Waarom kiezen in Hoorn zo moeilijk is... (4)

Kleur bekennen? (Column)

COLUMN - Kleur bekennen, dat is de titel van het verkiezingsprogramma van Groen Links voor de komende raadsperiode. De betekenis volgens Van Dale: - het vaststellen bij welke partij men hoort - Nou, terugblikkend op de afgelopen vier jaar is het antwoord daarop niet zo moeilijk: bij de PvdA!

Het consolideren van de verkiezingsuitslag van 2002 werd met collegeverantwoordelijkheid beloond! Voor een meerderheid in de raad was Groen Links helemaal niet nodig, maar van strateeg Jackess kregen ze toch een plekje. Zijn inschatting was dat hij op deze manier  het minste last zou hebben van het clubje aan de linkerzijde. En inderdaad, lastig hebben ze het hem en de rest van het college in die vier jaar nooit gemaakt. Dualisme komt niet voor in hun ’groene’ boekje.

Bij het debat over de toegangstijden van de horeca werd tegen alle landelijke GL-principes in keurig bakzeil gehaald. De vertrutting doet met dank aan GL zijn intrede in onze mooie stad.. Dezelfde vertrutting is gelukkig door het reclamebureau van Groen Links doorgezet op de campagne posters; een verwijzing naar Yvonne Jaspers, kan het nog erger?

Bomen die zijn traditioneel heel belangrijk voor Groen Links, maar terwijl ’Cilia boom te veel, bel van Weel’ onbekommerd aan het rondkappen was in Hoorn, bleef de fractie ijzingwekkend stil. Wees maar gerust er komt een bomenbeleidsplan. En inderdaad ligt er nu, na de grote kaalslag van de afgelopen jaren, een keurig bomenbeleidsplan. Onze verdienste jubelen ze bij de GL fractie, vergetende dat er nauwelijks nog een boom valt te kappen in Hoorn.

Oh ja, de gemeente wil af van het productiebos langs de provinciale weg. Een bos, bedoeld om te kappen, met bomen die aan het einde van hun bestaan zijn. Raadslid Kusters stelde samen met de alom hier bekende Sebastiaan vraagjes over dit treurig stukje bos. Welke snoeihard door het college werden afgekapt, dat dan weer wel. Vervolgens kreeg Jan de Boer nog eens op zijn kop van de grote PvdA-leider, wilde hij zijn troepen in de raad wel eens in het gareel houden!! Goedbeschouwd heb ik ze nauwelijks ergens kritisch over gehoord de afgelopen vier jaar.

Als fractievoorzitter Manshanden eens het woord neemt, moet bij mij altijd de  radio een stukje harder. De beste man is voor de luisteraars thuis onverstaanbaar. Na weer een mompelende en krakende bijdrage kan vervolgens het volume teleurgesteld weer omlaag, nooit wordt het college door hem het vuur aan de schenen gelegd. Ook bij de discussie over de komst van een amusino was er geen sprake van een serieuze kritische opstelling. Gokverslaving, de ware bedoelingen van Van der Valk, extra verkeersbewegingen, de ontgroening van De Blauwe Berg: niks van dat alles werd aan de orde gesteld. Duurzaamheid was voor de zoveelste keer het toverwoord. Voor de  trouwe vazallen van Jackess telt alleen dat het geplande casino een duurzaam karakter krijgt. Wel, dat heeft Jackess ze beloofd, zodat zijn plannen probleemloos door de raad konden. De gokkasten gaan draaien op groene stroom, er komen zonnepanelen voor de broodnodige verwarming in een dergelijke kille omgeving, je kan er Green Jack spelen i.p.v. het bekende Black Jack en hij heeft de voltallige fractie nog eens de spelregels van de roulettetafels (die wel degelijk in een dergelijk amusino komen te staan) uitgelegd: naast rood of zwart kan je ook je geld verpatsen door op groen in te zetten.

Groen Links duurzaam in het college? Liever niet!
 
Jacques van Artesië

Ook een eigen Column op Hoorngids? Zie onderstaande link:

Reacties
Reactie: (Qwartje)
26-2-2010, 12:26
@Lucas

Je noemt het exact wat het is, @Lucas: een tussenstand. Overigens is Chris de Meij (niet Van der Meij) een VVD-er (niet VOC Hoorn). Beetje sloddervosserig allemaal.

En nog eens wat: digi-polls zijn zo manipuleerbaar als PvdA-raadsleden.

Als ik jou was zou ik eerst nog eens driemaal nadenken alvorens iets op dit forum te posten.

Reactie: (Eric)
26-2-2010, 12:19
@ Lucas, ach wat zeggen die Poll’s nou eigenlijk? Tonnaer laat gewoon al die mensen die op zijn lijst staan, en wat zijn dat er overdreven veel, hun stem uitbrengen op de poll van noordholland kiest, ja dan schieten de zetels omhoog.
Zegt mij niets, is allemaal beïnvloedbaar.

Reactie: (Lucas)
26-2-2010, 12:08
Aha, ik heb de poll van RTV noordholland gevonden. Dank meneer Nescio. Interessante tussenstand:

Tonnaer 33% (11 zetels)
D66 16% (5 zetels)
VOC Hoorn 11% (4 zetels)
GroenLinks 10% (3 zetels)
PvdAAP 8% (3 zetels)
VVD 8% (3 zetels)
SP 6% (2 zetels)
HB 5% (2 zetels)

CDA en Seniorenpartij een half procent, dus géén zetels. Twee restzetels te verdelen, die gaan naar Tonnaer en GroenLinks.

Dus Tonnaer 12 zetels,
En GroenLinks 4 zetels.

Een meerderheid bij 18 zetels.
Breedst mogelijke werkbare College is Tonnaer-D66-VOCH of Tonnaer-D66-GroenLinks. Gezien de progressieve voorkeur van Tonnaer (toegangstijdstip geen breekpunt?), dus ik denk dat hij kiest voor het laatste. Dan neemt hij Jan de Boer als ervaren wethouder mee, inplaats van op avontuur te gaan met een wethouder Ruppert of Van der Meij van VOCH. Maar in de gemeenteraad dan wel een meerderheid voor een verruiming van de toegangstijd naar 01:00 uur: Tonnaer-VOCH-VVD (19 zetels). Het is echter de vraag of dat het belangrijkste probleem is waar een nieuw College zich de komende vier jaar over moet buigen...

In ieder geval lijkt een College zonder de Stalinisten van de PvdA tot de mogelijkheden te behoren.

Reactie: (Eric)
26-2-2010, 11:38
@ NN,het is nu de 26e heb je de laatste Poll al???
Tonnaer op de 24e 11 zetels, zo zo,
maar ja jij bent heeeeelemaaal niet partijdig toch?
4 maart beste NN dan weten we het zeker.

Reactie: (Sebastiaan)
25-2-2010, 23:00
Toch even een reactie op dit stukje, omdat ik mij mag verheugen bij naam genoemd te worden. Een ingekorte reactie, want oorspronkelijk te lang (een column?)...

C’est le ton qui fait la musique. Jammer van de negatieve toon in deze column; ik hanteer zelf liever een andere toon! De sfeer in Hoorn is echter blijkbaar zo verziekt dat de actievorders niet meer willen zien dat partijen als GroenLinks en D66 toch genuanceerder denken over de "uiterste toegangstijd" dan in de anti-betutteling propaganda wordt voorgesteld. En dus wordt de hetze voortgezet, geheel in strijd met de tolerante traditie in de stad Hoorn (zie de "Kroniek van Hoorn" van Velius voor de lokale geschiedenis in deze).

De afgelopen maanden heb ik twee boeken met aandacht gelezen. Het eerste boek is "De Aantrekkelijke Stad" van Gerard Marlet, dat ik hier al eens eerder genoemd heb. Een gedegen studie naar wat een stad succesvol maakt. Zo blijkt bijvoorbeeld dat steden zich beter met KWLAITEIT dan met de KWANTITEIT van de horeca kunnen profileren. Bovendien kent een succesvolle stad een afgewogen combinatie van tolerantiefactoren en creativiteit.

Het tweede boek dat ik heb gelezen kocht ik in het Museum van de XXe Eeuw: "Niet klein gekregen (mijn overwinning op de nazi’s)" door Rob Cohen. Het boek heeft grote indruk op me gemaakt, net als overigens de expositie in het museum. Wat kan je leren van het levensverhaal van Rob Cohen, die o.a. een verblijf in Auschwitz overleefde?

Hij duidt de levensfilosofie van de Joodse cultuur: namelijk het vermogen te hebben het leven met humor te bekijken en het leed te relativeren: "Juist als het tegenzat en het een mens slecht ging, gebruikte een Jood zijn humor. Daarnaast zat er in die cultuur de DRIVE om er steeds weer bovenop te komen."

Rob Cohen waarschuwt tegen stigmatisering van bevolkingsgroepen en de leugens die daarbij gebruikt worden (zoals de Nazi’s leugens gebruikten).

Rob Cohen formuleert zijn drie gouden leefregeltjes:

1. Respect voor iedere overtuiging of mening, ook al is het niet de jouwe;
2. Ieder mens heeft recht op vrijheid van godsdienst, ook al is het niet de jouwe;
3. Ieder mens heeft recht op leven, ook al haat je hem of haar tot in je tenen.

Respect is het belangrijkste uitgangspuint van Rob Cohen, en fundamentalistische opvattingen bedreigen dit respect. Hij zoekt naar positieve verbindingen, want er zijn al genoeg negatieve verbindingen.

Helaas lokt de in wezen niet-Hoornse, want intolerante, betuttelende maatregel van het uiterste toegangsuur een evenmin Hoornse, negatieve reactie uit. Zeg maar het fundamentalisme van de vrije openingstijd, en de gedachte dat in de strijd alles geoorloofd is.

Vanwege de dominantie van de negativiteit schort ik mijn bijdragen aan Hoorngids.nl op tot 4 maart 2010. ik hoop daarna weer op een positieve en creatieve manier verder te discussiëren, en met humor. En dat we na 3 maart SAMEN werken aan een creatieve, positieve en aantrekkelijke stad.

Reactie: (Jeroen)
25-2-2010, 12:00
@Gerard:
U bent té komisch.

Reactie: (Nomen Nescio)
25-2-2010, 09:43
Stemadviezen zijn zóó achterhaald en de tijden zijn veranderd:Vroeger had je priesters en dominees die vanaf de kansel het stemadvies gaven voor een CDA-partij te stemmen en van de priesters mocht je als katholiek in 1955 zelfs geen lid zijn van de PvdA of welke andere ’’linkse’’ stroming dan ook. Zelfs de huidige stemwijzers lijken mij hun doel voorbij te schieten. Je komt altijd uit bij een partij waarop je niet wilt stemmen.

Reactie: (gerard)
25-2-2010, 08:16
Uit deze column begrijp ik dat je vooral bij de PvdA moet zijn als je iets wilt bereiken, en dat de andere partijen in Hoorn dus niets bereiken.
Helder stemadvies.

Reactie: (Nomen Nescio)
25-2-2010, 00:38
Sorry @Lucas, maar beetje "domme" reactie. Je kunt RTV NH niet vinden? Gewoon googlen. In dit geval help ik je en hoef je dus niet te googlen!:
ww.noordhollandkiest.nl en daar Hoorn aanklikken! Succes!!

Reactie: (Lucas)
24-2-2010, 23:08
Kiezen wordt steeds makkelijker. Zolang er op deze manier niet echt inhoudelijk wordt gediscusieerd, maar mensen anoniem of onder pseudoniem zwart worden gemaakt, ga ik kiezen voor de underdog: GroenLinks (eerst Tonnaer, zoals ik elders al had aangegeven). En heeft u alleen maar naar het voorkantje van dat verkiezingsprogramma gekeken, of het ook echt gelezen? Ik zie in partijprogramma’s van de partijen die u prefereert wel méér onzin staan, of allerlei wensen voor de stad, zonder financiële onderbouwing. En waar vind ik die POLL van RTV Noord-Holland, dan kan ik daar ook even mijn keuze aangeven...

Reactie: (Nomen Nescio)
24-2-2010, 22:28
Poll RTV NH om 21:18 (zetels berekend opbasis van 35 zetels):
Tonnaer 11, CDA 0,45, D66 8, HB 3,
GL 0.9 HSP 0,9 Sp 2 VVD 2 VOCH 4
PvdA 2 (2 die ze ook bij 33 zetels zouhebben met haar percentage!) Er blijven dan 3 restzetels over om te verdelen! In deze poll en met deze zetelverdeling wenkt het perspectief dat lokale partijen
(Tonnaer, VOC Hoorn én HB) het college vormen; landelijken met de lokale HSP in de oppositie. En....
de toegangsstop horeca gaat weer terug naar de oude situatie!
Ik denk dat @MartinMutter met zijn aktie gelijk krijgt. Kiezen moeilijk? Denk het niet!