Oud-wethouders kosten Hoorn nu al zo’n ton per jaar

11-2-2010

HOORN – Oud-wethouders kosten Hoorn nu al zo’n ton per jaar. Hoorngids.nl beschikt over de gegevens die dat duidelijk maken. Van 2006 tot en met 2009 (vier jaren) kostte vier oud-wethouders onze gemeente samen € 401.761,- aan Wachtgeld. Het betreft de voormalige Hoornse wethouders Hansen (VVD) (€ 19.612,- in 2006), Helling (D66) (€ 105.558,- in 4 jaar), Schaper (PvdA) (€ 137.617,- in 4 jaar) en Tonnaer (PvdA, nu Fractie Tonnaer) (138.972,- in 4 jaar). De komende jaren moet met nog hogere kosten rekening worden gehouden omdat in ieder geval 3 wethouders na de verkiezingen in maart stoppen en oud-wethouder Schaper nog tot 2016 recht op Wachtgeld heeft.

Bovengenoemde bedragen zijn de werkgeverskosten voor de gemeente! Dus niet wat de oud-wethouders ontvingen!
De oud-wethouders Helling en Tonnaer hebben nog tot 6 april van dit jaar (2010) recht op Wachtgeld. Voormalig wethouder Hansen maakte alleen in 2006 gedurende 7 maanden gebruik van de regeling omdat hij wethouder in Alkmaar werd en toen daar een voortijdig einde aan kwam in april 2008 werd hij directeur van Blue Hands en startte zijn eigen adviesbureau. Oud-wethouder Van der Maat, die een jaar geleden noodgedwongen opstapte nadat zijn partij VOCHoorn uit het College was gegaan, was al 65 jaar en ging de APPA (algemene pensioenwet politieke ambtsdragers) in.

Als wethouders stoppen met werken hebben ze recht op zogenaamd Wachtgeld. In afwachting van ander werk of een pensioen krijgen zij in het 1e jaar 80 % van het laatst verdiende loon en voor de resterende jaren 70 %. Geen slechte regeling zult u denken, maar politici lopen wel veel risico: Er zijn niet altijd terugkeermogelijkheden in oude baan en de kans om onverwacht hun functie te verliezen is redelijk groot. Eventuele neveninkomsten worden overigens verrekend met de wachtgelduitkering.

Hoorn is niet de enige gemeente waar voormalig bestuurders veel geld kosten. Amsterdam heeft bijvoorbeeld het afgelopen jaar ruim anderhalf miljoen euro uitgegeven aan wachtgeld voor oud-politici.

Reacties
Reactie: (Anna)
21-2-2010, 19:21
@ Frits, ja geweldig hé? dat is zo typisch PvdA, als het niet zo erg was zou ik er hartelijk om moeten lachen. Maar ik vind het om te huilen en weet je er zijn mensen die al die flauwe kul van de grootste zakkenvullers in Hoorn, ja PvdA, nog geloven ook.
En dat @ Frits maakt mij nog droeviger!

Reactie: (Frits)
21-2-2010, 18:55
Vandaag in Zondagskrant advertentie van PvdA: Waarom Jaap Schaper PvdA stemt.
"Ik stem op de PvdA omdat de PvdA garant staat voor een uitstekend voorzieningenniveau."

En Dick Louwman in zijn advertentie: "We handelen nog steeds in de geest van Drees. Daarom!"

Nu snap ik die wachtgeldregelingen...

Reactie: (Dirk de Vries)
12-2-2010, 21:45
De PvdA en CDA willen dat we tot 67 jaar door werken en zij geven dus verkeerde voorbeeld?

Reactie: (Jaap Groen te Blokker)
11-2-2010, 23:27
Jaap Schaper (PvdA)was een goede bestuurder maar kennelijk een slechte werknemer want hij geniet reeds vanaf 2oo2 van zijn riante wachtgeldregeling. En dat zal hij wel tot 2016 volhouden! Toch....!? Dus : Links lullen en rechts vullen! Waarom neemt hij geen voorbeeld aan onze liberale vriend Hansen: handen uit de mouwen, poten in de klei en voor je eigen inkomen zorgen!

Reactie: (horinees)
11-2-2010, 23:02
Goede voorbeelden van Ruud. :-)
Ik kan mij daar iig wel in vinden.

Reactie: (ruud van Vliet)
11-2-2010, 22:45
Ik zal proberen lief te blijven voor de vertrekkende wethouders... maar risico om je baan te verliezen?
hoe bedoel je risico? dan krijg je toch dat wachtgeld? er is dus geen risico!
anders dan (bijvoorbeeld) ondernemers die bij een faillissement gewoon de bijstand in donderen, hoe zuur, als een ondernemer door toedoen van bijvoorbeeld de vernieuwde sluitingstijden in de horeca failliet gaat...een regel bedacht door (bijvoorbeeld) incapabele wethouders.
Ik denk dat het wel te verklaren is dat men zo graag op het pluche wil blijven, niet vanwege het pluche , maar (bijvoorbeeld) het wachtgeld.....ik zeg steeds (bijvoorbeeld) anders haalt de redactie mijn reactie weer weg...(bijvoorbeeld)

Reactie: (kees boots)
11-2-2010, 21:53
Het zal best dat een wethouder gauw zijn functie kan verliezen of geen kans meer krijgt om nogmaals wethouder te worden, maar hoe is het in het bedrijfsleven volgens mij dito hetzelfde met het verschil dat een wethouder zelf kan opstappen met behoud van en een uitvoerder of bedrijfsleider kan dit ook maar moet dan wel op een stokje bijten want deze krijgt niets en moet ook maar afwachten of een ander bedrijf in hem of haar geintereseert is.

Reactie: (horinees)
11-2-2010, 21:08
Huh? Is toch best nog wel een redelijke reactie -van iemand (MM) die alleen maar tegenwerking ontvangt. Jammer dat die bedragen zo hoog zijn, maar dat is kennelijk de norm. Ook jammer dat dit soort bedragen los staan van hetgeen men eigenlijk binnen de afspraken realiseert voor de maatschappij. Dat zou een enorme verbetering zijn voor meer vertrouwen, betrokkenheid en respect vanuit burgers.

Reactie: (martin mutter)
11-2-2010, 14:37
Kijk hier de ware redenen van het horeca pesten in de binnenstad wordt steeds duidelijker. Toch een mooi afscheidsgeschenk van de pvda cda en groen links.

Reactie: (redactie)
11-2-2010, 14:29
Reacties op deze site dienen fatsoenlijk te zijn! Anders worden zij verwijderd. Zie voor alle regels voor Reacties onze pagina Colofon.