Horeca-tijden ook bij ondernemersdebat hot issue

28-1-2010

HOORN - Woensdagavond organiseerden de ondernemers van de binnenstad van Hoorn, verenigd in de OSH, en de overkoepelende Hoornse Ondernemersfederatie met het oog op de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een lijsttrekkersdebat.  Tien van de negen partijen die aan de verkiezingen meedoen, gaven acte de presence.

Gespreksleider Henk Hansen zorgde voor een levendige avond waarin de politici met elkaar en het publiek debatteerden over vijf stellingen over de economie van de stad. HOF-voorzitter Wiljan Loomans maakte van de gelegenheid gebruik om de lijsstrekkers de “verlanglijst” van het georganiseerde bedrijfsleven te overhandigen. “Maar”, zo zei hij, “het gaat ons erom wat er na de verkiezingen gebeurd. En je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken dat het vormen van een college uit tien partijen een hele toer kan worden.” Daarom heeft de HOF bij haar  17 beleidsuitgangspunten op de lijst telkens 5 opties gegeven, variërend  van “geheel mee eens”tot “geheel mee oneens”. De HOF-voorzitter tegen de lijsttrekkers: “We maken het u dus gemakkelijk. Want als u dat allemaal invult en vervolgens gaat vergelijken, weet u meteen waar u het eens of oneens bent.” 

Eén van die punten kwam al meteen aan de orde. De ondernemers stellen dat het besluit over het nieuwe sluitingsuur voor de horeca voor 1 juli 2010 moet worden geëvalueerd “waarbij niet alleen wordt gekeken naar het terugdringen van alcoholmisbruik door jongeren en naar overlast maar ook naar de belangen van de horeca-ondernemers en het belang van een gastvrije en levendige stad.” Vanuit het publiek werd daar nog aan toegevoegd dat het toch belachelijk is dat ook iedere niet-jongere straks in de zomer om 24 uur van het terras af moet zijn  omdat de uitbaters dan moeten sluiten. Van de 9 aanwezige partijen  waren er 7 het met de stelling van de ondernemers gedeeltelijk of geheel eens. Alleen PvdA en Groen Links bleken mordicus tegen en dus achter het recente besluit te staan. De zaal kon dat laatste niet waarderen. De algemene opvatting was dat met dat nieuwe sluitingsuur helemaal niets wordt opgelost en dat het alleen maar de horeca en alle andere bezoekers dupeert.  

Reacties
Reactie: (martin mutter)
6-2-2010, 14:02
@sarah, zij hoeft geen sorry te zeggen maar wel de dingen in de juiste context zetten en dat bedoelt ze met sorry.

Reactie: (martin mutter)
6-2-2010, 13:54
@mark, jouw beperktheid in visie kun je mij niet aanleunen. Zoals je kunt lezen begrijpt Joke exact wat ik bedoel. En voor haar was deze reactie dan ook bedoelt. Dus wie zeurt er nu? En verder ik ken jou niet en het boeit me eigenlijk ook niet.

Reactie: (Sarah)
6-2-2010, 13:53
@ Joke, ga je nu sorry zeggen tegen Martin Mutter?
dat hoef je echt niet te doen hoor.
We kregen laatst een "no shut"flyer uitgereikt en daar stond op dat we o.a. niet op D66 moesten stemmen.
Ik heb jou tijdens het debat in de Kersenboogerd meegemaakt en je kwam op ons jongeren goed en betrouwbaar over. Nam duidelijk stelling tegen de huidige toegangsstop.
Misschien heeft de D66 delegatie aan hr.Mutter uit kunnen leggen waarom hij (en collega’s) mede door hun toedoennu opgezadeld zit met die regel.
Wat een gedraai allemaal.
De kiezers, en dat ligt niet aan jou Joke, raken het spoor bijster.
De toegangsstop lijkt het item van de verkiezingen te worden, alsof er in onze stad niet nog veel meer onderwerpen bestaan die de aandacht verdienen.
Wat een geslijm opeens van D66!

Reactie: (Mark)
6-2-2010, 12:47
@ Martin Mutter, wie zeurt er nou?
Meestal bent u dat zelf, ik ken u niet persoonlijk, wel van naam, weet dat u een goede zaak heeft waar het prima toeven is maar u komt op mij over als iemand die het nooit met iemand eens is, behalve met @ Qwartje misschien.
U zou mensen van welke politieke partij dan ook, die uw strijd tegen de toegansstop ondersteunen en zich daar hard voor maken , op deze site niet zo moeten afzeiken.
Een beetje vriendelijkheid op zijn tijd heer Mutter, zou u sieren.

Reactie: (Joke)
6-2-2010, 12:22
@ ja Martin, sorry zal me als een grote meid gedragen.Was ook absoluut niet hatelijk of zeurderig bedoeld.
Misplaatst grapje van mijn kant.
De intentie van mijn verhaal is dat ik het van D66 waardeer dat ze op je af zijn gestapt, dat doen ze goed!
groet,
Joke

Reactie: (martin mutter)
6-2-2010, 12:13
@joke, voor je je echt zorgen maakt wil ik zeggen dat het verblijf gisteren zeer aangenaam was en de financieele afwikkeling
volledig volgens afspraak is verlopen. Dus ga nou niet zeuren omdat onno niet zo eerlijk tegen jullie was . Gewoon een grote meid zijn en even het verlies nemen. jij en ik weten dat het volledig anders is gegaan met de adv.

Reactie: (Sebastiaan)
6-2-2010, 11:52
Ik heb trouwens de 17 beleidsuitgangspunten van de Hoornse Ondernemers Federatie nog eens doorgenomen. Een aantal stellingen zijn voor de hand liggend, en ook door te trekken naar andere beleidsonderdelen.

Uitgangspunt 2 bijvoorbeeld, dat het bedrijfsleven al in de beleidsvoorbereidende fase betrokken dient te worden. Dat is gewoon een goed idee, en ook de bedoeling van een goed functionerend democratisch en duaal systeem in een gemeente. Dat het kan bewees het opstellen van het Bomenbeleidsplan. Maar waarom gaat het in Hoorn op andere terreinen dan weer verkeerd?

En punt 12. de gemeente stimuleert dfe vestiging van HBO onderwijs in de gemeente. Dat willen we ook al jaren, zo niet al decennia. Waarom zijn er dan nog geen gesprekken gevoerd met bijvoorbeeld de Hogeschool Amsterdam, of in het geval van kunstonderwijs, met ’t Rietveld of ARtEZ ??? Pak door met het Oostereiland: creëer tijdelijke ateliers voor Kunststudenten, die dan hier goedkopere atelierruimte vinden dan in hun studiestad. In 2007 zaten enkele Rietveldstudenten tijdelijk in Hotel Mariakapel, en ze genoten, ze hadden één van hun meest inspirerende perioden tijdens hun studie!

Maar ze baseren zich ook op uitgangspunten uit de "Oude Economie". Je zag dat ook tijdens een stelling tijdens de discussieavond, dat werkgelegenheid boven duurzaamheid moet gaan. Een gotspe, want de duurzame en groene economie is de groeisector van nu en de toekomst. En in die sector zijn bovendien veel van de "nieuwe creatieven" werkzaam, met computertechnologie, zonnecellen, etc. etc. En die willen juist weer wonen en werken in een aantrekkelijke stad met goede culturele voorzieningen, etc. Wat dat betreft moeten de leidsmannen van de Hoornse ondernemersorganisaties ook eens buiten de gebaande paden durven te gaan, het liefste samen met de (toekomstige) politici in Hoorn.

En hoe zijn de opvattingen over West-Friesland als toekomstige krimpregio (de gemeente Medemblik krimpt al), zodat we hier geen Noordoost-Groningse toestanden krijgen. Laat Hoorn géén Delfzijl worden!

Reactie: (johan)
6-2-2010, 11:46
@Sebastiaan
De Schouwburg te ver uit de Binnenstad? 3 minuten lopen?
Overigens even off topic ben ik vooralsnog ook geen voorstander van Witwas-gokhallen. Jongeren die willen dansen of naar de film schieten daarmee toch echt niks op?!

Reactie: (Qwartje)
6-2-2010, 11:44
@Cees Franke D66

Het alcoholbeleid ter beteugeling van kolkende kinderkeeltjes is op deze plek nooit in zijn geheel als kliko-waardig verworpen, heer @Franke. Althans: niet door bovengetekende. Het besluit om de toegang tot de gehele horeca te beperken tot 24.00 uur wordt allerwegen als een doelmissende farce uit dat beleid gelicht. Het slaat nergens op. Sterker nog: het is op zijn minst onfatsoenlijk te noemen tegenover volwassen Hoornaren, streekgenoten en toeristen. Daarnaast is de handhaving van die maatregel opmerkelijk selectief, en worden de ouders/begeleiders van de bedreigde Bloem der Natie er niet, dan zeer terloops ergens vanuit de verte op aangesproken.

Vrijwel alle plaatselijke politieke fracties weten dit. En veel van die fracties nemen een afwachtende houding aan. Effecten-rapportage in 2011. Evaluatie in 2011. De politiek gedraagt zich hier, waar het visie en daadkracht betreft, weer eens als geheelonthouder. Wellicht onder het hoopvolle motto: ‘De kater komt later’. Electoraal kippevel zorgt er voor dat het voortouw binnen de pow-pow schielijk van hand tot hand wordt doorgegeven. Waar is het wachten op? Een resolutie van de Verenigde Naties?

Uiteindelijk spreken drie fracties zich standvastig uit. Niks afwachten. Waar gedwaald wordt: òmkeren, en zo snel mogelijk terug naar de oude vertrouwde situatie van 02.00 uur. En handhaven. D66 is daar niet bij. Afgezet tegen de manhaftige blog-taal van Arhur Helling op de D66-site, wekt dat verbazing. D66 doet zich hier voor als een oude man die in een potsierlijke spagaat is gegleden, en daar niet meer zonder helpende hand uit kan komen.

Reactie: (Sebastiaan)
6-2-2010, 11:32
Tij om ook weer eens van de gastvrijheid van Martin Mutter gebruik te maken. Ik heb wel weer eens trek in een saté-tje met spicy wedges. En een lekker bijzonder biertje ernaast. Wellicht zondagavond, na de vernisage (opening) van de nieuwe expositie in de Boterhal (allen welkom!).

Wat de horecatijden betreft: het is jammer dat dit thema de verkiezingen overheerst. Want voor een goed horeca- en ondernemersklimaat is er méér nodig dan alleen een verruimde toegangstijd. Wat dat betreft is het inderdaad lastig dat de Westfriese gemeenten (of de werkgroep van West FRIS land) geen nulmeting heeft gedaan t.b.v. een evaluatie van de anti-alcoholmaatregelen.

Overigens is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van cafés (en de sluitingstijden ervan) niet significant samenhangt met de aantrekkingskracht van een stad. Belangrijker is de culinaire kwaliteit in een stad - en Hoorn staat daarbij in de top 15 van Nederland, nog hoger dan Alkmaar - in combinatie met andere uitgaansmogelijkheden zoals theater, film, historische binnenstad, etc. Ook is uit onderzoek gebleken dat het voor een stad het meest aantrekkelijk is dat culturele uitgaansvoorzieningen (theater, filmhuis of bioscoop) zich in de binnenstad of de directe nabijheid bevindt. Kortom: de Parkschouwburg staat op de verkeerde plek (te ver van de binnenstad), en het plannen van een megabioscoop ver buiten de binnenstad is dan helemaal een onzinnig idee! Zowiezo is de teend van mega- voorbij, maar dat terzijde. Alleen het filmhuis krijgt dan een goede plek op het Oostereiland. En dat is in 2011, als de toegangstijden weer zijn genormaliseerd, en we niet meer naar ons stamcafé hoeven te rennen of racen na een film of theatervoorstelling.

Reactie: (Joke van der Meij)
6-2-2010, 11:13
@ Cees, ja zag jullie vrijdagavond in de Beiaard ik kwam nog even gedag zeggen. Was niet mijn bedoeling om "in te breken" tijdens jullie gesprek met Martin Mutter, was zoals ik nou eenmaal ben, een spontane reactie.
Ik kan waarderen dat jullie ondanks het feit dat D66 op 16 december 2009 vóór 00.00 uur heeft gestemd, de "nieuwe D66 ploeg" nu met de horeca ondernemer(s) aan tafel gaat en je laat informeren.
Geeft ons (VOC Hoorn, VVD, Tonnaer, HB) en natuurlijk de horeca ondernemers, hoop voor de toekomst.Want na 3 maart zullen genoemde partijen er alles aan doen om de betuttelende toegangsstop terug te draaien. Ook VOC Hoorn maakt zich zorgen over het drangebruik onder jonge kinderen, maar door deze maatregel bereik je deze doelgroep niet. De meeste cafés , Cees je hebt dat gisteren ook met eigen ogen kunnen zien, houden zich er keurig aan en schenken geen alcohol aan jongeren onder de 16 jaar. Wie worden er gestraft? Iedereen die normaal uit wil gaan, veel jongeren die wel met alcohol om weten te gaan en Cees ook "oudjes" zoals jij en ik (grapje). Nee ik meen het, ik zit als het mooi weer is s’avonds graag met mijn vriendinnen/vrienden op een terras, nu dreigen we deze zomer daar al om 23.30 vanaf te worden gegooid. Na een voorstelling van what ever kunnen we niet eens meer iets gaan drinken, zelf mijn bruisend bronwatertje gaat niet lukken!
De eerste verantwoordelijkheid voor de kinderen die op te jonge leeftijd ( we hebben het over een leeftijdsgroep van 12 t/m 16!!)
zich in coma willen zuipen ligt bij de ouders/opvoeders, die behoren hun verantwoordelijkheid voor hun kinderen op zich te nemen.
Jongeren weten via allerlei wegen aan alcohol te komen, wat gedacht van de supermarkten? Laatst stond ik bij een bekende grootgrutter hier in de buurt mijn boodschappen in te laden. Er stonden bij de parkeerplaats 2 jonge jongens een fles wijn leeg te drinken, tijd: 15.30 (in de middag dus!) als die jongens boven de 16 jaar waren ben ik 25! Niet dus!Ook daar, handhaven. En dan heb ik het nog niet gehad over de zuipketen, die jongeren gaan niet eens naar een café. Maar de rekening voor het alcohol misbruik wordt nu geheel bij de horeca gelegd dat is onjuist!
Pak de café eigenaren aan die wel aan jongeren onder de 16 schenken, ook hier geldt: handhaven! In plaats van welwillende horeca ondernemers( en hun bezoekers te straffen!

Ja en wat is het heerlijk als je s ’avonds thuis komt en je niet al je kleren gelijk in de wasmachine moet gooien vanwege de rooklucht.
De Beiaard is een heel goed voorbeeld van hoe het kan, een gezellige horeca gelegenheid waar je zowel wat kan drinken als lekker rookvrij kunt eten. Probeer
de maaltijdsalade eens!
En voor de rokers is er een gezellige rookruimte zodat ze niet als paria’s buiten hoeven staan.
En zo hebben we meer horeca gelegenheden die zich WEL aan het rookverbod houden. Ik ken er ook een paar die de regels aan hun laars lappen maar daar hebben we het er nog wel eens een keer over, want ook hier: handhaving, handhaven!!
Tip: wel het geld direct overmaken naar 555, voor dat je het weet komt Onno bij je langs met een integriteits omderzoek.
Groetjes,
Joke van der Meij

Reactie: (Cees Franke D66)
6-2-2010, 10:14
D66 heeft afgelopen vrijdagavond (05-02)een gezellige avond doorgebracht met de heer Martin Mutter in De Beiaard. We hebben met eigen ogen kunnen constateren dat er tijdens onze aanwezigheid niet aan jongeren onder de zestien werd geschonken (overigens heb ik er ook geen een gezien). Ook zagen we dat tegen 23.45 uur het café leegloopt i.v.m. 00.00 uur.
Wat mij overigens bijzonder bevalt in cafés waar niet gerookt wordt is dat je zonder hoofdpijn en stinkende kleren thuiskomt. Dan is uitgaan toch een stuk leuker.

Mijn standpunt blijft dat we snel moeten evalueren en dat wat mij betreft we snel terug moeten naar de oude situatie wat de toegangstijden betreft. Of uit de evaluatie moet klip en klaar blijken dat de huidige situatie wel degelijk vele malen beter is. Maar het lijkt me stug.
Daarnaast blijf ik het uitstekend vinden dat er een alcoholbeleid is ontwikkeld om het alcoholmisbruik in West-Friesland en Hoorn aan te pakken. Dat het onderdeel toegangstijden niet deugt zegt niet dat het hele beleid slecht is. Zeker niet!

De delegatie van D66 maakt 250 euro over op 555 t.g.v. Haïti in ruil voor de gastvrijheid van de heer Mutter.

Reactie: (kees boots)
29-1-2010, 20:55
Zoals het een raspoliticie betaamd stemmen ze ergens voor en als het blijkt dat de bevolking hier niet blij mee is en de verkiesingstijd nadert weten ze het weer zo te draaien dat iedere partij de burgers weer een rad voor hun ogen gaat draaien met daarin de belofte verwerkt om de maatregel terug te draaien met de nadruk op "draaien" want zijn de verkiezingen achter de rug draaien ze zich weer om en slapen ze weer lekker verder.

Reactie: (gerard)
29-1-2010, 20:46
Verkiezingsprogramma Groenlinks, blz. 24:
"GroenLinks is in het kader van de volksgezondheid voorstander om het alcoholmisbruik onder jongeren door middel van het regionale plan van aanpak te verminderen. Het project loopt tot en met 2011 en in die periode zal de effectiviteit van alle maatregelen aangetoond moeten worden. Dit geldt ook voor de binnenkomsttijd van 00.00 uur in de horeca, waar wij in beginsel op tegen zijn."

Reactie: (gerard)
29-1-2010, 20:33
Verkiezingsprogramma CDA (paragraaf 4.4):
"Het CDA steunt dit plan, inclusief het vervroegen van de toegangstijden voor de horeca. In de praktijk moet Hoorn wel gespreide sluitingstijden hanteren, zodat het uitgaanspubliek niet in één klap om 2:00 uur op straat staat. Ook het handhaven van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol, het handhaven van regels voor de verkoop in sportkantines, voorlichting op scholen en het openen van een poli voor ”comazuipers” horen erbij. Ouders van jongeren die problemen veroorzaken door drankmisbruik moeten hierop rechtstreeks worden aangesproken.
Voor alle maatregelen geldt dat na verloop van tijd gekeken moet worden of ze ook echt helpen. Zo niet, dan moet het beleid worden bijgesteld."

CDA ook voor evaluatie.

Reactie: (gerard)
29-1-2010, 20:04
Verkiezingsprogramma PvdA (blz. 12):
"Het plan om het toegangsuur voor de horeca te vervroegen naar 24.00 uur is een onderdeel van het
totaalpakket. Gezien de gezondsheidsproblematiek onder jongeren kan de PvdA-Hoorn dit onderdeel
in het totaalpakket ondersteunen. Wel achten wij het van belang dat aantoonbaar blijkt dat de
maatregel ook effect heeft. Daarom wil de PvdA-Hoorn na één jaar een uitvoerige evaluatie van dit
punt."

Ook de PvdA wil dus een evaluatie. D66 heeft in feite hetzelfde (verdeelde) standpunt als de PvdA en GroenLinks.

Prima, zo komen we dus wel van die vervroegde tijden af. Want Samir (GroenLinks) had wel gelijk met zijn reactie dat een evaluatie zonder nulmeting en met zo veel verschillende maatregelen die tegelijk ingevoerd worden, nooit een duidelijk antwoord op kan leveren.

Volgens mij is er geen enkele partij meer onomstotelijk voor de vervroegde sluiting van de deuren van de horeca.

Reactie: (martin mutter)
29-1-2010, 19:48
@Cees Franke en Arthur welkom ik zal er zijn. Houdt er wel rekening mee dat het vrijdag’s op tijd erg druk en rumoerig is. Ik hoop op een hoge bijdrage.

Reactie: (Cees Franke D66)
29-1-2010, 19:19
@ Martin Mutter. Uw uitnodiging om een avondje langs te komen stel ik bijzonder op prijs en ik maak daar dan ook graag gebruik van om met Arthur Helling en enkele van mijn mede-kandidaatsraadsleden (zijn stuk voor stuk creatieve mensen) volgende week vrijdagavond 5 februari 21.00 uur bij u in de Beiaard langs te komen. Graag hoor en zien wij uw kant van het verhaal in uw etablissement. Ik neem aan dat u er zelf ook bent om zo met elkaar in gesprek te kunnen gaan. Hoe meer informatie wij kunnen uitwisselen hoe beter.
Daarnaast zullen we ons de komende maand ook bij de voorstanders van 00.00 oriënteren om die kant van het verhaal ook tot ons te nemen.

Mijn standpunt nogmaals: ik ben persoonlijk voor het loslaten van de toegangstijd omdat dat weinig te maken heeft met het alcoholmisbruik onder jongeren van 12-16 jaar. Ik ben dus ook niet voor 01.00 uur maar gewoon voor zoals het was . Maar wel met alle andere aspecten van het horecabeleid zoals dat nu twee jaar loopt. Dus verantwoordelijkheden nemen op elke plek waar dat thuishoort. Want het is evident dat het op meerdere gebieden werkt. Zie dat eerder aangehaalde onderzoek. In het verkiezingsprogramma D66 [ http://d66hoorn.nl/verkiezingen ] kunt u lezen dat wij verdeeld zijn rondom de toegangstijd en dat we de evaluatie afwachten. Komen we er dan nog niet uit dan heeft elke fractielid van D66 het recht te stemmen zoals hij/zij wil. Ik dus ook. Wij zijn daar eerlijk en open in. We zijn consequent, draaien niet en zijn open en eerlijk. U mag mij daar aan houden. En ook aan giro 555.

Reactie: (martin mutter)
29-1-2010, 17:35
@ Harold, met zijn mening kun je alle kanten op behalve waarschijnlijk de goede. Dat je meent hem te moeten steunen begrijp ik maar het is hom nog kuit.Wat @jeroen stelt is al een stuk duidelijker, alleen helaas nog steeds 1 uur.

Reactie: (Harold)
29-1-2010, 17:17
Ik volg Hoorngids al een tijdje. En wat mij nu opvalt, is dat als iemand een gefundeerde mening heeft het gros van de reactiegevers er niet inhoudelijk op terug kan of wil reageren. Maar het houdt op een wat zuurderige toon. Wel eens gehoord van Archie Bunker? Cees Franke heeft een onderbouwde mening, daar moet je dan ook iets inhoudelijks op teruggeven, en je er niet zo makkelijk vanaf maken!

Reactie: (Jeroen)
29-1-2010, 16:56
@Cees Franke:
D66 heeft ervoor gestemd dat 0:00 de uiterste inlooptijd werd, onder de inspirerende leiding van uw eigen burgemeester. U bent lid van die partij en daarmee kunt u een partijbesluit niet verloochenen, dat zou een soort verraad zijn. Moderne burgers en ondernemers stemmen niet op een partij die een Christelijke sharia over ons heen wil leggen, gelijk de Winkeltijdenwet. Die stemmen op een partij die de motie van Roger Tonnaer hebben gesteund toen zijn partij het besluit wilde aanpassen/terug draaien. En anders ben ik maar niet modern in uw ogen.

Reactie: (martin mutter)
29-1-2010, 16:00
O ja waar ik al van mijn achtiende op stem meneer Franke is bij Arthur goed bekend, deze reis maar even niet.

Reactie: (martin mutter)
29-1-2010, 15:57
Beste meneer Franke ik nodig U uit om vanavond of zaterdag of volgend weekend langs te komen in De Beiaard. U mag op mijn kosten de hele avond zitten, en neem gerust een paar kreatievelingen meee. U vertelt mij aan de eind van deavond waar en wat wij verkeerd doen. Doen wij niets verkeerd schenkt U een ruim bedrag aan giro 555. U wel bekend waarom.nEn verder dioe dooddoener van de burgemeester je mag tot 6 uur blijven zitten ondergraaft nu juist het beleid wat jullie nastreven.

Reactie: (Cees Franke D66)
29-1-2010, 14:31
PS: Met sluitingstijd bedoel ik uiterste horecatoegangstijd. Want de echte sluitingstijd ligt zo van 04.00-06.00 uur.

Reactie: (Cees Franke D66)
29-1-2010, 14:26
D66 heeft haar eerder ingenomen standpunt tijdens de stemming niet gewijzigd, is niet gedraaid en probeert er tijdens de huidige verkiezingen ook geen andere draai aan te geven zoals andere partijen wel doen. Wij hebben geen boter op ons hoofd. Ik persoonlijk als kandidaat-raadslid voor D66 wil graag ook een snelle evaluatie, als het haalbaar is zo snel mogelijk na de verkiezingen. Ook Arthur Helling heeft dat duidelijk gesteld tijdens het debat van de OSH. Mijn persoonlijk standpunt is dat de sluitingstijd niets van doen heeft met de 12-16 jarigen en dat daar de ouders verantwoordelijk voor zijn als het over alcoholgebruik gaat. Maar als je ook leest dat het ingezette horecabeleid op allerlei fronten succes boekt ( want het beleid is veel meer dan die uiterste horecatoegangstijd) en er meer ouders én jongeren hun verantwoordelijkheid nemen en er veel bewuster met alcohol wordt omgegaan dan is het onbegrijpelijk dat het percentage alcoholgebruik ( = misbruik) door jongeren van 12-16 in de horeca fors is gestegen.

http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-3234900/nieuws/aantal_jonge_alcoholdrinkers_met_8_procent_gedaald.html

Horeca schenkt kinderen onder de 16
Uit het onderzoek van I&O blijkt dat meer dan een kwart van de 10- tot 15-jarigen alcohol zegt te drinken in een discotheek. Dat is lager dan een aantal jaren geleden (33 procent). Het drinken van alcohol door jongeren beneden de 16 in cafés en op terrassen is echter met 4 procent gestegen: van 15 naar 19 procent. De onderzoekers noemen dit opvallend, omdat het verboden is om aan jongeren beneden de 16 te schenken. ).

Hoe komt dat? Welke horecaondernemers schenken die jongeren en nemen hun verantwoordelijkheid niet? Wie heeft er daar boter op zijn hoofd?
Kortom, ik ben een voorstander van de verantwoordelijkheden daar te leggen waar ze thuis horen. Dus ouders moeten hun kinderen opvoeden, de horecacondernemers moeten iedereen onder de 16 niet schenken, de overheid moet handhaven daar waar het nodig is en streng straffen. Als we als overheid en ondernemers straks na de verkiezingen in alle redelijkheid met elkaar overleggen en het gezamenlijk belang weten te vinden dan kunnen we (en zeker ook op grond van de evaluatie!) er uitkomen en samen een uiterste horecatoegangstijd vaststellen. Dat is mijn stellige overtuiging en in ieder geval zal ook ik mij daar voor inspannen mocht ik in de raad komen.
En laten we wel wezen soms levert een onderzoek en een evaluatie een hele andere uitkomst op dan je hoopt of verwacht. Ik herinner mij uit mijn jongere jaren de verkeersmaatregel afsluiting Grote Noord voor autoverkeer. Er werd moord en brand geschreeuwd, zaken zouden failliet gaan enzovoort. Toch werd een proefmaatregel ingevoerd. Toen die proef afgesloten werd schreeuwde men weer moord en brand maar nu om het autoverkeer voorgoed toegang te ontzeggen op het Grote Noord. Ik bedoel maar...

In de tijd ( vorige bestuursperiode) dat Arthur Helling wethouder was in Hoorn was er goed overleg met het bedrijfsleven en dus o.a. de horeca. Maar ja hij heeft toen geen kans gekregen zijn beleid door te zetten..... Dus ik heb een stemadvies juist ook voor de horeca, hoewel er op jullie posters iets anders staat, stem D66 stem Arthur Helling. Moderne inwoners en ondernemers kiezen voor D66.

Reactie: (Qwartje)
29-1-2010, 13:32
@Bernard Rive

Die ouders, Bernard, zijn op dit forum bij herhaling van stal gehaald en toegesproken. De laatste keer gebeurde dat op 14 januari jongstleden. Citaten:

“En waar zijn de ouders? Hallo! Papsie? Mamsie? Proppen jullie je huilbaby’s nog steeds een in jenever gedrenkte speen in de mond? Neem eens voorbeeld aan de meerderheid van de jongeren die elkààr in de gaten houden, die elkààr aanspreken op excessieve inname van alcohol in combinatie met snoepgoed uit de gedoogde coffeeshops. Mep die kokhalzende qudt-puber van je eens op zondagmorgen uit zijn/haar nest, en leg eens in drie zinnen uit waarom het huisarrest nú ingaat. Toon eens verantwoordingsgevoel. Heb eens lef.”

“Wie in overtreding is wordt tot minimaal sluitingsuur opgeborgen in een leegstaande hal op Hoorn’80. De ouders kunnen ze daar na 02.00 uur ophalen. Doen ze ook eens wat.”

Maar je hebt gelijk: de politiek laat het thuisfront ongemoeid. Want daar zit het electoraat voor de televee, en die moet je niet voor de kop stoten. Ik denk dat de drie punten van de Mutter-doctrine hier nog de enige juiste zijn: 1) Handhaven. 2) Handhaven. 3) Handhaven.

Reactie: (martin mutter)
29-1-2010, 13:16
Ook mee eens Bernhard maar als je je aangesproken voelt door mijn opmerkingen moet je daat maar eens over nadenken.Het is maar mijn visie, en daar trekt niemand zich (behalve mijn klanten) iets van aan in de poltiek of daarbuiten.

Reactie: (Bernard Rive)
29-1-2010, 12:52
Martin, jij weet ook wel waar de kern van het probleem ligt en dat is niet bij de Hoornse horeca. Het is jammer dat niemand meer praat over het beoogde doel en dat 00.00 uur sluiten daar niets toebijdraagt. Voor de politiek is het middel tot doel verheven. Waar hoor ik bezwaren tegen ouders die hun kinderen niet opvoeden en ’s nachts over straat laten zwalken, zuipketen, sportkantines (standpunt b&w sport en alcohol gaan niet samen..)waar drank voor spotprijzen wordt verkocht? Waarom is dat geen onderwerp bij de dames en heren politici? Daar kunnen ze niet op scoren natuurlijk.

Reactie: (Martin Mutter)
29-1-2010, 12:39
Om te beginnen gewoon 2 uur jeroen en dan beter handhaven maar dat woord wordt door de verantwoordelijken nogal vreemd uitgelegd. Indien mijn zeer gewaardeerde collega’s eens echt werk maken van andres uigaan knapt het vanzelf op.

Reactie: (Jeroen)
29-1-2010, 12:33
@Martin:
Welke tijden zou u als horecaondernemer dan het liefste zien?

Reactie: (martin mutter)
29-1-2010, 09:34
@gerard @ jeroen, het gaat er niet meer om welk standpunt men heeft ingenomen maar welk standpunt men gaat innemen, het blijft politiek tenslotte. Ik heb begrepen dat ook Tonnaer niet volmondig toegeeft of hij wel standvastig blijft, voor 1 uur trouwens. Indien er een coalitie tussen cda en d66 en hem zou moeten komen wordt dit punt snel wisselgeld.

Reactie: (gerard)
29-1-2010, 08:43
En laten we ook D66 niet vergeten: ook voor 12 uur, en volgens het verkiezingsprogramma houden ze zich net als GroenLinks aan het door de raad genomen besluit, en wachten ze de effectiviteit van de maatregel af om er eventueel op terug te kunnen komen.

Reactie: (gerard)
29-1-2010, 08:41
De VVD heeft in december 2008 wel degelijk voor de sluitingstijd van 12 uur gestemd, zie het verslag van de raadsvergadering. Fractie De Meij was wel tegen. De VVD heeft gewoon boter op het hoofd, en zijn draaikonten.
Het CDA is overigens ook altijd voor sluiting om 12 uur geweest. Ook draaikonten?
Met zulke onbetrouwbare partijen kun je toch ook niets....

Reactie: (Jeroen)
29-1-2010, 01:03
@Sebastiaan:
Wat wil je nu beweren? Dat de VVD in december 2008 heeft ingestemd met dat sluitingsuur?! Ze zijn toch juist faliekant tegen elk opgelegd sluituur (als enige, trouwens)?

Reactie: (Nomens Nescio)
29-1-2010, 00:37
Slaap jij vannacht nog wel? @Sebastiaan. Je moet morgen in het Foreestenhuis vroeg het ecologisch verantwoorde bed in hoor!

Reactie: (Sebastiaan)
29-1-2010, 00:33
Oh ja, ik heb deze woensdagavond voluit genoten van Hoornse horeca:

- krantje gelezen met daarbij een La Chouffe in Café Baas & Ko;
- prima daghap in Santé’
- biertje gedronken en genoten van de debatavond in Huis Verloren.

Volgende keer weer eens Spicy Wedges consumeren in De Beiaard, en een beerenburg toe in ’t Kroegie.

En dat -afgezien van de napraat in Huis Verloren - voor het vermaledijde uiterste toegangsuur van 00:00 uur. Waar ik dus persoonlijk tegen ben en was, maar een raadsmeerderheid (inclusief VVD en één persoon van VOC Hoorn) heeft in december 2008 anders beslist.

Cheers, Sebastiaan.

Reactie: (Sebastiaan)
29-1-2010, 00:27
Ik heb hier ook nog enkele leuke foto’s van. Die zal ik even mailen naar de Hoorngids...

Het was een enerverende avond, dat zeker. Maar het ondernemersklimaat is afhankelijk van méér zaken dan alleen de aanleg van een Willem Wiesetunnel (of Hoornse Poort), of toegangstijden in de horeca. Denk aan de gebrekkige Oost-West verbinding tussen binnestad en Kersenboogerd. Inwoners van de Kersenboogerd zijn sneller (met de auto) in Stedebroec - met gratis parkeren - dan in de binnenstad.

Maar tot zover, ik moet het verslag van de avond en de recaties nog even op mijn gemak lezen, daar heb ik zaterdagmiddag pas tijd voor. Want morgenmiddag en zaterdagochtend meot ik bij het "Foreesten Dutje" zijn. Ik heb namleijk ook nog enkele idealen waar ik aan wil werken

Oh ja, en nog even in Huis Verloren naar de muziek van de goede band van Jules Otto !!!

Reactie: (Joke)
28-1-2010, 22:23
@ Wim, ja het CDA was er ook. Geen lijsttrekker ook Johan van der Tuin, zwaargewicht was er niet maar commissie lid Anja Eskes deed het woord.
Anja is een lieve vrouw was voeger onderneemster,ze werd door haar partij voor de leeuwen geworpen! Ik was aanwezig en vroeg mij net zoals vele aanwezigen af, waarom Anja? Waar waren al de zwaargewichten van het CDA??
Wij hebben ze niet gezien in Huis Verloren,er was niemand van het CDA om Anja te steunen. Ja het was geen gemakkelijk publiek, ondenemers, middenstanders, ontevreden horeca ondernemers.
CDA heeft misschien wel gedacht, even lekker in de luwte blijven, Anja staat toch laag op de lijst laat die de klus maar klaren.
Laf?

Desondanks, ik ben geen CDA fan maar Anja deed heel erg haar best en daarvoor krijgt ze mijn respect.

Reactie: (Joke)
28-1-2010, 22:01
@ Qwartje, ja zo gaat dat en het is schande! of je nu opgepast hebt bij een gezin of wat later thuis komt vanwege je werk, je kunt op dit moment vanwege de waanzinnige toegangsstop na 24.00 uur niet meer gezellig met je vrienden en vriendinnen bij elkaar komen.
En let wel!! dat geldt niet alleen voor alle twintigers en dertigers, maar ook voor een "oudje"zoals ik (achter in de 50). Het verschijnsel " coma zuipen"zoals gisteren door Judith de Jong PvdA zo expliciet werd genoemd vind ik dan ook een regelrechte belediging voor ons allen!
Ik wil gewoon na 24.00 uur tijdens een mooie zomeravond op een terras kunnen en blijven zitten en de mogelijkheid hebben ALS VOLWASSENNE! om of mijn vrienden ergens te ontmoeten, of met elkaar na afloop van what ever, nog even na te praten over what ever!
Het is nu zo dat als we terugkomen van een film, die wij helaas nog steeds niet in Hoorn konden zien!!!, het bijna onmogelijk is om nog even met elkaar na te praten.
PvdA: de verantwoordelijkheid voor het drankgebruik onder de jeugd, ligt in eerste instantie bij de ouders/opvoeders.
Als jonge kinderen onder de 16 jaar, want daar hebben we het over, de vrijheid krijgen om zich "in coma"te zuipen moeten deze ouders in mijn optiek in eerste instantie hulp krijgen want: of ze hebben hun kinderen niet in de hand of ze geven het slechte voorbeeld!
Joke van der Meij
VOC Hoorn
Tegen toegangsstop van 24.00 uur!!

Reactie: (Wim)
28-1-2010, 21:44
Er is toch nog een partij voor die vroege sluitingstijd?
Is dat niet het CDA ? Was die er ook?

Reactie: (Jeroen)
28-1-2010, 21:07
@Qwartje:
Je schreef: "Wel gaan stemmen, maar niet op hunnie" (refererend aan GroenLinks en PvdA).

Nou, ik zal je zeggen dat door de horecamaatregel er veel mensen nu wel willen gaan stemmen, die anders de moeite niet hadden genomen. Ik wil hiermee niet voorspellen dat de opkomst 30% hoger uitvalt dan anders, maar er is veel mensen alles aan gelegen om op een partij te stemmen die het terugdraaien van de maatregel in haar programma heeft staan. Men wil de vrijheid terug! Ik hoop nu alleen maar dit geen geblaat in de lucht is, maar een daadwerkelijke belofte. Op 4 maart kunnen ze dan een mooie coalitie vormen en op 5 maart de maatregel eenzijdig terug-draaien. Op 6 maart Onno naar Den Haag sturen en op 7 maart zitting nemen in een college met een zelf aangeleverde burgemeester. (Ik weet dat deze volgorde kant noch wal raakt, maar je snapt de strekking wel.)

Reactie: (Nomens Nescio)
28-1-2010, 19:45
Ik krijg de indruk dat @Qwartje óók
graag een horexca-etablissement bezoekt en dan geniet van ’’vrouwelijk schoon’’ Hindert niet hoor, meneer Qwartje. Ik gun u uw uitje van ganser harte.

Reactie: (Qwartje)
28-1-2010, 15:22
En dan nog ’s wat. Niet alleen horeca-ondernemers en het volwassen uitgaanspubliek - inclusief toeristen - worden door het horecabeleid als infantiel vee het hok ingejaagd. Er komen interessante afgeleide aspecten aan het licht. Zo is er langzaam maar zeker sprake van een Oppas Maffia. Mensen met jonge kinderen die in het weekend een avondje uit willen, huren voor pakweg 4 euro per uur een oppas in. Doorgaans een meisje van ’n jaar of zestien, zeventien.

Goed. Na thuiskomst van de ouders bestegen die meiden fiets of skoetoe en vlogen linea recta met hun centjes naar de kroeg. Dat mag toch pas vanaf achttien jaar? Yeah, right. Naar de kroeg dus. Maar dat redden ze nu niet meer, want avondklok. Gòtver. Nu hebben ze hun oppas-tarief verdubbeld. “Ik wil wel oppassen, maar dan mis ik de kroeg. Dus dan wil ik 8 euri per uur.” Sommige ouders zwichten. Maar meer en meer ouders blijven thuis.

Andere akkefiet. Vorige week druk e-mailverkeer tussen vijf Hoornse vriendinnen. Late dertigers. Zouden op zaterdagavond naar de film in Purmerend. Daarna terug in Hoorn nog wat drinken. Ja, maar die film was om 23.40 uur afgelopen. Dat haalden ze nooit. Wat nu? Filmpje eerder? Kon niet. Dan maar wat drinken in Purmereutel? Na… Dan maar niet naar die film? Na… Dan maar na afloop van de bios naar huis? Tja…

Ze zijn naar huis gegaan, en zaten daar aan een goedkoop tinnefwijntje van Deen te lurken. De Hoornse horeca liep de inbreng van een kwintet meiden mis. Laten we het prudent houden op honderd euro. Het uitgaanspubliek dat wèl ‘op tijd’ was ingehokt liep de inbreng van vrouwelijk schoon mis. Want het waren nog eens vijf poepgezellige, mooie meiden ook.

Tja. We leven nu eenmaal in een Onnocratie, in ganzenpas gesteund door PvdA en GroenLinks.



Reactie: (Qwartje)
28-1-2010, 14:54
Kijk kijk: de apen komen verder uit de mouw. Dat de Partij van de Avondklok van geen wijken wil weten is alleen maar goed nieuws. Ze stònden al een tijdje op het kerkhof te dralen, maar hiermee hebben ze zich aan de rand van hun eigen groeve geplaatst. De kiezer hoeft niks anders meer te doen dan ’n héél klein duwtje geven. Dan horen we op 3 maart aanstaande: “Flètsj!”, en ligt de PvdA in de Prut van de Aarde. Voorgoed. Wel gaan stemmen dus, maar niet op hunnie.

GroenLinks… ach, door de mand. Wie zich het wollige taaltje herinnert waarmee hun fractievoorzitter Peter Manshanden afgelopen november een stemverklaring aflegde (“We zijn tegen de horecasluiting, maar we stemmen voor”) die verlangt naar oorbehoedsmiddelen. Gelukkig gaat die fractie komende vrijdag een tijdje in coma, maar in feite hoeft ze niet meer gewekt te worden.

Gisteren werd hier door GL-partijvoorzitter Bashara nog met veel ‘inhoudelijk’, ‘humanistisch’ en ‘klimaatneutraal’ gedraai ontkend dat hun wereldschokkende Foreesten Dutje gesponsord wordt. En hoe ze hun vóórstem voor de avondklok eventueel mogelijk wellicht misschien ooit zullen herzien wanneer kan worden aangetoond dat dat drakerige beleid zijn doel mist. En nog diezelfde avond kruipen ze op schoot bij de Partij van de Afgrond. Welterusten. Ook hier geldt: wel gaan stemmen, maar niet op hunnie.