel vandaan komt. Elke week belanden er in West-Friesland (Hoorn) 5 jongeren in het ziekenhuis door overmatig drankgebruik. Dit is geen probleem om te bagatelliseren, maar om aan te pakken. De gemeente heeft een onderzoek uitgevoerd en gekeken waar de jeugd zijn alcohol tot zich neemt. Natuurlijk zat de horeca hier ook tussen. Helaas is er een verkeerde conclusie getrokken en daarom is deze maatregel tot stand gekomen. Niets menselijks is politici vreemd en dus ook niet het maken van fouten of trekken van verkeerde conclusies. Wel moet er begrepen worden dat deze beslissingen met goede intenties genomen zijn en geenzins zijn genomen om de horeca te ’straffen’ zoals dat hier en daar nog wel eens wordt geopperd. Ik zet mij in ieder geval in voor een levendig Hoorn en daar hoort voor mij ook een bruisend en gevarieerd uitgaansleven bij. Dit neemt niet weg dat er problemen zijn wat betreft het alcoholgebruik, niet alleen bij jongeren, in West-Friesland. Ik zal me dan ook inzetten om deze problemen terug te dringen zonder dat Hoorn daarvoor in een slaapstad hoeft te veranderen.

Reactie: (martin@beiaardgroep.nl)
13-12-2009, 16:20
Wat nu Kladzo, ineens berouw nu de feestdagen naderen of moet je stoppen van roger? eigenlijk dacht ik dat je gezien de schijnheiligheid die je nu aan de dag legt dat je bij het cda hoorde. Waarom vaag je niet wat ik de burrie heb geschreven. of is dat te inhoudelijk voot jou.

Reactie: (Qwartje)
13-12-2009, 15:38
@Piet Kladzo

Niet zo kladderen, Kladzo. Alsof het plotseling groot nieuws zou zijn dat Martin Mutter horeca-ondernemer is (“Kijk eens aan: het masker valt.”). Plaatselijk is hij dat al ruim dertig jaar, en landelijk is hij op twee na de grootste. En dat zou jij niet weten? Kom nou. Mutter is in deze Hoorngids-comments bij herhaling aangeduid als ‘De Sfynx’ omdat hij weinig of niets van zich liet horen. Nu geeft hij, als enige betrokken ondernemer - of tenminste een van de zeer weinigen; we kennen niet alle personen achter de pseudo’s - geluid, en krijgt hij van jou, @Wim en @Nienoe van onderuit de kan. Komt me voor als een typisch-burgerlijk staaltje van kin-ah sin-ah (‘kinnesinne’ in het oud-Mokumse dieventaaltje, oftewel: afgunst, nijvernijd). Reageer eens inhoudelijk, inplaats van met schimpscheuten uit het ongerijmde.

@Martin Mutter

Op 28-11-2009, heer Mutter, had ik hier een kleine clash met de oude VVD-olifant Simon Commandeur. Hij schaarde Qwartje onder (citaat) “…al die lafaards die hun gif onder een pseudoniem uitstrooien.” Ik gaf Simon repliek, beginnende met een aan Google ontleend lijstje van synoniemen voor ‘lafaard’. Waarop een niet goed lezende @Piet Kladzo schreef te denken dat ik Simon middels al die synoniemen uitschold… Tja, zo puur je gif uit honing.

Hoe het zij: ik gaf Commandeur het volgende in overweging (citaat). ‘De huidige tijdsgeest geeft wel eens aanleiding om de keuzekwestie ‘Inhoud of Individu?’ in het voordeel van het eerste te beslechten. Waarbij je er van uit mag gaan dat het individu serieus en te goeder trouw is. Anderzijds - en dat weet je ook heel goed - kom je mensen tegen die onder eigen naam over alles en nog wat de meest baarlijke nonsens spuien. Pure egotripperij via het plasma.’ Einde citaat.
Ik moet het daar bij laten. Niettemin: de eerstvolgende keer dat ik je tegen het lijf loop zal ik mij qua Qwartje aan je openbaren. Ik geloof stellig dat je het zult begrijpen.

@Joan

Evenzeer als jij, Joan, was ik zeer verbaasd over het ‘slimmen’ waaraan sommige jongeren zich overgeven. Maar dat dateert alweer van een tijd geleden, want dit endelsoppen speelt zich al geruime tijd af onder de gordel van de Bloem onzer Natie. De door jou opgevoerde Kelly vatte het guitig samen met ‘alco-hol’. Wat ook gebeurt, is dat ze achter de toiletpot of zelfs in de stortbak een flesje goedkope shit van een hoog alcohol-percentage stashen. Daar nemen ze dan af & toe een flinke teug uit. Waarom? “Dùh! Daarom.”
Goed. Is dat ‘dus’ de schuld van de horeca, zoals een paar bestuurlijke onno-zelen onder ons willen suggereren? Een beetje erg kort door de bocht hè? Met ongeveer 66 draconische (D-66…) wurgsjaaltjes richting volwassenen als gevolg. Zo wordt, in elk geval wat Hoorn betreft, uit ‘out’. Maar ik val in herhaling. Woensdag 3 maart naakt. Tijd voor nuchtere keuzes.

Reactie: (Piet Kladzo)
13-12-2009, 15:27
@Martin en Joke: Wat er ook gebeurt, ik wens jullie wél goede en vooral fijne feestdagen.
Die wens geldt iedereen, ook dus degenen die wel meelezen, maar niet reageren

Reactie: (Joan)
13-12-2009, 15:26
@Pietje, pietje, Kladzo,zooi of zo!
De enige echte dombo hier ben jij.
Stop met je puberale reacties, maar ga een inhoudelijk in op de column zonder allerlei mensen te beledigen.
Waar ben je bang voor? Dat jouw partij na 3 maart het loodje legt?
Tja je maakt je niet bekend aan Joke en aan ons dus kunnen we moeilijk nagaan welke politieke kleur je hebt.
Al hebben we natuurlijk wel een vermoeden. Zielig vind ik je!

Reactie: (Joke)
13-12-2009, 15:13
Joke wil wel reageren maar niet op fake namen.

Reactie: (martin@beiaardgroep.nl)
13-12-2009, 14:49
bijna goed kladzo maar eigenlijk helemaal niet. En wat standpunten betreft beter ten halve gekeert dan in hoorn helemaal verdwalen.

Reactie: (Piet Kladzo)
13-12-2009, 14:37
Heerlijk hoor, zo’n discussie over sluitingstijden in de horeca.
Let op, dat vergeten de kiezers niet op 3 maart mee te wegen, net zomin als ze de opwinding vergeten over de mogelijk door derden betaalde advertentie van VOCHoorn.
En hoe was het stemgedrag van VOCHoorn ook al weer toen e.e.a. voor het eerst in stemming kwam?
Dat ze na het verlaten van het college tegen waren, weten we wel, maar daarvoor? Als Joke niet wil antwoorden (dom hoor-je bewijst er je kiezers absoluut geen dienst mee, je zult ze eerder "afstoten")
zijn via de website van de gemeente Hoorn nog altijd wel de notulen van die raadsvergadering te vinden. en die notulen liegen niet, ze zijn, mede door de VOCHoorn-fractie, goedgekeurd. Kiezers, beste Joke, zijn écht niet dom! Integendeel, ze onthouden en zoeken wel op internet als ze hun geheugen willen opfrissen.

Reactie: (martin mutter)
13-12-2009, 13:28
Indien de burrie eerlijk was geweest had hij de letterlijke tekst van mijn info mail aan hem gepubliceert. Dat kwam niet goed uit voor hem dus heeft hij het rapport naar eigen hand gezet. Zo is overigens ook de stemming tot stand gekomen in de raad grote druk van b en w op het stemvee.
En alles evengoed democratisch noemen. Overigens dank joan voor de adhesie,maar zolang deze reageerders nog niet goed de tekst kunnen verwerken redt ik mezelf prima.

Reactie: (Joke van der Meij)
13-12-2009, 13:26
@Piet Kladzo, wat is jouw probleem? Je durft niet eens met je echte naam een reactie te geven maar beschuldigt nu volkomen onterecht VOCHoorn en Martin Mutter in dit verband.
Ik verzoek je om met dit soort opmerkingen te stoppen.
Overigens, voor je reageert ik reageer alleen terug op mensen die "een naam"hebben.
Gegroet wie je ook bent.
Joke van der Meij
raadscommissielid VOCHoorn

Reactie: (Joan)
13-12-2009, 13:21
@Nienoe, je hebt de klok horen luiden. Verdiep je eens echt in daar waar het over en om gaat. Je bent duidelijk niet op de hoogte van dat wat er in onze stad speelt.Overigens vind ik het ook onterecht van meerdere figuren hier om Martin Mutter zo beledigend neer te zetten.
Mag hij alstublieft voor zijn eigen zaak op komen? Is zijn goed recht hoor!
Kijken jullie eens in het NHD van zaterdag, heel leerzaam. De Nederlandse 15-en 16 jarigen zijn de grootste zuiperds van Europa. En waar zuipen zij, ja beste mensen in de zuipketen, op straat of waar dan ook maar zeker niet in een horeca gelegenheid.
Ik citeer ene Charlot Kroon 16 jaar "jongeren zijn voor het schoolfeest al lam" ze zuipen zich "in"omdat er op het schoolfeest geen alcohol geschonken wordt. Maar daarna wat doen ze dan? ze gaan zich "comazuipen"dat zullen ze vast niet in een café doen maar misschien bij iemand thuis of buiten in het park b.v. met de in de supermarkt gekochte drank? Oh hoor ik jullie zeggen wacht eens even Joan maar in de supermarkt mag aan jongeren onder de 16 jaar ook geen alcohol geschonken worden. Ik kan u verzekeren dat ze er op een hele slimme manier toch aankomen hoor! In het bijgeplaatste cartoon van Jaap Stiemer staat "SupermarktZuipen, scheelt echt enorm in de kosten".
Maar waar ik werkelijk heel erg van geschrokken ben is de opmerking op dezelfde pagina in het NHD van Kelly. Na alle ellende van het comazuipen is er een nieuw fenomeen ontstaan : Slimmen!!
Weet u wat dat is? nou ik wist het niet maar ben alweer wat wijzer geworden. Men neemt een tampon laat die 3 glazen wodka opnemen en vervolgens steekt men deze in de anus, zo wordt onze jeugd nog sneller dronken.
In welke gekke wereld leven wij??
En waar zijn de ouders/opvoeders van deze jongeren, voor hun ligt hier een taak. Sterker ze dienen hun verantwoordelijkheid te nemen.
En omdat een stel pubers niet met drank weet om te gaan en de ouders te beroerd zijn om op hun kinderen te passen of ze fatsoenlijk op te voeden kunnen wij als volwassen mensen vanaf 1 januari 2010 niet meer na 00.00 uur een horecagelegenheid in. Zomers worden we van het terras afgejaagd als we tijdens een zwoele avond nog even van een drankje willen genieten. Kan ook een Spaatje rood zijn hoor!
Ook kunnen we niet meer naar een ander café en wat denk je als je hebt afgesproken met iemand laten we zeggen 23.30 uur en die is wat later!Die komt er niet meer in na 00.00 uur.
Dat is betutteling van de eerste orde.
Hoorn, Staphorst aan het IJsselmeer, wat zeg ik, deze zomer was ik in Staphorst maar met uitzondering van de zondag bruist het daar al meer dan hier in Hoorn.
Heel slecht plan dat z’n doel volledig mist, let maar op. Wel heel slecht voor de economie want het genereert minder inkomsten en ik verwacht ook dat er zaken zullen gaan sluiten.
Dus door deze regeling nog meer wegloop uit Hoorn, als je naar de bioscoop wil! nee dat hebben we niet in Hoorn, een grote dansgelegenheid voor de jongeren? nee dat hebben we niet in Hoorn.
Hoorn mijn heerlijke geliefde stad wordt door dit college om zeep gebracht.
En Sebastiaan jij zit bij Groen Links, ze kunnen komende dinsdag 15 december nog tegen stemmen als ze lef hebben.

Reactie: (Piet Kladzo)
13-12-2009, 13:08
Kijk ’ns aan!Het masker valt bij Mutter! Heeft zeker VOCHoorn’s advertentie (waar zo’n rel over geweest is!) gestimuleerd.

Reactie: (martin mutter)
13-12-2009, 12:44
lezen is ook een kunst Nieno, en in de rest van je opsomming herken ik geen doorsnee klant van ons. En ja ik heb belangen in de horeca hoorn purmerend amsterdam enschede hengelo haarlem en ook nog een beetje onroerend goed. Loop eens langs de kvk

Reactie: (NieNoe)
13-12-2009, 12:37
Met dat "onze gasten" geef je aan, beste mutter, dat je wel degelijk
belangen in de horeca hebt. Dus hoor je ook te weten, zoals kladzo aangeeft, dat er nog meer op d rol staat voor de horeca, afkomstig uit den Haag.
Let verder op je taalgebruik;Het is noch Wim, noch enig ander etc.
En je suggestie dat ’’ze’’ dan naar
Amsterdam gaan, slaat natuurlijk nergens op! Daarmee verplaats je de
problemen van dronken en agressieve jongelui naar Arriva, die in de weekendnachten een bus laat rijden(want NS heeft geen nachttrein) Wel eens zo’n nachrit meegemaakt? Omdat het ritje ’’te lang’’ duurt, krijg je in de Grote Waal problemen: Nooddeur open, nooddeur dicht of noodramen die ingeslagen worden. Zielig vor Sebastiaan die goedwillend is, want Arriva zal de nachtlijn dan (tijdelijk) gaan opheffen. Betaal jij dan Sebastiaan’s extra verblijfskosten in Amsterdam?
Tuurlijk niet, je zult daar "gek" zijn: had Sebastiaan zijn geld maar bij jouw horecavriendjes in Hoorn moeten besteden tot middernacht.
Die hele sluitingstijdtoestand was niet nodig geweest als de uitbaters
hun lessen over hygiëne en orde in de praktijk gebracht hadden, nl. iemand die duidelijk onder invloed is, geen alcohol meer schenken.
Was de horeca zelf begonnen, had de gemeente jullie gesteund, nu zeurt de horeca met andere over betutteling(een terecht woord).

Reactie: (H. Steensma)
13-12-2009, 12:27
Wim, nee, ik ben noch Martin Mutter noch een van zijn vriendjes. Ik ben wie ik ben. Denk je trouwens dat Mutter in staat is dit proza uit zijn pen te laten vloeien?

Reactie: (Sebastiaan)
13-12-2009, 11:45
Gezellig naar de Beiaard aan het Spui in Amsterdam.

Hoewel ik dan vaker in Café Zwart terecht kom (da’s meer mijn kroeg, aan dat plein). Of het CREA café, op het Binnengasthuisterrein...

’Maar dan moeten we wel delaatste bus of trein terug naar Hoorn in de gaten houden...

Reactie: (martin@mutter)
13-12-2009, 11:15
Beste wim nee ik schrijf dit niet nog ben ik een vriendje, wel zet ik mijn volledige naam ergens onder als ik iets prbeer te verduidelijken dit kan ik nog van jou nog van een duppie of Qwartje kladzo en vele andere zich zelf deskundig vindende reageerders zeggen, en verder zoals je weet kunnen onze gasten de trein naar amsterdam nemen om op 4 plekken van onze gastvrijheid te genieten voor en na 24 uur.

Reactie: (columnist)
13-12-2009, 10:53
Reactie op Wim.

Wim, columnisten hoeven in ons land gelukkig niet objectief o.i.d. te zijn.
Columnist is zelfde als van andere columns op deze site en is geen vriendje van M.
Overigens jammer dat er niet inhoudelijk op het thema wordt ingegaan. Is Wim misschien raadslid van College-partij? Dan ben je in ieder geval wel objectief... Typisch geval van ONNOdige reactie.

Reactie: (Piet Kladzo)
13-12-2009, 09:10
Die nieuwe regels per 1-1-2010 zijn slechts ’’tijdeljk’’ (lees de
voordracht maar), want er komt nog vanuit Den Haag een nieuwe drank- en horecawet. Dan moeten die nieuwe regeltjes weer aangepast worden. De tijdelijkheid is slechts
bedoeld om het "nieuwe horecabeleid" per 1-1-2010 te kunnen handhaven.
Dus ze zijn NIET onnodig(leuke woordspeling op burries voornaam @qwartje).
De door Steensma genoemde partijen kunnen, als ze wllen, op dinsdag nog een motie proberen in te dienen. Die zal dan wel verworpen worden. Jammer, want dat is de laatste kans. In de handhaving door
de politie in de nieuwe sluitingstijd, heb ik een hard hoofd: Dit is onmogelijk te doen.
Ziet u de geuniformeerden al? Na 0.00 uur rammelen aan de deuren of ze wel op slot zijn? En zijn ze nog open(van het slot dus) mogen ze zelf niet naar binnen. Doen ze toch, zeggen ze dan, "in de rechtmatige uitoefening van het ambt". Je mag in Hoorn dan wel een
peloton ME achte de hand houden, want gegarandeerd, je hebt dan een probleem!
De laatste drukte(en grote omzet)
hebben horecauitbaters met de Kerst: Er is in geen enkel restaurant meer een plaatsje voor het kerstdiner te krijgen!
En die 120 bomen in de Liornestraat/JD Pollstraat (@h steensma), die worden gekapt omdat
deze straten opnieuw ingericht worden. Dat is met de bewoners besproken, ook de herplant(dat alles is in overeenstemming is met het door GL omarmde bomenbeleidsplan). En dat heeft duidelijk gestaan in het WFW (Hoorn op 5) en staat nog steeds op de website van de gemeente: www.hoorn.nl
Tenslotte wens ik redactie, voor- en tegenstanders van de horecasluiting,college, raadsleden, horecauitbaters
(iedereen dus) zalige kerstdagen en een voorspoedig 2010

Reactie: (Wim)
13-12-2009, 01:52
Enige objectiviteit is bij deze columnist zonder naam niet te bespeuren.
Zal wel vriendje van Mutter zijn, of misschien is het hem zelf wel.
Gelukkig hebben die kroegbazen dan toch nog iets te doen straks, en dat is maar goed ook, anders willen ze straks allemaal columnist worden bij "Hoorngids"
En aan één hebben we wel genoeg!

Reactie: (h.steensma)
13-12-2009, 01:09
Laat onze bestuurders nog maar even doormodderen met hun pogingen burger en stad te verstikken met hun waarden en normen. Op 3 maart komend jaar is het afgelopen met de pret. Worden ze uit de bankjes verjaagd door de kiezers, die onderhand wel zullen inzien dat ze wel wat beters kunnen krijgen daarginds aan de Nieuwe Steen. Ik zie het er nog van komen dat de PvdA (regentesk), het CDA (bijbelclub) en GroenLinks (ongeloofwaardig want weer worden er bomen geveld, nu 120 aan de Liornestraat) plaats moeten maken voor een college met de fractie Tonnaer, VVD, SP en VOCH. Gaat er weer een frisse wind waaien. En kunnen wij eindelijk herademen en ons kinderen van deze tijd wanen. Kunnen we van het leven weer een feest maken, ook en misschien wel vooral na het middernachtelijk uur. Ik neem er alvast één. Proost, op een geslaagde verkiezingsdag alvast.

Reactie: (Qwartje)
13-12-2009, 00:33
@Column

Precies. Hij is dus totaal Onnodig.