Hoorns Belang wil sollicitatieplicht voor wethouders

Hoorngids meldde eerder hoge kosten oud-wethouders

HOORN - Vorige week maakte Hoorngids.nl de kosten openbaar die gemoeid zijn met oud-wethouders in Hoorn. In 4 jaar tijd heeft het de gemeente al zo’n € 400.000 aan Wachtgeld gekost. Voor de fractie van Hoorns Belang reden om in een Open Brief te pleiten voor een sollicitatieplicht voor alle (bijna) oud-wethouders. De partij roept alle (bijna) oud-wethouders in Hoorn op om zich vrijwillig aan de sollicitatieplicht te onderwerpen en zal een mogelijk eigen wethouder een intentieverklaring laten ondertekenen.

Van 2006 tot en met 2009 (vier jaren) kostte vier oud-wethouders onze gemeente samen € 401.761,- aan Wachtgeld. Het betreft de voormalige Hoornse wethouders Hansen (VVD) (€ 19.612,- in 2006), Helling (D66) (€ 105.558,- in 4 jaar), Schaper (PvdA) (€ 137.617,- in 4 jaar) en Tonnaer (PvdA, nu Fractie Tonnaer) (138.972,- in 4 jaar).

De komende jaren moet met nog hogere kosten rekening worden gehouden omdat in ieder geval 3 wethouders (Van Es en Witteveen van PvdA en Van Weel van CDA) na de verkiezingen in maart stoppen en oud-wethouder Schaper nog tot 2016 recht op Wachtgeld heeft. Als GroenLinks niet in een nieuw College komt, heeft ook wethouder De Boer recht op Wachtgeld. De kosten voor oud-wethouders zouden dan zelfs kunnen oplopen tot bijna anderhalf ton per jaar. Als men snel een baan vindt, zullen de kosten uiteraard veel lager zijn.

Lees hier de Open Brief van Hoorns Belang:

Open brief  aan de (aanstaande) oud-wethouders van de gemeente
 
Hoorn, 15 februari 2010

Geachte heren en dame,

Velen van u hebben zich als wethouder bezig gehouden met het beleid rondom de bestrijding van werkloosheid en het voorkomen van uitkeringsafhankelijkheid. Het is namelijk goed voor mensen om zich nuttig te maken in de samenleving en zo veel als mogelijk te voorzien in eigen levensonderhoud. Maar, naast dat het nuttig is voor mensen, is het ook van groot belang voor de financiën van de gemeente. Zeker nu we voor grote bezuinigingen staan. Als Hoorns Belang hebben we ook altijd een streng, maar rechtvaardig beleid gesteund. Wie werken kan, moet werken. Wie niet werken kan, of geen werk kan vinden ontvangt een eerlijke uitkering.

Soms botst het gevoel voor rechtvaardigheid met wat mag en moet volgens de wettelijke bepalingen. Een voorbeeld daarvan is de wachtgeldregeling voor oud-wethouders. Hoewel op grond van wettelijke bepalingen een sollicitatieplicht niet afgedwongen kan worden, kunnen wij dit vanuit een gevoel voor rechtvaardigheid niet uitleggen. Zeker niet, nu we als gemeente een streng re-integratiebeleid hebben en bij iedereen die kan werken intensief toezien op het nakomen van de sollicitatieplicht.

Oproep
Op grond van een volgens ons breed gedragen gevoel van wat rechtvaardig is en om het goede voorbeeld te geven aan andere werkzoekenden roept het Hoorns Belang alle Hoornse (bijna) oud-wethouders op zich op basis van vrijwilligheid te onderwerpen aan dezelfde sollicitatieplicht zoals die ook voor andere werkzoekenden geldt.


Als het Hoorns Belang aan het college gaat deelnemen, verlangt zij van haar bestuurders dat zij ook het goede voorbeeld geven. Daarom geldt bij het Hoorns Belang dat haar kandidaat wethouders voor toetreding tot het college een intentieverklaring ondertekenen waarin zij verklaren dat zij zich bij beëindiging van hun wethouderschap, aan dezelfde sollicitatieplicht onderwerpen als andere werkzoekenden.

Wij hopen en verwachten dat u ook na uw wethouderschap aan uzelf dezelfde norm oplegt als u als wethouder hebt gedaan aan andere werkzoekenden.

Met vriendelijke groet,

namens Hoorns Belang

Jose Kamphuis                 Symen van der Meer
Fractievoorzitter              Commissielid

 
Klik op onderstaande TAG voor eerdere berichtgeving over dit onderwerp

Reacties
Reactie: (Forumvolger)
15-2-2010, 19:13
@ Kees
Nou zul je het zelf ongetwijfeld buitengewoon interessant vinden om met deze informatie naar buiten te komen, maar ik zie niet in wat het belang is van deze informatie. Je koopt in Suriname al een villa voor 50.000 euro en in de tijd dat Jaap Schaper het gekocht heeft ongetwijfeld voor nog veel minder en als hij daar dan ook nog eens 1/3 eigenaar van is dan hebben we het dus over een flutbedragje. Maar nogmaals, wat moet ik hiermee? Jaap gaat maar lekker zijn gang daar. Ik gun het hem wel en hij is daarenboven niet de uitvinder van dat wachtgeld, hij maakt er gebruik van. Persoonlijk ben ik wel van mening dat het van meer sociale betrokkenheid zou hebben getuigd als ie zijn juridische achtergrond wel had ingezet voor de maatschappij, maar niemand kan hem daartoe verplichten.

Reactie: (Kees)
15-2-2010, 18:59
Schaper heeft een huis in Suriname samen met een ander persoon. 2/3 van de eigendom is van andere persoon en 1/3 van Schaper.

Reactie: (Forumvolger)
15-2-2010, 18:50
@Mark
Ik weet wel Mark, dat wij beiden nog steeds zitten te wachten op de reactie van Erik, maar ga je in de tussentijd nou niet afreageren op een ander door zo goedkoop op de man spelen. Dat is een kwalijke gewoonte op dit forum. En praat in de ik-vorm. Jij zegt, jij beweert. Niet wij.

Reactie: (Mark)
15-2-2010, 18:36
Burgers van Hoorn, let op!
de SP is gekomen en zal alle problemen in onze stad gaan oplossen.
Eindelijk is "de verlosser" zelf aan het woord.
Heer Van Boven wij verwachten veel heel van u, dat begrijpt u zeker wel.

Reactie: (Bart van Boven-Lijsttrekker SP)
15-2-2010, 17:56
Als SP Hoorn ondersteunen wij het Hoorns Belang met hun initiatief!

Op landelijk niveau heeft de SP zich ook ingezet voor een sollicitatieplicht voor ex-Kamerleden. (met een positief resultaat)

"Dankzij lang aandringen van de SP krijgen ook Tweede Kamerleden een sollicitatieplicht als ze niet langer in de Kamer zitten."

.

Reactie: (Mark)
15-2-2010, 15:54
@ Forumvolger, sterker nog ik ken en Jaap Schaper en Ed Wagemaker en Kees Hermans.
ben dus net als jij erg benieuwd naar de reactie van Erik.
@ Erik, overigens had Jaap Schaper zijn huis in Suriname al in de tijd dat hij nog wethouder was.
Dus ook naar alle anderen, het huis heeft hij niet van zijn wachtgeld gekocht.
Iedereen weer gelukkig?

Reactie: (Forumvolger)
15-2-2010, 15:37
@Erik
Op een forum spelen de dingen zich nu eenmaal in de openbaarheid af, waardoor je getuige kunt zijn van het gekissebis tussen jou en Mark en dus blijf ik toch wel benieuwd naar jouw reactie op het bericht van Mark. Ik ken zowel Jaap als Ed persoonlijk en ben toch wel benieuwd naar het door jou geclaimde grote misverstand. Hopelijk vind je me niet te nieuwsgierig.

Reactie: (Erik)
15-2-2010, 14:49
@ Mark, gevoelige snaar geraakt? Over Hermans?
is geen laster jongen maar gewoon de waarheid. Als je zoals ik al een poosje in het Hoonse meeloopt weet je dit soort dingen.
Weet je, bel Kees daar zelf een keer over op, hij heeft er namelijk nooit een geheim van gemaakt. Kees kennende trekt hij zijn schouders hiervoor op. Hij zou zich er niet druk over maken, moet jij ook niet doen,
dag Mark.....?

Reactie: (Matthijs)
15-2-2010, 14:11
Ja, sorry. Mijn laptop heeft een depressief toetsenbord dat af en toe een letter vergeet. Pun not intended.

Reactie: (Forumvolger)
15-2-2010, 14:06
Leuke woordspeling @Matthijs; vooropgeteld in plaats van vooropgesteld. Of was het een tiepvautje?

Reactie: (Matthijs)
15-2-2010, 14:02
Nou ja. Waar of niet waar: dat vind ik niet eens zo relevant voor de discussie. Van mij mag iemand een huis in Suriname hebben. Of Antwerpen van mijn part. Maakt niet uit. Maar niets doen zonder verplichtingen kan toch niet tot het sociale gedachtengoed van ’s mans partij horen? En een wethouder die van 2004 tot 2016 bereid is wachtgeld te innen (vooropgeteld dat dit het geval is) heeft toch wel rekening gehouden met het feit dat zijn reputatie ergens gedurende die jaren wel een kritisch tikje zal krijgen?

Reactie: (Mark)
15-2-2010, 13:45
@ Erik, gevoelige snaar geraakt?
is geen laster jongen maar gewoon de waarheid.Als je zoals ik al een poosje in het Hoonse meeloopt weet je dit soort dingen.
Weet je, bel Jaap daar zelf een keer over op, hij heeft er namelijk nooit een geheim van gemaakt. Van zijn huis in Suriname bedoel ik. Wat mij betreft Erik, ik gun het hem, waarom zie je dit als "beschadiging" Jaap kennende trekt hij zijn schouders hiervoor op. Hij zou zich er niet druk over maken, moet jij ook niet doen,
dag Erik.....?

Reactie: (erik)
15-2-2010, 13:36
Volgens Mark heeft Jaap Schaper al jarenlang een huis in Suriname en deelt hij dat met wat vrienden zoals Ed Wagemaker, die daar misschien ook wel een huis heeft. ’In ieder geval wordt er vaak gezamenlijk gereisd.’
Hoe Mark aan die wijsheid komt vertelt hij er niet bij.
Wie ben jij Mark om dit vast te stellen? In ieder geval ben je heel erg slecht geïnformeerd.

Ik dacht ook dat dit forum niet bedoeld was om mensen te beschadigen.

Reactie: (robbie.)
15-2-2010, 13:33
Matthijs,

Wanneer ik als manager bij een bedrijf de politiek in ga, dan krijg ik een afscheidsborrel, een hand en toedeledokie veel succes. Kom ik na 4 jaar of eerder terug bij m’n baas, dan zegt ie: "wie bent u en wat komt u doen".Binnen de (semi) overheid ligt dat anders, dan kun je terugkomen in veel gevallen.Da’s meteen de reden waarom er zoveel semi- en hele ambtenaren in de politiek zitten.Er is(ook niet in Hoorn)een representatieve afspiegeling van de samenleving en dat is jammer, want deze bloedgroep heeft weinig feeling met wat er zich in een gemeente afspeelt( zie het Hoornse horecabeleid).

Reactie: (Matthijs)
15-2-2010, 13:10
Kijk, ik kan er voor een gedeelte best begrip voor opbrengen hoor. Ik geloof wel dat het voor een wethouder moeilijker is dan voor een anderssoortige manager. Je ervaring is wel heel specifiek, en niet iedereen wil een ex-wethouder in zijn bedrijf. Je ziet dus, bijvoorbeeld in het geval Hansen, dat ondernemerschap dan de enige optie is. Maar dat moet je ook maar net in je hebben. Toch willen we dat goeie mensen zich beschikbaar maken voor deze jobs. (Okee, je kunt je afvragen of wij dat getroffen hebben in onze gemeente, maar dat is verder niet relevant). Dus: een regeling okee. Maar al die jaren voor Schaper en geen enkele verplichting? Dat moet anders kunnen...

Reactie: (robbie.)
15-2-2010, 13:05
Mark,Uit mijn blote kop: Arthur Helling werkt bij de Recron, de vereniging voor recreatie 0ndernemers.En heeft daarnaast nog een aantal nevenfuncties (vrijwilligerswerk), zoals bij de Voedselbank en tot voor kort als voorzitter bij mijn cluppie, de lokale stadsomroeper.Henk Hansen is ’m hierin opgevolgd en heeft een adviesbureau Blue Hands. Wat Tonnaer nu doet weet ik niet. Maar hij mag wat mij betreft met alle plezier terugkomen als wethouder. Want ik ben van mening dat ie onterecht is afgeserveerd door de PvdA.Roger is iemand met een grote dossierkennis, maar was toen een tikkie te eigengereid voor het bestuur en de fractie. Tja, wie z’n kop boven het maaiveld uitsteekt....Overigens, en ik citeer niet graag uit rapporten, is het wel zo dat oud-politici niet of nauwelijks gepruimd worden door het bedrijfsleven. De reden? Ze kunnen zichzelf niet verkopen, hebben geen kennis van zaken en zijn niet flexibel. Misschien is dat wel de reden waarom men van bovenaf de florissante wachtgeldregeling heeft ingevoerd.Wie zal het zeggen.

Reactie: (horinees)
15-2-2010, 12:35
Robbie op 10.36 uur:
’’De wachtgeldregeling van overheidsdienaren ten opzichte van een werknemer uit het bedrijfsleven is volgens mij rechtsongelijkheid. Wanneer ik als manager bij een bedrijf wordt ontslagen ga ik na de WW na 2 jaar in de bijstand. Of heb ik het mis?’’

Nee hoor, helemaal raak, middenin de roos (geen rooie). Ook ik sluit mij aan bij deze brief.

Reactie: (Mark)
15-2-2010, 12:23
@ Robbie, klopt Jaap Schaper heeft al jarenlang een huis in Suriname dat deelt hij dacht ik met wat vrienden zoals Ed Wagemaker,of die heeft daar ook een huis, in ieder geval wordt er vaak gezamenlijk gereisd. Marcel Deen (ooit Groen Links, echter te slinks daarom moest hij weg), ging ook vaak mij.
Maar wat kan Schaper nog anders? heeft zo ontzettend lang op het wethouderspluche gezeten, lekker riant toch om nu gezellige dingetjes te doen terwijl wij in Hoorn met de ene na de andere bezuiniging worden opgezadeld.
Overigens begrijp ik het van Tonnaer ook niet, kan die ook niets anders? Zijn wachtgeld loopt 16 april van dit jaar af, wil hij daarom kost wat kost weer wethouder worden? Ook geen goed woord heb ik over voor Arthur Helling, een jonge kerel nog wel!
Sollicitatieplicht ook voor ex-wethouders!

Reactie: (kees boots)
15-2-2010, 11:05
In een vorig artikel werd vermeld dat ze moeilijk aan een baan komen maar als er niet gesolliciteerd hooeft te worden vraag ik me af waar deze bewering op gestaafd is.
Ben er direckt voor en werk weigeren uitkering korten op deze manier staan ze weer met twee benen in de maatschappij.

Reactie: (robbie.)
15-2-2010, 10:36
Ik heb mij laten vertellen dat de heer Schaper er een mooi huis in Suriname van heeft gekocht. Ik kan het niet verifieren, dus... schiet niet op de pianist, hij doet z’n best. Verder sta ik voor de volle 100% achter de brief van Hoorns Belang. De wachtgeldregeling van overheidsdienaren ten opzichte van een werknemer uit het bedrijfsleven is volgens mij rechtsongelijkheid. Wanneer ik als manager bij een bedrijf wordt ontslagen ga ik na de WW na 2 jaar in de bijstand. Of heb ik het mis?

Reactie: (Matthijs)
15-2-2010, 10:07
Ik vind het lastig om hier een erg gefundeerde mening over te hebben, want het is een gecompliceerde problematiek. Maar een sollicitatieplicht is misschien -zeker naar de burger toe- een mooie geste. Maar een ding vraag ik me wel steeds af: Wat heeft die Schaper gedaan, dat hij zo legendarisch lang van die regeling kan genieten? Tot 2016? Woont ie uberhaupt nog in Hoorn? In Nederland? Komt mij extreem regentesk over...