Hoornse horeca reageert op eerste weken Avondklok

Jeugd gaat volgens kroegbazen niet minder drinken

HOORN    Hoe kijken de Hoornse horeca-ondernemers aan tegen de avondklok die sinds begin dit jaar in Hoorn (en West-Friesland) geldt? Hoorngids.nl vroeg dit enige tijd geleden aan een aantal Hoornse kroegbazen. De antwoorden spreken voor zich. Geen van de uitbaters heeft een goed woord over voor de maatregel.

Sinds 2 januari van dit jaar mag men in Hoorn na 24.00 uur geen horecazaak meer in op vrijdagen en zaterdagen. Terrassen moeten straks om 23.30 uur ontruimd zijn. Het nieuwe beleid leeft enorm in de stad en bij de gemeenteraadsverkiezingen is het ook een actueel thema.

Van deze horecazaken ontvingen wij antwoorden: De Klinker, Fame, 80’s, JP Coen, Schippershuis. Hun antwoorden staan steeds bij de door onze redactie gestelde vragen.

Wordt volgens u het doel van de maatregel (jeugd drinkt minder) bereikt?

-Nee, de jeugd die bereikt moet worden komt niet in de horeca.
-Nee, zoals bekend ligt hier de grootste verantwoordelijkheid bij de ouders.
-Nee, totaal niet. Jongeren vanaf 18 jaar kunnen nu van 24.00 tot 06.00 uur in de horecagelegenheid vertoeven. Je haalt ze eerder de stad in dus hebben ze langer de tijd om te drinken. Ook horen wij van de jongeren boven de 18 dat ze nu eerder gaan indrinken. Daarnaast treft de maatregel de jongste jeugd niet, want die wordt al geen toegang verleend, omdat deze geschiedt vanaf 18 jaar.
-Wij denken niet dat de jeugd minder gaat drinken. De fles Bacardi die men heeft gekocht gaat op, of dit nu voor twaalven “moet”of voor twee uur dat maakt niet uit. Ze zijn alleen eerder in het café.
-Nee, de jeugd gaat nu om 23.45 uur uit en blijven tot 6 uur, verhoudingsgewijs drinken ze meer.

Heeft de maatregel gevolgen voor uw omzet?

-JA,  omzet is nu al lager dan vorig jaar maar zodra het terras naar buiten gaat  het echt geld kosten en voor werkgelegenheid.
-Januari 2010 is absoluut minder dan 2009. Kan aan allerlei factoren liggen. Echter: zie 3
-Ja, de maatregel heeft gevolgen voor de omzet. Daarnaast kijken we met zorg naar het zomerseizoen i.v.m. toeristen en terras.
-Natuurlijk is het nog een beetje vroeg om uit de laatste weken al conclusies te trekken. Maar het ziet er naar uit dat dit zeker gevolgen heeft voor onze omzet en dit ten nadele van de horeca ondernemer.
-Ja, deze daalt.

Heeft de maatregel consequenties voor andere doelgroepen?

-Ja, mensen die tot laat werken komen niet meer.
-Uiteraard. Deze laten zich niet dwingen. Zo’n 25% geeft aan niet meer uit te zullen gaan. Voornamelijk de ouderen.
-Ja, grotere consequenties. Mensen die in de 24-uursmaatschappij werken, kunnen na hun dienst niet meer de stad in! Zoals de zorg, vervoer, horeca, en diverse dienstverlenende beroepen. Met andere woorden volwassenen verwijder je hiermee uit de stad.
-Wij zijn uitbater van een café niet op de Rode Steen maar aan de rand hiervan (Veemarkt), onze gasten zijn zeker geen 23 jaar of jonger. Deze oudere jongeren voelen zich zeer  gediscrimineerd en hebben ook in zijn geheel geen begrip voor de situatie. Een uitspraak van de burgemeester van Hoorn dat het offers vergt om de jeugd minder te laten drinken daar hebben zij in ieder geval geen boodschap aan. Heb al veel discussies aan de deur gehad. Men vind zich geen jongere die oppas nodig heeft. Ben je 25 plus dan mag je zelf weten of je nog na twaalven de deur uit gaat.
-Absoluut, ons “oudere”publiek blijft thuis en personeel van restaurants die normaal na hun werk wat kwamen drinken kunnen niet meer uit. Na afloop van een bioscoop in bijv. Purmerend kon je vroeger nog even napraten in de Horeca te Hoorn nu gaat dat niet meer, hierdoor loopt de Horeca absoluut omzet mis.

Wat betekent de maatregel volgens u voor de (uitstraling) van de stad Hoorn?

-Hoorn wordt een kinderachtige stad, voor het toerist NIET te begrijpen.
-Heel slecht! Maar dat zal van de zomer wel blijken.
-Negatief, de stad verandert in een dorp. Om 24.00 uur is het doods op straat (weer met een knipoog naar het zomerseizoen).
-Niet alleen voor Hoorn maar voor heel West-Friesland geen gastvrije gemeente. Straks krijgen we nog een soort naam zoals Staphorst. Dit kan toch niet de bedoeling zijn.
-Mensen gaan Hoorn mijden, als ze met de boot komen zullen ze kiezen voor een stad waar geen toegangsstop is.

Wat zou er in uw optiek moeten veranderen?

-Terug naar vorig jaar en de ouders de jeugd laten opvoeden
-Terugdraaien naar 02.00 uur. De jeugd en hun ouders overtuigen van de noodzaak tot alcoholmatiging bij de jeugd. Zeker de zuipketen aanpakken en de sportkantines normale prijzen laten berekenen.
-De eindtijd dient verandert te worden om het doel van de maatregel kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld naar het model van Alkmaar. Tot 02.00 naar binnen en 03.00 definitieve sluiting. Ook dan dwing je de mensen eerder de stad in, maar geef je volwassenen wel de kans om eerder te stappen.
-Dit is niet in de gemeente te veranderen. De leeftijdsgrens moet landelijk bepaald worden. De grens waarop jeugd alcohol mag drinken moet omhoog en ook als een jongere onder de 16 jaar alcohol besteld moet niet alleen de horeca ondernemer een boete krijgen maar ook de persoon die het besteld. Dus niet alleen de jongere maar ook de ouders. We maken het mee dat ouders voor hun minderjarige kind gewoon alcohol bestelt. Dit gebeurt dus niet alleen bij ons, maar dat wil zeggen dat het kind het dus ook gewoon thuis krijgt. Wij zijn natuurlijk geen oppas voor ouders die hun kind zelf niets kunnen verbieden. Het alcoholgebruik van jongeren wordt namelijk voor 85 procent buiten de horeca gedronken dus waar hebben we het eigenlijk over.
-Sluitingstijd terug naar hoe het was, 2.00 uur dicht.

Wat vindt u van de campagne “Nachtdieren, kom eerder tot leven”?

-Je maakt een vergelijking van mensen dus klanten met dieren.
-Weggegooid geld. Gezien de drukte in Hoorn komen er maar weinig tot leven.
-Nooit van gehoord. De titel klinkt goed. Eindtijd eerder dicht.
-Leuk bedacht maar er staat niet duidelijk dat men voor twaalven ergens binnen moet zijn. En dat het voor iedereen geldt. Jong en oud.
-Leuk bedacht maar werkt niet in de praktijk, mensen werken tot 21.00 uur voordat ze thuis zijn, gegeten en opgefrist is het niet meer de moeite om de stad in te gaan. Ons “publiek” wil lekker stappen en zelf uitmaken hoe laat ze waar naar binnen gaan. Wij vinden dat je het niet kunt verkopen dat een klant (toerist) van zondag t/m donderdag wel op terras mag blijven zitten, maar op vrijdag en zaterdag niet. Hoe gastvrij kun je naar de toeristen zijn.

Wat is uw boodschap voor de Hoornse volksvertegenwoordigers (raadsleden)?

-Leg de problemen waar ze zijn en stop met al meer regels voor een groep die al zo veel regels heeft en het best moeilijk heeft en altijd wil meedenken.
-Lijkt me duidelijk. Zie eerdere antwoorden.
-Laat ze stemmen met gezond individueel volwassen verstand en niet de partijbelangen voorop stellen. Deze maatregel heeft niks met jeugd en alcoholmisbruik van doen.
-Zorg dat Hoorn weer bruisend wordt, momenteel is dat niet het geval, geen bioscoop of dancing.... Hoorn moet je voelen! Ja in onze portemonnee! Niet meer lekker op een terrasje op een zwoele avond, hoe klantvriendelijk kun je zijn.

Reacties
Reactie: (erik)
20-2-2010, 12:26
@ Sarah: Dank je, gezond weer op.
Jij ook, hoop ook? Pas op met de gladheid. Ik hoop voor je dat je niet je nek breekt.

Reactie: (Sarah)
20-2-2010, 09:49
@ Erik, ja na 3 Cointreau, 2 Joseph Guy krijg je zo’n sombere kijk op partijen die je (zeg het maar gerust!) toch al niet mag.
Ben je daarna lekker gaan slapen?
Volgens mij was je er hard aan toe.
En nu? Gezond weer op?
het beste met je hooer Erik.

Reactie: (erik)
20-2-2010, 00:33
Net terug van een gezellig avondje stappen in de binnenstad (drie Cointreau, twee Joseph Guy in Bruintje en de Beiaard, in goed gezelschap). Waarom kruip ik dan thuis aangekomen weer eenzaam achter mijn computer om dit forum te bezoeken? Ik zou ook gezellig bij mijn vriendin in bed kunnen kruipen. O ja, ik weet het weer. Het is om de lezers van dit forum op te roepen vooral niet te stemmen op de partijen die de binnenstad kapot maken door de loper uit te rollen vóór de hotel-casino-bioscoop-combinatie op de Blauwe Berg. De Grote Kapotmakers, dat zijn de VVD, PvdA, GroenLinks, Hoorns Belang en VOC-Hoorn. Sommige bezoekers van dit forum zijn gefixeerd op de ramp van de door sommige politieke partijen aangerichte vroege sluitingstijden. Voorwaar, voorwaar, ik zeg u: De gevolgen voor de horeca van de vroege sluitingstijd zijn peanuts vergeleken met de ramp die de binnenstad straks treft als er gegokt, gegeten, gedronken, gewipt (bordeel Van der Valk), gesnoven, gedanst en film kan worden gekeken, bijkans zonder je te hoeven te verplaatsen voor de ene naar de andere activiteit.

Reactie: (Buurman)
17-2-2010, 14:52
@forumvolger Als ik het mij goed kan herinneren stond het cafe in de Proostensteeg, naast het West-Fries museum.

Reactie: (Forumvolger)
17-2-2010, 14:35
Matthijs had het in een eerdere reactie over het legendarische Cafe de Buurman. Kan iemand aan deze provinciaal uitleggen waar dat café stond?

Reactie: (Matthijs)
16-2-2010, 23:28
Qwartje mag niet meer raden hoor.

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 23:27
@Nomen Nescio

Je zegt het, @Nomen. Nogmaals: ik vermoed dat de ins and outs van zo’n Grote Mensen Project het collectief denkraam van de dorpse plucheplakkers ontstijgen. Het is nog maar zeer de vraag of Black Jack er alles van vermag te doorgronden. Waarmee ik niet wil suggereren dat ik dat wèl kan.

Maar hier zat, in de vorm van de pow-pow, een aap achter het stuur. We mogen, tegen de achtergrond van de financiële BAM-perikelen - het aandeel zakt nog steeds - vrezen voor de doem die Martin Mutter hier vandaag schilderde. Voor je het weet is het Blauwe Berg-project speelbal van projectontwikkelaars. Wordt het, buiten grip en zicht van het dorpsbestuur, vlijtig heen en weer verkocht. Tot we opeens tot het rare besef komen dat het casino eigendom is geworden van Wladimir Wladimirowitsj. Verpatst. Aan een Rus.

Reactie: (Nomen Nescio)
16-2-2010, 23:10
Ik kreeg de indruk meneer@Qwartje,
dat de raadsleden, op z’n Amsterdams gezegd, werden"gepiepeld". Ik had de zelfs de indruk dat de discussie (als het nog een discussie was!) uitging als de spreekwoordelijke nachtkaars. Juist ook wegens het vroege aanvangstijdstip van 18.00 uur, had ik me daarbij wel het nodige "vuurwerk" gedacht.

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 22:45
@Matthijs

Homo homini lupus est, @Matthijs ? ;)

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 22:41
@Sebastiaan

Natuurlijk niet, @Sebastiaan. Ze lezen daar geen BAM; ze eten alleen hun bammetjes.

Twee opmerkelijke zaken vanavond. Black Jack heeft de raad gemuilkorfd waar het de term ‘Amusino’ betreft. Moet voortaan ’Casino’ zijn, want Amusino is eigendom van JVH Gaming. En dat is weer een gokpartij die buiten de Hoornse race is gehouden. Zogenaamd omdat Flamingo in het BB-project moet worden geschoven om de binnenstad te ontlasten. Yeah, right.

Onno van Veldhuizen greep éénmaal in het debat - dat als een paling door de raad gleed – in. Dominee Van Hilten vroeg aan Black Jack of er ook clausules waren overeengekomen die, bij niet nakoming, realisatie van het hele circus zouden kunnen blokkeren. Onno: “Is een antwoord hierop leidend voor uw beslissing?” Van Hilten: “Dat is dan aan het volgend college.” Onno: “Dan hebt u uw eigen antwoord gegeven.” Een zeer vergadertechnisch foefje waarmee Black Jack uit de wind werd gehouden.

Waarom?

Reactie: (Matthijs)
16-2-2010, 22:39
Het relatieve voordeel van de 12.00 maatregel is dat ie, met beperkte schade, waarschijnlijk kan en zal worden teruggedraaid; in welke mate dan ook. Deze beslissing gaat een miljoenenschade toebrengen aan de gemeente, en mogelijk ook aan ondernemers in de stad. Onthouden we even de namen van partijen, raadsleden en aankomende raadsleden die dit mogelijk gemaakt hebben? En geef ze, mochten ze ooit aftredend wethouder zijn, geen sollicitatieplicht. Geen commercieel bedrijf zal ze ooit aannemen... @vandervalk, BAM en Hermans: Proost. Niet te hard lachen met z’n allen he ;-)

Reactie: (Sebastiaan)
16-2-2010, 22:28
@ Martin Mutter: ja, Café SWAF moet open blijven, en ander cafés ook, ook na 00:00 uur. Maar dat is dus mijn persoonlijke mening...

Maar @ allen: de kogel is door de kerk (of het casino). Het alom geprezen Dagblad meldt braaf op haar website:

NAAR DE BIOS, IN HOORN, in 2011

Gepubliceerd op 16 februari 2010, 21:10
Laatst bijgewerkt op 16 februari 2010, 22:18

HOORN -
Een ruime meerderheid van de raad is dinsdagavond akkoord gegaan met de bouw van een hotel met bioscoop èn een casino op de Blauwe Berg. Na de zomervakantie kan worden gestart met de bouw, waarna Hoorn binnen de gemeentegrenzen in 2011 naar de bioscoop kan.

De gemeenteraad ging akkoord met een vernieuwd voorstel voor de invulling van de Blauwe Berg, waarbij de al bestaande plannen voor een hotel bioscoop en dansgelegenheid was aangevuld met, binnen de moren van het hotel, een casino met tweehonderd speelkasten.
Hoorn, de projectontwikkelaar BAM en het bedrijf Hermans Groep hebben met elkaar een ontwikkelingsplicht afgesproken dat er in 2011 een bioscoop en een dansgelegenheid moeten staan. Dat lijkt nu te gaan lukken, al moest daarvoor de eis van hotelexploitant Van der Valk worden ingewilligd om het casino er bij te halen.

Het complete raadsverslag woensdag in het Dagblad voor West-Friesland

@ QWARTJE: zou de economieredactie van het Dagblad ook het nieuws over BAM hebben opgemerkt (ik heb dat nog even door gemaild naar de GGroenLinks raadsleden)...

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 22:23
Robbie.

Heb ik geruime tijd geleden al eens gedaan @Robbie. Je hebt gelijk. I&O is een coterie. Ons kent ons. Onderlinge afstemming. Gezellie. Verjaardagjes.

Reactie: (Matthijs)
16-2-2010, 22:15
Een cafe dat zo populair is in de krakersscene kan toch nooit lang gesloten blijven? :-)

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 22:12
Dan heb je toch niet helemaal goed gelezen @sebastiaan. Ook Nico geeft een waarschuwing af dat dit niet moet voortduren. Wat heb je aan een gesloten verdraagzaam en creatief cafe ?

Reactie: (Sebastiaan)
16-2-2010, 21:56
Helaas heb ik de discussie over bioscoop-hotel-casino op de Blauwe Berg niet kunnen volgen (mijn internetverbinding viel weg), maar ik ben inderdaad bang dat de echte visie op de stad als geheel en haar toekomst (ook van het creatieve uitgaan) uit het oog is verloren. Enerzijds doordat bij enkele vertrekkende collegeleden er "haastige spoed" is, anderzijds doordat er gefixeerd wordt ingezet op enkele maatregelen die bij velen (horeca-ondernemers, horeca-bezoekers, principiële vrijdenkers) ongewenst zijn. GroenLinks is verdeeld over de 00:00 maatregel, maar het officiële standpunt van de partij (zie programma) is dat we het er principieel NIET mee eens zijn. Dus stem dan op bij derkiezingen, als je op GroenLinks stemt, op de vrijdenkers van de lijst, op nummer 2 (Patricia Kusters), nummer 3 (Samir Bashara) of nummer 5 (Jos Kamminga). Meer wil ik er vanavond niet over zeggen, want de discussie hierover voeren we al enkele maanden en er zijn nog zoveel andere heel belangrijke onderwerpen in de stad, zoals: kunst & cultuur (atelierbeleid), het voorzieningeniveau (armoedebeleid, WMO, zwerfjongeren), leefbaarheid (opwaardering en door-ontwikkelen van oudere wijken), onderhoud van de rioleringen, duurzame en creatieve economie, etc. etc.

Maar ik moet in al zijn argumenten Nico Danenberg gelijk geven. Gelukkig blijft zijn café één van de gezelligste (verdraagzaamste) en creatiefste van Hoorn.

Reactie: (matthijs.wolff)
16-2-2010, 21:53
Klopt. Maar het grootste deel van mijn ervaring ligt toch aan klantzijde in de horeca. Al heb ik wel ooit glazen gehaald tijdens de legendarische zaterdagavonden in Cafe de Buurman.

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 21:42
@Matthijs, zo te lezen heb je horeca ervaring. Goede analyse,het maakt de afscheidnemers niet uit en de nieuwkomers die altijd kunnen zeggen een erfenis uit het verleden ook niet. Overigens staat het er nog niet.

Reactie: (Matthijs)
16-2-2010, 21:32
Waar ik in mijn vorige posting door volledige zinsontsporing zei "kan genomen" bedoelde ik "kan niet genomen". Stop de tijd.

Reactie: (Matthijs)
16-2-2010, 21:29
Ik denk dat @Qwartje eerder vandaag in een perfecte posting een zeer belangrijk pijnpunt blootgelegd heeft. Deze beslissing kan (of zijn we al te laat en had ik moeten zeggen had niet gekund) genomen moeten worden, omdat van de voorstemmers HELEMAAL NIEMAND enig idee heeft van de achterlegende economische en bedrijfsmatige aspecten. Ik ben uit het bedrijfsleven gewend dat er aan een strategie altijd een business plan ten grondslag moet liggen. En die is altijd gebaseerd op onderzoek en ervaring. De economische situatie is onzeker. De bedoelingen van Van der Valk zijn uitermate onzeker. De bouwende partij verkeert in zeer onzekere toestanden. Het is als spelen op een Random Runner waarvan je vermoedt dat ie net door de barman zelf al is leeggehaald in een rustig uurtje voor twaalven... Maar je doet het toch...

Reactie: (robbie.)
16-2-2010, 20:34
In 2009 hield I&O Research Hoorn een internetpeiling onder 1000 mensen in Westfriesland over het drankgebruik van de West-Friese jeugd .Ouders vonden het drinkgedrag weinig verontrustend - ze dronken hun eerste biertje echt niet op hun 18e, begrijppu? Toch vonden de heren burgemeester van 9 West-Friese gemeentes het nodig maatregelen te nemen.Wat waren de maatregelen die hieruit voortvloeiden? De Hoornse horeca ondervindt het elk weekend aan den lijve.Maar nu komt het: aan het eind van de rapportage van I&O Hoorn stonden de volgende zinnen. Ik citeer letterlijk. "Maatregelen die in het kader van het project worden voorgesteld zijn het aanstellen van extra toezichthouders en het vervroegen van de toegangstijden van de Horeca.Alstublieft, dat stelt een onderzoekbureau voor en dat wordt klakkeloos overgenomen door de diverse gemeenteraden.Tot zover kan ik er nog enigszins in meegaan. Maar nu komt het. Ik dacht altijd dat I&O een onderzoek bureau is als bijvoorbeeld het Nipo, het Nederlands Instituut voor de Statistiek en nog een paar bekende namen. Nee, I&O is een bureau dat voor 90% z’n opdrachtgevers haalt uit de (semi) publieke sector. Gemeenten, provincies, waterschappen, die richting. Ik heb al vaker betoogt: wie betaalt, bepaalt.In dit geval waren dit de West-friese gemeenten.
Mijn conclusie: onafhankelijk was deze internetpeiling niet en ook niet representatief. Wie zich in de club wil verdiepen, verwijs ik graag naar Google, naar de website van I&O Hoorn.

Reactie: (Laura)
16-2-2010, 19:57
Heeft er nou niemand aan gedacht dat een bioscoop, ander publiek trekt en publiek uit de omgeving, die daarna nog naar de stad gaan om wat te drinken?

Reactie: (Cees Franke D66)
16-2-2010, 17:31
GroenLinks was voor. VVD was voor. En dan @ SARAH Interessant om te lezen dat D66 steeds de zwarte Piet krijgt. En nu centrifugeren deze partijen naar de kiezer want ze worden bang dat ze stemmen verliezen op drie maart. En als het dan 3 maart is geweest draaien ze weer ergens anders naar toe? Dus uw verwijt aan D66 dat deze partij niet te volgen is raakt tap noch toog.
Leest u mijn eerder postings maar.

Reactie: (Derek)
16-2-2010, 17:29

Misschien tijd voor een Bibobonderzoek om de aanvragers van de kansspelvergunningen op integriteit te testen?

Reactie: (Forumvolger)
16-2-2010, 16:38
Ik wil niets suggereren natuurlijk, maar onze gemeente kent een bepaalde reputatie op het gebied van verwikkelingen bouwwereld/bestuurlijke macht. Ik beschouw de heer van Es als een keurige man, maar om nou alle twijfel weg te nemen omtrent het gegeven ‘door de strot duwen’ en de redenen waarom, doet iedereen er goed aan om niet nu in zee te gaan met dat project, waar te veel twijfels aan kleven. Hoeven we het ook niet meer te hebben over die kleffe geurvlag van @Robbie, maar ja, stinken doet het wel. Dat casino komt er echt wel. Die gok durf ik wel te maken. Maar dat hoeft niet nu besloten te worden. Schone taak voor de nieuwe coalitie.

Reactie: (robbie.)
16-2-2010, 16:13
Het zou mij niet verbazen wanneer er vanavond partijen zijn die uitstel willen, omdat de tijd te kort is om goed voorbereid te kunnen stemmen. De heer J v E zal dan wel tegensputteren en met uiterste data zwaaien.Ik denk echter dat bovengenoemde heer een geurvlag wil nalaten. Je weet wat een geurvlag is? Wolven en ook honden van de mannelijke soort pissen altijd over de pis van een andere reu heen om zo hun territorium af te bakenen. Van Es komt na de verkiezingen niet meer terug en daarom heeft ie het boek de Franse KLassieken maar uit de kast getrokken.Iedere Franse president laat een nalatenschap na. Voorbeelden zijn Centre Pompidou en de Nationale Bibliotheek van Mitterrand. Volgens mij wil van E de Hoornse geschiedenis ingaan als de Man van de Blauwe Berg. Anders kan ik niet verklaren dat zo’n duur en prestigieus project 3 weken voor de verkiezingen in de raad wordt gebracht. Of is dit soms een complot theorie?

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 16:10
@Forumvolger

Wàt je zegt, @Fovo: BAM zal niet van vandaag op morgen omlazeren. Maar de reus heeft lemen voeten. Opperman Van Oosten heeft vanmorgen niet het achterste van zijn tong laten zien. De analisten zullen dat morgen wèl doen. Na de raadsvergadering. En Martin Mutter spreekt in dit verband ware woorden. Het project Blauwe Berg kan prooi worden voor projectontwikkelaars. En dan wordt het een schimmige, Zwarte Berg.

Maar moeten anderen dat voorkauwen? Bestuurlijk Hoorn weet toch zo langzamerhand wel wat er in de bouwwereld te Koop is? Dacht ik…

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 15:31
@Robbie.

Hoorn kan met hoedefuk in zee gaan, @Robbie., maar dat kan dan niet even vanavond worden besloten. Het heeft er alle schijn van dat Black Jack zich heeft verloofd met alle partijen die er toe doen. En de pow-pow, het hoogste bestuursorgaan van dit dorp, laat dat allemaal zomaar even gebeuren.

Misschien is dit allemaal wel een maatje te groot voor het collectief denkraam van ‘onze vertegenwoordigers’. Zo wordt er maar naar hartelust gekwetterd over Amusi-yes of Amusi-no, terwijl - ik herhaal het nog maar eens - @Matthijs op dit forum zeer plausibel heeft aangevoerd waarom die hele U-bocht met dat Amusino een farce is. Van der Valk heeft die glazen smoes helemaal niet nodig.

Nou ja. Ik ben zeer benieuwd of er, met de kennis van nu, vanavond van voortschrijdend inzicht blijk zal worden gegeven. Om het maar politiekerig te zeggen.



Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 15:22
@Robbie, precies wat je schrijft :met de auto de binnenstad in. Rotterdam heeft al een tijdje geen echte binnenstad.Maar wel veel parkeerruimte. Het kost ze al tientallen jaren om er iets van te maken.Je vergelijkt appels met peren.

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 15:18
@robbie, de gemeente bouwt niet maar de BAM, het zijn projectontwikkelaars ze kunnen het ook als geheel aan een aan een andere partij verkopen. Wie weet precies wat ze allemaal is toegezegd. Wat @Fovu
en @Qwartje bedoelen dat juist dan de gemeente de grip kwijt is.

Reactie: (robbie.)
16-2-2010, 15:17
Martin,
Volgens mij zie je het wat al te somber. Ken je de AHOY in Rotterdam Zuid? Er is geen behoorlijke kroeg in die naargeestige omgeving.Wat doen veel mensen na een popconcert? In de auto, door de Maastunnel naar het centrum. Die afstand is vele malen groter dan de afstand Blauwe Berg-Binnenstad. Moet de binnenstad ’s avonds wel aantrekkelijk blijven en daar komen we op de bekende discussie.

Reactie: (robbie.)
16-2-2010, 15:03
Qwartje,
Nog voor de kredietcrisis ging het al slecht bij de Bataafse Aannemings Maatschappij.Net als bij Heymans) Stel, de BAM valt, dan kan de gemeente toch met Heddes in zee gaan?

Reactie: (Forumvolger)
16-2-2010, 14:57
Terwijl iedereen hier vrolijk doorkeuvelt meld ik maar even dat wat Qwartje zojuist naar voren heeft gebracht van buitengewoon groot belang is. Bouwer BAM zal niet onmiddellijk omvallen, maar het geplande project op de Blauwe Berg kan wel degelijk groot risico lopen. Even wachten tot na 4 maart lijkt mij de boodschap. Geen enkele reden tot haast. Au contraire.

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 14:30
En @ruud scheelt het personeelsuren ? Niet dat dat de omzet goedmaakt.

Reactie: (Ruud van Vliet)
16-2-2010, 14:24
Wat ik ook vreemd vind, is dat slechts 5 horeca bedrijven hebben gereageerd, ik zou bijna denken dat men denkt dat het allemaal wel los loopt... of, nog erger: dat restaurant houders denken dat het vreemde beleid hun niet zo erg zal raken.....stel dat dat zo is... dan maak ik me pas echt heel erg zorgen want het is wel zo dat een cafe een verlengstuk is van en restaurant, en ook omgekeerd.
want kom: we gaan een hapje eten en dan hup nog even lekker het cafe in om nog eentje toe te halen.
ik merk nu al een vervroeging van het tijdstip dat gasten uit eten gaan.
lekker gezellig 19.00 volle bak en 22.00 uur leeg..... wat een gezelligheid! ik maak me wel zorgen voor de zomer, en ik snap maar niet dat de rest van de horeca zo zit te slapen..... maar ja, ik geloof dat we het daar al vaker hier over hebben gehad.

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 14:19
@robbie, je idee klinkt leuk maar werkt niet. de afstand is te groot. Mensen zijn zeer lui aangelegd willen alles op kruipafstand Dit is ook een van de redenen dat er geen goed wisselwerking tussen de haven en binnenstad is. En peter karsten denkt nog dagelijks: was ik er toen maar niet aan begonnen. Winnen van de hollandse steenkolen maatschappij ( fentinger van Vlissingen) is niet simpel.

Reactie: (Qwartje)
16-2-2010, 14:09
@Joke van der Meij

Staat u mij toe, mevrouw Van der Meij, om hier even off topic te gaan. Hoewel: het blijft verweven met de aangesneden problematiek.

Vanavond valt tijdens de pow-pow waarschijnlijk een besluit over de Blauwe Berg-invulling. Op 14-2-2010 19:08:26 merkte ik hier op: “Voorlopig, mijn heren, moeten alle stenen van alle beoogde bouwwerken nog worden besteld.” Daar kwam, via een andere lijn, een alarmerende reactie op. De bouwer BAM, zo werd me duidelijk gemaakt, verkeert in grote liquide moeilijkheden. Op twee grote projecten is zó veel verloren, dat de bouwer in feite ‘los ‘is.

BAM zal niet eerder één Blauwe Bergsteen op de andere metselen, of 70 tot 80% van het hele project moet betaald zijn. Maar Van der Valk is gekke Gerrit niet.

En ziedaar: vanmorgen gaf het bouwconcern een winstwaarschuwing af. Winst over 2009: 30 miljoen in plaats van de verwachte 100 miljoen. Analist Edwin de Jong van SNS Securities spreekt van een verlies van 330 miljoen. Het BAM-aandeel verloor vanmorgen 11% op de beurs.

Nu acht ik mezelf visionair noch doemdenker, maar boven de Blauwe Berg pakken zich donderwolken van een financieel debacle samen. Aan het mega-project ontstijgt nù al een onwelriekende walm.

Laat Hans Weeda daar vanavond eens vragen over stellen. Laat Black Jack eens inzage geven in de contract-clausules. Of schaatsen we vanavond met z’n allen gewoon, eyes wide shut, een groot wak in? Sluimert hier de adder van de haast?

Joop van Oosten, bestuursvoorzitter van de BAM, wilde vanmorgen niet ingaan op verdere financiële implicaties, waaronder het te verwachten dividend. “Daarover”, zei hij., “volgt meer op 4 maart.” Juist. Eén dag na de verkiezingen. En de Hoornse pow-pow kan of wil dit niet over de verkiezingen heen tillen? Slordiger dan merkwaardig, vindt u ook niet?


Reactie: (Dirk Minnebo D66)
16-2-2010, 14:02
@Sarah
Goed te horen dat u begaan bent met Hoorn. Dat ben ik ook en daarom heb ik me kandidaat gesteld voor de gemeenteraad. Omdat u mij niet kent hier een kleine introductie http://www.tinyurl.com/minnebo .

Wat betreft het amusino.
Er zijn vele redenen om tegen het amusino te zijn en de manier waarop dit doorgeduwd wordt door van Es. Ook ik heb aandachtig geluisterd en ik denk dat we kunnen stellen dat Ina Bakker een aantal zeer valide argumenten aandroeg en een goed verhaal had. Er is dus geen sprake van misbruik. D66 Hoorn is tegen de plannen van van Es zoals die er nu liggen voor een amusino. Mijn vraag aan @joke was hoe ze zelf over het amusino dacht.

Reactie: (robbie.)
16-2-2010, 13:59
Op dit forum lees ik vaak dat het plan de Blauwe Berg concurrerend is met de horeca in de binnenstad. Ik weet niet of dit zo is. Waarom kruipen concurrerende woningzaken dan bij elkaar op een Boulevard of Plein? Waarom plande Peter Karsten eind jaren ’80 zijn K-Markt (nu Hanos)op 100 meter van de Makro in Amsterdam Oost? Omdat het een aanzuigende en versterkende werking heeft op het publiek. Waarom zou dit voor Hoorn niet gelden? Na afloop van een black jack of fruitautomaat of film effe lekker de binnenstad van Hoorn in.Moeten ze bij de gemeente dan wel aan citymarketing gaan doen, waarover ze al eeeeeuwen steggelen

Reactie: (Derek)
16-2-2010, 13:59
Een raadslid die voor de centen in de gemeenteraad zit, dat hoort niet!
Het valt mij op dat iedereen op dit forum weet wie dit raadslid is,
maar dat niemand er schande over spreekt of het raadslid verdedigt tegen de aantijging van Nico Swaf.

Reactie: (Sarah)
16-2-2010, 13:39
@ Dirk Minnebo, wie u ook bent, zegt mij niets in ieder geval maar ik vind uw toon erg aanmatigend.
Ben het met Joke eens, waar was D66 toen het ging over de toegangsstop? D66 was voor dit belachelijke besluit. Van uw politiek leider Arthur Helling hebben wij begrepen dat D66 nog steeds verdeeld is, u bent niet te volgen, maar ja dat zijn we van D66 wel gewend.
Wat dat amusino/casino of hoe het ook gaat heten, als het er ooit komt, betreft. Ik heb heel goed geluisterd verleden week,ik volg via radio Hoorn de vergaderingen uit interesse ben begaan met mijn stad, heb ook goed geluisterd naar het verhaal van mevrouw Ina Bakker D66, zij maakte zich enkel en alleen zorgen over de gokverslaving ik heb haar niet gehoord over de eventuele nadelige gevolgen voor de horeca in de binnenstad. Dirk Minnebo probeert u serieuze zaken te misbruiken ten meerdere eer en glorie van uw partij terwijl u dit helemaal niet verdiend? Als ik u was zou ik hiermee stoppen want u verliest op deze manier de geloofwaardigheid van uw partij volkomen.

Reactie: (Dirk Minnebo D66)
16-2-2010, 13:37
@Joke

Maar u maakt wel deel uit van de fractie en ik neem aan dat u nu ook een vinger in de pap heeft? Van neersabelen is geen sprake, ik zou graag zien dat dit onzalige plan tijdig gekeerd wordt zodat we niet weer een discussie achteraf hebben. Ik had eigenlijk verwacht dat u het met mij eens zou zijn en ben dan ook verbaast over uw reactie. Tenzij u en uw fractie Hoorn graag met een ongewenst amusino willen opzadelen.

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 13:26
En nu @dirk ?

Reactie: (Joke)
16-2-2010, 13:22
@ Bernard, ik ken het raadslid,jij misschien ook wel. Ze zit bij een partij die heel erg voor dit besluit is daar wil ik het bij laten, zijn verder niet mijn zaken met welke intentie iemand zijn/haar raadswerk invulling geeft.
@ Dirk Minnebo, waarom geef ik je nog correct antwoord als je mij op deze manier probeert neer te sabelen? Misschien is het nog niet tot je doorgedrongen dat ik vanavond niet kan stemmen beste Dirk gewoonweg vanwege het feit dat ik geen deel uitmaak van de huidige gemeenteraad.
Jouw eigen Ina Bakker D66 was trouwens ook heeeeel erg voor de toegangsstop. Maar dit even terzijde. Dag Dirk.

Reactie: (robbie.)
16-2-2010, 13:14
bernard,
Wanneer je als fractielid er een andere mening op na houdt en die in je stemgedrag wilt uiten, dan ben je melaats, ben je een paria, een verrader....want de partijdiscipline is heilig.Jij en ik vinden dit slappe hap-politiek en daarom zijn we ook nooit in de politiek gegaan.Ik ben en misschien jij ook wel vrij en onafhankelijk in m’n denken.

Reactie: (Dirk Minnebo D66)
16-2-2010, 13:00
@ Joke
Als u zich werkelijk zorgen maakt over de horeca, dan kunt u vanavond de eerste stappen maken door tegen het amusino te stemmen en voor de beloofde bioscoop. Ik hoop op u te kunnen rekenen

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 12:40
Vind de reactie’s nogal gematigd. Snap niet dat horecabedrijven zonder terras zich schijnbaar geen zorgen maken. Gaan ze ervan uit dat ze het drukker krijgen als in de zomer de avondklok blijft. Verder wil ik nog opmerken dat teruglopende omzetten het eerst door het personeel zal worden gemerkt, m.a.w. langzaam verdwijnt er zeker werkgelegenheid. Dit moet men niet onderschatten.

Reactie: (Bernard Rive)
16-2-2010, 12:32
Tja zo zie je maar... Het landelijk bestuur van de PvdA ziet die verhoging naar 18 jaar niet zitten en is dus tegen. Misschien kan onze eigen Judith de Jong Timmer c.s. overtuigen van het feit dat de afdeling Hoorn op de bres springt voor de jeugd en tegelijkertijd de het probleem van de eventuele overlast en bijbehorende politiekosten oplost door er voor te zorgen dat de horeca geen bestaansrecht meer heeft.
@Joke: nou, dat betreffende raadslid had gewoon karakter moeten tonen en niet vooraf in de kroeg en notabene tijdens de raadsvergadering lopen miepen dat zij tegen de toegangsstop zou stemmen om vervolgens lekker voor te stemmen. Bah!

Reactie: (redactie)
16-2-2010, 12:19
@Bernard,
We hadden 12 horecabedrijven benaderd, waarvan 5 de vragenlijst retourneerden en Swaf middels een bijdrage (als reactie geplaatst) reageerde.

Reactie: (Joke van der Meij-VOC Hoorn)
16-2-2010, 10:41
Dit artikel geeft precies weer dat waar wij al bang voor waren.
Dat wat een ieder met een beetje gezond verstand al had kunnen weten: met deze maatregel bereik je de doelgroep niet!
Er ligt in Den Haag een wet klaar die gemeenten in de gelegenheid stelt om een verbod in te stellen, geen verkoop van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar (is nu 16). De vereniging Nederlandse Gemeenten pleit ervoor om dit landelijk als regel in te stellen, deze ziet (terecht) het gevaar dat er afgereisd gaat worden naar een gemeente waar nog wel verkocht wordt onder de 18. Ik hoop dat deze regel inderdaad landelijk wordt. Maar dit zal zoals gewoonlijk wel weer enige tijd in beslag nemen, op termijn is het een goede zaak.
Nu moeten we hier in Hoorn zo snel mogelijk af van het destijds genomen slechte en betuttelende besluit.
@ Nico Danenberg, ik ken het raadslid waaraan je memoreert, het was triest dat zij en een fractiegenoot van haar geen kant op mochten.
Ik blijf me inzetten voor het terugdraaien van de toegangsstop.
Daar durf ik een ieder recht bij in de ogen te kijken.

Reactie: (Bernard Rive)
16-2-2010, 10:32
@Redactie: zijn er maar vijf bedrijven die gereageerd hebben? Zijn de anderen al murwgeslagen? Zegt genoeg denk ik zo..

Reactie: (Kees)
16-2-2010, 10:14
De regel die is ingesteld heeft als hoofddoel jongeren onder de 18 minder te laten drinken. Het is een feit dat het drankgebruik onder jongeren in West-Friesland een probleem is. Het is dan ook een verplichting van de gemeente om dit probleem aan te pakken. De ’oplossing’ om de deuren van de kroegen eerder te laten sluiten is echter geen oplossing voor dit probleem. De cafe’s hebben namelijk bijna allemaal een deurbeleid waarbij jongeren onder de 18 jaar het café simpelweg niet inkomen. Een logische regel. Veel jongeren van onder de 18 komen door geldgebrek al volledig ingedronken de kroeg in en bestellen hoogstens 2 biertjes, als ze überhaupt al iets bestellen (spreek uit jarenlange ervaring als barman). Het deurbeleid is een ideale oplossing voor het probleem waar de gemeente maatregelen wil treffen. Geef als cafe duidelijk aan vanaf welke leeftijd publiek naar binnen mag en controleer dit aan de deur. Dit is de enige manier om minderjarigen buiten de deur te houden. Ik sluit mij volledig aan bij de mening van JP Coen. Het zal ’een jongere’ die echt wil altijd lukken om in een kroeg een biertje te bestellen. Het verschil tussen een 15 en een 16 jarige is immers zeer moeilijk te onderscheiden. De ondernemer moet niet de enige zijn die strafbaar is wanneer hij alcohol verkoopt aan een minderjarige. Die bedriegt immers het barpersoneel door zich ouder voor te doen dan hij/zij daadwerkelijk is. Het feit dat je pas alcohol mag kopen vanaf je 16e mag gezien worden als algemene kennis die iedereen moet weten. Ik hoop van harte dat de nieuw te vormen raad luistert naar de geluiden van de ondernemers en het uitgaanspubliek. De huidige maatregel lost namelijk geen probleem op, maar creëert nieuwe.

Reactie: (erik)
16-2-2010, 00:28
De kroegen in de binnenstad kunnen helemaal wel opdoeken als vanavond een meerderheid van de raad instemt met de komst van het amusino-hotel-bioscoop-complex. Dankuwel partijen die het zogenaamd zo goed voorhebben met de Hoornse binnenstad: VVD, VOC-H, Hoorns Belang,

Reactie: (martin mutter)
16-2-2010, 00:01
@nico, als je toch advies geeft lees wel even precies wie tot hoe laat wil, voor je het weet duwen ze 1 uur door je strot.

Reactie: (Qwartje)
15-2-2010, 23:41
@Nico Danenberg

Nico for President! Heb het drie keer gelezen, @Nico. Ga nu over tot de vierde keer. Zelden zulke ware (en voor sommigen beschamende) woorden gelezen op dit forum.

Reactie: (Nico Danenberg van Swaf)
15-2-2010, 22:48
Ik spreek even namens cafë Swaf in Hoorn.
Vooralsnog loopt de kroeg om kwart voor 12 vol met hijgende stadsgenoten, waar is iedereen ?
De diverse telefoontjes uit treinen en taxi’s die rond half 12 richting Hoorn komen moet ik meedelen dat ze beter kunnen blijven waar ze zijn omdat de boel in Hoorn om 00:00 uur op slot zit. Dat zullen ze wellicht niet gaan halen.
Dat zijn geen kids, die dan al dan niet in een keet zitten, maar burgers van Hoorn die in A’dam of elders een film, concert iod hebben bezocht, of gewerkt hebben.
Mijn advies aan de bestuurderen is: verlies oorzaak en gevolg niet uit het oog.
Wat ons als democratisch verweer rest is; de komende maand een stemadvies uitbrengen, aan onze bezoekers.
Waar de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen meestal stokt bij 52%, gaan wij pogen die op te stuwen naar minimaal 60%. In 1966 was dat nog 97,5%, maar toen was stemmen nog verplicht.
We gaan de komende tijd flyeren, om de doelgroep te activeren te gaan stemmen, om deze wederom betuttelende maatregel terug te draaien.
De functie van een burgemeester is, om de gemeenteraad voor te zitten, niet om ze ongefundamenteerde maatregelen door de strot te duwen, al met de portefeuille zwaaiend.
"Chantage", riep de pers, "zware politieke druk" zei de gemeenteraad.
Het is de taak van de ouders hun kids onder hun hoede te houden.
De burgemeester heeft de gemeenteraad een broodje gezond voorgehouden.
Toen de gemeenteraadsleden zeiden dat er steentjes in dat broodje zaten, zei de burgemeester: Of je vreet dat hele broodje, of je krijgt niets.
Ik ken persoonlijk een raadslid die voor de motie heeft gestemd omdat ze de vergoeding, van het werk als raadslid niet kon missen.
Het blijft toch een dorp.
Je doet de Hema op de Gouw ook niet dicht, omdat hun kids daar spullen jatten.
En bij ons mag je roken. (wordt bij de buitendeur aangegeven)

Nico Danenberg
Swaf