Inpoldering Hoornse Hop, een dijk van een idee

COLUMN

COLUMN
 
HOORN - Burgemeester van Veldhuizen van Hoorn heeft bij eerdere gelegenheden al aangegeven dat de gemeente Hoorn ruimte tekort komt. Zelfs iets relatief kleinschaligs als het aanleggen van een begraafplaats is binnen de huidige gemeentegrenzen niet te realiseren, reden waarom hij zich er sterk voor wil maken dat Hoorn en Enkhuizen en alles wat daartussen ligt tot één grote gemeente gaan behoren. Maar dat een dergelijk plan op enorme weerstand zou stuiten lag in de lijn der verwachtingen. Iedere afzonderlijke gemeente blijft bij voorkeur liever zelfstandig en dat geldt zeker voor de inwoners van Hoorn.

Als antwoord op de gelimiteerde gemeentegrenzen zijn creatieve geesten binnen de Hoornse gemeenschap erin geslaagd een plan naar voren te brengen, dat erin voorziet de gemeentegrenzen van Hoorn zodanig uit te breiden, dat alle tot nu toe niet te realiseren projecten probleemloos kunnen worden uitgevoerd. Het plan behelst een beperkte inpoldering van de Hoornse Hop. Daartoe dient van de Galgenbocht tot het Visserseiland een dijk te worden gerealiseerd, waarmee Hoorn in één klap een geweldige hoeveelheid grond ter beschikking krijgt ter grootte van de gehele huidige binnenstad.

Technologische uitdaging
Het ambitieuze plan is een geweldige technologische uitdaging, waar ook een grote mate van werkgelegenheid bij om de hoek komt kijken. Het impliceert een enorme vergroting van woon- werk- en natuurgebieden en is door zijn ligging bij het oude stadscentrum absoluut ideaal. De inkleuring van het vrijgekomen gebied zal nog de nodige studies vereisen, maar feit is dat er in ruime mate gedacht kan worden  aan woonruimte, hotels, cafés, restaurants, winkels, de zo vurig gewenste bioscoop, kantoorgebouwen, pleinen, ondergronds ruimtegebruik met bijvoorbeeld parkeergarages en andere te benutten mogelijkheden. Een prachtkans voor ondernemend Hoorn en het bedrijfsleven in de regio. Daarbij is het wel van belang om de bebouwing laag te houden, opdat de skyline van Hoorn met de beide kerken op de achtergrond behouden blijft. 

Boulevard
Het gemis van een echte boulevard kan direct worden opgelost door het in de plannen op te nemen. Flaneerruimte genoeg met panoramisch uitzicht en met een allure een stad als Hoorn waardig. En dat alles tegen redelijke kosten. De inpoldering is technisch eenvoudig uitvoerbaar, want ter plaatse is het IJsselmeer niet meer dan 3 meter diep wat de ontwikkeling van land relatief eenvoudig maakt. Met alle eerder genoemde voorzieningen wordt Hoorn een extra aantrekkelijke bestemming voor een breed publiek.

Kustlijn van Hoorn
In een eerder stadium haakte het college van B en W van de gemeente Hoorn met het stuk ‘De kustlijn van Hoorn’ in op het project dijkversterking van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het project Toekomstagenda Markermeer en IJmeer van de Provincie Noord-Holland. Prettig te weten dus, dat het college zich nu ook kan gaan inspannen om de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop te verwezenlijken.

Stadsstrand
Binnen de gemeente werd al druk gefilosofeerd over een strand tussen het Visserseiland en de Hulk en in het verlengde daarvan is dit inpolderingsplan een uitgelezen mogelijkheid om plannen te verwezenlijken waar men alleen maar van heeft durven dromen. Het aanleggen van een dijk creëert niet alleen nieuw land, maar biedt met gebruikmaking van de modernste middelen ook economische voordelen en gelegenheid tot recreatie.

Terug naar hoe het was
Lang geleden, zo omstreeks 1300,  was het Hoornse Hop ook gewoon land. Die situatie kunnen we met de huidige ons ter beschikking staande middelen uitermate eenvoudige herstellen. De kustlijn zal ook een natuurlijker verloop kennen, waardoor dichtslibben wordt tegengegaan. Het idee tot inpoldering is overigens niet nieuw. Oud-burgemeester Van Dedem was er veel aan gelegen om het inpolderen van de Hoornse Hop te realiseren, omdat hij destijds al de voordelen daarvan inzag. Met de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop geeft de gemeente Hoorn blijk van visie en daadkracht. En zal vorm worden gegeven aan een veelheid van projecten.

- door Harry Hofland.

Reacties
Reactie: (Wally Ooms)
8-2-2011, 21:00
@Patrick Visser

Patrick, beschrijf me in het kort de geschiedenis van juist dit specifieke gedeelte van het Hop en vertel me waar je leest, dat de hoppolder er moet komen voor woonruimte.

Reactie: (patrick visser)
8-2-2011, 18:22
Wat een achterlijk plan..geschiedenis slopen voor woonruimte? Doe dat lekker waar al grond is, laat het hoornsche hop zoals het is, is prima zo.

Reactie: (Wally Ooms)
13-9-2010, 19:42
@Sebastiaan

Het inpolderingsidee is meer dan de moeite waard. Dat zagen de schrijvers van de kroniek van Hoorn al meer dan een eeuw geleden in, zo blijkt uit je posting.
Vooral het slot van hun uitgesproken wens spreekt me zeer aan, waarbij ze dus de verwachting uitspreken, dat Hoorn pas echt mee gaat tellen, wanneer de gedeeltelijke inpoldering van het Hoornse Hop zal zijn volvoerd.
Ik klink op de heren Kroon en Kapteijn. En spreek met hen de wens uit, dat Hoorn zal gaan doen wat al meer dan een eeuw van ze verwacht wordt: inpolderen.
Opdat we de ruimte hebben om alle wensen te doen uitkomen.

Reactie: (Sebastiaan)
13-9-2010, 19:28
@ Wally, leuk dat deze discussie over ’t Hop via het reactie-overzicht weer leven wordt ingeblazen. Je kan sceptisch staan tegenover de mogelijkheden, maar het idee is de moeite waard. In de 19e eeuw werd er al over gesproken (uiteraard in navolging van de meer uitgebreide plannen van ingenieur Lely). Op het eind van "De Nieuwe Kroniek van Hoorn", waarin de stadsgeschiedenis werd beschreven, kijken de schrijvers vooruit. Anno 1891 schrijven zij: "(...) Wagen wij verder een enkelen blik in de toekomst van onze stad, dan is het, om te wenschen, dat de onderzoekingen betreffende de drooglegging van een gedeelte der Zuiderzee en in hoofdzaak die van het Hoornsche Hop met kracht mogen worden voortgezet. Deze zaak begint meer en meer de aandacht te trekken van de mannen (sic!), van wier werkkracht en bekwaamheid we alles verwachten mogen, wanneer ze zich geheel aan die zaak willen geven. We gelooven dat eerst wanneer dit werk tot stand komt, Hoorn weer onder de bloeiende, vooruitgaande plaatsen zal kunnen gaan behooren. En dat wenschen we allen, daarnaar streven we allen, elk op zijne wijze."

H. Kroon Pz. en F. Kapteijn in de "Nieuwe Kroniek van Hoorn", uitgave A.C. Boldingh, Hoorn 1891.

Reactie: (kees boots)
13-9-2010, 19:06
Het gemeentebestuur leeft los van elkaar in hun eigen wereldje zo deze burgemeester die spreekt over ruimte tekort en in een ander artikel spreekt een wethouder over leegstand van 1000 nieuwe woningen dit is een dorp op zich kwa ruimte.

Reactie: (Wally Ooms)
13-9-2010, 17:24
@Niels

Hopland, zoals de voorlopige naam luidt van het ingepolderde grondgebied in het Hoornse Hop, zal een geheel nieuwe wijk zijn. Grenzend aan de binnenstad, het water en de Grote Waal.
Met een ongelooflijke hoeveelheid mogelijkheden.

Reactie: (niels)
13-9-2010, 16:29
word dit dan een kompleet nieuwe wijk?, of hoort het bij de grote waal of de binnenstad??

Reactie: (Dwazig)
26-2-2010, 00:49
Lieve Heer, u kunt zich aan mij bewijzen: Laat dit alles dan geen komediespel zijn!

Reactie: (Qwartje)
25-2-2010, 22:32
Duwbot = duwboot

Reactie: (Qwartje)
25-2-2010, 22:21
@Fovo

Dat dag, maand en jaar van plaatsing van de inpolderings-column (01-02-2010) zich in elkaar spiegelen zal de immer alerte Dorien Wazig niet ontgaan zijn. Het zal haar in elk geval zijn verteld. Ik ben numeroloog noch piskijker, maar gezien de huidige blikkerende aard van het nieuwe stukje aarde dat we binnenkort kunnen rentmeesteren wil ik het volgaarne als een gunstig omen omhelzen. Lange leve Homo Hoppiëns.

Voor het overige kunnen we de opmerkingen van Dorien maar het beste even hoffelijk als lankmoedig langs ons heen laten drijven. De branding van elk revolutionair plan voert altijd wel wat wrakhout aan.

Goed. Voort maar weer. Ik zeg je recht hartelijk dank voor het ontlokken van de Arcadis-visie. De globale kostenraming betekent een pindaatje voor een investeerder als het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ik noem maar een goudgeplaveide zijstraat). Maar wèl een pindaatje waar zowel landelijk als internationaal allure van zal afstralen. De variant ‘landwinning’ klotst als preferente optie tegen de kade. Vooral als je je realiseert dat de daaruit voortvloeiende tijdwinning ongetwijfeld zal worden opgeslokt door epibrerende procedures van de Vierde Macht. De rapportjes van “Ja, mitsen” en “Nee, tenzij’s” zullen niet van de lucht zijn. Wat het tijdspad van landwinning weer tot 5 jaar zal uitvullen.

Ik breng het volgende ter overweging in. Roep een stichting in het leven die alles wat met het polderproject te maken heeft stuurt, kanaliseert, ventileert en boekstaaft. Een stichting die zich binnen drie jaar uitkristalliseert tot een politieke beweging. Voor de draagkracht binnen eigen huis. Het vierde jaar kan, onder andere, worden besteed aan campagning voor het bewerkstelligen van 8 tot 11 raadszetels. Een goede werknaam voor deze duwbot zou kunnen zijn: Stichting Dukdalf.

Een dukdalf stààt. Onwrikbaar. Onvermurwbaar. Robuust. Als de kloeke en moedige vertaling van de wapenspreuk ‘Je Maintiendrai’. Bovendien een oer-Hollandse, ingeburgerde verbastering van de naam Don Fernando Álvarez de Toledo, beter bekend als de landvoogd Le Duc d’Albe (graaf Alva), die de Tachtigjarige Oorlog ontketende. De watergeuzen kerfden zijn ongure kop met de bekende snorrebaard in hun meerpalen, en boemden daar volle kracht vooruit met hun bootjes tegenaan. Maar de dukdalf hield ongenaakbaar stand.

Zo zullen de argumenten van anti Hop-geuzen dienen stuk te lopen op die van de Stichting Dukdalf.

Joho! Een roemer rum. Voort, voort.



Reactie: (robbie.)
25-2-2010, 20:07
Helaas weer een Eucalipta-reactie van Dwazig.Er zal nog heel wat water door het Hoornse Hop moeten vloeien voor zij overtuigd is van de ontelbare voordelen van dit plan.Ik zeg wel vloeien, maar zoals een ieder weet die aan de rand van deze nutteloze plas woont, gaat ie met het jaar meer stinken en verprutten. Het zal niet lang meer duren of de bestrijdingsvliegtuigjes verschijnen boven het Hop om de malaria vlieg te bestrijden.De plaatselijke visser krijgt geen vis meer in z’n net. Dus wat moeten we met deze prut?

Reactie: (Forumvolger)
25-2-2010, 19:18
Voor de inpoldering van het Hoornse Hop heb ik vanuit de branche de volgende informatie gekregen.
Het Hoornse Hop kan ofwel ingepolderd worden, ofwel worden volgestort volgens de methode landaanwinning, die o.a. is toegepast in IJburg.
Wanneer we uitgaan van inpoldering dient er een dijk te worden aangelegd van de Galgenbocht naar het Visserseiland. Het gaat dan om een lengte van circa 1.200 meter nieuwe waterkering. Daarnaast moet er ook een aansluiting komen vanaf de zuidwestelijke punt van de Grashaven richting huidige primaire waterkering (noordwestelijke punt Grashaven) over een afstand van ca. 400 meter.

Uitgaande van het ontwerpprofiel van de thans te versterken dijk, een gemiddelde waterdiepte van ca. 1,5 meter, een zettingsgevoelige ondergrond (rekening houden met minstens 75% extra grond door zetting / verlies), lastige uitvoeringsmethode (tubes, geotextiel, kraagstukken etc.), nieuw aan te leveren materiaal, komt men alleen voor de waterkering van 1.200 meter uit op een bedrag tussen de 25 en 40 miljoen euro (grondwerk, stenen, verharding / bekleding). Daar komt dan nog voor de 400 meter extra waterkering zo’n 5 a 10 miljoen euro bij (deels in grond, deels constructief).
De werkzaamheden zullen alles bij elkaar ongeveer vijf jaar in beslag nemen.

Landwinning
Een andere methode om land te winnen is door het gebied eenvoudigweg vol te storten met zand en het af te sluiten met een waterkering. Wanneer gekozen wordt voor deze methode komen de kosten vrijwel overeen met de inpolderingsmethode, maar zal de tijdsduur kunnen worden bekort met twee of zelfs drie jaar.

Bij inpoldering door middel van het aanleggen van een dijk dient het vrijgekomen gebied te worden leeggepompt en aansluitend bouwrijp te worden gemaakt. Deze werkzaamheden gaan een jaar in beslag nemen en vergen een bedrag van circa 5 miljoen euro.
Kort samengevat.
1. Aanleg dijk 1.200 meter
ter afsluiting : 25 a 40 miljoen euro.
2. Aanleg dijk 400 meter : 5 a 10 miljoen euro
3. Bouwrijp maken grond : 5 miljoen euro.
Totaal derhalve een bedrag varierend van 35 miljoen tot 55 miljoen euro.
Wanneer gekozen zou worden voor de variant landwinning door volstorten dan liggen de kosten vrijwel gelijk en kan er wel flinke winst worden behaald in de tijdsduur (in plaats van 5 jaar kan dat drie jaar worden).

Eerder hadden we op dit forum al becijferd dat de vrijgekomen 60 hectaren grond een opbrengst hebben van 60 miljoen euro. In dat geval zal de inpoldering dus niets kosten.
Ik zal later door middel van een column uitgebreider ingaan op de materie. Voor nu is dit even de reactie.

Reactie: (Dwazig)
25-2-2010, 09:04
@Forumvolger
"Hoe dan ook, u weet het....... u blijft mijn hoofdgaste voor de polderbeplanting. U zweeft gewoon het Hop in. Ik zorg voor een prettige landingsplaats."

Begrijp mij vooral niet verkeerd; rekent u bovenal op mijn aanwezigheid en verlaat u louter op uw talenten.

Ook nieuwsgierig waarom Forumvolger als een stuiterbal dolkomisch over dit forum heen en weer kaatst: http://xrl.in/4m3k

Reactie: (Forumvolger)
24-2-2010, 23:05
@Dwazig
Mevrouw Dwazig, wij moeten nu toch echt even rustig praten. U slingert her en der op deze site wat citaatjes rond en voegt daar aansluitend een in uw ogen kort en bondig commentaartje bij en laat de conclusie vervolgens aan de lezer. U hebt ofwel een extreem gevoel voor humor, ofwel u beweegt zich voort op een bezem en handelt dienovereenkomstig. Afgaande op uw reactie op alle items die op deze site worden behandeld bent u gewoon standaard tegen alles wat maar enigszins lijkt op een activiteit of project, hoe kleinschalig dan ook. De aanleg van een kippenhok zult u tegen willen houden, omdat de noodzaak tot het hebben van kippen u ontgaat en de vergroting van een huis door een huiseigenaar met een uitbreidende kinderschare zult u willen tegenhouden omdat de noodzaak tot het hebben of krijgen van kinderen in uw ogen ongetwijfeld meer dan bespottelijk is. Maar, ik ga er, met uw permissie, even van uit, dat uw gevoel voor humor eigenlijk overheerst. U wilt gewoon kijken wat uw protestacties her en der aan reacties opleveren. En vervolgens pakt u uw bezem weer en vliegt weer even over de stad. Met een glimlach: kijk eens wat ik weer teweeg heb gebracht. Overigens, is Dwazig gewoon uw eigen naam of hebt u dat weloverwogen gekozen als nickname? Of vindt u me nou weer gewoon te nieuwsgierig?
Hoe dan ook, u weet het....... u blijft mijn hoofdgaste voor de polderbeplanting. U zweeft gewoon het Hop in. Ik zorg voor een prettige landingsplaats.

Reactie: (Dwazig)
24-2-2010, 19:50

@Robbie

"Ook Hoorn zal de komende decennia met krimp te maken krijgen.Gaat Hoorn daarmee accoord dan krijg je hetzelfde als na 1900 […]"

Oh?!

"[…] een terugloop van de inwoners en de bedrijvigheid,het oplopen van verpaupering en armoede."

Oh!?

"Hoorn heeft op het ogenblik heel weinig aantrekkingskracht op bedrijven die verder kijken dan de stadsgrenzen.De bedrijvigheid in Hoorn zakt in en is van 1 laken een pak."

Oh?!

"Daarom moet het Hoornse Hop ingepolders worden."

Oh, zo?!

Kunnen we niet eerst de dan nog volgende oorlogen afwachten; u vergeet deze gemakshalve in uw historische parallel.

Een Pavlov-reactie van een welhaast klassieke economische orde. U veroorzaakt met uw grootheidswaanzin slechts randstedelijke inflatie: Productie opvoeren terwijl de markt krimpt!? U geeft geen antwoord op de gestelde problematiek, maar bestelt gewoon nog een dubbel portie van hetzelfde. Met een grotere maat schoen leven wij niet ineens ook op grotere voet.

Met uw welnemen blijf ik u ervan verdenken toch ook een megalomanist te zijn.

Vooruit, omdat het Hoorn en haar (toekomstige) bestuurders zo heerlijk in het gezicht slaat:

"Planologische overcapaciteit vraagt om heroverweging Nederland maakt veel meer nieuwbouwplannen dan nodig"

Bron: http://xrl.in/4m3k

Reactie: (robbie.)
24-2-2010, 14:26
Beste Dwazig,
Ik vecht nooit met een degen, ik gebruik een floret om te fileren.Ook ik heb dit bericht gelezen.Ook Hoorn zal de komende decennia met krimp te maken krijgen.Gaat Hoorn daarmee accoord dan krijg je hetzelfde als na 1900: een terugloop van de inwoners en de bedrijvigheid,het oplopen van verpaupering en armoede.Hoorn heeft op het ogenblik heel weinig aantrekkingskracht op bedrijven die verder kijken dan de stadsgrenzen.De bedrijvigheid in Hoorn zakt in en is van 1 laken een pak. Daarom moet het Hoornse Hop ingepolders worden en om worden getoverd in een inspirerende en innovatieve woon-werk-ontspan omgeving. Een project dat z’n weerga niet kent in Nederland. En dat aantrekkingskracht uitoefent op mensen en bedrijven uit de Randstad en daarbuiten. Een vitalisering van de stad die over 20 a 25 jaar bitterhard nodig is. I

Reactie: (Dwazig)
24-2-2010, 14:10
@ Robbie & Forrumvolger,

Scherp uw degens ermede!

"Planologische overcapaciteit vraagt om heroverweging
Nederland maakt veel meer nieuwbouwplannen dan nodig"

Bron: http://xrl.in/4m3k

Reactie: (robbie.)
24-2-2010, 13:14
Mevrouw Dwazig,

U heeft de eerste aanzet van forumvolger over het Hoornse Hop gelezen.Het was een visie in vogelvlucht van een Zwaluw.Nu zult u ongetwijfeld het beeld van een doorsnee woonwijk en bedrijventerrein op uw netvlies hebben- het zij u vergeven, u bent in gezelschap van 99,9% van de Hoornse bevolking. Wat een paar mensen op hoorngids voor ogen staat, is heel iets anders. Het moet breken met alle wetten van planologie en doorzon- Purmerenders. het moet uniek en heel bijzonder.Een combinatie van wonen, werken, recreeeren en ontspanning.Constant Nieuwenhuis introduceerde aan het eind van de jaren ’60 de term Homo Ludens. Ofwel de Spelende Mens. Walden was voor Frederik van Eeden het paradijs, maar ging aan chaos ten onder.Het Hoornse Hop moet richtingbepalend zijn voor de toekomst.Duurzaam wonen en ondernemen, een combinatie van werk en wonen. Creativiteit en geen grootschalige activiteiten. Ik wou neerpennen de menselijke maat, maar dat klinkt me veel te D’66 achtig.Er komt een dag dat er tekeningen van het plan ter tafel komen. Misschien is het aardig om een prijsvraag uit te loten onder Hoornse architectuur studenten. Of heeft u een andere idee?

Reactie: (Forumvolger)
24-2-2010, 12:47
@Dwazig
Ja, maar mevrouw Dwazig nou toch. Spreken we potverdorie bij het onderwerp over dat strandje bij de Grote Waal af, dat bij inpoldering van de Hoornse Hop een prominente rol voor u zal worden ingeruimd bij het planten van wat groen strooigoed, waarbij u mij nog aanmoedigt om het project inpoldering te ‘arrangeren’, en nu gaat u even zitten verkondigen, dat een uit z’n voegen barstende gemeente Hoorn zou moeten stoppen met plannen maken. U blijft mij verrassen. Maar ik ben toch zo vrij om u gewoon uit te nodigen als het eenmaal zo ver is.

Reactie: (Dwazig)
24-2-2010, 12:28
Misstaat ook hier niet...

Voor de megalomanisten alhier en elders:

"Planologische overcapaciteit vraagt om heroverweging
Nederland maakt veel meer nieuwbouwplannen dan nodig

Er worden in Nederland veel meer ruimtelijke plannen voorbereid dan waar op basis van prognoses behoefte aan is. Het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) constateert dat op basis van een analyse van plannen op de Nieuwe Kaart van Nederland. Zowel voor de planning van woningen, kantoren als bedrijventerreinen is er tot 2025 sprake van een overmaat die in bepaalde regio’s zeer fors is. Deze constatering wordt in de praktijk maar al te goed als een probleem herkend."

Bron: http://xrl.in/4m3k

Reactie: (Forumvolger)
9-2-2010, 15:25
Rustig heren Mutter en Qwartje. Ik ben al in gesprek met Arcadis aangaande dat voormalige project met die parkeergarage, maar wat belangrijker is ook aangaande het project Hoornse Hop. Dat soort klussen behoort inderdaad tot het reguliere takenpakket van Arcadis en zodra daar meer over bekend is laat ik het hier weer weten.

Reactie: (martin mutter)
9-2-2010, 15:15
@qwartje, bel W. van Vliet hier voor. Die heeft zich jaren hard gemaakt voor dit plan. Hij woont op de westerdijk.

Reactie: (Qwartje)
9-2-2010, 13:44
@Forumvolger

Dan moet als de sodemieter worden nagegaan of het archief van Grabowsky & Poort c.q Arcadis (Nieuwe Steen 3…) nog voorziet in de (kosten)planning van een parkeergarage onder het Hop, en bebouwing daar bovenop. Dan is er in elk geval een indicatie, uiteraard door te berekenen naar de prijsverschillen tussen toen en nu.

Reactie: (Forumvolger)
9-2-2010, 13:22
Zoals bekend heb ik Ooms Beheer verzocht een globale raming te maken voor wat betreft het aanleggen van een dijk en de inpoldering van het Hoornse Hop. Als reactie ontving ik zojuist de mededeling dat er te weinig gegevens zijn om ermee aan de slag te kunnen. "De kans bestaat dat er bedragen genoemd gaan worden die of veel te laag of veel te hoog zijn. Het lijkt ons niet goed om zonder nadere gegevens een raming af te geven", zo schrijfr de woordvoerder van het bedrijf. Het ziet er dus naar uit, dat we met specificaties dienen te komen om een gerichte offerte te verkrijgen. Daar dit bepaald niet ligt in het verlengde van mijn vakgebied, wil ik een oproep doen aan mensen die hier wel voor doorgeleerd hebben, zodat een gepaste offerte gemaakt kan worden. Ik wacht in spanning af.

Reactie: (Qwartje)
8-2-2010, 18:55
@Sebastiaan

Mooie en beheerste galm uit de gouden tijden van weleer, @Sebastiaan. Wie weet kunnen er bij de polder-inrichting wat echo’s uit het roemrijke verleden worden verwerkt. ‘Beheerst’, waar je je alter-ego van de Haile Sebassie van Ecojopië nu eens even niet in de strijd werpt. Ongetwijfeld komen er tijdens de inpoldering oude bomen boven water. Eén daarvan zouden we ter ere van jou op een duurzame sokkel kunnen zetten. De Holle Boom.

Blijf meedenken, als gids van de nieuwe stad.

Reactie: (Forumvolger)
8-2-2010, 18:55
@Sebastiaan
Leuk dat je even reageert Sebastiaan en vanwege je betrokkenheid bij Groen Links kan ik je gelijk even wijzen op het grote belang van het door de politiek op de agenda zetten van de inpoldering van het Hoornse Hop. Wie zin heeft in de toekomst, zoals de slogan luidt van jouw partij, kan er niet omheen om die toekomst tegemoet te treden met plannen waar de inwoners van Hoorn allemaal baat bij hebben. Maar daar moet je wel wat voor doen. Passiviteit heeft nog nooit iets opgeleverd. We moeten de handen ineenslaan en ons volledig richten op dat ene doel, waardoor de Hoornse Hop ècht gaat behoren tot de woon-, werk- en ontspanningsruimte.
Zodat jij binnen enkele jaren lopend over de Polderboulevard als stadsgids vol trots kunt vertellen over de verworvenheden van ons aller Hoorn.

Reactie: (Sebastiaan)
8-2-2010, 18:28
Harry Forumvolger, uit je idee spreekt toch Hoornse ondernemingszin, zoals die zich vanaf de 14e eeuw ontwikkelde. Toen de Horinezen handel op de Oostzee overnamen van de Hanze, een eigen lakenindustrie op poten zetten (met wol uit Schotland), zich het mastenmaken eigen maakten, een Fluitschip ontwierpen, op de verre Oost gingen varen (of nou ja toegegeven, de eersten waren Enkhuizers), de strijd aanbonden met de paalworm en vervolgens stenen uit Noorwegen gingen halen, in de Bangert tuinbouw gingen bedrijven, etc. etc. Het idee is goed, en over de randvoorwaarden worden we - maar ik spreek dus nu meer vanuit mijn eigen persoon, met mijn expertise als stadsgids, niet als politiek actieveling aan de groene en linkse zijde - worden we het ook wel eens. Zonder creatieve ideeën vanuit de bevolking verschraalt de stad, en valt zij ten prooi aan visieloze projectontwikkelaars...

Reactie: (martin mutter)
8-2-2010, 17:44
@forumvolger, ik heb je pdf met moeite laten ombouwen naar een redelijke print versie. Ruud zal hem plaatsen even als de andere toegezegde lokatie. Ik kan niet zien of je mijn mail gekregen hebt je adres was volgens mij een algemeen adres.

Reactie: (Forumvolger)
8-2-2010, 16:47
De mensen in de Grote Waal worden straks helemaal op hun wenken bediend. Uitzicht over het water en ook nog eens uitzicht op het meest moderne uitgaans- en ontspanningsgebied van heel Nederland. Noem dat maar achteraf wonen. Zodra het Hoornse Hop als grondgebied daadwerkelijk bestaat woon je ècht op niveau in de Grote Waal. Echt!

Reactie: (Qwartje)
8-2-2010, 16:40
@Wim

Dat moge zo zijn, @Wim, maar zoals hier al eerder gesteld: er blijft nog een hele hoop Hop over. Als je de ingetekende polder vanuit de leefruimte van de Ster-flatters beziet, blijven ze water op hun netvlies houden. Mede ten gunste van hùn welbevinden, en van de bestaande Hoornse skyline, wordt voorgesteld de bebouwing laag te houden.

Ik ontken niet dat je een punt hebt; het uitzicht wordt anders. Persoonlijk ken ik dat uitzicht vanuit de flats. Mooi. Maar je staat het niet de godganse dag voor het raam mooi te vinden. Het is, voor vaste bewoners, een natte plensgewenning.

Wat krijgen ze er voor terug? Ik noem dat bepaald geen kolder. En stel dat ‘de rest van Hoorn’ het wèl ziet zitten: wat prevaleert dan? In elk geval denk ik aan je reactie af te kunnen lezen dat je rekening houdt met de mogelijkheid van het plan. Anders had je je er niet en detail tegen af te hoeven zetten. Waarvoor dank.

Reactie: (Wim)
8-2-2010, 15:57
Er wonen daar ook mensen hoor die hun uitzicht op het water gaan verliezen denk aan o.a. de Sterflats! Wonen ze eindelijk in een monument is straks het water weg! Krijgen we dan en stads strand aan de buiten kant? Da’s geen stadsstrand meer hoor! Het Hoorne Hopse strand en die polder? Kolder!

Reactie: (Qwartje)
8-2-2010, 14:20
@Piet

Dat is waar ook, @Piet. Heb dank. Grabowsky & Poort was destijds gevestigd aan Het Breed, en laat zich nu bereiken aan… Nieuwe Steen nummer 3. Sinds 1993 is het ingenieursbureau onderdeel van Arcadis.

Arcadis is een hele grote jongen die wereldwijd opereert (15.000 medewerkers, jaaromzet 2 miljard euro, top 3 in Europa, top 10 in de wereld) als expert op de terreinen van Gebouwen, Mobiliteit, Water en Milieu & Ruimte. Perfect toegesneden, derhalve, op een prestigieus project als ‘Hop Hoorn Hop’.

De naam Arcadis is afgeleid van ‘Arcadia’, volgens de Griekse mythologie de prettigste plaats op aarde om te leven. Ze voeren een salamander als logo. Een amfibisch schepseltje dat zowel op het land als in het water leeft, en uitsluitend dáár voorkomt waar het ecosysteem duurzaam in balans is.

Nu maar hopen dat Grabowsky & Poort de archieven in het gerede heeft gelaten. Het zou mij zeer verbazen wanneer een wereld-autoriteit als Arcadis een uitdaging als ‘Hop Hoorn Hop’ ongezien onder water zou laten liggen.

Dzjee Aar Zeeman… Joehoe...! Ga eens een informeel kopje koffie drinken bij de buurman. Je hebt anders toch niet veel meer te doen. Toch?

Reactie: (piet)
8-2-2010, 11:24
Nota Bene: Het ingenieursbureau Grabowkski & Poort (had toen een vestiging in Hoorn) heeft in de jaren ’70 al een ontwerp gemaakt voor een parkeergarage in het Hop (onder water). Dat plan kan dus nu alsnog worden opgepakt in combinatie met de bebouwing! In feite is dit zelfde concept als de bebouwing op het Visserseiland: een laag garages en daarbovenop de huizen.

Reactie: (Forumvolger)
7-2-2010, 18:58
Naast 16 miljoen bondscoaches zijn we in ons land ook nog in het rijke bezit van een grote groep mensen, die de kunst verstaan om creatief na te denken over de inrichting van een 60 hectaren groot gebied. Leuk om te zien in ieder geval, dat heel veel mensen de inpoldering van het Hoornse Hop als een goede zaak beschouwen.
Eerst even iets ten aanzien van de eigendomsrechten. Het Hoornse Hop, gedeelte Hoorn, is ofwel eigendom van de gemeente Hoorn, ofwel van Rijkswaterstaat. In het eerste geval liggen de zaken simpel, in het tweede geval zal aan Rijkswaterstaat moeten worden gevraagd het gebied over te dragen. De praktijk heeft geleerd dat dat geen problemen geeft. En mocht het toch op problemen stuiten dan kunnen we altijd nog een gesprek aanvragen met Rijkswaterstaat, waarbij we onze meest verleidelijke woordvoerster naar voren moeten schuiven, want gebleken is dat mensen van deze dienst daar zeer gevoelig voor zijn. Die hobbel lijkt dus genomen.
Maar waar het echt om gaat is de wil om te komen tot de inpoldering. Niet bij een bescheiden groepje mensen, maar bij een meerderheid van de Hoornse bevolking. Het zou prettig zijn als een plaatselijke politieke partij met guts zich zou inzetten voor de inpoldering en dat prominent op het partijprogramma zou plaatsen. Daarmee kan het versneld op de agenda worden gezet ten stadhuize en kunnen we uiteindelijk ook versneld de procedures gaan doorlopen die nodig zijn. Het is bekend dat de plaatselijke politiek dit forum zeer regelmatig bezoekt, dus wie van deze partijen durft als eerste een standpunt in te nemen. Velen met mij vernemen dat graag.
Jammer trouwens dat Willem Alexander niet mee was met Maxima bij haar bezoek aan Hoorn, anders hadden we hem kunnen vragen om als specialist op het gebied van waterbeheer mee te denken over de Hoornse Hop plannen. Maar dat kan ook in een later stadium. Uiteindelijk komt ie hier toch naar toe als staatshoofd met Maxima aan zijn zijde om het lintje door te knippen bij de Hoornse Hop polder: “Ik doop u..... de Koningspolder”. Of zoiets. Maar ja, die naam is niet belangrijk. Het gaat om de inhoud.

Reactie: (peter)
7-2-2010, 15:45
Als het om draagvlak gaat, gewoon naar de ANWB gaan. Die zetten bliksemsnel een getructe enquete onder hun achterban uit. En doen vervolgens uitspraak. Dat spaart een hoop democratisch gedoe uit, toch?

Reactie: (Qwartje)
7-2-2010, 15:21
@Robbie

Over de eigenaar/beheerder van Het Hop is hier nog niet gesproken, @Robbie. Voor een goed begrip is het aardig dat je het even aantipt. Er is mijns inziens daarboven nog sprake van een belangwekkende eigenaar. Het Hop is ‘emotioneel eigendom’ van alle Horinezen en Hoornaren. Zij vormen in eerste instantie het draagvlak waarop de polderplannen, in welke vorm dan ook, kunnen worden gefundeerd. Een ‘Ja’ van die kant maakt water tot land.

Daarom vind ik deze gedachtenuitwisseling ook zo interessant.

Reactie: (Sebastiaan)
7-2-2010, 11:56
Het Hoornse Hop is onderdeel van het Markermeer, en dat is Europees Natura 2000 gebied. Niet dat er in ’t Hop zelf al te veel natuur te vinden is overigens. Wel wellicht sporen van oude bewoneing, het voormalige dorp Dampte dat aan de dijk tussen Hoorn (het West) en Schardam lag.

Ik denk echter dat je qua bebouwing ook niet veel kan. De ondergrond in het Hoornse Hop is net zo blubberig als de veengrond van de Blauwe Berg. Bovendien, na inpoldering gaat de grond inklinken.

Desondanks blijkt uit dit soort initiatieven dsat er volop ideeën zijn bij bewoners van de gemeente Hoorn, hoe het in Hoorn beter (en sneller) kan, met bepaalde ontwikkelingen. Wellicht dat de gemeente eindelijk eens de oren en ogen open gaat zetten, in de nabije oekomst, wanneer het om bewonersinitiatieven gaat!

Reactie: (Jeroen de Wildt)
7-2-2010, 10:47
Het is weer eens zo ver; de geldingsdrang van lokale ondernemertjes gaat gelijk op met hun kortzichtigheid. Verhalen over onvermijdelijke groei kennen we nu wel, deze hoeft niet als een economische bulldozer over BV Nederland te ploegen, als deze generatie zijn zakken heeft gevuld met weinig ontwikkelde ideeën, zit de volgende generatie met de onomkeerbare, vaak lelijke gevolgen.
Een klein beetje demografisch onderricht kan nooit kwaad; vergrijzing? Leegstand woningen (nu al)? Inefficiëntie van inpolderingen? Enz.
Gooi een gedeelte van de binnenstad plat, even duur schat ik, kijken of er protest komt.
Zolang een strandje aanleggen jaren duurt, zolang cafe’s en terassen in Hoorn om twaalf uur dicht moeten omdat we denken dat we op die manier onze jeugd kunnen sturen, en zolang ondernemend Hoorn met de bestaande middelen niet in staat is om van Hoorn een bloeiende stad te maken, moet je je niet met grote mensen dingen bemoeien.

Reactie: (robbie.)
7-2-2010, 09:45

Volgens mijn informatie ( vanuit het Stadhuis) is het Hoornse Hop eigendom van Rijkswaterstaat en heeft Hoorn niets over dit gebied te vertellen. Jaren geleden heb ik me er al over verwonderd dat de nieuwe schouwburg Het Park op het land moest worden gebouwd en niet in het water.Leek me een fantastisch idee, een Hollandse variant van het Operahuis in Sydney.Helaas.Ik kan me voorstellen dat Rijkswaterstaat wel akoord zou willen gaan met het volgende idee. Maak midden in het Hop een kunstmatig, drijvend eiland. Met winkels, bars, restaurants etc,et. Van daaruit laat je stergewijs waterstraten ( op palen) lopen waaraan waterbungalows liggen. Hoef je niet het hele Hop te plempen, met risico’s voor de dijk en het daarachter gelegen land.

Reactie: (Forumvolger)
5-2-2010, 11:35
@ Gerard
De berekening van de voordelen die er te behalen zijn bij inpoldering van de Hoornse Hop hoeft niet door Ooms te worden gedaan. Uitgaande van die 60 hectare waar jij het over hebt en een vierkante meterprijs van 200 euro, dan hebben we het over een bedrag van 120 miljoen euro. Als de gemeente daarvan de helft wil benutten voor eigen gebruik dan resteert er dus aan opbrengst een bedrag van 60 miljoen euro. Met de door jou opgesomde besparingen ten aanzien van de werkzaamheden aan de Westerdijk en andere niet op te starten projecten hebben we het ook weer over tientallen miljoenen, waardoor de voorlopige netto-opbrengst al gauw zal uitkomen op 100 miljoen euro. Daar kun je een hele hoop van doen, maar ik ben benieuwd naar de berekeningen van Ooms.

Reactie: (gerard)
5-2-2010, 10:09
Laat Ooms dan ook kijken naar de besparing die behaald wordt doordat de Westerdijk niet meer opgehoogd hoeft te worden (de komende jaren niet, maar ook in de verdere toekomst niet).
En laat ze ook schatten hoeveel opbrengst er gehaald wordt met een intensieve bebouwing op de - naar ik schat - circa 60 hectare grond. En tot slot wat er bespaard wordt indien er elders rond de binnenstad minder grote parkeergarages gebouwd hoeven te worden.

Reactie: (Forumvolger)
5-2-2010, 09:49
De woordvoerder van Ooms zal zich dit weekend storten op een globale berekening voor de inpoldering van het Hoornse Hop. Zowel qua geld als qua tijdsduur.

Reactie: (gerard)
5-2-2010, 09:25
Voor de geïnteresseerde projectontwikkelaar: geef me een stand met wandelpromenade op strandniveau. Geef me een hooggelegen dijkboulevard met Zadvoortse allure, met hotels en uitgaansgelegenheden die tot diep in de nacht open zijn. En geef me een pier met een casino en kermisattracties zoals alleen de Britse zuidkust ze biedt.
Maak eens korte metten met het idee dat er in Hoorn nooit ergens voldoende potentie voor is. Weg met dat dorpse geneuzel. De 19e eeuw is nu toch echt voorbij in Hoorn.

Reactie: (gerard)
5-2-2010, 09:15
Zou het dan toch....

De nieuwe weg om de Hoppolder goed te ontsluiten lijkt er in ieder geval al te komen. Trek die Poort van Hoorn maar over de Westerdijk heen. Laat deze niet doodlopen op De Weel. Er loopt in Hoorn al genoeg dood.

Reactie: (Forumvolger)
4-2-2010, 14:01
Ik wist dat ik aan jou iets had Qwartje. Ik heb inmiddels contact gehad met iemand van het door jou zo vurig in het project gewenste bedrijf en daar zal weldra een vervolg op komen. Ik zal daar verslag van doen. Als je meer suggesties hebt, kom maar op en ik ga er werk van maken. Opdat het project van de grond komt.

Reactie: (Qwartje)
4-2-2010, 13:12
@Forumvolger

Dit schiet niet op, @Fovo. Het idee krijgt, gelijk een kogel in de flipperkast, af en toe een positieve oplawaai met een ‘ja maar’-staartje als pìnggg! Soms meldt zich een flipper die het als polderkolder bestempelt, met een angsthazig staartje als pònggg! En daar blijft het bij. Het plan komt zodoende niet uit de kast.

De flipperkogel zal een kikkerdriltje moeten worden. Dat beweegt zich aanvankelijk ook als een kogeltje met een staartje. Maar wèl in alle vrijheid, buiten de beperking van een kast. Langzaam maar zeker krijgt het handjes en voetjes. En een kopje dat kan kwaken, eten, ademen. Het gaat een eigen leven leiden. Als een opkikker.

Aan theoretisch draagvlak geen gebrek. @Fred noemt het een ‘goed plan’. @Ruud van Vliet roept ‘geweldig idee!’. @Gerard: ‘…lumineus idee’. @Insider mompelt instemmend over ‘…een idee dat zoveel mogelijkheden opent om veel van de huidige problemen structureel aan te pakken”. @Ex-Horinees: ‘…fantastisch idee’. @Frons: ‘…geweldig idee’. @Qwartje noemde het direct al ‘…een klompje goud binnen een kiepwagen aan flauwe kul’. En @Forumvolger blijft, als baarvader van het idee, uiteraard Hopvol gestemd.

Right on. Nu het woord aan de mannen van de praktijk. Ik noem er hier één: Jan-Dirk Ooms. Hoornaar. Grootmoefti binnen de bouwwereld, infrastructurele (kunst)werken, zandwinning en inpolderings-trajecten. Visionair die veertig jaar geleden al gewaagde van “Amersfoort aan Zee”, waarom hij recht hartelijk werd uitgelachen. No nonsense-denker met een giga netwerk. Ik zou uit zijn mond wel eens drie zinnen willen beluisteren met betrekking tot het plan ‘Hop Hoorn Hop’.

En zo zijn er nog wel enkele kanjers te bedenken wier visie hier van node is. Wanneer die zouden zijn over te halen tot het indienen van ‘n grofmazig businessplan van één A4-tje, gebaseerd op hun eigen vak- en ervarings-discipline, dan zou het kikkerdriltje handen en voeten hebben.

Heer Ooms… Gelezen? Kom er even in.





Reactie: (Forumvolger)
4-2-2010, 10:32
Ex-Horinees, alvast van harte welkom in de gemeente Hoorn. En dat je meedenkt over het project Hoornse Hop is al buitengewoon positief. Niet alleen maar gezeur over de kosten zoals @Frons, die reageert zoals z’n naam al doet vermoeden en die het project vergelijkt met Dubai wat werkelijk kant noch wal raakt, maar daadwerkelijk invulling geven en met oog voor de opbrengstenkant van het geheel en de grote betekenis van dit alles. Dààr zitten we op te wachten. Niet op mensen die alles voor zich uit willen schuiven, want daar hebben we er helaas teveel van.

Reactie: (Frons)
4-2-2010, 09:56
Een geweldig idee, maar daar zal het ook bij blijven. De kosten zullen tientallen miljoenen zijn ,zo niet nog veel meer (vergelijk het maar met de Palm Jumeirah in Dubai) terwijl er nog flink wat in de Bangert-Oosterpolder gebouwd moet worden en het gesteggel over de Hoornse Poort en nog vele andere bouwprojecten die al jaren in de planning staan blijft voortduren. Wie weet over een jaar of 30..

Reactie: (Ex-Hoorinees.)
4-2-2010, 09:40
Fantastisch idee, het mes snijdt in dit geval aan twee kanten.

Door de ruimte die je wint kan je Hoorn verprofessionaliseren door haar de boulevard en allure te geven die ze verdient.

Daarbij trek je met een project als deze nationaal, en wellicht zelfs internationaal de aandacht waardoor mogelijke investeerders in vastgoed en retailers geprikkeld worden.

Denk hierbij aan een modern Pathe theater, de eerste vestiging van Carrefour in Nederlands of een kartbaan voor de jeugd.

Ik volg het nieuws op de voet, ikzelf ben in 2000 verhuisd naar Rotterdam en ben van plan binnen enkele jaren weer iets leuks te kopen in Hoorn.

Gewoon doorzetten dit plan, als ze een beetje kunnen rekenen zien ze dat je de kosten van het dempen met de huidige grondprijzen zo terug verdient. Perfecte investering dus, ook op de lange termijn.




Reactie: (The insider)
3-2-2010, 15:03
Dit idee is wat mij betreft (en andere politici ook, helaas geen meerderheid in de raad) een idee dat zoveel mogelijkheden opent om veel van de huidige problemen structureel aan te pakken... Alleen ontbreekt het in de lokale Hoornse politiek aan moed om een dergelijk plan ook daadwerkelijk aan te pakken.... Het is dan ook geen nieuw idee.... het is al vele malen gesneuveld in lokaal geneuzel...

Reactie: (Forumvolger)
3-2-2010, 11:04
Om dit plan naar voren te schuiven hebben we een dynamische en sprankelende persoonlijkheid nodig. Daartoe reken ik mezelf in ieder geval niet. Mij ontbreekt ook de tijd, de macht en de capaciteiten. Ik hoop dat naar aanleiding van de aanstaande publicatie in de komende Zondagskrant er iemand zal opstaan die die kwaliteiten wel in zich herbergt. Met jeugdig elan, lef en doorzettingsvermogen. En ik reken zeker ook op de kwaliteiten van Qwartje. Iemand die met de pen (het toetsenbord) kanalen kan aanboren en dingen in gang weet te zetten. En de zaken op scherp weet te zetten. Zonder daarbij, wat mij betreft, op de man te spelen. Ik ben buitengewoon benieuwd wat er nog uit voort gaat komen. En omdat het mijn aard nu eenmaal is blijf ik positief.

Reactie: (gerard)
3-2-2010, 09:26
Ach, er zijn meer lumineuze ideeën die de politiek niet op durft te pakken. Veel inwoners zijn er voorstander van Hollandia te verplaatsen, de Vluchthaven weer zijn oude omvang te geven en er wat horeca en woningen omheen te bouwen, en verder vooral het Julianapark mooi aan te laten sluiten. Helaas, op het stadhuis durft niemand dat aan.

Een jaar of 15 geleden was er een fraai plan voor een recreatie-eiland voor de kust van de Hulk. Dat is uiteindelijk ook gestrand om gebrek aan lef en geld (vooral de rol van D66 was toen erg bijzonder - in negatieve zin).

En er zijn al vaker mensen geweest met voorstellen voor herstel van de middeleeuwse dijk van het West naar Schardam. Of de latere dijk van de Rode Steen naar de Galgenbocht. Of aanleg van de havendammen richting de schouwburg zoals die in de Gouden eeuw ook bestonden.

Wie even op internet rondzoekt, komt tal zelfs plannen uit de 19e eeuw tegen om het Hoornse Hop in te polderen.

Maar Hoorn durft niets, angst voor de stem des volks. Die weegt zwaarder dan het algemeen belang. Zelfs de eilanden die de provincie in de visie op het Markermeer in het Hoornse Hop ingetekend had, zijn weggehoond. Niet door de politiek, maar door de conservatieve inwoners. Daarvan waren er op Hoorngids ook velen rond.


Reactie: (Qwartje)
3-2-2010, 05:05
@Fovo

Wanneer je, my dear Fov, schaakbreinen als die van Mutter en Van Vliet in al hun ja-knikkende rust hebt ingepolderd ben je redelijk onderweg.

Hoe nu verder?

Voorop gesteld: het plan ‘Hoorns Hop in Blije Dagen’ is even briljant en simpel als de paperclip. Het zal evenwel niet worden opgepakt door plaatselijke politieke partijen. Die blijven in den bloede hufterig. Durven geen visionaire weg in te slaan omdat ze denken dat ‘hun’ kiezers dat ook niet durven.

Fout.

De van god gegeven, door Zuiderzee en IJsselmeer gepekelde en gespaarde Horinees, die de Hoornse Hop van z’n leven never nooit zou opgeven, die Horinees heeft inmiddels achterkleinkinderen. Die kijken, met respect voor alles van gisteren, naar het mooie van morgen. Zij zijn De Clan van het geweten van Hoorn. Hun instemming telt. En in hun midden huist de voorman van de Hop Polder.

Hij is er. Zijn naam staat al gebeiteld achter de zwijgende voorhoofden van het komende volk. Als hij “ja” zegt tegen jouw Hop Polder, dan zegt Hoorn “ja”. Dan waait de wind des volks het water droog. Anders niet.

We hebben het over de Vijfde Macht. Geen enkele politieke partij heeft daar vat op en weet daar raad mee. Het is even onvoorspelbaar als machtig. Als een mist die alle doorgang plots belemmert. Of niet.

Ik doe een goed woordje voor je.






Reactie: (ruud van Vliet)
3-2-2010, 00:33
wat een geweldig idee!
maar waarom dan niet gelijk een mega grote parkeer garage eronder bouwen?
dat plan is ooit een jaar of 20 door een andere van Vliet geopperd, en het zou allang winst hebben opgebracht nu... ach ik vrees dat ook dit idee wel zal stranden op lef, inzicht, en doorzettings vermogen...zoals veel dingen in deze stad steeds weer op niets uitlopen. Maar ik ben wel weer blij dat sommigen van ons tenminste nog dromen hebben! goh wat een gaaf plan ik ga slapen en misschien wel dromen van een vooruitstrevende periode na maart....

Reactie: (Forumvolger)
2-2-2010, 22:29
Voor wat betreft de burgervader of burgermoeder heb ik eigenlijk toch wel een voorkeur: Paul Rosenmöller. Als we met z’n allen heel hard gaan roepen dat Paul hier moet komen om orde op zaken te stellen, dan zal het nog gaan gebeuren ook. Persoonlijk laat ik me daarbij niet leiden door politieke voorkeuren, maar puur en alleen door de persoon zelf. Rosenmöller is wat mij betreft een man van de daad. Met lef, bestuurlijk inzicht en andere kwaliteiten. En alhoewel hij de politieke arena heeft verlaten en er dus het een en ander dient te gebeuren in wervende zin, zou het mij veel goed doen als iemand van zijn kaliber leiding gaat geven aan de gemeente Hoorn. Met een klemmend beroep op hem van de voltallige gemeente Hoorn zal hij als voormalig Noordhollander hopelijk zijn ja-woord geven. En pas dan, echt niet eerder, gaat het nog eens wat worden in Hoorn.

Reactie: (martin mutter)
2-2-2010, 21:56
@Forumvolger, dat is dan duidelijk. Hopen dat de opvolger(nadat de huidige is gevlucht naar den haag of opgestapt als hij zijn zin niet krijgt na 3 mrt) meer verantwoording van de raad krijgt dan alleen maar horeca pesten.Misschien dat Qwartje vanavond laat nog op een helder idee komt.

Reactie: (Forumvolger)
2-2-2010, 21:54
Natuurlijk mag je reageren zoals je zelf wilt Rich. Maar als je reageert is het verstandiger, niet meer dan dat, om duidelijk te maken wàt er volgens jou niet deugt aan een bepaald plan. Zou dat kenne?

Reactie: (rich)
2-2-2010, 21:25
Qwartje ik mag reageren hoe of wat ik zelf wil

Reactie: (Forumvolger)
2-2-2010, 21:16
Om dit soort projecten te kunnen ’mannen’ hebben we echte mannen of echte vrouwen nodig. Geen types dus die achteroverleunend op de winkel passen, maar die ervoor zorgen dat de winkel als een tierelier draait. Dat de onderneming gezond is. Dat het personeel tevreden is. Dat de klanten tevreden zijn. En dat hoognodige uitbreidingen worden gerealiseerd op een kordate en verstandige manier. Geen angstig type. Geen twijfelaar. De vraag rijst dan uiteraard of de gemeente Hoorn zo’n persoonlijkheid kan voortbrengen. Maar laat er wel duidelijkheid over bestaan: zo’n persoon hebben we wel nodig. Man of vrouw, dat maakt niet uit. Ik zou als echte en oprechte Horinees wensen, dat we eens iemand aan de leiding hadden van onze mooie stad, die in staat is om ook echt leiding te geven. Geen slapjanus dus. Geen roomboterbabbelaar. Een recht voor z’n raap type, die het aankan een stad met zoveel inwoners te leiden. En om maar even bij dit onderwerp te blijven: iemand die niet alleen bruggen kan slaan, maar ook dijken kan bouwen.

Reactie: (martin mutter)
2-2-2010, 20:48
Moet ze iets kunnen? of alleen op de winkel passen @forumvolger.

Reactie: (Forumvolger)
2-2-2010, 19:34
Martin, misschien moeten we dan maar meer vrouwen aan de macht helpen. Zijn we van dat klotenprobleem verlost. Suggesties?

Reactie: (martin mutter)
2-2-2010, 19:28
Forumvolger, ik ben het niet met de burgemeester eens maar ballen heeft ie wel, helaas geen kloten.

Reactie: (Forumvolger)
2-2-2010, 18:44
Zoals Jeroen in zijn reactie al aangaf: "Dit is een fantastisch plan". Het is nu alleen zaak, dat iemand van het kaliber Lely zich op deze inpoldering gaat storten. Ook ik heb geen groot vertrouwen in de bestuurskundige kwaliteiten van de gemeente Hoorn. Die mening deel ik dus met @Een Horinees. Ikzelf ben echter ook een geboren en getogen Horinees en ik ben er wel degelijk van overtuigd dat er met het realiseren van dit project iets groots wordt verricht, waar uiteindelijk alle Horinezen buitengewoon gelukkig mee zullen zijn. Voorwaarde is wel, dat het wordt opgepikt door mensen die de draagkracht van zo’n inpoldering ook aankunnen. Dàt zal het grootste struikelblok zijn. Maar als de huidige burgemeester ballen heeft, dan durft ie het plan in ogenschouw te nemen, teneinde niet alleen ruimte te creeren voor uiteenlopende projecten, maar ook voor de Hoornse bevolking. Want wat is er concreet op tegen?

Reactie: (Qwartje)
2-2-2010, 18:29
@Rich


Poor comment, Rich.

Reactie: (rich)
2-2-2010, 18:16
kennen ze niet gelijk dat hele markermeer en ijselmeer dicht gooien wat een onzin

Reactie: (Qwartje)
2-2-2010, 17:29
@Een Horinees

Kijk even naar de artist’s impression, @Horinees. Er blijft nog een hele hoop Hop over.

Reactie: (Een Horinees)
2-2-2010, 17:25
Onze gemeente kan niet eens op korte termijn een een gat opvullen op de westerdijk (voormalig theater),een bioscoop en een discotheek ,de holenweg (supermarkt en huizen)realiseren. De van Aalstweg Keernzijde is een bende laat ze eerst dat maar eens opknappen i.p.v. het mooie hop te verkloten.

Reactie: (Ted)
2-2-2010, 17:25
Is nog betaalbaar ook,wanneer je er een casino neerzet.
Goed plan.

Reactie: (Forumvolger)
2-2-2010, 15:34
Natuurlijk is dit een geweldig plan. Hier zit in feite iedereen op te wachten. Ik ben uitermate benieuwd naar inhoudelijke reacties. Mensen die slechts in staat zijn tot het kunnen roepen "Ik ben tegen" kunnen zich de ’moeite’ van het reageren besparen.

Reactie: (Qwartje)
2-2-2010, 15:20
@Horinees

Ik mis uw argumenten, heer @Horinees.

Reactie: (Een Horinees)
2-2-2010, 14:58
Kunnen ze de "creatieve geesten" die dit idioote plan bedacht hebben niet in het Hop dumpen?
Of is dit een vervroegde 1 April grap?

Reactie: (jan)
2-2-2010, 09:56
misschien handig om eerst de gebowde woningen te verkopen in de bangert=oosterpolder alvorens groter te willen worden, wat overigens de wens van de burgemeester is en niet van de inwoners, moet de burgemeester niet de wensen van de inwoners behartigen of van de landelijke politiek.......

Reactie: (Qwartje)
2-2-2010, 02:29
@Harry Hofland

Kijk! Dit plan komt me bekend voor. Harry… Hallo… Ben jij wellicht @Forumvolger? Want die begon hiermee onder het topic ‘Burgemeester Hoorn: Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Hoorn moeten fuseren’ de dato 22-01-2010 | 15:30:00
Samen hebben @Forumvolger en @Qwartje het hele idee vervolgens ‘doorgereageerd’. Het begon als volgt.

Forumvolger 23-1-2010 15:30:33
Als we nou een dijk maken van de Galgenbocht naar het Visserseiland dan krijgen we de Hoornse Hop polder. Op die plek kunnen we alles realiseren wat we maar willen. Hoeven we het ook nooit meer te hebben over een onduidelijk niet benoemd strandje bij de Grote Waal, de Westerdijk wordt heringericht, de ontsluiting van de binnenstad kan worden gereguleerd, het havenkwartier wordt normaal bereikbaar na aanvullende maatregelen en tegen de tijd dat dit alles op papier staat hebben we inmiddels een burgemeester zonder grootheidswaanzin en mèt gevoel voor Hoorn, waarmee we tot 2 uur ’s nachts in de niet-rookvrije kroeg een borrel kunnen drinken. Het kan zo simpel zijn allemaal.
Et cetera…

Qwartje 23-1-2010 19:31:48
@Fovo @Mamu

Haal een kiepwagen flauwe kul door de zeef, en je houdt altijd wel ‘n paar klompjes goud over. @Fovo’s ongetwijfeld mailig bedoelde aanbeveling tot het inpolderen van het Hop lijkt in feite zo gek nog niet. Met behoud van drie tot vier binnenmeertjes krijg je een Dubai-achtige vlakte waarop heel veel kan worden gerealiseerd. Robin en Hoying van Madame Chueng zullen er als de sodemieter een Japans geisha-café openen, genaamd Hop Saké. @Mamu (= Martin Mutter) laat dat nooit over zijn kant gaan, en plempt er terstond een broertje neer van zijn Amsterdamse bierbrouwerij ‘De Bekeerde Suster’. Naam: ‘De Stoute Broeder’. Maar dat zijn elementen van een inventieve finishing touch.

Allereerst kan het hele megalomane Blauwe Berg-plan van de kaart worden gegumd. Alles wat de deplorabele chaoten op die qudtplek in gedachten hebben kan in de polder ‘Op Hop van Zegen’ worden neergezet. Laagbouw, zodat de Sterflats hun skyline-status behouden.
Et cetera…

In de samenspraak die volgde kreeg het idee steeds meer handen en voeten. En ziehier: nu is het uitgegroeid tot een serieus te nemen voorstel. Welke politieke fractie neemt het voortouw? VOCH, wakker? Tonnaer, zout er over of zand?


Reactie: (Jeroen)
2-2-2010, 00:29
Dit plan is fantastisch. Hoewel de realisatie van bepaalde uitgaansgelegenheden langer op zich zal laten wachten omdat er voor een polderproject een jarenlang traject moet worden opgestart waarin allerlei procedures moeten worden gevolgd, is het zeker de moeite van het overwegen waard. Een bioscoop zal sowieso op de Vale Hen kunnen, maar discotheken zullen meer in dit poldertje ingebed kunnen worden.
Wat er staat: laag houden om de skyline niet te blokkeren, maar dan wel heel dense bebouwen om er zoveel mogelijk uit te slepen.

Aan de andere kant: als Hoorn opnieuw kon worden ingedeeld, dan zou er zóveel ruimte gewonnen kunnen worden dat we niet eens zo’n polder nodig zouden hebben. Maar helaas, dat kan niet.

GroenLinks: jullie zijn hier zeker tegen?