Hoorn, het Staphorst van Noord-Holland

COLUMN

COLUMN

HOORN - Hoewel er ongetwijfeld donderdagavond in het stadhuis personen waren die de Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Onno van Veldhuizen inspirerend en boeiend vonden, heb ik er geen goed gevoel over. Eerlijk gezegd vind ik het een waardeloze toespraak. Dat zal mij niet in dank worden afgenomen, maar ik kom toch eerlijk voor mijn mening uit.

Er is slechts 1 onderdeel dat er uitsprong: De ontboezeming van de Hoornse burgemeester dat hij uit een persbericht van zijn eigen Afdeling Voorlichting moest vernemen dat hij zou spreken over Puur Hoorn. Dat is het door vooral Groen Links gesponsorde sprookjesbos waarmee de gemeente onze stad en de rest van de wereld gaat redden. Onze D66-burgemeester was not-amused over die aankondiging waar hij niets van wist: “Dus mijn eerste reactie was ammehoela, mooi niet, nooit. Maar ik buig het hoofd. Er is immers een persbericht. Dan draait de wereld andersom.”

Dus probeert hij super geforceerd een Puur Hoorn annex milieu-sausje over zijn toespraak te mikken. Dan krijg je zinnen als: “Puur Hoorn vraagt ook om Puur Bestuur.” En gooit onze internationaal georienteerde burrie er nog enkele milieubegrippen tegenaan: “De Club van Rome, het gat in de ozonlaag, de zure regen, Kyoto, the Inconvenient Truth en Kopenhagen….” Ja dan ben je Puur met Hoorn bezig. En doe je tenminste wat je voorlichters hebben aangekondigd. Overigens, eerlijk is eerlijk, het valt onze burgervader wel weer te prijzen dat hij zijn eigen verhaal schrijft en niet laat schrijven door die afdeling van dat persbericht.

Over de rest van de Nieuwjaarstoespraak ben ik ook niet positief, al is het maar omdat enkele niet aantoonbare waarheden worden genoemd en hij ook nog eens enkele enge zaken meldt. Zo neem ik onze burgermeester de opmerking, dat wij West-Friezen ‘verlichte Anarchisten’ zijn, kwalijk. Waar baseer je het op en inwoners van Hoorn zijn geen Westfriezen!
Veel kwalijker zijn de opmerkingen over de pers/media. Van Veldhuizen: “Wij krijgen alle dagen de injectie met slecht nieuws en scepsis in de arm.” En wat vindt u hier van?: “Het zou in de media niet beslissend moeten gaan om lezersaantallen, kijkcijfers en winstmarges, maar simpel om de prudente feiten en de harde waarheid, eerlijk en evenwichtig, zodat wij, burgers, beter kunnen kiezen. Media zijn – bijzonder - private of verzelfstandigde onderdelen van ons staatsbestel met een eigen verantwoordelijkheid, daaraan verdient men de onafhankelijkheid. Een journalist is een beroepsburger, die de werkelijkheid voor ons onderzoekt, objectief verslaat en soms voorzichtig voorproeft. Zij staan niet licht superieur met een zeker dedain los van de politiek – die indruk wekt men nogal eens - maar maken er onderdeel vanuit. ”Our Republic and its Press will rise or fall togeteher”. Pers is politiek, politiek is pers.”

Fout Van Veldhuizen! Fout! Pers en politiek zijn niet één! Gelukkig niet. Maar waarom zo gefrustreerd? Heeft de boodschapper het weer gedaan? Brengen de media altijd maar slecht en/of sensationeel nieuws? Ammehoela, mooi niet, om in jouw woorden te spreken!

Onze burgemeester gaat ook in op hoe goed Hoorn het wel niet doet.
“Wist u dat uw stad in de laatste 10 jaar hoorde tot de vijfde gemeente waar het gaat om de groei van werkgelegenheid?” Wist ik niet en ik geloof het ook niet, zelfs niet als jullie weer een onderzoekje uit de hoge hoed toveren!
“Wist u dat we op de vierde plaats staan, waar het gaat om de participatie van vrouwen?” Nee, en ik vind dat ook niet zo belangrijk om in een Nieuwjaarstoespraak op te nemen!
“Wist u dat het met de West-Friese jeugd op alle fronten beter gaat?” Ja, over dat onderzoekje had ik gelezen, maar drinkt de jeugd nu al minder en zijn ze zo gelukkig omdat je de deuren van de horeca zo vroeg dicht laat gooien?

En dan durf je in ons Staphorst van Noord-Holland je Nieuwjaarstoespraak nog te besluiten met: “We hoeven alleen maar achter hun vertrouwen en optimisme aan te lopen.” En daarmee doel je op onze happy jeugd in Hoorn/West-Friesland. Ooit hield Jacob Blokker in onze stad ‘Groote Internationale Feest-Optochten’ waarbij hij alle moeders en kinderen van Hoorn mobiliseerde voor een commerciele optocht met kinderwagens van station naar het Breed. Gaat ons opperhoofd nu ‘de gelukkige Westfriese jeugd’ voor in een feestelijke stoet door onze pure Puur Hoorn-stad? Zal de jeugd juichen en zingen omdat op ons stadhuis zo veel goeds is bedacht voor en door onze inwoners? Zullen wij feestend achter de burrie en die jongelui lopen? Zullen wij hem melden dat verkiezingen in het Hoornse niet meer nodig zijn omdat onze bestuurders het ons allemaal naar de zin hebben gemaakt en zo goed naar onze wensen luisteren? En zullen wij dan in een lange stoet het groene paradijs Puur Hoorn (de stad met een BoomBeleidsPlan!) binnengaan?

We wachten af.

We wachten op 3 maart 2010.

We wachten op de Nieuwjaarstoespraak van 2011.


Lees hier de volledige Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Van Veldhuizen:

Reacties
Reactie: (redactie)
11-1-2010, 17:07
Er zijn nog steeds mensen die zich niet aan de regels van Hoorngids houden. Hun reacties worden verwijderd.
De regels staan op de COLOFON-pagina.



Reactie: (Danny)
11-1-2010, 16:19
@ geachte redactie, nee Danny heeft geen boter op zijn hoofd, was een test. Hierbij heeft u mijn correcte e-mailadres.
Groet,
Danny Ruitenberg

Reactie: (martin mutter)
11-1-2010, 15:54
Nou Hans over dat niet politiek actief wil ik het nog wel eens met je hebben.

Reactie: (redactie)
11-1-2010, 15:23
De column-schrijver is niet politiek actief of bij een politieke partij betrokken.

Overigens heeft Danny boter op zijn hoofd, want hij geeft zelf geen juiste naam op...

redactie www.hoorngids.nl

Reactie: (Sarah)
11-1-2010, 13:40
@ Danny,als ik de reactie’s soms lees kan ik wel begrijpen waarom mensen anoniem willen blijven.
Degenen die dat niet doen worden vaak overladen met modder en kritiek.
Maar ik ben het wel met Roy en Matthijs eens dat je onder een column wel een naam mag verwachten.
Het feit dat er geen naam onder de colums staat komt bij mij als laf over.
Sarah van den Oever

Reactie: (Danny Ruitenberg)
11-1-2010, 13:31
@Roy, welkom! Zo gaat het hier op de site. Anoniem reageren onder, vaak ook nog verschillende, nicknamen.
Je weet niet wie wie is en welke partij hij of zij vertegenwoordigd.

Reactie: (Roy Fhijnbeen)
11-1-2010, 12:03
Wie is de column schrijver? Waarom reageert die niet op Matthijs? Ongepast om anoniem te blijven... Zou op deze manier best een politieke tegenstander kunnen zijn ja!!!

Reactie: (Matthijs)
8-1-2010, 10:03
Mooie scherpe column. Wel een van de weinige columns die ik ken, waarbij zo op de man gespeeld wordt zonder dat hierbij de naam van de schrijver genoemd wordt. Dat komt een beetje vreemd over. Zeker in een relatief kleine gemeente als Hoorn loert het gevaar dat we hiermee met iemand te maken hebben die zich -in dit geval dan- tot de politieke tegenstanders van de burgemeester mag rekenen. Dat zou voor een anonieme column natuurlijk onbehoorlijk zijn. Verder vind ik de vergelijking met de actie van Jacob Blokker erg geforceerd. Maar nogmaals: de kern is best aardig bedacht. Alleen ook hierin zitten enekele "niet aantoonbare waarheden."