Is Hoorn ”Om de theetuin geleid”?

14-1-2010

HOORN - Het initiatief voor een kleinschalige nietcommerciele theetuin van Joop Willems kreeg deze week geen steun van een meerderheid van de Hoornse gemeenteraad. In de optiek van velen is het onbegrijpelijk dat het initiatief onvoldoende steun kreeg. Op zijn Blog schrijft Arthur Helling, de lijsttrekker van D66, over de theetuin die er niet mocht komen.

Overigens komen er steeds meer moderne ’uitingen’ van Hoornse politieke partijen. D66 heeft nu ook een ’talking leader’, een video op zijn site, die we ook op onze videopagina hebben geplaatst.

Lees hier de reactie van Arthur Helling op de Theetuin-kwestie:

Om de theetuin geleid?
 
Joop Willems heeft zich verslikt in zijn eigen kopje thee. Als braaf burger heeft hij zijn voornemen – om zijn prachtig opgezette tuin aan het Munnickenveld te tonen aan geïnteresseerd publiek door er een kopje koffie en thee te schenken – netjes gemeld bij de gemeente. Goede burgerzin, belangeloos, misschien zelfs met een vleugje idealisme, dat moet toch wel beloond worden zou je zeggen?
Maar de lokale politiek schiet gelijk weer in de kramp. Het lijkt wel of men met goedwillende initiatieven niet kan omgaan.
 
Er zijn veel gemeenten die “theetuinen” wel toestaan. Tuurlijk, je moet wel goed kijken hoe je het regelt. Het moet beperkt blijven tot thee en koffie en inderdaad geen commerciële uitbating worden. De openingstijden moeten beperkt blijven, evenals het aantal theetuinen. De reguliere horeca zal er dan zelf weinig tot geen last van hebben. Als hiermee bijzondere collecties, beelden, tuinen etc. meer openbaar worden, dan heeft dat een cultureel, maatschappelijk nut. Een broedplaats voor nieuwe ideeën. En als we ergens behoefte aan hebben, is het ontvluchten van de wereld van alle dag en nieuwe inspiraties en ideeën krijgen.
 
Koffiespeciaalzaken mogen ook al een tijdje in de binnenstad koffie schenken. Als er in de reguliere horeca goede koffie wordt geschonken en dat leuk wordt opgediend, dan is wat je in een speciaalzaak hebt geproefd door de reguliere horeca goed uit te nutten. Dan versterk je eerder de keten, dan dat het concurrentie geeft.
 
Dat kan met een beperkt aantal theetuinen ook. De gemeente moet een goed overleg met de horeca in Hoorn gaan opzetten en daar veel meer mee samen werken. Ik weet zeker dat in een goede samenwerking, ook ruimte kan worden gevonden voor theetuinen.
 
D66-raadslid Ina Bakker heeft zich terecht opgeworpen als voorstander van theetuinen. D66 wil in haar verkiezingsprogramma meer ruimte bieden juist voor maatschappelijke initiatieven en tegelijkertijd met allerlei organisaties, mensen en ondernemers veel meer gaan samenwerken. Het wordt tijd om de luiken naar buiten weer open te zetten, met een gemeentebestuur dat initiatieven uitlokt en frisse ideeën een kans geeft.
 
Voor een video van Helling:

Reacties
Reactie: (Sebastiaan)
25-1-2010, 15:25
Het lijkt mij in dat een creatieve stad, waar men zowel cultureel erfgoed als natuurschoon hoog in het vaandel zou hebben, een kleinschalig theetuintje zoals van de familie Willems zeker gedoogd zou kunnen worden, of met een klein speciaal regelingtje. Afgelopen seizoen ben ik als stadgids (met een groep) enkele keren te gast geweest in ´t Engelenhof, en het is er prachtig...

Reactie: (Forumvolger)
15-1-2010, 16:07
Beetje klef NN om het nu nog te hebben over de inhoud van een verwijderd bericht, maar naar mijn inschatting heb ik het wel goed gelezen, doch niemand is feilbaar. Zeg maar gewoon over wie u het heeft, dat maakt het een stuk makkelijker en duidelijker. Bespaart me ook een hoop teruglezerij.

Reactie: (martin mutter )
15-1-2010, 16:05
Ieder zijn vak Hans waarom ga jij er niet in ?

Reactie: (Nomens Nescio)
15-1-2010, 15:49
Forumvolger had beter moeten lezen; ik heb Hayat gelezen. Met de "wolven in het bos meehuilen" bedoelde ze niet Qwartje of Kladzo,
maar duidelijhk iemand anders.Iemand die Kladzo regelmatig met allerlei "naamsverbasteringen" probeert af te serveren.
Iemand ook die zelf niet de moed heeft zelf de Hoornse politiek in te gaan, maar liever vanaf de zijlijn op de onderbuik speelt.

Reactie: (Qwartje)
15-1-2010, 14:26
Het lijkt er sterk op dat Elly Willems haar eerste theekransje al kan inschrijven.

Reactie: (redactie)
15-1-2010, 14:24
Berichten zonder (geldig) emailadres worden verwijderd!

Hayat en Sjaak zijn dus verwijderd.

Regels voor reacties op Hoorngids staan op de Colofon-pagina.

Reactie: (martin mutter)
15-1-2010, 14:11
inderdaad Sjaak en Hayat niets beter te doen , maar lezen is voor jullie ook moeilijk blijkt. Indien Qwartje zich aangevallen voel meldt hij zichzelf en overal een mening over moet je toch bijkledderzooi zijn ik beperk me tot waar ik wel kijk opheb en over voldoende info beschik. Dus iedereen mag een stempeltje op mij drukken maar tot op heden heeft niemand mijn inhoudelijke beweringen weerlegt.Sterker er worden rookgordeinen opgetrokken omdat de invalshoek door het beperkte publiek op deze site niet uitkomt. waarvan akte

Reactie: (Forumvolger)
15-1-2010, 13:47
Er zijn zaken, beste Hayat, die uit uw reactie niet rijmend te noemen zijn. De beschuldiging aan het adres van Martin Mutter is totaal uit de lucht gegrepen, zeker waar het het afserveren van Qwartje aangaat, hetgeen ik nergens kan terugvinden. Hij heeft weliswaar zijn opvattingen, maar om dat des kasteleins te noemen is een kwalificatie die kraakt aan alle kanten. Verder noemt u Kladzo en Qwartje eerst laffe huilende wolven in het bos en besluit u met een liefdesverklaring aan beiden. Laat Danny nou maar gewoon de aanbidder zijn van Qwartje en beperkt u zich tot het ventileren van een mening waar we misschien ooit ergens in de toekomst chocola van kunnen maken.

Reactie: (martin mutter)
15-1-2010, 12:00
@jeroen, wat maakt het uit wie qwartje is ? wie zegt dat jeroen jeroen is, als je iemand zoekt met pseudoniemen moet je bij kladzo zijn misschien heet hij ook wel jeroen.

Reactie: (Jeroen)
15-1-2010, 11:50
Qwartje, bent u ook Dwazig? Van welke politieke partij bent u en durft u ook onder uw eigen naam te schrijven met de toegeving dat u zowel Qwartje als Dwazig bent?

Reactie: (Danny)
15-1-2010, 10:09
@Qwartje...... U heeft me overtuigd op basis van argumenten!
Jammer dat er geen college is die zo helder en scherp kunnen denken als u.
Ook in mijn omgeving hoor ik vaak, en ik beken dat ik me er ook schuldig aan maak, dat Hoorn met 70.000 inwoners, een dorp blijft.
De vraag waarom sommigen wel en het echtpaar Willems niet had dinsdag gesteld moeten worden.
Groet,
Danny Ruitenberg

Reactie: (Qwartje)
15-1-2010, 03:34
@Danny

Ik drink hier een Darjeeling (first flush) over met je mee, Danny. Maar dan ga ik over op een straffere Pu Ehr. Arthur Helling, van diezelfde D66, schrijft er op hun site wat authentieker over dan de met recht in de kelder gezette Ieniemienie Bakker. Maar om er geen partijpolitiek theekransje van te maken koppel ik het los.

Naast me ligt het NRC Handelsblad van donderdag 14 januari. Fokke & Sukke hebben de avond daar aan voorafgaand ademloos gevolgd hoe het kabinet overeind bleef, en Gerd Leers werd gewipt als burgemeester van Maastreech. Sukke: “Dus een vakantievilla in Bulgarije is erger…” Fokke:”…dan een land binnenvallen.”

Over nu naar Hoorn. De dreiging van een kleinschalig hobby-theetuintje (12 stoeltjes) aan het Munnickenveld is erger dan het eerste anderhalf miljoen overschrijding van het Oostereiland-budget. Verwijtbaarder dan de aanstaande schoffering van toeristen (“Wilt u dit terras ontruimen, mevrouw? Het is 23.30 uur. Nee meneer. Néhéé, meneer! Ja, we zijn inderdaad dat Kleine Café aan de Haven van Pierre Kartner, maar het is nulnul punt nulnul uur. U mag er niet in.”) Treuriger dan het no go-hekkenwerk aan de Dubbele Buurt. Verfoeilijker dan het ontbreken van bioscoop en disco. Beschamender dan een 4,5 meter hoge polyesterdrol in het Noorderplantsoen tegenover het huis van Cilia van Weel-Niesten. Krasser dan de analfabete parkeerwachters in de binnenstad. Fnuikender dan het kwartet stadstoezichters dat proestend een oud vrouwtje op de bon slingert.

Zal ik doorgaan? Wèl een café in het Westfries Museum (ten koste van 115.000 euro op de gemeente-begroting van 2010). Wèl een theetuin in de Statenpoort. Géén Madurodammig theetuintje voor Elly Willems. Kan kleinzieligheid grotesker worden geëtaleerd?

Reactie: (Danny)
15-1-2010, 01:16
Ja leuk idee die Theetuin maar om daar nu gelijk het bestemmingsplan binnenstad voor te wijzigen!
Een zeer hoog D66 blahblah gehalte beide columns. En mevrouw Bakker? Tja.... die doet al 4 jaar een plas en liet al die tijd alles zoals het was! Zwak verhaal trouwens(zo kan ik ook een column of verhaal schrijven!) want ze citeert gewoon de brief van de heer Willems en krabbelt er zelf wat onder en dat voor een partij die zegt te staan voor creativiteit en nieuwe ideeën.
Nee D66 jullie stellen mij erg teleur!

Reactie: (Piet Kladzo)
14-1-2010, 23:19
Toen fractie Tonnaer stelde dat Willems z’n gang had moeten gaan en een ’’vrijwillige bijdrage’’ had moeten vragen, reageerde oud-politieman V.d.Tuin(CDA)als door een adder gebeten met ’’da’s uitlokking tot een strafbaar feit’’
Daar heeft V.d.Tuin formeel gelijk in, maar hij vergat de achtergrond:
Niet commercieel.CDA dacht zeker wat te willen goedmaken t/o de horeca die o.m. om middernacht de deur mede van het CDA op slot moet doen.
Alsof Joop en Elly échte concurrenten van de horeca zouden worden! Wie wil een theetuin in/bij de Statenpoort? De gemeente!
Horeca: Weet wie uw échte concurrent is/wordt!

Reactie: (redactie)
14-1-2010, 23:03
Overigens schreef D66 raadslid Ina Bakker ook een verhaal over de theetuin-kwestie op de D66-site:

Theetuin Munnickenveld was een prima initiatief

donderdag 14 januari 2010

Het verzoek om herziening van het bestemmingsplan tbv vestiging theetuin op het perceel Munnickenveld 25-27 in verband met een voorbereidend raadsbesluit.

De heer Willems heeft een verzoek om toestemming (12 mei 2009) om een theetuintje achter zijn huis (Munnickenveld) aan het college gedaan.

De reden van dit verzoek was:

Achter de percelen Muinnickenveld 25-27 ligt een prachtige tuin, waarin het hele jaar door wel iets in bloei staat, het is gelijk een paradijsje.
Een aantal bezoekers/wandelaars toonden belangstelling voor deze tuin.
Er staan nu 12 stoelen waardoor de bezoekers met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Regelmatig wordt gevraagd of men geen koffie, thee of frisdrank kan serveren.
Bij de stadswandeling van Oud Hoorn is deze tuin opgenomen voor bezichtiging.

De vraag welke het college werd voorgelegd was en is: “zijn wij zo vrij ons bescheiden idee omtrent een theetuintje te beginnen ‘Puur als Hobby” aan u voor te leggen, teneinde door de toevallig voorbij komende passanten onze tuin te laten bewonderen, en uitleg te geven. Dit bij het genot van thee of koffie en eventueel gebak of iets hartigs erbij. Dit zal echter een zeer kleinschalig gebeuren worden en bedoeld als hobby voor mijn vrouw!”
Er zouden geen openingstijden worden gehanteerd, omdat men beroepsmatige verplichtingen hebben. Het zou dan ook absoluut niet commercieel worden. De buren hadden geen bezwaar, van overlast zou dan ook geen sprake zijn.
Helaas het college raadde dit plan af en ging de meerderheid van de raad niet akkoord met dit plan.

D66 ging wel akkoord, om de volgende redenen:

een goed particulier initiatief
een welkom aan de toerist/wandelaar
geen concurrentie voor de horeca
onder het genot van een kopje koffie/thee wordt de sociale samenhang versterkt.
de Kamer van Koophandel vond het een leuk plan voor de Hoornse binnenstad en zo ook Oud Hoorn.


Wij (D66) vinden het dan ook betreurenswaardig dat dit goed particulier burger initiatief niet wordt gehonoreerd. D66 kan dus stellen dat het bij dit college er sprake is van gebrek aan durf, aan nieuwe ideeën en vooruitgang. Particulier burger initiatief wordt niet beloond.

En iedereen deed een plas en in Hoorn blijft alles zoals het was.

INA BAKKER