Driekwart van jongeren drinkt alcohol voor het uitgaan

12-2-2010

HOORN - Tachtig procent van de jongeren tussen de 16 en 23 in noordelijk Noord-Holland gaat minstens een keer per maand uit, vrijwel altijd in  het weekeinde. Driekwart van de jongeren drinkt ‘soms, regelmatig of vaak’ alcohol voor het uitgaan. Dat gebeurt meestal thuis of bij vrienden. Bijna eenderde van de jongeren heeft voor het uitgaan al meer dan vijf glazen alcohol op. Hoe later er wordt uitgegaan, hoe meer er wordt ingedronken: bijna 60 procent van de mensen die na middernacht uitgaan, heeft ingedronken.

Dit blijkt uit het onderzoek Nulmeting wijziging toegangstijden van I&O Research onder de inwoners van West-Friesland, Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland in december 2009.

Aan het on line onderzoek deden ruim 2.200 inwoners uit noordelijk Noord-Holland mee. Met dit onderzoek willen de Noord-Hollandse gemeenten de effecten kunnen meten van  het vervroegen van de toegangstijden: de tijd waarop het uitgaanspubliek uiterlijk bij de horeca binnen moeten zijn. In West-Friesland zijn die tijden per 1 januari 2010 vervroegd naar 24.00 uur. Andere gemeenten in Noord-Holland-Noord, zoals Schagen en Heerhugowaard zijn van plan in de loop van 2010 de toegangstijden te vervroegen.
Voor het onderzoek is bovendien een telefonische enquête gehouden onder de horeca. Daaraan hebben 170 horecaondernemers meegewerkt.
In december 2010 wordt het onderzoek herhaald om de effecten van de maatregel te kunnen meten.

Uitgaansgedrag
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren van 16 tot en met 23 jaar vaker uitgaan dan ouderen. Tachtig procent gaat minstens een keer per maand uit en 30 procent minstens een keer per week. Jongeren gaan vooral in het weekeinde uit. De meeste inwoners van Noord-Holland Noord gaan in hun eigen woonplaats uit. Dit geldt vooral voor de steden Alkmaar, Den Helder, Schagen, Hoorn en Enkhuizen. Inwoners van kleinere plaatsen trekken naar de stad. Populaire plaatsen om uit te gaan zijn Alkmaar, Amsterdam en Schagen. Inwoners van West-Friesland gaan vooral uit in Amsterdam, Hoorn, Alkmaar, Medemblik en Enkhuizen.

Uitgaanstijden
Jongeren gaan later uit en komen ook later thuis. Een kwart van de jongeren tot 24 jaar komt pas na middernacht in de horeca: in Schagen en West-Friesland is dit ruim eenderde. Vrijwel alle horecabezoekers van 35 jaar en ouder zijn voor 23.00 uur binnen.
Jongeren komen na het stappen ook later thuis: 60 procent komt pas na drie-en thuis. West-Friese jongeren gaan niet alleen later uit, maar komen ook later weer thuis.

Vermoeid
De onderzoekers hebben het uitgaanspubliek gevraagd naar de (negatieve) gevolgen van het uitgaan. Vermoeidheid of niet helemaal fit zijn is het belangrijkste gevolg. Van de jongeren tot 23 jaar heeft meer dan eenderde daar last van. Bij de 24- tot 34-jarigen is ruim een kwart na het uitgaan moe of niet helemaal fit.

Alcoholconsumptie
Drie op de vier jongeren tussen de 16 en 23 jaar drinken voor het uitgaan alcohol. Hoe later er wordt uitgegaan, hoe vaker er wordt ingedronken. Van alle uitgaanders die na middernacht een café of disco binnenkomen, heeft 60 procent gedronken. Het indrinken gebeurt meestal thuis of bij vrienden. Jongeren drinken ook in een jongerencentrum, buurthuis of sportkantine (12 procent)
Van de 16- 23-jarigen heeft ruim eenderde drie tot vier glazen op, eenvijfde vijf tot zes glazen. In West-Friesland wordt gemiddeld voor het uitgaan aanzienlijk meer gedronken dan in de rest van Noord-Holland. De helft heeft drie tot vier glazen of meer op. Het percentage nadrinkers in West-Friesland en Schagen daarentegen is met 13 procent duidelijker lager dan in de rest van Noord-Holland Noord (gemiddeld 17 procent)

Overlast
Vier van de tien inwoners van Noord-Holland Noord ervaren wel eens overlast van het uitgaanspubliek. Bij de overlast onder niet-uitgaanders gaat het meestal om lawaai (90 procent) en vernielingen (bijna 75 procent). Uitgaanders hebben daar ook het meeste last van, maar in iets mindere mate. Uitgaanders hebben in vergelijking met niet-uitgaanders wel vaker te maken met intimidatie (eenderde) en geweld (bijna een kwart).

Horecaondernemers
Uit het onderzoek onder horecaondernemers blijkt dat eenderde al een toegangstijd hanteerde, voordat de gemeente deze als regel invoerde. Bij de cafés en discotheken was die in december meestal tussen 02.00 en 04.00 uur ’s nachts. De overgrote meerderheid (90 procent) was in december 2009 tevreden met de toen geldende tijden. De grootste drukte in cafés  en discotheken is tussen 23.00 en 01.00 uur.
Horecaondernemers noemen vernielingen en agressief gedrag van het uitgaanspubliek als de meest voorkomende vorm van overlast. Verder ervaart een deel van ondernemers last van lawaai van uitgaanders die op straat bij hun zaak blijven hangen.

In het onderzoek is de horeca verder gevraagd naar hun omzet. Ruim de helft van de ondervraagde cafés en discotheken had in 2009 te maken met een dalende omzet; ruim eenvijfde sprak van een gestegen omzet. Gemiddeld geven uitgaanders 38 euro per avond uit. De jongste groep besteedt het minst, namelijk gemiddeld 28 euro.

Reacties
Reactie: (Sebas)
12-2-2011, 11:49
Grappig, door de `dronken´ reactie van Sanne - Xanne staat dit item weer in de lijst van actuele berichten. Goed om er even aan herinnerd te worden dat er wel een soort NULmeting was voor het alcoholproject en de effecten van de avondklok. Let op deze zin:

In december 2010 wordt het onderzoek herhaald om de effecten van de maatregel te kunnen meten.

Raadsleden van Hoorn en andere WF-gemeenten: hebben jullie de onderzoeksresultaten al te zien gekregen? Gewoon maar even een vraag, ook namens de Hoornse Horeca.

Reactie: (sanne)
12-2-2011, 11:19
ja is wel goed maar hoe heet dat drankje
xanne
ps ik ben34 en ik heb al ge drobjenbvrfd

Reactie: (Oberon)
13-2-2010, 08:48
@nomen nescio, ik denk dat als Danny Rotterdam zegt hij dat ook wel zal bedoelen.. Jij als in Hoorn wonenende geboren A’dommer zal dat toch moeten weten. ;)

Ik sluit me verder helemaal aan bij het betoog van Danny, teveel van hetzelfde en geen mogelijkheid/medewerking om eens een ander concept te proberen want dan staan al die azijnpissende binnenstadbewoners op hun achterste benen. ]

Er was niets voor de jeugd, er is niets voor de jeugd en er zal ook niets voor de jeugd komen want het nieuweste, en hopelijk laatste, prestige object van Hr. van E.

Die heeft samen met dit koppeltje nietsnutten onze mooie en ooit eens heel gezellige stad behoorlijk naar de knoppen helopen.. Daar krijgen wij nu en in de toekomst de rekening nog wel voor gepresenteerd. Onder Jansens uit het dal van Art. 12 gemeente vandaan gekropen maar met het huidige beleid worden we straks Art. 11..

Reactie: (Nomen Nescio)
13-2-2010, 01:22
Welaan Q@Danny: Komendenacht gaat Tonnaer met een aantal kandidaten op ’’kroegentocht’’. En ik neem, als Amsteedammer van geboote, aan, dat je met Rotterdam Amsterdam bedoelt!
Zonder BOB kan je dan in ieder geval van CS met de Arriva-nachtbus
weer in Hoorn komen!

Reactie: (danny)
12-2-2010, 23:59
Misschien heeft het te maken met het feit dat uitgaan in Hoorn gewoon niet leuk is. Allemaal dezelfde kroegen, geen diversiteit, geen bios, geen disco. Ik spreek heel veel jongeren die liever de auto naar R’dam pakken dan in Hoorn uitgaan. Denk overigens dat als de horeca zelf eens zou investeren om mensen te trekken en de prijzen te verlagen, het én eerder én langer volzit. creeer een disco en bioscoop in de Binnenstad. We hadden al een (in de brand, uit de brand)bioscoop. Gek genoeg was het toen drukker en gezelliger in Hoorn. Misschien moeten de zakkenvullende opkopers van horecapanden eens na gaan denken dat de huidige sfeer door hun eenheidsworsterige kroegen zou kunnen komen.
Echter het eeuwige gepraat over veiligheid, zonnecollectoren en kan mijn hond nog wel rustig plassen, zorgt ervoor dat de jeugd niets leukers te doen heeft dan de binnenstad te slopen. denk na, overleg kort en ONDERNEEM!! dit geldt voor de raad en voor de kroegbazen overigens.

Reactie: (gerard)
12-2-2010, 14:59
Eh, is dit al niet een goede basis voor een evaluatie?

De jongere in West-Friesland gaat (ging) later uit dan gemiddeld. Er werd daardoor meer ingedrinken maar minder nagedronken dan gemiddeld.
Aanpassing van de toegangstijd zal ertoe leiden dat de Westfriese jongere gaat lijken op de gemiddelde Noord-Hollandse jongere: eerder op pad, minder indrinken, meer nadrinken. Maar dat is dus geen lager alcoholgebruik!

Voor 35+’ers maakt de maatregel blijkbaar weinig uit, want die is toch al voor twaalven binnen.