Hoorn mist kans met StemWijzer

redactioneel commentaar

HOORN - Zaterdagmiddag werd in Den Helder de Helderse StemWijzer officieel ‘geopend’. Samen met 50 andere gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, kunnen kiezers zich daar goed oriënteren op de ideeën die heersen bij de lokale partijen. Jammer dat Hoorn hier niet aan meedoet, maar ik kan mij ook wel voorstellen dat een aantal krachten in onze samenleving dit niet zien zitten. Er lijkt immers zoveel onvrede te heersen in het Hoornse dat veel gevestigde partijen hier op afgerekend kunnen worden.

Nu wordt de lokale politiek in verhouding maar door een klein clubje mensen echt gevolgd en zullen veel kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen hun nationale voorkeur behoorlijk mee laten spelen. Bij een Hoornse StemWijzer zouden enkele lokale zaken een mooie rol kunnen spelen. Welke? Ach, u kunt ze zelf ook wel opsommen. Het al jaren ontbreken van een bioscoop en discotheek, de vroege horecadeursluiting op vrij- en zaterdagavond, de bereikbaarheid van de binnenstad, inbraken, agressie en andere vormen van geweld, het gebrek aan jongerenhuisvesting, parkeerproblemen in woonwijken, etc. Relatief luxe-problemen want honger, echte armoede, extreem geweld en hoge werkloosheid komen gelukkig niet voor in het Hoornse. Maar toch voel je je ook goed belazerd als een gemeente met 70.000 inwoners er (jarenlang) niet in slaagt om enkele zaken op te lossen terwijl ze wel toezeggingen doet.

Natuurlijk wordt er in onze stad veel gemopperd, en op deze site zeker…, maar veel gemopper is ook terecht. De inwoners hebben het idee dat hun volksvertegenwoordigers erg ver van de realiteit staan en pas met aanstaande verkiezingen tevoorschijn komen. (Hebben ze bij u al aangebeld?) En ze hebben niet geheel ten onrechte het idee dat politici niet allemaal even betrouwbaar zijn… Als je ziet welk omtrekkende bewegingen nu al gaande zijn rond het horecatoegangstijdstip van 00.00 uur is dat niet verwonderlijk. Voorspelling: Nog voor de verkiezingen vinden alle Hoornse partijen dat dit tijdstip op de helling moet… “Mark my words” zou het te vroeg overleden Hoornse gemeenteraadslid Harry van Lunteren hebben geroepen. Jammer dat we zijn inbreng tijdens deze verkiezingscampagne overigens moeten missen.

Daarom had er van mij best ook een Hoornse StemWijzer op internet mogen komen. Dan hadden we duidelijk aan de hand van 30 stellingen over Hoornse zaken een keuze kunnen maken en hadden de partijen ook duidelijke standpunten over deze 30 issues moeten innemen… Waar we ze na verkiezingen mee om de oren konden slaan, indien nodig. Nu moeten we het doen met een overzicht in weekblad X, een standpuntje op site Y en een discussietje Z. Lekker overzichtelijk, niet dus.

Als u wilt weten hoe zo’n StemWijzer er uit ziet in 50 Nederlandse steden, kijk dan eens op onderstaande site. Samengevat werkt het zo bij de StemWijzer: De deelnemende gemeenten hebben het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) opdracht gegeven een StemWijzer op maat te ontwikkelen. Daarna vonden er workshops plaats met alle deelnemende partijen en zijn de verkiezingsprogramma’s doorgelezen. Vervolgens is een lange groslijst van stellingen geformuleerd waarna er door het IPP uiteindelijk 25 tot 30 voor de StemWijzer zijn geselecteerd. De stellingen hebben betrekking op belangrijke verkiezingsthema’s als openbare orde en veiligheid, zorg en welzijn, verkeer en vervoer, burger en bestuur, jeugd en onderwijs.

De StemWijzer is behalve via www.stemwijzer.nl ook te bereiken via de websites van de deelnemende gemeenten.

Helaas doet Hoorn dus niet mee aan de StemWijzer. De zoveelste gemiste kans van Hoorn?

Reacties
Reactie: (A.J. Bakels)
28-2-2010, 16:45
Jammer, dat er nu geen Hoornse "stemwijzer" beschikbaar is. Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig gebruik gemaakt van dit stemgereedschap en naar mijn mening altijd met een uitslag ( 2 partijen ) die het dichtst tegen mijn ideeën aanzitten. Ik heb geen zin om al die verkiezingsprogramma’s zelf met elkaar te vergelijken.

Reactie: (annette)
23-2-2010, 03:33
Goede nacht,

Voor het eerst stemmen in de gemeente Hoorn, wij wonen net een jaar in Zwaag.
Laat ik dan maar eens gaan kijken op welke partij ik zou kunnen stemmen, dus gauw naar stemwijzer.nl, lees ik gewoon dat de gemeente Hoorn niet meedoet met de stemwijzer.nl, belachelijk gewoon !!!!!!
Wil graag mijn stem uitbrengen, maar zou dan wel willen weten op wie, want ik weet niet wat de voor- en tegens zijn van de partijen wat betreft de gemeente Hoorn.
Ik snap er geen r..t van hoor.
Wil een gewone burger gaan stemmen, weet ik geen eens op wie ik moet gaan stemmen.

Ik vind het gewoon schandalig dat de gemeente Hoorn niet meedoet.

Groetjes van een ontevreden burger

Reactie: (Horinees)
10-2-2010, 10:43
Reactie wel wat laat, maar net terug van vakantie!
Jammer, wat een gemiste kans, weer een Hoornse flater. Maar ja, de linkse vrinden hebben er geen baat bij en dan gaan de dingen nu eenmaal zo in onze feodale stad.

Maakt voor mij verder niet veel uit, ik stem toch lokaal, weg met die aan Den Haag gelieerde slappe hap -ja (of nee) knikkers -al naar gelang Den Haag aangeeft.

Enne, waarom heb ik daar niets van gelezen in het NHD? Tot op de dag van vandaag? Loopt dat blaadje dan toch aan de leiband van links? Eerdaags mama Telegraaf maar eens even contacten.

Reactie: (Lucas)
5-2-2010, 21:53
@ Kwartje: de heer Van Dijk, ueber-vorsitzende van de PvdA heeft geen problemen met de kou. Heeft een specialisatie in Oost-Europa, dus hij is wel siberische winters gewend. Daarom wordt het partikader ook in de kou langs de huizen gestuurd (terwijl hij zelf bij de warme kachel blijft zitten). Zo werkt het in stalinistisch Hoorn. Maar ik meen dat u daar ook al van op de hoogte was.

Reactie: (Nomens Nescio)
1-2-2010, 15:56
Bespaar ons aub zo’n uitstel meneer @Qwartje. Tuurlijk is het koud, daar behoor je je op te kleden. Doe je dat niet, heb je pech gehad als partij die op het randje van de afgrond balanceert.
Ze heeft n.m.m. trouwens geen campagne nodig. De Hoornse kiezer weet heus wel van de blunders van deze partij en dhr.Van Es. Ik begrijp nu ook waarom bijna niemand
in Risdam-Noord huisbezoek gehad heeft: Het was te koud daar op de hoek bij de Deka en de koffiecorner was lekker warm. Daar zaten ze zich om half vier bijna allemaal heerlijk te warmen.

Reactie: (Qwartje)
1-2-2010, 15:34
@Sarah & alle anderen

Breaking news, @Sarah. De wenselijkheid van een Stemwijzer komt wat de PvdA betreft sowieso op losse schroeven te staan. Vandaag hebben de Kamerleden Heijnen en Kalma (Partij van de Afgrond) staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse zaken gevraagd te onderzoeken of uitstel van de verkiezingen mogelijk is. De heren vinden het momenteel te koud om te canvassen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe vind je dìe!

Een & ander wordt serieus bevestigd door Frits Wester. Voer voor de concurrentie, uiteraard. SP-Kamerlid Ronald van Raak laat weten 500 SP-mutsen voor de rode bietjes beschikbaar te hebben. Het CDA zwaait giechelend met 300 CDA-sjaals voor de kippevellende roodhuiden.

Kom er maar in, Dolf van Dijk, voorzitter van de Hoornse Partij van de Avondklok. Hoe denken we hier over? Uitstellen dan maar?

Reactie: (Sarah)
1-2-2010, 13:52
@ Sebastiaan, de mevrouw die nu Kunst en Cultuur Van Weel doet heeft helemaal niets met kunst dus van haar hoef je niets te verwachten, hooguit een kunstdrol maar verder komt ze niet.
Ook doe ik geen pleidooi voor Van der Maat want op ander gebied,bv verkeer heeft hij er een zooitje van gemaakt. Hij staat niet meer op de lijst voor VOC Hoorn dus ook hem zien we niet meer terug.
Laten we hopen dat we een goede wethouder voor zowel kunst en cultuur als voor verkeer terug krijgen.
je weet het maar nooit!

Reactie: (Sebastiaan)
1-2-2010, 13:30
Het voordeel van een goede stemwijzer is: je kan een evenwichtiger beeld krijgen van de standpunten van verschillende politieke partijen, t.o.v. jouw opvattingen. Dus behalve een kwestie als de toegangsstop van 00:00 uur ook onderwerpen als de besteding van de NUON-gelden (hoe te investeren, in "oude" of "nieuwe" economie), hoe bevorder je als gemeente werkgelegenheid (alleen maar roepen dat mensen aan het werk moeten, daar red je het niet mee), hoe staat een politieke partij tegenover kunst & cultuur, wat doe je met armoede beleid en bijzondere bijstand, hoe ga je investeren in (het achterstallig onderhoud van) de riolering, wil je een groene of een grijze gemeente, etc. etc.

@ Sarah, inderdaad, Cees van der Maat groeide in zijn rol als cultuurwethouder, stond ook open voor argumenten uit het kunstenveld, je ziet hoe het nu gaat met het atelierbeleid, er wordt iets gedicteerd vanuit het stadhuis hetgeen niet in het belang is van een gezond cultuurklimaat.

Reactie: (Sarah)
1-2-2010, 13:19
@ Gerard, denk je nou echt dat de misser van Van Es met de bioscoop exploitant openbaar wordt gemaakt? Bijvoorbeeld via het NHD, ha ha, laat me niet lachen!
Het is dieptriest dat we dit soort belangrijke informatie via "de wandelgangen"moeten vernemen.
Als je mijn verhaal op waarheid wil toetsen kun je het beste contact opnemen met Frits van Nieuwenhuizen in Schagen. Hij kan e.e.a bevestigen, misschien dat hij het nog graag doet ook.
succes en laat het ons ook even weten als je hem gesproken hebt.

Reactie: (Sarah)
1-2-2010, 13:10
@ Martin Mutter, ja daar zeg je wat. de NUON gelden. Die gaan besteed worden aan "leuke linkse dingetjes". Ook weer een gemiste kans, had die gelden ingezet ten behoeve van het economisch belang van onze stad!
Moet ik voorbeelden noemen? Lijkt me niet nodig kunnen mensen die wel beschikken over een gezond verstand zelf wel op komen.
Hoop op wat meer gezond verstand bij bestuurders de komende periode maar de NUON gelden, ja die hebben onze rooie rakkers even lekker snel geoormerkt!

Reactie: (martin mutter)
1-2-2010, 12:39
@Sarah helemaal eens. Ook dat het economisch zware tijden zijn. Voor een groot gedeelte roepen de bestuurders dit wel zelf over de stad af. En nu wordt in sneltreinvaart ook de meevaller van het energie bedrijf er door gejast. Ik bedoel maar, gaan de nieuwe bestuurders dit weer terugdraaien ? Ik lees weinig weerstand.

Reactie: (gerard)
1-2-2010, 12:25
@sarah: nee, ik weet niet of het college een ondernemer weggestuurd heeft. Dat zou wel heel dom zijn; in kan me dat ook niet voorstellen. Als een ondernemer zich meldt met een plan dat in het bestemmingsplan past, dan zijn er ook geen mogelijkheden om iemand tegen te houden. Dus als dit waar is, dan vraag ik me af waar dan plan dan gerealiseerd zou moeten worden. Vast op een plek waar het niet mag.
Ik zou het erg op prijs stellen al dit soort informatie echt geopenbgaard wordt, en niet meer het niveau van de wandelgangen heeft (al zijn die vaak wel correct).

Reactie: (gerard)
1-2-2010, 12:10
@Joke, dom van mij. Natuurlijk heeft het CDA 8 jaar in het college gezeten. En natuurlijk zijn zij schuldig aan veel zaken. Zie bijv. de gladheidsbestrijding door Van Weel.

Reactie: (Joke van der Meij)
1-2-2010, 12:03
@ Gerard, er valt mij iets op.
Je noemt de namen van partijen die de afgelopen jaren een college hebben gevormd, PvdA, VVD, D66, Groen Links, VOC Hoorn, (Tonnaer was in de periode 2002-2006, wethouder voor de PvdA) maar ik mis een partij Gerard, het CDA!
Deze hebben in de door jouw genoemde periode altijd deel uit gemaakt van het college.
Vergeten?
Kan zijn, ik geloof graag in het goede van de mens maar kan het toch niet nalaten om ook deze partij hier expliciet te noemen.
Eerlijk is eerlijk ook zij dragen medeverantwoordelijkheid in het tot nu toe gevoerde beleid.
vriendelijke groet,
Joke van der Meij
VOC Hoorn
kandidaat raadslid

Reactie: (Sarah)
1-2-2010, 11:47
@Frits @ Gerard, jullie zijn toch wel bekend met het feit dat een succesvolle bioscoop exploitant Frits van Nieuwenhuizen een paar jaar geleden bij wethouder Van Es is langs geweest?
Deze ondernemer had al een bioscoop op Texel en in Schagen en wilde een bioscoop in Hoorn opzetten maar wat was het antwoord van leraar Van Es: hij vond meneer te jong! Deze jonge meneer heeft inmiddels naast de bioscoop op Texel een megabioscoop in Schagen waar hij het zelf aan heeft gedurfd om te investeren in 3D films, helemaal hot op dit moment.
Weer een gemiste kans voor Hoorn er zijn dus wel degelijk ondernemers die iets in Hoorn willen beginnen maar wat als je tegen een muur van onbegrip en onkunde aanloopt? Een college met alleen docenten, geen enkel besef van ondernemen, zeker bij de meest belangrijke wethouder op dit gebied Van Es ontbreekt het aan kennis en aan charisma!
Maar ze gaan allemaal weg, in ieder geval stoppen Van Es, Van Weel en Witteveen vrijwillig die hoeven we dus geen handje te helpen.
Of Jan de Boer terugkomt hangt van de uitslag van de verkiezingen af.
Naar mijn mening zouden partijen die straks als overwinnaren uit de verkiezingen komen wel heel goed moeten nadenken wie zij als wethouder naar voren schuiven.
Want er is voor een partij niets erger dan een slechte wethouder, in eerste instantie is dit natuurlijk slecht voor ons als inwoners en voor onze stad in het algemeen.
Voorbeelden op dit gebied zijn er genoeg, hoef ik toch niet te noemen? Terugkijkend op de voorbijgaande jaren kun je @ Gerard, inderdaad stellen dat er niets is gebeurd.
Tonnaer staat nu te trappelen om wethouder te worden maar bij ons (het kunst en culturele circuit) had hij echt geen goede naam. Nu komt hij overal voor op, maakt niet, als hij maar weer op het pluche kan. Dat is geen goede motivatie m.i. maar het gebeurt wel!
Wat dat betreft, je noemt ook VOC Hoorn, zagen we echter de toenmalige wethouder voor Kunst & Cultuur Van der Maat in zijn rol groeien. We stonden er in eerste instantie sceptisch tegenover, een "autoverkoper wat heeft die nou met kunst" maar hij deed het steeds beter, kwam voor ons op je zag hem altijd bij openingen, ik denk dat hij dat ook meende.
Dat zijn partij later uit het college is gestapt komt misschien wel vanwege het feit dat ze er genoeg van hadden om tegen dat "rode bolwerk met aan het hoofd regent Van Es" te vechten, misschien zagen zij wel dat er veel te weinig gebeurde. De druppel die hun emmer deed overlopen was , kan ik me indenken, het gedram van de burgemeester en de chantage en intimidatie van Van Es en Judith de Jong op de bewuste raadsvergadering van 16 december 2009, mbt de vervroegde toegangstijd in de horeca.
Dat ze deze stap dezelfde avond hadden moeten doen ipv een week later realiseren ze zich zelf denk ik ook. Maar dit zijn aannames het fijne weet ik er niet van maar ik hoor wel eens wat zo hier en daar.
En ik voel me als inwoonster van onze stad betrokken. Ben dan ook erg benieuwd naar de uitkomst van de komende verkiezingen.
En hoop dat er eindelijk iets gaat veranderen, daarbij realiseer ik me heel goed dat we in een financieel moeilijke tijd leven, maar waar en wil is........

Reactie: (gerard)
1-2-2010, 11:30
@frits: we zijn het eens. Volgens mij wil een bioscoopexploitant en een exploitant van een discotheek liever bij de binnenstad zitten. De "condities" die op de Blauwe Berg geboden worden, zijn minder boeiend. Vale Hen en/of Pelmolenpad, of zelfs achter het station zijn betere locaties.
Maar de plannen voor de Blauwe Berg zijn al in een vorig college met deelname van D66 en VVD (en Tonnaer, toen PvdA), en later met VOC Hoorn in gang gezet. Dus dat hebben zo’n beetje alle partijen niet goed gedaan.
Nu kan de gemeente nauwelijk meer terug met de Blauwe Berg, en is het wachten totdat die projectontewikkelaar heet project definitief afblaast. Maar het zou slim zijn om elders nabij het station, Pelmolenpad of Vale Hen alvast ruimte te gaan reserveren...

Reactie: (Frits)
1-2-2010, 11:02
@Gerard

Volgens mij is het niet zo moeilijk om projectontwikkelaars (of bioscoopexploitanten) voor je stad te vinden. Als je ze maar aantrekkelijke condities biedt, komen ze vanzelf! Zo is Hoorn groot geworden. Vraag maar aan bv J.R. Zeeman.

En als de politiek goed naar de inwoners had geluisterd, hadden we al jarenlang een tijdelijke bioscoop kunnen hebben aan de Westerdijk. Genoeg exploitanten te vinden als je maar wilt.

Doe morgen de succesvolle exploitant van de bioscoop in o.a. Schagen een goed voorstel en je hebt over een half jaar een Hoornse bioscoop!

Reactie: (gerard)
1-2-2010, 10:51
Zeker een gemiste kans voor Hoorn.
Overigens zijn zulke sites altijd relatief: iedereen is voor een bioscoop, maar niemand kan hem echt beloven als de projectontwikkelaars niet willen. Iedereen is voor beter onderhoud van de buitenruimte, maar de meeste partijen beloven tegelijk dat ze de OZB niet willen verhogen.
Enzovoorts.

Laten we eerlijk zijn: in de vorige collegeperiode zaten ook de VVD en D66 in het college dat mooie verhalen had over de Blauwe Berg, het Runshopcentre enzovoorts. En laten we niet vergeten: Tonnaer was wethouder. Maar er gebeurde niets. In dit college zat ook de VOC Hoorn 3 jaar. Maar er gebeurde niets.
En ook de SP, HSP en Hoorns belang zullen er echt niets aan kunnen veranderen.
Kortom: in wie hoge ambities belooft, geloof ik niet meer. Liever een realistische partij die zich in gaat zetten voor het verhelpen van de kleine ergernissen.

Reactie: (Nomens Nescio)
31-1-2010, 23:06
De door jou voorgestelde domeinnaam @Dirk is reeds bezet, net als de extensies .net en .org
U laat zeker als grapje een Hoorns D66-ballonnetje op?

Reactie: (Dirk Minnebo D66)
31-1-2010, 22:12
@de redactie

Daar D66 vertrouwt op de eigen kracht van mensen, vroeg ik mij af of het niet mogelijk is dat Hoorngids zelf een kieswijzer maakt. Mijn medewerking hebben jullie!

www.hoornkiest.nl zou een mooie domeinnaam zijn ;)

Reactie: (Michael)
31-1-2010, 19:45
Hoorn mist de laatste tijd wel vaker wat........

Reactie: (Joke van der Meij)
31-1-2010, 17:38
@leuke reactie Dirk!
daar zou ik dan aan willen toevoegen.
Kijk ook eens op:
http://www.wijblijven.nl

Echt de moeite van een bezoekje waard!

groet,
Joke




Reactie: (Dirk Minnebo D66)
31-1-2010, 16:10
Ik zou zeggen kijk eens op:

http://www.hoornkiest.nl


Reactie: (redactie)
31-1-2010, 16:01
Reactie Rob33 verwijderd.

Reacties dienen aan huisregels te voldoen, zie COLOFON.

Reactie: (Sarah)
31-1-2010, 14:41
@ Sebastiaan, ik denk dat je daarvoor bij de burgemeester van Hoorn moet zijn. Dr. Onno van Veldhuizen. Zend hem een mailtje met je vraag.En als je antwoord krijgt laat het via Hoorngids aan ons weten, denk dat jij en ik niet de enige zijn die benieuwd zijn naar het waarom!
En je noemt het uitgaansbeleid(hoezo is er dan beleid?) en de toegansstop in de horeca op dit moment.
Nou zeker weten dat hij daar angstig voor is en met hem de hele club van PvdA!! En die hebben het met elkaar hier in onze mooie stad helaas toch nog steeds voor het zeggen.

Reactie: (Sebastiaan)
31-1-2010, 14:28
Is bekend waarom Hoorn niet mee doet aan deze stemwijzer?

Of is men bang voor een vraag over het uitgaansbeleid en de toegangstijd?

Ik zou dat weleens willen weten.