PvdA: ”Gezondheid van de jeugd gaat vóór horecabelangen”

14-2-2010

HOORN -De PvdA-Hoorn wil alcoholmisbruik onder jeugd en jongeren tegengaan. De gezondheid van onze jeugd gaat daarbij vóór horecabelangen. Tussen 15 februari en 19 februari gaan gemeenteraadsleden van de PvdA-Hoorn bij de Hoornse basisscholen in gesprek met ouders over jeugd en alcohol.

Aanpak alcoholmisbruik onder jeugd hard nodig
De PvdA-Hoorn wil alcoholmisbruik onder jeugd en jongeren tegengaan, omdat Westfriesland één van de regio’s is met het hoogste alcoholgebruik in West-Europa. 43 % van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar is een zware alcoholgebruiker. Dit leidt tot slechtere schoolprestaties, hersenbeschadiging, verslaving op latere leeftijd, ongevallen en overlast

Wat doet de PvdA-Hoorn aan alcoholmisbruik?
Jongeren drinken thuis, op straat, in de sportkantines, in zuipketen en in de horeca. De PvdA-Hoorn staat daarom voor een brede aanpak. Dat betekent voorlichting aan ouders en jongeren, leeftijdscontrole in supermarkt en horeca door mystery guests, lik op stuk bij drinken onder de 16 jaar op straat, uitsterven zuipketen, afspraken met sportverenigingen, steun aan de alcoholpoli in Hoorn en het instellen van een toegangsuur van 24.00 uur in de horeca.

Toegangstijd van 24.00 uur beperkt indrinken
De PvdA-Hoorn is voorstander van het nieuwe toegangsuur van 24.00 uur in de horeca. Uit onderzoek blijkt namelijk, dat hiermee de tijd om in te drinken en het totale alcoholgebruik door jongeren afneemt. Wij vinden eerder uitgaan bovendien even gezellig. De gezondheid van onze jeugd gaat voor horecabelangen.

Reacties
Reactie: (Sarah)
16-2-2010, 13:53
Zo meneer Van Boven dat heeft @ Robbie "mooi zegt" steek dat maar in uw SP zak.
Doeiiiiiiiiiii

Reactie: (robbie)
16-2-2010, 13:43
Beste meneer van Boven,
Attitude verandering( dus minder of niet drinken) bereik je niet met publiekscampagnes a la Postbus 51.Weggegooid geld en helemaal wanneer je schokkende beelden laat zien. Die staan binnen de kortste keren, niet ter lering wel ter vermaak, op You Tube.
Een attitude kun je veranderen via 1 op 1 communicatie ( ouders/opvoeders)of groepscommunicatie(school of vriendengroep).Verder zet ik mijn hevige vraagtekens bij uw opmerking: "waardoor wij als Westfriezen de oneerbare titel van meestdrinkende jeugd van Europa kwijtraken".Dat onderzoek heb ik ook gelezen, maar zoals elk onderzoek wantrouw het en onderzoek het kritisch. Want: de betaler bepaalt. Daarvoor hoeven we alleen maar te kijken naar de Nobelprijs voor de Vrede van een paar jaar terug: het IPCC!
DE jeugd waarop u doelt drinkt voor 90% bier, de rest is witte wijn en baco’s.
In 2004 ( bron Google, onder het kopje bierconsumptie) werd er in Nederland per hoofd van de bevolking 77,9 liter bier gedronken.We kwamen hiermee in Europa op de 11e plaats. Na Tjechie, Duitsland, Oostenrijk, het Ver. Koninkrijk,Belgie, Denemarken,Finland, Ierland, Litouwen en Portugal.
Denkt u nu dat de jeugd in bijv. Beieren of de Algarve of Vlaanderen et,etc minder drinkt dan onze West-Friese jeugd? Kom,kom.

Reactie: (Sarah)
15-2-2010, 23:38
@ Qwartje, samen naar meneer van hier Boven gaan? Eerlijk gezegd ben ik ook zoooooo bang geworden, nee dat durf ik niet, zit nu al te schudden van angst.

Reactie: (Qwartje)
15-2-2010, 19:30
@Sarah

Oe! Sarah! Ik stop er mee. Bart is boos. We moeten ‘eens langs komen’. Van Boven gaat ons van onderen geven. Elke campagne-voerende fractie komt bij de mensen langs, maar hier moeten de mensen bij de SP langs komen. O ja: ze zijn natuurlijk geen fractie… Dat zal het zijn.

O, o, o. Wat ben ik bang. Wat zàl ik er van langs krijgen. Zullen we samen gaan?

Reactie: (Bart van Boven)
15-2-2010, 19:19
@Qwartje en @Sarah

Over de Toon gesproken...Wie brult er nu hier op dit forum (en een aantal andere) jullie of ik?

Maar als jullie meer willen weten over de SP Hoorn, kom eens langs zou ik zeggen, mijn gegevens staan op de lokale site van de SP.

Misschien kunnen we dan eens, zonder op de man te spelen, praten in plaats van brullen...!

Reactie: (Qwartje)
15-2-2010, 19:17
@Sarah @Nomnes

Zullen we heel even wachten, @Sarah? Benefit of the doubt? Het kan zijn dat de Hoornse Es Patjepeeërtjes vanuit de Haagse tipi het 80/20-adagium is voorgehouden. "Begin zo laat mogelijk met jullie campagne, want 80% van de kiezers vergeet binnen de kortste keren wat je allemaal beweert en belooft. En die 20% onthouders keert zich misschien tegen je."

Toegegeven: ze zijn (te) laat. Maar wellicht komen ze de komende 15 dagen nog ergens mee. Meteen je huig goed verneembaar en afkeurend in trilling brengen lijkt een beetje haras (jij achterstevoren). Toch?

Heb dank voor de reminder, @Nomnes. Was inderdaad in een verkeerd kluisje van mijn memorie beland.



Reactie: (Nomen Nescio)
15-2-2010, 18:48
Maar meneer @Qwartje, blijkbaar hebt U "even" niet opgelet. Dat kan trouwens de beste overkomen.
er is een raadsvoorstel angenomen (met VVD tegen) er 35 van te maken, omdat hoorn de 70.000 inwoners gepasseerd is. Dat moest nog even bevestigd worden en n dat zo is, zijn er 35 zetels
Wat dunkt U: De peilingen herzien en de zetels toewijzen op basis van de laatstbekende uitslagen(Europese verkiezingen)? Hebben we alleen het probleem dat de PVV (de grootste) hier nu niet meedoet.

Reactie: (Sarah)
15-2-2010, 18:46
@ Qwartje, inderdaad. Die SP Hoorn weet helemaal niets van en over Hoorn. Stelletje brulapen zijn het die zich opeens gaan opwerpen tegen de toegangsstop en wie weet wat ze nog meer gaan beloven.
Ik heb de laatste tijd al wat staaltjes van de SP meegemaakt, lusten de honden geen brood van.
Ze worden niet weerhouden door enige kennis van zaken.

Reactie: (Sarah)
15-2-2010, 18:41
Ja hoor daar is ie dan!
De SP komt met de oplossingen, nou ja?
Verteld deze heer dingen die wij met z’n allen niet allang wisten?
Maar ja nu zo vlakvoor de verkiezingen moeten ze wel even een keel opzetten.
En dan die toon"laten we het als SP Hoorn nogmaals eens duidelijk zeggen" Hoezo nogmaals???????


Reactie: (Qwartje)
15-2-2010, 18:40
@Bart van Boven

Ah, zie daar. We zijn al ’n maandje of wat met z’n allen aan het discussiëren, en daar komt – vlak voor de verkiezingen - @Bart van boven. Wakker, vent? Je voert wat maatregelen aan die hier meer dan eens aan de orde zijn geweest. Niettemin: mocht de SP een paar monden boven het plaatselijk pluche krijgen, dan houd ik je graag aan het hier gegeven woord.

Op de site volgdeverkiezingen.nl slash hoorn staat genoteerd dat de Hoornse raad 35 zetels telt. Was ik even in Timboektoe? Wordt er al rekening gehouden met die twee extra zetels? Dat zou de prognoses van sommige forumdeelnemers vatbaar maken voor herberekening.

Reactie: (Forumvolger)
15-2-2010, 18:08
De PvdA stelt volkomen terecht dat jongeren thuis drinken, op straat, in de sportkantines, in zuipketen en in de horeca. Als die laatste mogelijkheid ze dus wordt ontnomen (beperkt ontnomen zal de PvdA hier stellen), dan blijven alle andere mogelijkheden nog steeds open. Het is al eerder gesteld, maar ik wil wellicht ten overvloede nogmaals naar voren brengen, dat dat vervroegde sluitingstijdstip niets oplost. Ik weet het, het is makkelijk roepen vanachter je toetsenbord, maar ik ben er vast van overtuigd, dat het niet de oplossing is. Het zal toch echt van de opvoeders moeten komen. Van begeleiding. Van bewustmaking. Van schokkende beelden desnoods. Het moet tot de benevelde breinen doordringen dat dat domme gezuip te slap is voor woorden. Dat je een softie bent als je je stoerheid op die manier moet verkrijgen. Gooi maar alles in de strijd om te bereiken, dat het besef komt, dat het flink fout en flink slap is om je over te geven aan verschijnselen als indrinken en comadrinken. Hoe verzin je het.
Maar de horeca laten boeten voor de fouten van anderen is minstens zo slap en minstens zo fout.

Reactie: (Bart van Boven-Lijsttrekker SP)
15-2-2010, 17:30
Oplossingen hierin zou je tweeledig moeten zien.

Allereerst de Handhaving.
•Door bij de eerste overtreding (in bv een supermarkt)een waarschuwing te geven
•Wanneer dit niet helpt een boete!
•En mocht er dan nog niet geluisterd worden dan zal de winkel, bar of de drankafdeling gesloten moeten worden.

Als tweede punt is natuurlijk de voorlichting. Een Goede Voorlichting!

Ouders / verzorgers moeten duidelijke voorlichting krijgen, evenals de jeugdinstellingen, de sportkantines (laten we natuurlijk wel wezen – Alcohol en Sport gaan niet samen), maar natuurlijk ook goede voorlichting op het basis- en voortgezetonderwijs en uiteraard de jeugd zelf!!

Vanuit een jeugddebat (o.a. georganiseerd door de SP), wat wij recent hebben gehouden komt ook duidelijk naar voren dat jongeren zeggen er moet een voorlichtingscampagne komen met een duidelijk enge boodschap van wat alcohol met je doet.

Drinken is niet moeilijk of stoer!Maat houden of geheel niet drinken voor je 16 – Dat is pas stoer!!

Op deze manier moet er een kentering of ommekeer ontstaan waardoor wij als Westfriezen de oneerbare titel van meestdrinkende jeugd van Europa kwijt raken.

En laten we het als SP Hoorn nogmaals eens duidelijk zeggen:

Wij zijn tegen een vervroegd sluitingsuur in de horeca!
Dit is betuttelende symptoombestrijding.

Reactie: (Joke van der Meij)
15-2-2010, 13:23
@ Wim Mul, ben het helemaal met je eens!
De eerste verantwoordelijkheid van het overmatig alcohol gebruik bij jongeren ligt bij de ouders/opvoeders. Zij dienen te voorkomen dat hun kinderen teveel drinken.We hebben het over een leeftijdsgroep van 11 tot 16 jaar!
Die zich "in coma"zuipen, dat is toch ontzettend. Ouders moeten hun kinderen zelf opvoeden in plaats van de verantwoordelijkheid naar anderen door te schuiven!

Reactie: (MARC)
15-2-2010, 13:04
Het lijkt wel of er steeds vaker besluiten worden genomen aan de hand van onderzoeken die niet waterdicht zijn. Eerst al wereldwijd met het klimaatonderzoek en nu ook in West-Friesland met onderzoek naar drankgebruik bij de jeugd.

Reactie: (Dirk Minnebo D66)
15-2-2010, 12:51
@ Wim Mul
Het gaat hier niet om het drankgebruik in de horeca maar om het drankgebruik tijdens het indrinken. Dat de indrinktijd verkort is door de toegangsstop van 00:00 lijkt me evident. Ik ben echter niet van mening dat er daardoor minder gedronken wordt. daarom wil ik graag het onderzoek dat de pvda hier aanhaalt onder ogen zien.

Reactie: (Wim Mul)
15-2-2010, 10:05
@ Dirk, Uit onderzoek vanuit de horeca hoek blijkt dat er nauwelijks minder wordt gedronken
door die toegangs tijd te vervroegen naar 24.00 uur. Dat stokpaardje van burgemeester Onno en de Pv/dA
kost alleen maar veel geld en vele dure politieagenten om dit te handhaven. In het weekend zijn vanaf 23.00 uur meer dan 30 agenten in de binnenstad aan het controleren! Dat kost iets hoor!
Bij de opvoeding al beginnen met voorkomen van (overmatig) alcoholgebruik werkt veel beter en..goedkoper!

Reactie: (robbie.)
14-2-2010, 23:29
Het is tegenwoordig bon-ton om te schermen met onderzoeken. Je moet maar es horen op tv en radio.De heren en dames politici beginnen hun betoog meestal met het zinnetje"uit onderzoek is gebleken, dat...........Voor de niet-ingewijde betekent het: "deze man/vrouw weet van de hoed en de rand". An me zolen, het is een afgetrapte debatingtruc die ik in de jaren ’70 heel wat keren heb gebruikt om m’n tegenstander te vloeren.
Daarom ben ik het eens met Dirk Minnebo.PvdA Hoorn, geef es inzage in dit onderzoek.

Reactie: (kees boots)
14-2-2010, 22:40
Als je de zonde weg wil halen moet je beginnen met de ouders maar tegelijkertijd besef ik dat veel jongelui gescheiden ouders hebben dus twee vaders en twee moeders en westfriesen kennende zolang ze er zelf geen last van hebben vermijden ze conflikten.

Reactie: (Dirk Minnebo D66)
14-2-2010, 22:19
"Uit onderzoek blijkt namelijk, dat hiermee de tijd om in te drinken en het totale alcoholgebruik door jongeren afneemt." Dit onderzoek zou ik graag eens willen zien.