Waarom kiezen in Hoorn zo moeilijk is... (2)

COLUMN ingezonden door Jeroen Vogel

COLUMN

Hete hangijzers zijn er gecreëerd, met de verwachting dat die hangijzers dankzij ‘voortschrijdend inzicht’ steeds meer zouden afkoelen tot gestold gemeengoed. Maar hoewel steeds meer mensen inzien dat overmatig alcoholconsumptie een daadwerkelijk probleem is en de gekozen term de lading wat dat betreft dekt, wil er één hangijzer maar niet afkoelen. Hij blijft heet, snikheet zelfs, maar gelukkig zijn er vele smeden die hem willen bewerken. De één in een mooiere vorm dan een ander. Welke smid uiteindelijk met de grijptang en smeedshamer aan de slag gaat, hangt van vele klanten af. Het probleem is alleen dat bijna elke smid die zich over het hete hangijzer wil ontfermen naar de klanten luistert en eigen inbreng blijft hangen in algemeenheden, waardoor de keuze verdomd lastig gaat worden. Wie wordt de stadssmid die het hete hangijzer mag gaan smeden?

De keuze hangt natuurlijk niet van één heet hangijzer af dat uiteindelijk toch wel afkoelt, zij het door gewenning en acceptatie, zij het door democratisch buigen naar de wil van de bevolking. Zo’n smid kan vele dingen in het vuur steken om naar een andere vorm om te buigen. Maar voor velen is met name de toegangsstop voor de horeca, die geldt op vrijdag- en zaterdagavond, een doorslaggevende issue in de keuze: welke partij geeft het uitgaanspubliek haar vrijheid weer terug?

Als de keuze louter híer vanaf zou hangen, zou dat niet alleen pathetisch zijn, maar bovendien de alcoholproblematiek ontkennen. Er is zoveel meer te verbeteren in Hoorn. Populistische dingen als een bioscoop/discotheek, waar de gemeenteraad haar bevolking al jaren lekker mee maakt, staan vaak bovenaan. Het is belachelijk dat deze voorzieningen er nog niet zijn, terwijl met name bioscoopexploitanten openlijk hebben aangegeven “volgende week te kunnen beginnen met het storten van beton”. Er is natuurlijk nog veel meer aan de hand.

Een chronische ziekte die Hoorn teistert is een tekort aan arbeidsplaatsen op universitair en HBO-niveau. Men nam de passieve gedachte aan dat het werk wel mee zou komen met de overwaaiers uit Amsterdam. En nog altijd is dat de gedachte die domineert. De daadkracht die Den Bosch al jaren geleden aan de dag legde door op eigen initiatief en kracht de stationsomgeving aan te pakken en toonaangevende bedrijven als Van Lanschot Bankiers aan te trekken, had ook in Hoorn opgepakt kunnen worden.

Sterker nog, de rechtstreekse treinverbinding met Schiphol geeft onze stad een grote voorsprong op andere steden. En er zijn vele voorbeelden meer als deze: vermindering en verwijdering van wachtlijsten voor huisvesting (ook van andere dan reguliere doelgroepen), buiten het genoemde vestigingsklimaat is ook een gezond ondernemersklimaat van belang, de veiligheid kan altijd beter ook al is het relatief veilig in Hoorn.

Die daadkracht heeft zólang in Hoorn ontbroken dat er nu een grote behoefte aan is. Projecten hebben stil gelegen – de handschoen moet worden opgepakt, de mouwen moeten worden opgestroopt. Maar welke partijen gaan dat doen? Welke mensen zijn er capabel én gemotiveerd genoeg, en hoe weet je van tevoren óf ze dat zijn? De keuze is al moeilijk genoeg omdat de verkiezingsprogramma’s in veel gevallen weinig van elkaar verschillen.

Toch moeten wij, of zij die dat willen, een keuze gaan maken op 3 maart. Gelukkig maakt de huidige gemeenteraad het de kiezer erg gemakkelijk met hun hete hangijzers. De partijen die willen betuttelen, hebben dat gedaan en als ze worden herkozen, zullen ze nog meer willen betuttelen. Een mens wil immers altijd meer als het maar zo smaakt.

De partijen die niet willen betuttelen, ons níet willen pamperen, zijn de oppositiepartijen. Hoe je een onderscheid maakt tussen deze partijen is simpel: je gaat terug naar het metafoor van de smid. De toegangsstop kan zo alsnog dienen als leidraad en dit levert enerzijds minstens vier partijen op om uit te kiezen als u geen betutteling wenst: Fractie Tonnaer, VOCHoorn, Hoorns Belang en, als enige landspartij, de VVD. Anderzijds is daar de betutteling, indien gewenst: PvdA, CDA, GroenLinks, D’66.

Maar veel meer onderscheid is er niet. De één wil direct veranderen, de ander helemaal niet, de volgende wil eerst evalueren en weer een ander is socialer en linkser. Maar wat wil je ook, met zoveel partijen in zo’n kleine stad? Bereikt er überhaupt een partij een forse meerderheid of worden het kleine clubjes die er samen wat van moeten gaan smeden? Dáárom is het zo moeilijk kiezen in Hoorn: twee of drie smeden kunnen nog goed samenwerken, maar vijf smeden zullen erg aan daadkracht gaan inboeten. Dat moeten we zien te voorkomen.

Jeroen M. A. Vogel

Ook een eigen Column op Hoorngids? Zie onderstaande link:

Reacties
Reactie: (Dirk Minnebo D66)
22-2-2010, 16:13
Rechtstreeks uit ons verkiezingsprogramma gekopieerd:

"D66 heeft een voorkeur bij de
koudconstructieflats, zoals de STER-flats voor restauratie boven sloop al zal
dat per flat een afweging worden. Wel vinden we dat er dan vergelijkbare
huurprijzen moeten terugkomen om bestaande bewoners zoveel mogelijk te
kunnen laten terugkeren."

Woensdag is overigens nog een wijkoverleg in de Grote Waal waar ik ook aanwezig zal zijn.
http://tinyurl.com/minnebo

Reactie: (gerard)
22-2-2010, 15:41
@nomen: bedankt voor je reactie. De flats hingen vol met SP-posters, dat weet ik wel. Of iets wat onder de ambtenaren leeft anders niet naar buiten komt, kan ik niet beoordelen. Dan zou in ieder geval een college zijn organisatie niet serieus nemen.

Verder hoop ik dat alle politieke partijen zo slim zijn het op te nemen voor de sterflats.
Natuurlijk kan alles wat op de gemeentelijke monumentenlijst staat er weer af, maar dat moet de politiek niet willen. Dan neem je de monumentenstatus niet serieus.

Helaas kan ik er vanavond niet bij zijn, maar ik hoop wel dat iemand die vraag vanavond gaat stellen. De bewoners uit de Grote Waal moeten weten welke partijen ze onvoorwaardelijk steunen!

Reactie: (Nomen Nescio)
22-2-2010, 14:45
jouw zegslieden zijn vermodelijk óf verkeerd geïnformeerd’óf proberen je wat op de mouw te spelden @gerard. De sloopplannen voor de sterflats waren er al, er is zo lang over gesoebat, dat ze uiteindelijk op de monumentenlijst gezet werden. Intermaris tekent beoep aan (ze wil nl. toch slopen, al is het maar een deel), reden waarom er geschoven wordt in de Raad en er mondelinge vragen kwamen(ik dacht van het CDA) of de flats van de lijst afkunnen, een vraag die door Jack positief beantwoord werd. En als een plan rondgaat onder de stadhuisambtenaren, moet iemand de knuppel wel ’’in het hoenderhok’’ gooien, anders blijft zo’n plannetje onder het loodje liggen. Dat een fractie (in dit geval Tonnaer) dat doet, kan je niet betitelen als iets schenden of verkwanselen of uit zijn op stemmenwinst.
Ik hoop dat je vanavond bij het GLD
in het Park bent en dat je jouw bewering kunt omzetten in een vraag.

Reactie: (gerard)
22-2-2010, 12:47
Van vrienden van me uit de Grote Waal hoor ik toch wat andere geludien over de inbreng van de fractie Tonnaer over de sterflats.
Het bekijken van de monumentenstatus was helemaal geen nieuw idee, maar iets wat al een tijd op het stadshuis circuleerde, zelfs nog voor de slooplannen van Intermaris bekend werden. Ook andere politieke partijen waren hiervan op de hoogte en hebben dit de bewoners verteld.
Tegelijk is de bewoners verteld dat ze dit niet in de pers moesten brengen om te voorkomen dat Intermaris nog snel een sloopvergunning aan zou vragen.
Deze afspraak is door Tonnaer geschonden, en daarmee heeft hij in een poging stemmen te winnen dus bewust het risico genomen dat Intermaris nog snel de sloopvergunning aan zou vragen. Tonnaer heeft de belangen van de bewoners dus verkwanseld in de hoop stemmen te trekken. De bewoners weten dat maar al te goed.
De SP en de PvdA waren er eerder om de bewoners van de sterflats te helpen.

Reactie: (Sebastiaan)
22-2-2010, 00:40
@ Anna en Nomens Nescio:

PvdA wil inderdaad nogal eens een item lenen van andere partijen of bewonersgroepen (overleggen leefbaarheid). Ik heb dat ook gezien met - sorry voor mijn critici - het onderwerp van bomen en groenbeheer, waar GroenLinks zich al jaren druk over maakt (in het verkiezingsprogramma van 1998 werd al gepleid om het bomenbestad goed in kaart te brengen en beter te beschermen), en nu zie je dat de PvdA onder de bezielende leiding van de heer Bruijns een poster met bomen (Baatland) en rode rozen heeft!

Oud-minister Bot heeft ooit ooit gesteld dat wanneer er geen draagvlak is voor beleid, er niet meer goede politiek bedreven worden. Politici hebben volgens hem de plicht om de macht die ze hebben ook voor te leggen aan de burgers. De remedie lijkt een zo open mogelijke besluitvorming, welke zo dicht bij de burger plaatsvindt als mogelijk; de laatste tijd zo vaak genoemde beginspraak. Pro-actief beleid maken en schrijven. Op basis van goede informatie en argumenten (geen bureaucraten in achterkamertjes dus), en politici die hun vertechnocratiseerde jargon, vaarwel zeggen, want daarmee ben je niet in staat de mensen aan te spreken...

Maar de politicus moet dus ook NIET bij de burger op schoot gaan zitten, omdat hij of zij denkt daar de kloof mee te kunnen dichten. Want daardoor worden verwachtingen gewekt die niet waar gemaakt kunnen worden (let daarom goed op de partijen die nu zo fel tegenstander zijn van de uiterste toegangstijd van 00:00 uur, zodra ze in een College van B&W zitten). Of ze gaan meningen en standpunten roepen die voortkomen uit electorale angst, en niet gebaseerd zijn op een (duurzame) toekomstvisie op de gemeente of samenleving. Doekle Terpstra wees daarop in de prof. Piet Steenkamp Lezing, toen hij zei dat ontgoochelende kiezers tactisch gaan kiezen op partijen die luid en duidelijk het wantrouwen vertolken. Anders gezegd: de kiezer reageert in zo’n situatie als volgt: "(...) Als wij niet mogen mee beslissen zoals ons beloofd was, dan mogen jullie niet regeren zoals jullie verlangen." En Paul Frissen, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg zag dat ook. Hij weet dat al eerder aan een vorm van bevoogdend optreden, waarbij oderning en normalisering voorp staan. Als voorbeeld gaf hij in een lezing in 2008 de beleidsontwikkeling van jeugdbeleid: een recht-toe-recht-aan-ordening vanuit de diagnose dat de jeugd problemen heeft en problemen maakt. Terwijl je bij jongeren door de eeuwen ziet dat variëteit en veelkleurigheid veel meer passend zijn. "(...) Burgemeesters van nu leven in een wereld die ordening/normalisering en inperking/vernietiging ziet als oplossing voor variëteit." En dat leidt volgens prof. Frissen tot onterechte en verkeerde bemoeienis van de overheid. Maar het is ook een gevolg van de tegenstrijdige vraag van de burger, van de kiezer: Frissen neemt waar dat de gemiddelde burger (of ondernemer) een regelvrije zone wil voor zichzelf en voor de buurman (of de jongere in de straat) maximale regels...

Sebastiaan.

Reactie: (Nomen Nescio)
21-2-2010, 21:19
Dus @Kees, dat wordt wéér een pilsje voor de Tonnaeristen?

Reactie: (kees de greeuw)
21-2-2010, 20:45
bedankt, rene assendelft fractie tonnaer, voor het beschikbaar stellen van het voorontwerp- bestemmingsplan van het runshopcentrum-keern noord
jullie zijn de enige fractie die de bewoners optijd inlichten over dit voorstel.
ik hoop dat jullie dit ook na 3 maart blijven doen, en dat we bij jullie onze vragen kwijt kunnen.
we hebben nu de tijd om als buurt dit voorontwerp te bestuderen en als het over een paar maanden, wordt behandeld onze reactie hierop te geven,
trouwens vreemd dat er vanuit het amtelijk-apparaat niet een copie van dit voorontwerp is verstuurd,naar het buurtcomite keern west,
die al meer dan 10 jaar lang, naar het vernieuwen van dit oude bestemmingsplan uit 1971 heeft vraagd
ik hoop dat de andere partijen, voor zij straks dit voorontwerp bestemmingsplan gaan behandelen,
ook de opmerkingen van de bewoners serieus nemen, en met hen in overleg gaan
de adressen zijn bij u allen bekend.

Reactie: (Anna)
21-2-2010, 16:22
@ Ruud, dat is exact wat ik bedoel!
Ik was de ambtenaren vergeten, tja daar kunnen we inmiddels ook een boek over schrijven.
Het lijkt soms inteelt hier in Hoorn, tijd voor een frisse wind.

Reactie: (NOZEM)
21-2-2010, 15:12
@ Ruud en Anna, ik ben het volledig eens met jullie conclusies mbt Connie Vertegaal.
Reeds 35 jaren ben ik abonnee van het NHD en zal dat ook wel blijven omdat ik ook goede zaken in deze krant aantref.
Of de columns van Connie V. invloed hebben op het stemgedrag van de kiezers kan ik niet aangeven! Wel schat ik de Westfriezen in, als nuchtere mensen, die columns zoals deze op hun merites beoordelen.

Reactie: (Ruud van Vliet)
21-2-2010, 14:40
tsja, het is wat die PVDA, die zit al jaren op het pluche, dat is zo ver doorgeslagen dat inderdaad het NHD ook bij de meeste journalisten (of waar het voor door moet gaan) ook tot op het bot verweven is met de rode gedachten.
maar wat nog veel ernstiger is, en daar hoor ik bijna niemand over...
Wat te denken van het ambtenaren apparaat op de nieuwe steen?
Enig idee hoe het kliekje daar al die jaren vrijelijk de gang kon gaan met kleuteren onder de beschermende hand van onder andere jack, en Cilia?
Welke politieke partij er ooit iets hier voor het zeggen zal krijgen , ze zullen altijd met het logge, tergend trage gepeupel blijven zitten dat zich al die jaren koesterde in de luwte die het huidige college hun heeft geboden.
Een gevolg hiervan is dat alles wat vanuit de nieuwe steen geroepen word, klakkeloos door de "meisjes" van het NHD over genomen word.
Vooral de berichten rondom bijvoorbeeld de stoomtram die weer eens een tekortje heeft. en tsja Hier geld zeker het aloude spreekwoord; WIENS BROOD MEN EET, WIENS TAAL MEN SPREEKT.
Niet dat ik nu de stichting stoomtram in een kwaad daglicht wil zetten , maar het is op z’n minst bijzonder te noemen dat mevrouw Snaas, in geval van nood bij de stoontram direct hoog in de pen klimt, en bij het eerste bericht kun je al op je vingers natellen dat er weer een paar ton naar de stoomtram rollen.
Het zal nog jaren duren voor Hoorn en zijn bewoners eindelijk kunnen spreken van een objectieve pers en een dito ambtenaren apparaat. eerst moet de huidige generatie met pensioen. pas dan kan er schoon schip gemaakt worden.
tot die tijd zitten we met de erfenis van de PVDA......

Reactie: (Anna)
21-2-2010, 13:41
Allereerst ben ik blij dat ik niet de enige ben die het opvalt hoe partijdig het NHD is.
@ Nomen Nescio, inderdaad de PvdA gaat opvallend vaak aan de haal met items van de lokale partijen, je noemt de Sterflats, dat is een heel goed voorbeeld.
Een ander staaltje van schandalig populisme is de geluidsoverlast van IJsbaan de Westfries, in april 2009 zijn daar door een lokale partij (VOC Hoorn) uitgebreid zeer kritische vragen aan B&W over gesteld. De PvdA "ontdekt"dit item, stelt vervolgens praktisch gelijke vragen en ja hoor het komt uitgebreid in het NHD!
Schandalig! En de kiezers trappen er waarschijnlijk nog in ook, dat is nog erger.
Doe normaal: Stem lokaal!!!!

Reactie: (Nomen Nescio)
21-2-2010, 01:28
Weet je @Dirk, dat de PvdA met die items van de lokalo’s eigenlijk pronkt met andermans veren? Simpel voorbeeld: fractie Tonnaer pleitte ervoor de sterflats op de monumentenlijst te plaatsen. Men werd a.h.w. weggehoond. En wie zette enkele maanden later die flats op de monumentenlijst? Juist, de PvdA!!

Reactie: (Dirk)
20-2-2010, 19:00
Ik ben het wel eens met mijn voorgangers hier wat betreft de partijdigheid van het NHD. Zegt PVDA iets dan staat het breeduit in de krant, zegt een lokale partij (soms al weken daarvoor) precies hetzelfde dan lees je daar niks over.
Wat mij betreft is er dan ook sprake van een eenzijdige kijk op de Hoornse politiek door ’het plaatselijk sufferdje.’ Ik denk dat je redelijk sterk in je schoenen moet staan en je redelijk in de lokale politiek moet verdiepen wil je niet meegezogen worden in de propaganda.
Wil je nog iets kunnen betekenen in de lokale politiek, steun dan ook een lokale partij. De landelijke partijen zullen toch in een bepaald stramien moeten opereren.

Reactie: (Nomen Nescio)
20-2-2010, 18:58
Het doet er niet toe wat je stemt @Lucas, áls je maar stemt, en dat doe je blijkbaar dus. En bij het NHD heb je niet alleen juf Connie @Anna, maar ook meester Jaap! En Jaap weet veel, héél veel, van de politiek in West-Friesland.

Reactie: (Anna)
20-2-2010, 17:08
@ Yvon, nee voor mij is de keuze ook niet moeilijk ik stem lokaal toch vaak anders dan landelijk.
Ik kijk welke lokale partij mij het meest aanspreekt waar ze zich heel gericht op de Hoornse situatie voor inzetten en daar stem ik op.
Geen PvdA, CDA of D66 voor mij maar ook geen Groen Links.
Ik weet het al hoor maar wil er geen partijpropaganda van maken.

Reactie: (robbie.)
20-2-2010, 16:57
Geen terrasverwarming, maar fleece dekens. Mijn hemel Groen Links heeft het geitensokken imago nog steeds niet afgezworen. Wat zou je zeggen van overdekte winterterassen? Klaas Poeze heeft schitterende tekeningen liggen die perfect passen in het monumentale centrum. Zullen we het daar ’ns over hebben in de nieuwe raadsperiode?

Reactie: (yvon)
20-2-2010, 16:27
stemmen is niet zo moeilijk hoor in Hoorn we weten wat we hebben gehad en daar moeten we dus niet meer op stemmen want dat is alleen maar elende geweest
dus gaan we nu voor de partijen die we nu een kans geven
dus zeker geen D66 en pvda
tot 3 maart

Reactie: (Anna)
20-2-2010, 11:18
@ Lucas, ben het met je eens wat betreft de PvdA. Ze leven nog steeds in het Stalinistische tijdperk.
Scoren in de krant noem je. Daar heb je een punt, want Lucas en beste medevolgers, hoe objectief is bv het NHD??
Lezen wij, vooral de laatste maanden/weken voorafgaande aan de verkiezingen niet alleen maar lovende artikelen over de PvdA?
Als Jack van Es, Piet Bruins of Judith de Jong een scheet laten staat het al in de krant.
Afgelopen week was het zelfs zo erg dat verslaggeefster Mw. Connie Vertegaal de Hoornse politieke partijen een cijfer ging geven. Hoe gek kun je zijn?
Wat te verwachten viel PvdA en CDA kregen het hoogste cijfer van juf Connie, dit zijn brave partijen.
Ja juf is zelf groot voorstandster van (sorry daar gaan we weer) de huidige toegangsstop en zal alles wat in haar ogen positief voor de maarregel uitvalt publiceren. De tegenstanders zul je bij deze mevrouw niet horen. Tonnaer gaf ze het advies om geen wethouder te worden, wat een aanmatigende toon!
Ze zijn bij het NHD, een enkeling uitgezonderd, als de dood dat hun PvdA moet inleveren, stel je voor dat er een college komt zonder PvdA, nee daar moeten ze bij het NHD niet aan denken, dus voeren ze volkomen ongenuanceerd campagne.
Mag ik ook een cijfer geven aan juf Vertegaal? dan krijgt ze bij het vak : onpartijdigheid een dikke 3-.

Reactie: (Mark)
20-2-2010, 11:04
Roger!!!!!!!!! opletten jongen je raakt een stem kwijt, Oh ja die zit natuurlijk weer achter een bak koffie in de Keizerskroon, nou ja dan moet hij het zelf maar weten.
@ Lucas, interessante afweging die je maakt, D66 of Groen Links?
Liberale partij aan de ene kant, Linkse partij aan de andere kant.
Bijzonder!
"ongenuanceerde aantijgingen vanuit de horeca" noem je dat.
Je zult er je brood maar mee moeten verdienen! Weet je dat zoals het er nu naar uitziet sommige horecaondernemers (cafés en restaurant met terras) de door D66, GL, PvdA en CDA gewenste evaluatie waarschijnlijk niet zullen halen! Dat ze hun zaak dan moeten hebben sluiten. Hoezo ongenuanceerde aantijgingen en stromannetjes? Je voelt je betutteld door de café-eigenaren, die is leuk! Weet jij hoe zij zich voelen? En wij normale mensen die gewoon uit willen gaan,over betutteling gesproken.
Maar @Lucas kies vooral of voor D66 of voor GL,allebei "zijn het "droompartijen".

Reactie: (Lucas)
20-2-2010, 10:12
Ik had genoeg van de (Stalinistische) betutteling door de PvdA. Waar scoren in de krant - hoe vaak word iemand genoemd - uitgaat boven inhoudelijke kwaliteit en het netwerk bij bewoners. En geen plaats is voor afwijkende of vrijzinnige opvattingen. Slachtoffers hiervan waren Peter van der Hall (1990), Cokky Bronsgeest (1998), Toon van de Wijdeven (2010). Dus iki had mijn stem al klaar gelegd voor Roger Tonnaer.

Maar de ongenuanceerde aantijgingen vanuit de horeca en haar stromannetjes brengen me voor een andere keuze. De betutteling door de café-eigenaren die mij in de binnenstad lastig vallen met hun opdringerige stemadvies, en de zuurpruimen hier op Hoorngid.nl brengen mij tot een andere keuze: D66 of GroenLinks !!!

Met de meest daadkrachtige verkiezingsprogramma’s de enige partijen die naar de toekomst kijken. Nu nog even een keuze maken tussen deze twee partijen. Vóór de ONTtutteling...