Waarom kiezen in Hoorn zo moeilijk is... (3)

COLUMN Politici zijn voorspelbaar, maar toch.

HOORN - Dit schreef een columnist op 21 november 2009 op Hoorngids.nl:
“Overigens zullen we de komende maanden nog wel enkele verrassingen uit de grote hoed van het College krijgen: Blijkt vlak voor de verkiezingen dat er een ondernemer is die een discotheek wil starten. Is er zomaar goed nieuws over een bioscoop. Zijn er zomaar allerlei meevallers….”
En inderdaad enkele weken voor de verkiezingen komt het College met toezeggingen over een discotheek en bioscoop. Ohja, en een CasinoHotel want dat eiste De Machtige Toekan.


Deze columnist voelde goed aan hoe ‘verkiezingen’ zaken kunnen beïnvloeden. Zeker als de vooruitzichten van de regerende partijen niet zo gunstig zijn, komen er heel wat bonte konijnen uit de grote hoed. Zijn er nog leuke kadootjes te vergeven, komen dingen nog net op tijd rond of kan anderszins de vlag uit.

Dat politici dus vaak voorspelbaar zijn, wil nog niet zeggen dat het in Hoorn bij de aanstaande Gemeenteraadsverkiezingen makkelijk is om een keuze te maken. De laatste maanden zijn de standpunten steeds meer naar elkaar toegekropen en wordt door alle partijen een slag om de arm gehouden bij cruciale onderwerpen. Zomaar lijken alle partijen voorstander van 1 coffeeshop aan de rand van de stad, moet bij veel partijen het effect van de toegangsstop in de horeca nu wel aangetoond gaan worden, moet een bioscoop er ten koste van alles (al verkoop je je ziel en zaligheid) komen, wordt geen stukje groen in Hoorn meer bebouwd, ga maar door. Allemaal vinden ze veiligheid, goed onderwijs, werkgelegenheid, etc. belangrijk.

Wat zou het heerlijk helder zijn als een partij eens durfde te roepen: “Stel je niet aan, het is best wel veilig in Hoorn en we kunnen niet op elke hoek een agent zetten!” Of “Als je groen wilt zien, ga je maar fietsen. Met 3 minuten zit je tussen het groen in West-Friesland en laten we die paar groene stippen in onze overvolle stad lekker volbouwen!” Of “Hoezo werkgelegenheid creeëren? Dat kunnen we als overheid niet. Laten we gewoon 10 % van de ambtenaren naar huis sturen!” Het zou het stemmen wel makkelijker maken.
Laten we hopen dat onze toekomstige volksvertegenwoordigers maandagavond tijdens het Grote Debat in de schouwburg (nietmeercongrescentrumwantdatcombineertvandervalkmetgokken) Het Park helderheid kunnen verschaffen. Ik ben benieuwd.

VOORSPELLING
En de politiek is dus voorspelbaar in Hoorn, maar het voorspellen van de uitslag is best wel lastig. Wat voor invloed heeft de val van het Kabinet? Kiezen veel mensen uiteindelijk toch niet lokaal?
Toch wagen we ons aan een voorspelling:

Fractie   zetels nu, zetels straks

PvdA   9,6
VOC Hoorn  6,6
CDA   5,4
GroenLinks  4,3
VVD   4,4
Hoornse Seniorenpartij 1,1
D66   1,4
Hoorns Belang 1,1
Fractie Tonnaer 2,5
SP   0,1

Totaal   33,35
(Hoorn krijgt 2 raadsleden erbij!)

SCHOOLRAPPORT
En op verzoek van velen een alternatief voor het NHD-‘schoolrapport’:

Fractie   schoolcijfer voor afgelopen periode
PvdA   5,5
VOC Hoorn  6
CDA   6
GroenLinks  5
VVD   6
Hoornse Seniorenpartij 4
D66   5
Hoorns Belang 6
Fractie Tonnaer 6
SP   nvt

Hoe we tot bovenstaande schoolcijfers zijn gekomen? Het is slechts de interpretatie van 1 persoon, maar om het een beetje toe te lichten:

PvdA: Afgelopen termijn zwakke fractie met gemiddeld weinig ervaring of charisma, blijft arrogant/betweterig over komen als machtige partij, lijkt contact met deel Hoornse samenleving kwijt.
VOC Hoorn: Raadsleden moesten het vak ook duidelijk nog leren, zijn gemiddeld geen goede sprekers/debaters. Interne ruzie en moment van uit College stappen niet geslaagd. Wel moedig besluit.
CDA: Nog saaier dan in het verleden, best wel goede raadsleden, blijft behoudende partij met z’n eigen vaste achterban met soms verrassende standpunten.
GroenLinks: Mist ook de goede debaters, kwam als groene partij afgelopen jaren niet uit de verf, lijkt machtsgeil en doet daarom veel concessies binnen Raad/College.
VVD: Heeft aansprekende en slimme fractievoorzitter verloren, ruzie met eigen raadslid geen goede zaak, niet echt sterke uitstraling, maar ook niet zwalkend.
Hoornse Seniorenpartij: Kleine fractie kan zich maar niet profileren, sloot zich vaak aan bij standpunten/woorden andere fracties. Zo’n achterban moet je toch meer kunnen inspireren.
D66: Kort waren de standpunten van D66 afgelopen jaren wel, maar niet altijd helder of goed toegelicht. Raadslid is geen prettige ‘spreekster’ en sloot zich te vaak aan bij het betoog van andere fracties.
Hoorns Belang: De 1-persoonsfractie profileert zich redelijk en is ook vaak helder. Is echte lokale partij en heeft feeling met stad/achterban. Inhoudelijk niet altijd even krachtig.
Fractie Tonnaer: Heeft zich in korte tijd aardig gemanifesteerd, voelt aan wat leeft in de stad, heeft met ervaren raadslid veel kennis in huis, maar moet zich nu wel gaan bewijzen.
SP: Deze partij zit nog niet in de Raad. Pas het laatste half jaar manifesteert de partij zich met enkele lokale thema’s, maar lijkt nog te weinig van het ‘Hoornse’ te weten.

Nogmaals: Dit is een persoonlijke visie. Is uw beeld anders? Reageer onder dit bericht!

PS: Als u de bewuste Column van 21-11-09 na wilt lezen: Hij heet “PvdA, CDA en Groen-Links in Hoorn gaan verliezen bij verkiezingen” en die vindt u op de COLUMN-pagina.

Ook een eigen Column op Hoorngids? Zie onderstaande link:

Reacties
Reactie: (Dirk de Vries)
24-2-2010, 16:33
Gezien het ledenaantal dat SP lid is en de huisgenoten is er maar een klein aantal vreemde nodig om de 1e zetel veilig te stellen.

Dus dit onderzoek is blijkbaar in een wijk gebeurd waar toevallig weinig sP leden woonde?

Reactie: (gerard)
22-2-2010, 10:31
Boeiende column, maar de columnist lijkt de partijen vooral te "scoren" op populistische elementen. Vraag is of politici er niet juist ook voor het algemeen belang zijn, en dat botst soms met het individuele belang.

Zo kijkend kom je op heel andere scores, want ik heb partijen als Tonnaer en Hoorns Belang nog nooit iets voor het algemene belang horen doen. Op dat punt scoren de traditionele partijen duidelijk beter.

De 6 voor de VVD is onbegrijpelijk. Juist deze aprtij zwalkt er maar op los. Eerst als eerste roepen dat de horeca-toegangstijd naar 12 uur moet, en daar dan weer op terug komen. Verder lijken de fractieleden het meer met elkaar oneens dan eens. Dit is een zeer instabiele club, en komt zo ook over.

Voor een partij als VOC Hoorn die de eigen wethouder kielhaalt kun je ook geen voldoende geven. Wel lijkt deze partij met de nieuwe burgercommisieleden (de nr’s 1 en 2 bij de verkiezingen) de laatste tijd stabieler te worden.