Dag Fons, met Onno…

column

 
“Dag Fons, goedemorgen, met Onno…”
-“Onno wie …?”
“Onno van Veldhuizen, jouw burgervader, you know.”
-“Ohja, ook goedemorgen. Van Hoorn geloof ik, nietwaar?”
“Ja, hmmm, Hoorn. Waar ik voor bel. Zoals je weet doen wij er alles aan om in Hoorn, of liever in heel West-Friesland, de jeugd van de drank te krijgen.”
-“Ja, daar zijn de burgerij en uitbaters niet zo blij mee, geloof ik. Je gaat alle horeca om 23.00 uur dicht doen, toch?”
“Nee, pas om middernacht gaan de deuren dicht en men mag dan wel de hele nacht open blijven, althans in Hoorn, want dat verschilt weer per gemeente. Maar we doen dat dus niet zomaar. Jongeren van 10 tot 15 jaar drinken al te veel in het Westfriese en daarom hebben we een pakket maatregelen genomen en…”
-“Waar wil je heen? Ik heb het zo voor de Kerst erg druk, wil nog wat van mijn winkeltjes inspecteren en ik moet de vrachtwagenchauffeurs die al die waar onder moeilijke omstandigheden naar de 50 filialen rijden ook nog een hart onder de riem prikken.”
“Nou daar gaat het ook om. Ik begreep dat je deze week talloze vrachtwagens vol goedkoop Amstelbier hebt weggezet. Ik lees net in het lokale suffertje dat de vrachtwagens met pallets vol bierkratten binnen een kwartier leeg waren.”
-“Goeie aktie, he! Groot succes, je kan wel zien wie er hier de echte ondernemers zijn. 3 kratten merkbier voor 20 euries, da’s lachen. We zijn nu overigens in overleg met Jägermeister! Vlak voor de jaarwisseling komt er waarschijnlijk een aktie: 2 flessen Jägermeister voor 7 euro. Kijk, daarom moet ik die chauffeurs even motiveren, want dat wordt ook weer een klapper.”
“Fons, luister nu even. Je weet toch dat we willen dat de jeugd minder drinkt, dan kun je drank toch niet bijna gaan weggeven? En ik krijg natuurlijk ook kritiek van de horeca over die bijna gratis supermarkt-drank.”
-“Hallo Onni, we zijn wel grutters, maar niet gek! We verdienen nog steeds aan die kratten Amstel. We zetten met onze Superunie de leveranciers lekker onder druk, hebben we bij Beemster Kaas ook gedaan. Nee, maak je maar geen zorgen, we maken nog steeds winst. Weet je wat trouwens nog goedkoper bier is? Ons huismerk Holger, kost geloof ik 3,99 voor 24 flesjes. Giller he! 48 centen voor een liter bier. Water uit de kraan is bijna duurder… Volgende Kerst kunnen we wel 3 kratten Holger voor 10 euro doen! Je brengt me op een goed idee, Onni!”
“Maar daar gaat het mij niet om, ik wil dat de jeugd minder drinkt!”
-“Onni, wel beleefd blijven he. Wij verkopen alcohol alleen aan kinderen boven de 16. Daar zijn we heel streng in. We hebben ons kassapersoneel al een cursus hoofdrekenen gegeven. Overigens weet je zelf ook wel dat al die regeltjes niets helpen. Betaalt gewoon de oudste van een groepje jongelui de drank en dan zeulen ze de kratten samen naar die gezellige hokjes die we hier in West-Friesland kennen. Is er ook nog sociale controle van pa en ma, wel zo’n prettig idee. En die maffe toegangstijden van jou is natuurlijk helemaal een farce, dat weet je zelf ook wel, maar je kunt niet meer terug… Wanneer zijn er eigenlijk verkiezingen?”
“Fons, ik geloof dat we toch van mening verschillen en misschien hadden we afgelopen jaren wat meer contact moeten hebben.”
-“Ach ja, ik mag al blij zijn als er een wethoudertje Economische Zaken aan het begin van zijn termijn even langs wipt. De regionale economie bevorderen is niet jullie sterkste punt.”
“Daar wil ik best nog eens met je verder over praten, maar doe mij nu een lol en doe de komende tijd geen aanbiedingen met alcohol in je 50 winkeltjes!”
-“Zeg maar gerust winkels, we zijn de grootste werkgever in dat West-Frieslandje van jou en ik laat mij niet de les lezen. We zijn zeer begaan met de regio, met de jeugd, we ondersteunen de regionale sportclubs en zelfs ik rijd nu in zo’n groene Toyota. Ga op het stadhuis nu eerst maar eens regelen dat de wegen hier niet dichtslippen, anders moeten we ons distributiecentrum misschien ooit wel verplaatsen… Nu ik je toch aan de lijn heb. Er zijn al elf van onze klanten met 3 kratten Amstel in de hand uitgegleden op dat gladde Grote Noord. Daar moeten jullie wat aan doen! Overigens ken je mijn standpunt over onze winkel op het Grote Noord. Als jullie ons geen knappe grotere vestiging in de Hoornse binnenstad laten bouwen, trek ik mij helemaal terug. En dan moet die secretaresse van jou, die Cilia, haar Jägermeister voortaan elders kopen!”
“Ik geloof dat dit gesprek de verkeerde kant opgaat. Ik wilde je alleen maar heel vriendelijk verzoeken om…”
-“Onni, ik hang op, ik heb het druk. Als ik jullie nodig heb stuur ik wel weer een advocatenkantoor op jullie af. Gegroet!”
“Ehja, maar … kunnen we niet een keer onder het genot van een borrel even rustig…”
-“Burrie, ik drink niet, alhoewel wel wijn voor, tijdens en na het eten, maar ik kies mijn gezelschap zelf liever uit. Je weet het, ik neem nooit een blad voor mijn mond, maar ik ken leuker gezelschap… Prettige Kerst en niet te veel drinken, he! Neem een voorbeeld aan de droge Jacques…”


De namen van personen zijn verzonnen. Elke overeenkomst met werkelijk bestaande personen berust slechts op toeval.

Reacties
Reactie: (kees boots)
27-12-2009, 23:10
Aan kinderen onder de zestien jaar mag geen drank verkocht worden en dit zijn nu weer de politicie leg de verantwoording maar bij de ondernemer, als ze ballen hadden zouden ze alcohol "drinken" onder de zestien strafbaar moeten maken op welke plek dan ook dus ook thuis en betrapt een vette boete voor de ouders.
Zo los je het op en niet zoals dit lapmiddel door alleen het verkopen onder de zestien te verbieden want het resultaat is nu wel bekent, en ook de jongeren laten blazen en dit kan alleen (nogmaals) als het verboden word voor jongeren van nog geen zestien een verbod op te leggen om alcohol te drinken.

Reactie: (Ruud van Vliet)
25-12-2009, 10:07
Fons, kijk nou uit! voor je het weet worden alle Deen vestigingen ook gesloten. door PVDA,CDA en D66, het kan zomaar hoor, en het zou trouwens pas echt een goede zet zijn van `ommo, want het voordrink bier komt wel via jou bij de jeugd terecht....
Oh als Ommo en zijn medestrijders deze collum maar niet lezen...waar haal ik dan mijn boodschappen?

Reactie: (nomens nescio)
24-12-2009, 21:37
Uit de vandaag bezorgde wijkkrant Risdam/Nieuwe Steen, maak ik op dat de nieuwe sluitingstijd (dwz dat de deur op slot moet) begint in de nacht van 2/3 januari 2010.
Iedereen: Prettige jaarwisseling. Dan kan het nog

Reactie: (Fons)
24-12-2009, 20:06
De aktie met Jagermeister lukte niet, maar we hebben na de Kerst wel 2 kratten voor € 14,99.
Ook handig voor Westfriese keten...

Vrolijke kerst Onno!

Reactie: (Oberon)
24-12-2009, 08:33
Zoals te doen gebruikelijk de spijker op z’n kop!

Reactie: (kees boots)
23-12-2009, 20:14
Realiteit mooi geschreven mijn complimenten voor de schrijver.

Reactie: (Qwartje)
23-12-2009, 13:20
@Dag Fons

Overigens wil ik graag opgemerkt hebben dat het zeer onderhoudend geschreven is. Je hòòrt de heren praten. Redelijk herkenbare schrijfstijl, ook.

Zou ik er ver naast zitten wanneer ik mijn vermoeden uitspreek dat hiermee de mysterieuze P. Ennetje zijn intrede gedaan heeft op Hoorngids.nl?

Reactie: (Qwartje)
23-12-2009, 13:03
@Dag Fons


“Elke overeenkomst met bestaande personen berust slechts op toeval.”

Yeah, right Hans. Toch ontkom ik er niet aan dat
- met Onno van Veldhuizen wordt bedoeld: dr. G. Onno van Veldhuizen, toekomstig backbencher voor D66 in de Tweede Kamer;
- met Fons wordt bedoeld: Fons Deen, ceo van “Deen is all you Need”;
- met Cilia wordt bedoeld: Cilia van Weel-Niesten, drollenvangster en scheidend wethouder;
- met Jacques wordt bedoeld: Jack van Es, wethouder en toekomstig directeur van De Krententuin.

Daar kan ik nu eenmaal niets aan doen. Ik heb de neiging om niets te vergeten. Ik ben geheelonthouder.